Podzielam kolężanki zdanie hosty lub bukszpany pod drzewkami owocowymi byłyby piękne!!
Masz nietypowy kształt działki, to może zrób łuk z żywopłotu (wklęsły) od strony ogrodu albo jak chcesz i wejście po bokach a nie przez środek
A przed łukiem ławeczka????
Jestem zachwycona tym widokiem. Czy to są jakieś specjalne odmiany macierzanki. Nigdy nie widziałam tak ciemnofioletowej. Danusiu czy jesteś w stanie zidentyfikować gatunki tej macierzanki? Czy jest to piaskowa czy cytrynowa? Przepraszam, ze zamęczam pytaniami ale urosla mi za wysoka a wolalabym taką niziutką
Irenka ja cIę przepraszam ale powinnaś mieć ustalony dzienny limit postów!!!! Przecież przed wyjściem do pracy byłam u Ciebie na bieżąco. Wróciłam 56 postów!!!
Ja też o to proszę Ale w ogrodzie ślicznie
Marzenko, staram się dobra, ustalaj limit!
Sebuś, cieszę się, że ci się podoba, dla ogrodnika to miód na uszy
Irenko żartowalam jak widzę, ze ponad 5 stron zapisałaś zostawiam Cię na deser
Witam ogladam pani watek i jestem pod wrazeniem pani ogrodu i domu niestety jest duzo do czytania dopiro jestem na 180 stronie i jestem pod wrazenie ja sam ma młody ogod ktory powsał dwa lata temu i jestem pod wrazeniem wszystkiego co tu sie dzieje dowiedziałem si o tym miejsu wczoraj i nie moge tego wszystkiego mam nadzieje ze sam tu pokaze swoj ogród i jego historie \
Witaj Kondzio, na ogrodowisku wszyscy się TY-kamy a nie Pani-ujemy
Nie polecam czytania bo można zwariować , rekomenduję oglądanie obrazków
Czekam z niecierpliwością na założenie swojego watku
Aniu ... ja jeszcze tam ... po tym ogrodzie nie spacerowałam ale po zdjęciach wiem, że oszaleć można od kolorów i bogactwa kwiatów ... o 3/4 z nich nie wiedziałam, że istnieją ... większości nigdy nie będę mieć bo gdzie ? ... a wszystkie podziwiam ... ...
Ania i wszyscy Ci powtarzamy, ze w tym szaleństwie kolorów i kształtów jest metoda i kaźdy kto zobaczy Twój ogród sie nim zachywca!!!
M pilnie niech się zarejestruje na ogrodowisku będziemy do niego pisać
A widzisz jak potrafisz ukoić serce
kociaki śliczne, serce Ci się będzie krajać przy oddaniu każdego...
Zakątek przy ławeczce zaprasza na kawę, możę jutro rzestabie padać??.
Betysiu, Marzenko Jak dobrze, że się odezwałyście Trochę dobrej energii i porady
Marzenko, przeczytaj jeden z moich ostatnich postów - pisałam, ze kupiłam bylinę, nie wiem jaką - a metki nie ma No i tadam! Okazało się, że to runianka! Tym samy problem nasadzeń pod Limcią skończony. Będzie białe runo, czyli Runianka Wrzosy posadzę tam, gdzie jest mało bieli, bo ogród miałby być utrzymany w konwencji biało-srebrzystej W rogu posadzę miskanty Gracillimus.
Zostaje jeszcze kwestia tyłu ogrodu i rozplanowania tam rabat. Strasznie burzą mi porządek drzewka owocowe i krzaczki, ale nie mogę z nich zrezygnować, bo mam w domu owocowego łasucha, któremu każda malinka sprawia radość podniebienia i oczu
1. opcja - rodzielam część owocową - ale jak? I czy ogród nie jest za mały na takie podziały?..
2. opcja - łączę drzewa i krzewy owocowe w estetyczny ład z innymi roślinami.
Spróbuję coś naszkicować i zrobię zdjęcie szkicu. Może jakoś nam to wspólnie pójdzie..?
Buziaczki
Skoro ogród przy tarasie jest formalny to jakoś mi nie konweniują drzewka owocowe. Co nie oznacza, że proponuje je wykopać
W wielu ogrodach angielskich są wprowadzone podziały ogrodu na części. Obejrzyj zdjęcia z aktualnej eskapady Danusi. Piękne podzialy możesz stworzyć ze szpalerów z cisów (piękne, choć wolno rosną, a duże drogie) , tu! j a ja polecam żywopłot grabowy , ewentulnie ze świerków serbskich. Wówczas zaspokoisz podniebienie łasucha i ukoisz ducha ładem ogrodowym
(...)
Tylko trzeba by dobrać taki odpowiedni odcień, ale jestem przekonana, że gotowa jesteś go nawet i z Hamburga ściągać, na wypadek, gdyby w Gdyni nie mieli
odcień powinien mieć więcej czerwonego wina a mniej czerwieni w czerwieni ...
a z Hamburgiem ... oczywiście na wypadek gdyby pan Ardalion w Gdyni nie miał odpowiedniego trafiłaś idealnie ... od tej chwili małż mój cię wielbi sam by tego lepiej nie ujął ...
Izuś drzwi czerwone bardzo oryginalne ale z lekko niebieską farbą na wernadzie to ten teges????
Moja Pani architekt też mi czerwone proponowała ale jak mi jajecznica na elewacji drewnianej wyszła i błękitno-szary tynk to kolorek byłby nie ten teges ostatecznie drzwi grafitowe a wycieraczka i donica na przedpokoju czerwone
Jak już ten olej z Hamburga będziesz ściągać a nie z Norwegii to dla mnie puszeczkę też a co jak szaleć to szaleć, spodnie sprzedać dom zastawić????