Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony galimatias

Zielony galimatias

Evchen 13:34, 04 lip 2012

O żesz ... Sebku, Ty u mnie...? Jakżesz czuję się zaszczycona Witaj!
Tym bardziej, że z mojego "widzę ciemność, ciemność widzę...!" nagle usłyszałam głos - idź w kierunku światła (a może to było "Sebka"? )
Tak czy owak masz absolutną rację i jesteś absolutnie genialny!!!
No przecież, że ramy Zrobię takie kwadraty z granitu i podsadzę runianką albo bukszpanem Drzewka w równych odstępach i krzaczki jednakowoż

A myślisz, że ile szerokości powinna mieć ta przestrzeń, żeby nie była kiszką???? Altana ma 3 metry, to myślę, że jakieś 4-5?
Dobrze myślę?
Sebek 14:13, 04 lip 2012

Evchen napisał(a)
Aniu, Beti
no jasne, że mam narysowany, co prawda nasadzenia mogą być nieaktualne, ale wymiary nie uległy zmianie
Wymiary starałam się robić dość dokładnie - 1 duża kratka to 2 metry.
Te zielone plamki to bukszpany, które aspirują do roli kulek

Nie wzięłam ze sobą papieru mm (mam urlop ) , ale jeśli potrzeba to znajdę jakiś kawałek papieru i postaram się rozrysować istniejące nasadzenia - chociaż z tyłu jest ich niewiele.
A - to altanka, albo jeszcze teraz miejsce na nią
G - grill stojący
O - palenisko

Jeśli Tobie uda się coś wymyśleć, to kawkę pijemy u mnie
I ciastko do kawki też upiekę Drożdżowe
Ev

Patrzę na planik i nie bardzo wiem, gdzie chcesz tą część owocową - w prawym górnym rogu???

Przestrzeń zależy od wielkości drzewek - ale na owocowe to licz co najmniej 3 metry kwadratowe.
betysia 19:50, 04 lip 2012

Witaj Ewus
przepraszam,ze ja tylko na chwilke ale jakos brak czasu...praca + budowa oczka...i jakos tak zeszlo...
odezwe sieniebewema tym czasem cudnego wieczorku!!!!!
sciskam cala 3-jeczke!!!!
Evchen 20:44, 04 lip 2012

Sebek napisał(a)

Patrzę na planik i nie bardzo wiem, gdzie chcesz tą część owocową - w prawym górnym rogu???

Przestrzeń zależy od wielkości drzewek - ale na owocowe to licz co najmniej 3 metry kwadratowe.

Ano w prawym górnym Zaraz wkleję zdjęcia rysunków.. tylko proszę się nie śmiać..! .... plastykę miałam....naście lat temu
bociek 22:02, 04 lip 2012

Laaaaaaaaaaaaaaa, ktos ma wakacje i pracuje koncepcyjnie nad ogrodem. Ewcia, ja tam sie zgadzam z Marzenka. Wydziel sfery, bedzie porzadeczek jak ta lala i w dodatku po angielsku.
A M nie musi pod drzewami kosic, wytniesz darn wkolo i podsadzisz hostami, albo trawkami ozdobnymi i bedzie luks torpeda
Madzenka 22:09, 04 lip 2012

bociek napisał(a)
Laaaaaaaaaaaaaaa, ktos ma wakacje i pracuje koncepcyjnie nad ogrodem. Ewcia, ja tam sie zgadzam z Marzenka. Wydziel sfery, bedzie porzadeczek jak ta lala i w dodatku po angielsku.
A M nie musi pod drzewami kosic, wytniesz darn wkolo i podsadzisz hostami, albo trawkami ozdobnymi i bedzie luks torpeda

Podzielam kolężanki zdanie hosty lub bukszpany pod drzewkami owocowymi byłyby piękne!!

Masz nietypowy kształt działki, to może zrób łuk z żywopłotu (wklęsły) od strony ogrodu albo jak chcesz i wejście po bokach a nie przez środek
A przed łukiem ławeczka????
Evchen 23:29, 04 lip 2012

Lalalala... dobrze rozejrzałam się po pokoju i nie znalazłam śladów włamań.. żadnego monitoringu też nie ma... ale ani chybi przez ten piorun Madżenka posiadła jakieś ponadprzyrodzone zdolności zaglądania przez ramię.. bo oto co mój zmęczony urlopem mózg wymyślił:

ta strzałeczka oznacza nic innego jak to, że patrząc na pergolkę oczom naszym ukaże się piękny widok... czegoś To nie ciurkadełko narysowałam od razu wyjaśniam..tam ma być COŚ, .. jakaś biała figurka na żwirze albo jakieś extraśne drzewko na żwirze....

druga koncepcja po napisie "albo" dyskwalifikuje kratownice i pergolki na rzecz żywopłotu z grabu. To zacienienie to oczywiście ten łuk wklęsły, o którym rzeczona powyżej Madżenka rzekła... i to wklęsły od strony ogrodu... Ale tu nasze wizje nie zgadzają się, bo we wklęśnięciu miałoby być to COŚ - białe we żwirze... Ławeczka zaś miałaby być po drugiej stronie oczu - czyli za żywopłotem.

To teraz zalety i wady
ad.1. - zaleta - różany kącik przeuroczy i pergolka biała cudnie korespondująca z bielą altanki, efekt prawie natychmiast albowiem pergolki nie rosną tak wolno jak grab...
wada - biała pergolka z czasem przestanie wabić niewinnym kolorem.. i znowu nastanie szarość...
ad. 2. zaleta - Zieleń gęsta i elegancka. Takążże Zieleń winnam wtedy również dać na ogrodzeniu - zamiast osławionych i omówionych Aureospicata (jeśli zbłądziłam w nazwie - wybaczcie... ale urlop
bo jeśli zostanę przy Aureo i przy grabie, to chyba z galimatiasu nie wyjdę.. mylę się?
wada - grab rośnie wolniej niż pergola, ale nie szarzeje, za to gubi liście.
Trzeba go ścinać, ciąć i wyrównywać. ZImą jest ogołocony do cna... Chociaż ponoć nieco pożółkłych i zasuszonych punkcików da się znaleźć.

No.. to teraz burza mózgów
Grab czy pergolka? Jeśli grab - to czy też na tyły (na ogrodzenie) czy na ogrodzeniu zostawić Aureospicatę...?

No i znowu się porobiło
Mala_Mi 00:47, 05 lip 2012

Się cały czas tak w ogrodzie robi..jak ma sie takie mózgi jak ..co poniektóre forumowiczki..... galimatias..jak ta la la....
betysia 06:11, 05 lip 2012

Evchen napisał(a)
Lalalala... dobrze rozejrzałam się po pokoju i nie znalazłam śladów włamań.. żadnego monitoringu też nie ma... ale ani chybi przez ten piorun Madżenka posiadła jakieś ponadprzyrodzone zdolności zaglądania przez ramię.. bo oto co mój zmęczony urlopem mózg wymyślił:

ta strzałeczka oznacza nic innego jak to, że patrząc na pergolkę oczom naszym ukaże się piękny widok... czegoś To nie ciurkadełko narysowałam od razu wyjaśniam..tam ma być COŚ, .. jakaś biała figurka na żwirze albo jakieś extraśne drzewko na żwirze....

druga koncepcja po napisie "albo" dyskwalifikuje kratownice i pergolki na rzecz żywopłotu z grabu. To zacienienie to oczywiście ten łuk wklęsły, o którym rzeczona powyżej Madżenka rzekła... i to wklęsły od strony ogrodu... Ale tu nasze wizje nie zgadzają się, bo we wklęśnięciu miałoby być to COŚ - białe we żwirze... Ławeczka zaś miałaby być po drugiej stronie oczu - czyli za żywopłotem.

To teraz zalety i wady
ad.1. - zaleta - różany kącik przeuroczy i pergolka biała cudnie korespondująca z bielą altanki, efekt prawie natychmiast albowiem pergolki nie rosną tak wolno jak grab...
wada - biała pergolka z czasem przestanie wabić niewinnym kolorem.. i znowu nastanie szarość...
ad. 2. zaleta - Zieleń gęsta i elegancka. Takążże Zieleń winnam wtedy również dać na ogrodzeniu - zamiast osławionych i omówionych Aureospicata (jeśli zbłądziłam w nazwie - wybaczcie... ale urlop
bo jeśli zostanę przy Aureo i przy grabie, to chyba z galimatiasu nie wyjdę.. mylę się?
wada - grab rośnie wolniej niż pergola, ale nie szarzeje, za to gubi liście.
Trzeba go ścinać, ciąć i wyrównywać. ZImą jest ogołocony do cna... Chociaż ponoć nieco pożółkłych i zasuszonych punkcików da się znaleźć.

No.. to teraz burza mózgów
Grab czy pergolka? Jeśli grab - to czy też na tyły (na ogrodzenie) czy na ogrodzeniu zostawić Aureospicatę...?

No i znowu się porobiło

Witaj Ewciu
Oj jakiz piekny projekt nam sie pojawil !!!!
czy ty aby na pewno na urlopie jestes kobieto hmmm ?????
Ty chyba dobrze wiesz jaka opcje ja bym wybrala ....
no dalabym duzzzzoooo za taka pergole...oj pomysl cudny, bedzie pieknie a zima i tak nie siedzisz w ogrodzie a widoki jak widoki, zimowe i tyle ale po zimie nadchodzi wiosna i pergola bedzie z kazdym dnie nabierala zycia...az do poznej jesieni!!!!
to oczywiscie twoj wybor i sama musisz zdecydowac, to co ci pierwsze serce podpowiada !!!!
zastawow sie co bys chciala widziec wychodzac letnim popoludniem do ogrodu...
drugi pomysl tez super ale jak zauwazylas troche trzeba czekac na efekty i zima tez widok nie bedzie "zielony".
a za pergolka juz widze jakas stara biala figurka na podescie...
to tylko moja rozmarzona wyobraznie wiec nie patrz na mnie tylko rob to co ci sedusio dyktuje!!!!
buziolki i do zobaczyska hihi!!!
p.s
a bilety juz zarezerwowalas czy "zignowrowalas" mojego posta ?????
Madzenka 06:20, 05 lip 2012

Lalala i masz babo placek, nie wiem na co się zdecydować i jedno i drugie piękne!!!
Grab nie jest łysy zimą tylko ma brązowe liście, ktore gubi dopiero wiosną
To moźe żeby efekt był natychmiastowy to pergolka a za nią posadź graba niech sobie rośnie, kiedyś wyciepiesz pergolkę i zostanie grab....???? Oczywiście grab na razie bez łuku

Ps na boki daj tuje na żywopłot