Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:50, 07 maj 2023

Do góry
polinka napisał(a)

Tak. Wycięłam ja do zera. Chociaż pomyliłam sie, nie wycinalam jej w lipcu, tylko w sierpniu

W styczniu była wycinanka po zimie.

Czerwiec

Lipiec

Sierpień

Super instrukcja! Właśnie kupuję swoje pierwsze sadzonki seslerii jesiennej w pojemnikach P9. Czyli to pierwsze cięcie w styczniu wykonać? A kolejne w sierpniu? Czy za młode będą roślinki?
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 14:50, 07 maj 2023

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:48, 07 maj 2023

Do góry
Urszulla napisał(a)
Czemu od Ciebie nie wzięłam tego pierwiosnka białego ząbkowanego, nie wiem. Dopiero na fotce się przypatrzyłam. Tulipanki mi się spodobały, znasz ich odmianę?

Czemu w ogóle nic nie chciałaś? Wiem że w saloniku było fajnie ale żeby łowy odpuścić
Podzielę go dla Ciebie
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 14:29, 07 maj 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Ewcia patrzyłam na LO. Ma tylko 2 pędy. Żadnych nowych.
Jeden jest baaaardzo stary. Chyba od samego początku go mam. Drugi młodszy ale na pewno nie ubiegłoroczny.

A tak wygląda cały krzak. Wszystko wyrasta z tych dwóch pędów bo je prowadzę płasko.

Aniu, a co Twoja LO ma w nogach? Bo widzę, że ma dużą konkurencję jeśli chodzi o pożywienie - cisy, byliny.
Jak ją nawozisz?
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 14:25, 07 maj 2023

Do góry
Agi2006 napisał(a)
I

Tak się kiedyś zastanawiałam jak ładnie skręcić ścieżkę z tych płyt. Idealne rozwiazanie z tymi 4 płytami kwadratowymi. Pomysłowo!
Te rabaty Polinki i Iwony to w wizytówkach można podejrzeć? Jak znaleźć wątek Iwony?
Znowu na wsi 14:25, 07 maj 2023

Do góry
Trochę pisma obrazkowego, zdjęcia co prawda sprzed 2. dni i przez okno bo było zimno. Dzisiaj piękna pogoda ale nad ranem przymrozek. W szklarence było 0 st., nie wiem czy wszystko przetrwało, niestety byłam zbyt leniwa żeby wieczorem zabrać siewki do domu.

Anna i Ogród 2 14:14, 07 maj 2023

Do góry
I teraz zagwozdka. Gdzie upchnąć dodatkowe drzewa?

Chyba tylko w tą dziurę

Ciasno jest. A jak tulipanowiec osiągnie swoje rozmiary to zrobi też sporą ścianę
Anna i Ogród 2 14:11, 07 maj 2023

Do góry
Ten tulipan 'Triumph Curiosit' mnie zaskoczył. Na poczatku miał taki trupi kolor że byłam rozczarowana ale teraz widać go z daleka. Nabrał mocy a poza tym z jednej cebuli powyrastały po 2-3 kwiatki.

I rozwijają się 'Virichic'

Też muszą nabrać mocy
Niskie drzewa/ szczepione do miejsc zacienionych/półcienistych 14:07, 07 maj 2023

Do góry
Witam. Jakie drzewa polecacie do posadzenia przy ogrodzeniu gdzie u sąsiada rosną wysokie tuje , do tego orzech samosiejka? Stanowisko południowe , front ogrodu . Planowałam wiśnie royal burgundy a dalej 3 sztuki robinii hispida śle boje się ze wiśnie nie poradzą sobie na takim stanowisku . Chodzi o prawą stronę na zdjęciu
Anna i Ogród 2 14:06, 07 maj 2023

Do góry
Obłędny zapach. A ile bzyczków...słychać je z daleka

Anna i Ogród 2 14:03, 07 maj 2023

Do góry
Zobaczycie jak wsadziłam kilka lat temu trzcinniki KF (tu klepniecie w czoło) we floksy

Tak rozsiewa mi się czyściec wielkokwiatowy. Nie przeszkadzam mu w tym absolutnie

Zaskoczeniem jest ten orlik. Po kilku latach wyrósł ponownie Myślałam ze przepadł

I tak sobie myślę, że skoro krwawnik daje radę tu

...to na piaszczystej rabacie też powinien dobrze rosnąć
Anna i Ogród 2 13:57, 07 maj 2023

Do góry
6 dni po wysianiu rzodkiewka wyglada tak

Rządem sałaty się ociaga
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 13:33, 07 maj 2023

Do góry
vita napisał(a)

To fotka z jesieni '20, akurat wcześniej podmarzła i miała mało kwiatów. Trudno mi znaleźć fotkę gatunku, ale odmianowa ma cięższe kwiaty i z tego powodu pokłada się. Do tego miejsca, przypasowała idealnie, na wysokości ok. metra, na skarpie.
Dostałam trzy patyczki, w czasie kiedy odmianowe dębolistne były prawie niedostępne.
Nie ma sensu sadzonkować jak można kupić sporą sadzonkę. Ale nie zniechęcam, ta moja z patyczka to ma ponad dziesięć lat

Musisz koniecznie więcej je fotografować.
Czytam że to wciąż rarytas w ogrodach. Nadal ciężko je dostać.
Kupie może dwie sadzonki. W razie gdybym potrzebowała więcej to łatwiej będzie wybrać patyki tak by nie ograniczyć ich kwitnienia.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:32, 07 maj 2023

Do góry
Pytałam Muszelki o te z tymi uschniętym listkami. Sugerowała, że nic z nich nie będzie i żebym je wyrzuciła.

Pomidorowe przedszkole. Po prawo sadzonka z testowego - wczesnego wysiewu, a druga z marcowego. Te po prawej trzymam w innym pomieszczeniu i lekko fioletową łodygę mają, bo raz ostatnio nie zamknęłam okna i za mocno się hartowały xD Pozbierają się. Dziś u mnie jest tylko 6 stopni na zewnątrz, a w nocy ma być 0.

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 13:27, 07 maj 2023

Do góry
Ewcia patrzyłam na LO. Ma tylko 2 pędy. Żadnych nowych.
Jeden jest baaaardzo stary. Chyba od samego początku go mam. Drugi młodszy ale na pewno nie ubiegłoroczny.

A tak wygląda cały krzak. Wszystko wyrasta z tych dwóch pędów bo je prowadzę płasko.
Ogród w dolinie 13:00, 07 maj 2023

Do góry
Roocika napisał(a)
Zakończyliśmy dziś sadzenie na skarpie dużej. Jeszcze trzeba wszystko wyściołkować i zabieram się za zdzieranie maty i robienie sadzonek bodziszków do zadarniania.
Magnolia George Henry Kern. Widok z okna w kuchni.

Kiedy magnolia podrośnie, będzie ogromny, różowy bukiet, cudowny widok z kuchni.
Białe tulipanki piękne, ale to raczej nie ee, bo są czysto białe.
Blaski i cienie nowego życia 12:58, 07 maj 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)

No fiu, fiu ależ dużo pracy wykonałaś
Brawo pracusiu.
A ta czereśnia to już tylko na ozdobę .
fajny pomysł.

Na czereśni będzie karmnik.
Pracę są na ukończeniu-sadzonki w ziemi gruntownie z nieba podlane wyłożyłam słomą, a jeszcze działam po drugiej stronie, gdzie muszę usunąć kawałek darni i dokończyć oczko wodne. Oczko jest małe z wkopanej kastry budowlanej( na zdjęciu tam, gdzie ustawiona donica na deskach)- myślę co bym w nim chciała, a co dookoła. Trochę trzeba popracować nad różnicami w terenie, a trochę zrobią to rośliny.

Etap pośredni

Rośliny do oczka: lilia miniaturowa, strzałka australijska Benni i pistia. Czy jeszcze moczarkę kanadyjską wziąć żeby czyściła oczko na dole?
Kastra ma średnicę 55cm.
Za drzwiami do ogrodu... 12:43, 07 maj 2023

Do góry
anpi napisał(a)
Nie wiem jak to robicie, że robicie i jeszcze relacje na bieżąco wstawiacie. Nie mówiąc, że efekty spektakularne!
I jeszcze odwiedziny z komentarzami u innych... Owszem bywnęłam, widziałam, ale nie wszędzie coś miałam siłę napisać
Ostatnie dni minęły mi na układaniu kostki granitowej( z tego co widziałam to nie tylko mi!) Jeszcze nie skończone na tip top, ale ciut pokażę. Zdjęć w trakcie prawie nie robiłam, bo czas mnie gonił(inne obowiązki), układałam nawet wieczorem przy świetle

Dokonczyłam scieżki układając kostki granitowej w miejsca na nie zostawione i zasypałam samym piaskiem by ewentualnie móc wymieniać cegłę. Placyk zaś będzie jeszcze zasypany podsypką cementowo piaskową.

Pewnie nie myślałaś nigdy że z małego założenia powstanie tak duża architektura. Świetnie zrobione najpierw trzeba mieć wizję, dużo musiałaś oglądać inspiracji?
Ogród Basi i Romka 12:25, 07 maj 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)

Kwiatki, ale potem liście ja je lubię głównie za liście, za chwilę usunę im kwiaty, by liście nabrały masy jeszcze możesz sobie ją kupić i posadzić Tu mam ją z miodunkami, zdjęcie z zeszłego roku

Kompozycja, jak na obrazie, piękna. Bardzo lubię brunery, całkiem nieźle się rozsiewają, tylko wtedy czasem trochę różnią się od rośliny matecznej.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 12:21, 07 maj 2023

Do góry
Dzisiaj studiuję w takich okolicznościach przyrody

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies