Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Muszelka 21:23, 07 lis 2023

Kordina napisał(a)
...selserię jesienną też mam w tym samym koszu, w takim razie zostaje

Tak, tak! Sesleria jesienna jest świetna! Zobacz, na zdjęciu ma 1 rok, a gdy była sadzona, to miała trzy ździebełka na krzyż. (zdjęcie potem usunę, żeby Ci nie zaśmiecać)

Muszelka 21:27, 07 lis 2023

Podziwiam Twoje ziółkowisko!
Wzdycham do herbatki z kwiatów czarnego bzu... Uwielbiam!
Basieksp 21:45, 07 lis 2023

Herbatka z własnego zbioru, napewno bardzo zdrowa i smaczna z kwiatów bzu nie piłam, ale czasami lubię jak kwiat lipy pływa mi w kubku a z czarnego bzu to zawsze mam pod ręką sok z owoców, na przeziębienie
LIDKA 23:34, 07 lis 2023

Z piołunu też herbatki? Jaki to smak. Bardzo orginalna ta szachownica jest.
Kordina 00:44, 08 lis 2023

Lidzia piołun jest bardzo gorzki, ale jest to zioło lecznicze, szczególnie na problemy żołądkowo - jelitowo - wątrobowe tam są też zioła jako przyprawy do ryb, mięsa, czasami sałatki posypuję. Plus jednoroczne, np w tym roku miałam majeranek, różne bazylie - uwielbiam. Rozszerzyłam w tym roku asortyment bazylii dzięki Kokesz
Z ziela piołunu robi się absynt, może mojej koleżance się uda bo dostała w tym celu bukiet z piołunu Krzak ma bardzo intensywny zapach, który lubię.
Mam też rosnące na dziko, nie w moim ogródku, ale obok jako "chwast" glistnik jaskółcze ziele i dobrze jest zjeść listek, dwa (w/g niektórych zielarzy), jeśli ktoś ma wyżej wymienione problemy.
Muszelko proszę nie usuwaj tego zdjęcia z selserią, coraz bardziej do mnie przemawia
Basiu - sama robisz sok z czarnego bzu? Tyle razy sobie obiecywałam i zawsze się nie udaje.
A tu mam zdjęcie z 19 czerwiec 22 w rogu szachownicy, od prawej oregano gold, macierzanka, tymianek, wyżej po prawej szałwia lekarska i gąszcz melisy cytrynowej, która pachnie pięknie, adekwatnie do nazwy

a tak w czerwcu tego roku, bogactwo

Basieksp 10:41, 08 lis 2023

Sama robię, wyciskam przez sokownik, potem długo gotuję z cukrem (niestety mniej zdrowo z cukrem), gotuję na małym ogniu aż zniknie pianka i w słoiki u mnie wytrzymuje on tak maksymalnie dwa sezony, ale może dlatego, że nie mam chłodniej piwnicy, trzymam w schowku pod schodami. A w tym roku będę jeszcze robiła coś z rokitnika, tylko jeszcze nie wiem co? czy sok czy coś innego? a tak ze zdrowotnych też mam piołun u siebie i mój eM robił absynt, trochę o tym zapomniałam, muszę go podpytać co mu z tego wyszło
Gruszka_na_w... 20:41, 08 lis 2023

Z tym absyntem to lepiej uważać. Nadużycie może powodować psychozy i halucynacje. Ogrodnik to jednak powinien utrzymywać kontakt z matką-ziemią.

Bożenko, świetnie się prezentuje ten Twój ziołownik.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kordina 22:00, 08 lis 2023

Basiu z rokitnika dawno temu robiłam sok, kwaśny był jak licho, ale do herbaty z miodem bardzo dobry.
Haniu dzięki a co do psychozy jak ktoś jest zainfekowany jedną, mam na myśli psychozę ogrodową, to chyba inna mu się straszna?
Gruszka_na_w... 22:10, 08 lis 2023

Kordina napisał(a)

Haniu dzięki a co do psychozy jak ktoś jest zainfekowany jedną, mam na myśli psychozę ogrodową, to chyba inna mu się straszna?

No nie wiem.
Vincent van Gogh, miłośnik absyntu, obciął sobie ucho. Kto wie, co takiemu ogrodnikowi przyjdzie do głowy. Gotów wyciąć wszystko, co posadził i będzie bida.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Alija 22:34, 08 lis 2023

Bożenko, świetny ten ziołownik w szachownicę. Pozwolisz, że zgapię pomysł? Też mam ziółka, ale bardzo się wzajemnie zarastają.
A wracając do czarnego bzu, to będąc kiedyś w Bieszczadach piłam z niego nalewkę.