Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z koniczynką

Ogród z koniczynką

Rumianka 13:28, 08 lis 2023

Alija napisał(a)

Jest co podziwiać, klony płoną po prostu, cudności.

Też mnie cieszą te kolorki... szkoda, że są tak ulotne...
Rumianka 13:39, 08 lis 2023

Joku napisał(a)

Podoba mi się to. Truskawki rosną w jakiś donicach? Nawozisz czymś czy wymieniasz po prostu na nowe egzemplarze?

Widziałam że twój dąb green pillar ładnie się przebarwił, mój grenn dwarf nie postarał się, liście zbrązowiały.

Jolu, to najzwyklejsza paleta w której rosną truskawki...żeby ziemia nie wylatywała, to od dołu eM przybił deseczki - tworząc takie korytka, następnie wyścieliłam podziurawioną folią te "korytka i tam posadziłam truskawki. Oprócz wody i od czasu do czasu gnojówki z pokrzyw, nie dawaliśmy innych nawozów...na zimę ustawiamy w zaciszne miejsce i od wiosny rosną ponownie.
Moje dęby (2) green pillar dopiero są w fazie zmiany kolorku, a te wściekle czerwone to klony October Glory...natomiast jarząby miały się przebarwić na złoty kolor, ale już dawno wszystkie (4) zgubiły liście jeszcze zielone...Opisy nie zawsze sprawdzają się z rzeczywistością...
Rumianka 13:42, 08 lis 2023

Basieksp napisał(a)
No ja też jestem pod wrażeniem tych truskawek już je wcześniej podziwiałam, jak znajdę miejsce i nie zapomnę to na wiosnę pokombinuję z truskawkami a klon przepiękny

Basiu...w sprawie trukawek odpowiedziałam post wyżej, bo i Jola o nie pytała... Warto je mieć bo od czerwca do teraz ciągle jest co skubać...
sylwia_slomc... 14:08, 08 lis 2023

Rumianka napisał(a)

Cudne Nie wiem jakim cudem nie mam u siebie takiego klona...
Rumianka 14:20, 08 lis 2023

Sylwia...zawsze możesz to zmienić...posadzisz i już będzie cieszył...
Joku 17:19, 08 lis 2023

Znasz odmianę swoich truskawek?
ryska 17:47, 08 lis 2023

Słowo koromysło słyszałam w dzieciństwie i dopisałam sobie historię, że to pewnie coś z niczego zrobione, bo ktoś w kółko myślał i wymyślił Bo słyszałam to jako kołomysło
Dziękuję za ciekawostkę, że jest takie urządzenie i jak wygląda.
A ogród chwalę jak zawsze.
sylwia_slomc... 21:17, 08 lis 2023

Rumianka napisał(a)
Sylwia...zawsze możesz to zmienić...posadzisz i już będzie cieszył...

Nawet wiem gdzie bym go posadziła Tylko w necie póki co znaleźć w sprzedaży nie mogę Gdzie kupowałaś swoje?
sylwia_slomc... 21:25, 08 lis 2023

Rumianka napisał(a)

Na tej ściance jest zawieszone koromysło (dawne nosidło do wody), niewidoczne "ramiona" bo fotka nie złapała całości. Wiaderko wisi w zagłębieniu "na szyję"...w tym wiaderku co roku wylęgają się młode ptaszki, pomimo, że to jest boczna ścianka przy wejściu do piwnicy...
Na wiszących łańcuchach koromysła przyczepiłam zużyte łańcuchy od piły łańcuchowej ...i tak powstała nietypowa dekoracja...

Jak naszyjnik, albo choker
Rumianka 22:49, 08 lis 2023

Joku napisał(a)
Znasz odmianę swoich truskawek?

Truskawki kupowałam jako "wiszące"...innej nazwy nie znam.