Moim zdaniem maty-szmaty wymyślili szkółkarze, całkiem do dobrych celów, bo na nich ustawiali doniczki w szkółkach, dzięki temu nie zarastały im rośliny i takie ich przeznaczenie miało sens.
A leniwi ogrodnicy zakładający ogrody podchwycili temat i po kłopocie. Przecież po co odchwaszczać jak można szmatkę położyć? Tylko zastanówcie się że to szkodzi roślinom rosnącym normalnie korzeniami w gruncie.
Nigdzie na świecie tego nie ma i normalnie uprawia się glebę w ogrodzie, ściółkuje rośliny ściółką. Może raz Anglicy to pokazali pod truskawkami, ale jednak zdecydowanie wolę słomę.
To sprzęt profesjonalny, amatorowi nie opłaci się takiego sprzętu kupować. Po co Marto chcesz ten sprzęt, masz hektary trawnika do wycięcia i sprzedania?
Mszyca uwielbia buka, bo to szczególny rodzaj mszyc (zdobniczka bukowa), na warzywa ta sama mszyca nie wejdzie (tak myslę). Ale ja jeszcze polecam irgę błyszczącą, To wspaniały, elegancki żywopłot.
Ewciu, myslę, że blisko mnie są kamieniarze i oni mają takie wykute w surowym kamieniu i one będą najlepiej pasowały.
Tu na zdjęciach są duże, ale widziałam też mniejsze, w sam raz na Twój granitowy stół. Przyjedziesz następnym razem i wybierzemy coś.