Od rana pięknie świeci słoneczko i wyciągnęło mnie na ogród. Zabrałam się za pierwszy ogar. W pierwszej kolejności rabata folkowa. Wzdłuż siatki jesienią posadziłam tulipany. Pięknie wschodzą.
Wszendobylska rutbekia włazi między tulipany, do usunięcia.
Przepraszam za marną jakoś ale tylko takie miałam pod ręka, może te będę lepsze jak na złość padła mi bateria jak poszłam zrobić lepsze i tylko takie mam:
Myślę nad tym aby tego jednego cisa(ostatnie zdjęcie) formować na kulkę na pniu będzie coś z tego? Jest sens?
A co do bukszpan zastanawiam się czy go ciąć i jak ? Czy lepiej trochę go podciąć z góry i podsadzić małymi do dołu? Jak pani myśli które rozwiązanie lepsze?
Mam 50 szt bukszpanów i 60 cisów być może wybiorę jakieś ładniejsze egzemplarze ale póki co są zadołowane tylko te mam nie zakopane.
A widziałaś ten rysunek powyżej co Asi wrzuciłam w odpowiedzi na jej post?
To jeszcze fotka zrobiona z balkonu w pokoju nad wykuszem, widać prawie całą krawędź działki z zaokrąglonymi rabatami w narożnikach
W ogóle cała ta rabata ma 31 m długości więc miejsca sporo, żeby pomanewrować falami.
Jeśli na prosto to nie wiem jak, objąć rabatą graby i poszerzyć w ich obrębie o taki prostokącik?
Rabaty długiej na 31 m i szerokiej na 4,5 m nie chcę, bo już teraz nie wiem czym to obsadzić
Bog stworzyl wszystko: trawe, ziola i kwiaty. On dal im najpiekniejsze kolory. Na samym koncu stworzyl snieg. "Kolor mozesz sobie sam znalezc, taki ktory wszyszko pozera na pewno znajdzie sam cos odpowiedniego".
No wiec poszedl snieg do trawy i prosi "daj mi twoj piekny zielony kolor", poszedl do rozy i poprosil o jej czerwona sukienke. Poszedl do fiolka i slonecznika. Kazda roslina wysmiewala go, kazala isc dalej i szukac gdzie indziej. Bardzo zasmucony Snieg przysiadl na brzegu lasu i tam dojrzal malego bialego Przebisniega. "Daj mi swoj kolor, skoro nikt mi nie chce dac swego koloru to bedzie ze mna jak z wiatrem, ktory jest przezroczysty i nikt nie wie dokad gna" poprosil zrezygnowany. Przebisnieg na poczatku chcial odmowic ale zrobilu mu sie zal Sniegu i powiedzial "Jesli podoba Ci sie moj plaszczyk to mozesz go sobie wziasc. Snieg przywdzial plaszczyk i stal sie bialy. Ale od tej pory jest wrogiem wszystkich kwiatow. Przyjazni sie tylko z przebisniegiem. Tylko on moze kwitnac w zimie a snieg otula go ciepla kolderka.
Faktycznie to może drażnić też by mi na nerwy działało Amelio Ato sąsiad też upierdliwy co mu bluszcz przeszkadzałby. U mnie rośnie rdest auberta jako zasłona. On rozrasta się w błyskawicznym tempie tylko ciężko nad nim zapanować. Tnę go często.
A o tu Reniu panele drewniane a na panele bluszcz pospolity, bo nie mogę go dać na siatkę bo siatka nie moja tam jest ok 50 cm szerokości, więc nic innego tam dać nie mogę, bluszcz z czasem zarósł by panele i nie musiała bym sąsiada oglądaćmój em stwierdził ostatnio że jak mi nie pasuje widok za siatka to się wcale tam patrzeć nie muszę, czym zirytował mnie jeszcze bardziej, obiecał mi w tamtym roku że zrobi bo w lecie jak sąsiad kosi trawę swym traktorkiem to skoszoną trawę mam na całej drodze i rabatach no ale widocznie się emowi odwidziało
tak to ma być, ta fala musi być pociągnięta do rabat w obu narożnikach działki, czyli z jednej strony do zagajnika brzozowego, z drugiej, czyli przy ogrodzeniu do rabaty z berberysami i planowaną seslerią jesienną.
Na fioletowo jak jest, niebieska kreska jak będzie (tylko chyba zbyt duże krągłości mi tam wyszły, a w rzeczywistości wypadnie chyba łagodniej)
Z lewej strony są posadzone co 30 a z prawej co 50 Kobieto z tego się nie strzela i nie ma aż takiego znaczenia. Liczy się efekt a żeby był lepszy to lepiej posadzić gęściej, najwyżej kiedyś wykopiesz i podzielisz.
Ja sadzę jak mi się wsadzii na to nie ma przepisu w internecie
Ola ty to chyba jasnowidz jesteś bo właśnie tak wczoraj myślałam że lubię ze schodów wprost na trawnik
Wygląda to fajnie tylko ta rabata po prawej stronie ta bliżej domu to będzie taka wąska kiszka szeroka na 1,5 metra a długa pewnie z 10 i tu problem czym to obsadzić? Choć widzisz będzie miała powtórzenie od strony południowej bo tam też wyjdzie 1,5 metra i ok 10 długości