Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Katkak 08:42, 02 mar 2016

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Aronię na drzewko wyprowadzasz? Buziak

Tak zamierzam zrobić Gosiu, ale za rada dziewczyn dopierobpo owocowaniu. Myślę,ze koże uda mi się fajna kuleczkę na pniu z niej zrobić. Bedzie wiecej kiejsca i koże te tujeza nia dojda wtedy dosiebie jak przestwnie na nie wchodzić. U mnie dziś pobieliło delikatnie,a teraz śnieg z deszczem. Paskudnie, ale już za chwileczkę, już za momencik będziemy na upały biadolić .
Katkak 08:43, 02 mar 2016

Nallar napisał(a)
Na owocowych się nie znam więc nie doradzę. Uważam że jeśli już zdecydujesz się na ciecie to dopiero po zbiorach, jak pisała Bogumiła.
Dla dobra iglaków to lepiej byłoby ją troszkę ciachnąć.

Tak zrobię Ewciu, po zbiorach.9
Katkak 08:44, 02 mar 2016

Basilikum napisał(a)
Przylecialam zobaczyc aroniowe rady Hanusi Tez mam aronie, latem ja posadzilam i jeszcze nie cielam

Z czasem wielki krzak z niej rośnie i jak miejsca nie za wiele to jednak trzeba ja w ryzach trzymać.
Katkak 08:46, 02 mar 2016

roma2 napisał(a)
Kasiu, wysiałam stipę w końcu. Z tych nasionek co Ci wysłałam pierwszych już coś widać (po 4 dniach), a z tych drugich ćma. Jak u ciebie?

Romciu mi wykiełkowały z obu paczuszek. Faktycznie z jednej dosłownie za parę dni, a z drugiej kilka dni później niż z pierwszej. Ale obie ślicznie rosna i maja sie dobrze. Czekam żeby jeszcze troszkę podrosły do pikowania .
ZbigniewG 10:17, 02 mar 2016

Kasia dasz radę leszczyna też jest do opanowania przy aronii boczne raczej na wyższym poziomie
lojalna_ 10:25, 02 mar 2016

Kasiu aronii nie mam ale poczytałam buziol słoneczny zostawiam )))
Milka 12:27, 02 mar 2016

Katkak napisał(a)
Kochani doradźcie jeszcze proszę z tą moją aronią. Wycięłam już te chude , wyrastające z ziemi gałęzie. Teraz zastanawiam się czy zostawić ją w formie krzewu, czy wybrać najbardziej prosty pęd i formować ją w kulkę na pniu, a resztę gałęzi wyciąć?

na zdjęciuach widać jak te dwie tuje za aronią są wyraźnie niższe i takie "dziurawe".

na tym zdjęciu widać taki najprostszy pęd, który można by zostawić sam i koronę ciąć w kształcie kuli. Ale nie znam się na owocowych krzewach, więc zdaję się na Waszą wiedzę i doświadczenie.

Aronii nie mam, ale widzę że dziewczyny doradzają, więc tylko dodam, że chyba większość roślin można ciąć i formować, dla bezpieczeństwa, po kawałku.
Co do tuj, jak je góra ciut wyrównasz, zaczną zagęszczać się dołem, tak zrobiłam u siebie i od razu lepiej, Teraz czekamy do marca i również tniemy, tym razem dość mocno, bo miejsce na róże musi być.
Piotr_ 20:41, 02 mar 2016

Wpadam nadrobić zaległości i sporo ich mam wiec lecę dalej oglądać i podziwiać
sylwia_slomc... 20:50, 02 mar 2016

Ależ Ty działasz trawę ściągasz, siejesz, z aparatem latasz ......super bo można pooglądać
Katkak 21:52, 02 mar 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ależ Ty działasz trawę ściągasz, siejesz, z aparatem latasz ......super bo można pooglądać

Apropos ściągania trawy, to dziś skończyłam . Teraz jeszcze muszę wszystko ładnie zagrabić i wyrównać, żeby potem wzniesienia usypywać .

emuś korekty zapowiedział

tego pseudo kompostownika trzeba się wreszcie pozbyć, a to co się w nim "urodziło" będzie jak znalazł na rabatki .