Lifting starego ogródka
13:07, 01 kwi 2015
Na karteczce mam: 9 thuji smaragd, 5 hortencji bukietowych limelight, 1 RH biało kwietnący i 4 azalie japońskie kwitnące fuksjowo lub różowo. Potrzebuję też 5 wysokich traw, ale jeszcze nie do końca się wgłębiałam w ten temat, chyba miskant gracillimus będzie tym, czego w pierwszej kolejności będę szukała i 3 niskie (tu jeszcze muszę przez te dwa tygodnie doszukać, co konkretnego bym chciała). Poza tym 1 stożek bukszpanowy, 1 trzemielina na pniu i dwie lub trzy (zależy jakiej wielkości dostaniemy) kule bukszpanowe - nie wiem, czy bukszpany będą w szkółce, jak co to mamy już sprawdzone, że w Obi są to w ostateczności tam podjedziemy. Żurawki Łukasz radził kupować w późniejszym terminie, więc narazie się z tym wstrzymamy.
Myśleliśmy wysypać te dwie krańcowe rabaty białymi kamyczkami, dać obrzeża z kostki granitowej i w środku wysiać trawę.
Kurde, ale myślę jednak ciągle nad całością tego fragmentu. No fajnie by wyglądało, jakby to całe jakoś zakomponować, zwizualizowałam sobie właśnie takie równe podzielenie tego na 3 części tymi kostkami i środkowy kwadrat wysypać korą, a dwa krańcowe białym kamykiem. Tylko ja naprawdę cienki bolek jestem w tym ogrodnictwie i za nic nie wiem, jak by należało obsadzić taki duży i długi kawałek - 12 x 2,60 m. Może jakieś 3 takie same drzewka na pniu a między nie trawy i cosik jeszcze...

Tylko że mi się marzyło przy domu mieć coś na kształt choinki, żeby na to móc w grudniu powiesić lampki. Wymyśliliśmy z mężem właśnie stożek z bukszpanu i kulę na pniu (chyba trzmielina jakaś) i myślę, że jak się je gęsto owinie białymi światełkami to będą fajnie wyglądały. Ale to już zupełnie nie wiem jak pogodzić z obsadzeniem całości fragmentu, jeśli byśmy się jednak na to zdecydowali...

p.s. sprawę utrudnia też to, że tam jest różne nasłonecznienie. Przy furtce jest słońce niemal cały dzień, potem czym dalej od furtki tym słońce operuje krócej a kraniec przy domu ma słońce tylko przez ok 2 godziny ... jak więc z powtarzalnością roślin w takiej sytuacji ... ?