Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Pszczelarnia 10:32, 13 kwi 2015

Renia, a ta gnojówkę mniszkową, to z tylko z liści robisz?
W sumie logiczne, bo z kwiatów - można by nasiać mlecze na rabatach. Tak?
rozark 10:38, 13 kwi 2015

popcorn napisał(a)
Renia, to tojesc rozeslana ta odm. aurea, mam jej sporo, chcesz? Rosnie obok ziol i niedzwiedziego futra...
pigwowca nawet jak bedziesz chciala wykarczowac, to odrosnie

już mi dałaś kilka sadzonek, posadziłam na razie obok jeżyn

a co do pigwowca to wiem, dlatego może potraktuję go octem? trochę czasu do namysłu jeszcze mam

w tym miejscu jeszcze muszę wyciąć to i owo
popcorn 10:39, 13 kwi 2015

rozark napisał(a)

ja abstynent , one btły w cieniu i trochę kwitły ale nie miały owoców, teraz jest więcej słońca, może pojawią się i owoce, zeszłoroczny cały jeden zużyłam do herbatki, będę je likwidować na jesieni, także jak ktoś ma chęć na sadzonki to śmiało pisać

w tym miejscu będą hortensje i miskant ML

popieram, bedzie pieknie! Jeszcze gdyby te lilaki udalo sie sciac! Czyms bym sie oslonila od chodnika.. najlepiej czyms zimozielonym?
rozark 10:45, 13 kwi 2015

popcorn napisał(a)
Bardzo tanie te jagody kamczackie w auchanie, polecam, w smaku srednie, ale w maju juz sa owoce - moje krzaczki wlasnie sie zbieraja do kwitnienia. Jak na tak wczesne jagody nie ma co wybrzyzac choc borowki amerykanskie nieporownanie lepsze

ale te bezobslugowe, w lecie nie trzeba podlewac, nie marna, same sobie radza.

Dzieki za sadzonki, posadzilam i podlalam, czekam az sie przyjma

Na pierwszy rzut oka Twoja jezyna to to - przynajmniej ja ja mam i pedy wygladaja bardzo podobnie. Jak wygladaja owoce, moze to jednak to?

http://www.oczarjk.pl/?act=1883

zastanawiałam się nad jagodami kamczackimi, słyszałam że baardzo zdrowe, tylko gdzie ja je posadzę? masz pomysł?

Malina czarna Bristol - Rubus occidentalis Bristol - poczytałam, wszystko się zgada , więc wychodzi na twoje
a mnie się wydawało, że skoro owocuje w cieniu to to jeżyna, nawet nie wiedziałam że są czarne maliny
rozark 10:47, 13 kwi 2015

anabuko1 napisał(a)
Piękne hiacynty.Uwielbiam ich zapach

oooo tak

w małym ogrodzie najważniejszy jest zapach
rozark 10:48, 13 kwi 2015

LewOgrodowy napisał(a)

Tak, masz cebulicę. Śnieżnik ma kwiaty skierowane w górę, a cebulica w dół - tak na szybkiego pierwsza widoczna różnica.

a dzięki
rozark 10:50, 13 kwi 2015

Bogdzia napisał(a)

Nie trzeba wysiewac same sie rozsieją i wzejdą jeśli ziemia bedzie wilgotna.Możesz też dzielic kepki na mniejsze.

ciekawe czy u mnie też prymula będzie się sama rozsiewać?
zrobiłabym z niej obwódkę tej rabaty gdzie jest posadzona, na zasadzie szachownicy z prymulą niebieską z żółtym oczkiem, rozglądam się za tą ostatnią
rozark 10:56, 13 kwi 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Renia, a ta gnojówkę mniszkową, to z tylko z liści robisz?
W sumie logiczne, bo z kwiatów - można by nasiać mlecze na rabatach. Tak?

z liści i korzeni, podobno najwięcej potasu mają korzenie
nasionami się nie martwię bo za płotem mam łączkę z mniszka a koszą ją bardzo późno jak już mniszek jest w pełni kwitnienia i wysiewa się wszędzie dookoła, czyli u mnie też

o nasionach różnie piszą, nie wiem czy są w stanie przetrwać 2-3 tygodnie w wodzie i nie zginąć, ja u siebie mniszka mam głównie w trawniku, na rabatach mniej, gdybym go wysiewała przy podlewaniu pojawiłby się i na rabatach, więc moim skromnym zdaniem gnojówka z kwiatów mniszka nie wpływa na jego rozsiewanie
rozark 10:59, 13 kwi 2015

popcorn napisał(a)

popieram, bedzie pieknie! Jeszcze gdyby te lilaki udalo sie sciac! Czyms bym sie oslonila od chodnika.. najlepiej czyms zimozielonym?

co się odwlecze to nie uciecze muszę popracować wiesz nad kim

a od chodnika osłonię się bluszczem i cisem
ren133 11:03, 13 kwi 2015

Reniu,
Gratuluję pierwszej setki
Buziaki