Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród w remoncie 10:03, 07 paź 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Asia u mnie pięknie przebarwia się swidosliwa.
Nie wiedziałam że sumaki miały być wyrzucone coś mi umknęło

Świdośliwy mam Aniu ale koniec końców wylądowały w przechowalniku póki co bo nie umiem znależć im miejsca a nie wyeksponowane odpowiednio nie są jakoś specjalnie piękne. Sumaki miały zostać ale wiosną jeden nie wiadomo czemu usechł a ten co został nie wyglądał juz fajnie sam i wyszło na to,że wyleci. Trochę szkoda bo już duże były ale z drugiej strony koniec problemów z odrostami i mogę posadzić coś mniej kłopotliwego.Będzie magnolia
Z miłości do brzozy ... 21:43, 05 paź 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
ja bym tam widziała drzewko w formie parasola z kilkoma pniami- świdośliwę, klona tatarskiego, ewentualnie klon strzępiastokory ( ten to nawet nie musi być wielopniowy). Wielopniowym wycina się nadmiar pędów, głownie na początku jest z tym robota i ogałaca się pędy do założonej wysokości. Wtedy są gołe pnie dokądś i korona powyżej, taka własnie parasolowata ( ale nie taka jk u form płaczacych, zwisła)
Zobacz- taka forma:
https://66.media.tumblr.com/037b202892a2e36cac7700e368df14fa/tumblr_oqsecgvACe1qh9hfko1_500.jpg

A wiesz, źe myślałam o klonie tatarskim Tylko jakiego egzeplarza szukac zeby zrobic na drzewo wielopniowe? A moze dwa razem posadzic ?
A klona strzępiastokorego to nawet mam jednego, ale jest maly taki liliputek narazie 1.3 m. No i nie jest rozgaleziony . To jak nalezaloby go prowadzic?
Z miłości do brzozy ... 15:44, 05 paź 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
ja bym tam widziała drzewko w formie parasola z kilkoma pniami- świdośliwę, klona tatarskiego, ewentualnie klon strzępiastokory ( ten to nawet nie musi być wielopniowy). Wielopniowym wycina się nadmiar pędów, głownie na początku jest z tym robota i ogałaca się pędy do założonej wysokości. Wtedy są gołe pnie dokądś i korona powyżej, taka własnie parasolowata ( ale nie taka jk u form płaczacych, zwisła)
Zobacz- taka forma:
https://66.media.tumblr.com/037b202892a2e36cac7700e368df14fa/tumblr_oqsecgvACe1qh9hfko1_500.jpg

A może magnolię wielopniową...mam magnolię Susan podobna do tego pina w maju musze jej trochę nóżki podgolić
Z miłości do brzozy ... 13:03, 05 paź 2018

Do góry
Zobacz- taka forma:
Między polem, a lasem. 16:33, 04 paź 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Jakie inne nawozy pk znalazłaś? Daj linki.

Magnolia, hortensje potrzebują dodatku siarki wyliczonej do ph twojej ziemi i domieszkę igliwia i lisci np. dębowych.

igliwia i liści dębowych - może być problem.
A dawać domieszkę ziemi "specjalnej do kwasolubnych?"
Między polem, a lasem. 16:25, 04 paź 2018

Do góry
Toszka napisał(a)

Magnolia, hortensje potrzebują dodatku siarki wyliczonej do ph twojej ziemi i domieszkę igliwia i lisci np. dębowych.

ale pozostałe "dobroci" też się daje?
Między polem, a lasem. 14:20, 04 paź 2018

Do góry

Między polem, a lasem. 13:53, 04 paź 2018

Do góry
Jeszcze raz, żeby się upewnić. Taka mieszanka (kora, mączka, obornik, kompost, fosfor) to dołek startowy dla KAŻDEJ rośliny?
A co jeśli to np. magnolia, czy hortensja, które są kwasolubne. Czy od razu daje się im coś wg ich upodobań?

I jeszcze, jeśli chodzi o ten fosfor. Znalazłam różne, ale chyba chodzi o doglebowy, nie dolistny (tym to chyba można później, na wiosnę)?
Jakieś polecacie, poza tym Magic PK?
Z miłości do brzozy ... 12:27, 04 paź 2018

Do góry
czyli ktora to rabata?- ta przy schodkach od południa?
Jak feniks z popiołów 17:57, 01 paź 2018

Do góry
A magnolia w słońcu musi rosnąć?
Jak feniks z popiołów 11:01, 01 paź 2018

Do góry
I co tu sadzić?
I jak?
Ten dąb Green Dwarf się mi podoba.
Jakoś tak trudno mi połączyć sensownie w całość oczara, wiśnie i to coś nowego co miałoby być na froncie, by połączyło się to harmonijnie (czkawką odbija się tu brak planu i wizji całości tylko robienie ogródka fragmentami).
I magnolia mi się podoba. Może na tyły dać jakąś karłowata odmianę? Tak w okolicach skarpy (pn -zach narożnik)?
Pszczelarnia 18:11, 26 wrz 2018

Do góry
piękna robota EWo

Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 14:01, 22 wrz 2018

Do góry
Lotos

Magnolia ma mączniaka prawdziwego. Oprysk Nimrodem i po dwóch tygodniach Saprolem.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:14, 21 wrz 2018

Do góry
Ładne sadzonki były

A to cudo iglaste to dwa cyprysy, które zastąpiły w lasku te dwa co się nie przyjęły przez te upały i straszyły takie suchelce
Podobno to hit roku 2017 na wystawie w Warszawie

i jeszcze magnolia na miejsce tej koło bacówki co po przesadzeniu ubiegłej jesieni zimą wymarzła

i cebulki
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 15:58, 21 wrz 2018

Do góry
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu choroby. Magnolia w słonecznym miejscu, wsadzona 3 miesiące temu. Jak i czym reagować?

Zielonym od linijki - ogród Ivony 18:51, 17 wrz 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
ja bym dała na frontowej za wiśnie Umbra cos co nie jest geometryczne, żeby nie konkurowało kształtem bryły z grabami. Faktycznie masz juz grabów duuzo, choc pasują tam, już ich wystarczy, ile można.
Ja bym szukała drzew bardziej swobodnych ale nie bałaganiarskich- przychodzi mi do głowy klon czerwony Red sunset- korona owalna, ale nie geometryczna.
albo klon ginnala- wtedy znowu masz formę parasola ( tylko trzeba z początku wycinać młode odrosty od korzenia)

To dobry pomysł aby dać tam coś swobodnego bo ta część frontowa jest bardzo geometryczna i bardzo formalna. Zobaczymy jeszcze jak będzie z wisniami a później czeka mnie przekonywanie męża
Zielonym od linijki - ogród Ivony 17:06, 17 wrz 2018

Do góry
ja bym dała na frontowej za wiśnie Umbra cos co nie jest geometryczne, żeby nie konkurowało kształtem bryły z grabami. Faktycznie masz juz grabów duuzo, choc pasują tam, już ich wystarczy, ile można.
Ja bym szukała drzew bardziej swobodnych ale nie bałaganiarskich- przychodzi mi do głowy klon czerwony Red sunset- korona owalna, ale nie geometryczna.
albo klon ginnala- wtedy znowu masz formę parasola ( tylko trzeba z początku wycinać młode odrosty od korzenia)
Pszczelarnia 16:19, 17 wrz 2018

Do góry
roma2 napisał(a)

Ja też nie, ale tak sobie pomyślałam Ewo, że może dlatego ten kleszcz mój osobisty padł?

Wracam do rabat ognistej i jeżówkowej. I tak sobie myślę, to odczucia z tego szalonego upalnego lata, że chłodne barwy są potrzebne tam, gdzie przebywamy. Sama próbuję robić taką rabatę i powiem Ci, że w te nieznośne upały, jakoś lepiej oddycha się w mniej intensywnie wybarwionych miejscach. Ale to tylko, takie tam moje wrażenia ciągle pogubionej ogrodniczki.

Ja czasami idę tropem sprawdzonym. Hortensja, róża, magnolia, miłorząb. Klasyka. Prosto i biało. Ale to tylko kadr.

Zielonym od linijki - ogród Ivony 14:01, 17 wrz 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
Ale rzetelna relacja!
Swietna, dzięki
Piękny masz ogród, cudny!

Cieszę się, że tyle się Wam udało, że wyszło większość z planów i co najważniejsze, grają

Na cisowej za carex brozne form trzeba coś wymyśleć co wcześnie da efekt
Może briza media?- zakwita wcześnie, a potem zostają kępki. Tylko mam ją niedługo i nie wiem jak wyglądaja stare kępy po kwitnieniu, czy nie brzydną ( młode wyglądaja b. ładnie). Pytałam szkółkarzy kilka razy, ale jakoś nie rozumieją o co mi chodzi.
Jeszcze przychodzi mi do głowy sesleria heuflera- ale trochę się boję że 'dociąży' ten kawałek za mocno.

Penstemony u Ciebie na zdjęciu wyglądają nieziemsko!
I ten szpaler hortek White dome- dla mnie chyba ta hortensja jest najpiękniejsza

Bardzo się cieszę że udało mi się odtworzyć co było planowane choć zawsze jest niedosyt i nie wszędzie jeszcze jest tak jak bym chciała.
Pomyślę nad tą briza media sesleria w moim odczuciu tam nie pasuje.
White dome też bardzo polubiłam bo są takie inne niż wszystkie.

A co myślisz o tej rabacie na froncie bo nie wiem jak będzie z wisniami jak będą nadal chorować to się ich pozbede tylko co w zamian.

Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:28, 17 wrz 2018

Do góry
Ale rzetelna relacja!
Swietna, dzięki
Piękny masz ogród, cudny!

Cieszę się, że tyle się Wam udało, że wyszło większość z planów i co najważniejsze, grają

Na cisowej za carex brozne form trzeba coś wymyśleć co wcześnie da efekt
Może briza media?- zakwita wcześnie, a potem zostają kępki. Tylko mam ją niedługo i nie wiem jak wyglądaja stare kępy po kwitnieniu, czy nie brzydną ( młode wyglądaja b. ładnie). Pytałam szkółkarzy kilka razy, ale jakoś nie rozumieją o co mi chodzi.
Jeszcze przychodzi mi do głowy sesleria heuflera- ale trochę się boję że 'dociąży' ten kawałek za mocno.

Penstemony u Ciebie na zdjęciu wyglądają nieziemsko!
I ten szpaler hortek White dome- dla mnie chyba ta hortensja jest najpiękniejsza

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies