Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:02, 27 maj 2013

Do góry
Dziewczyny zanim miskant się rozrośnie to minie trochę lat a z kwitnącej tawuły będę się już cieszyć w tym roku
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:35, 26 maj 2013

Do góry
Edi00 napisał(a)
Anitko- wszystkiego naj Ja takie święto będę miała za pół roku...
Byłam U Ciebie już kilka razy, ale obiecałam sobie, że odezwę się dopiero wtedy jak przeglądnę cały wątek i oto jestem(chyba, że nie wytrzymałam i się wcześniej odezwałam...a mogło tak być, bo ostatnio skleroza mi dokucza)
Masz boski ogród...tyle pracy w niego włożyliście...Uwielbiam Twój mur oporowy i zwisające z niego jałowce i bluszcze i te ścieżki i ten staw...marzenie
Wiem ile mogą znaczyć niektóre rośliny...Ty masz swoje tawuły a ja mam piwonię po teściowej, zwykłą, najzwyklejszą ale najbardziej kochaną...
Twój ogród to jeden z najpiękniejszym na tym forum -SERIO

Baaardzo Ci dziękuję Edyto Takie słowa dodają skrzydeł

Oprócz tawułek mam jeszcze inne symboliczne rośliny w moim ogrodzie, jak bez, który kojarzy mi się z ogrodem moich dziadków i naturalną altaną ze starych bzów, w którym spędziłam całe dzieciństwo. To dziadek zaraził mnie miłością do grzebania w ziemi, za co jestem mu dozgonnie wdzięczna i macham mu tam w niebiosa, skąd patrzy dziś na swoją starą wnuczkę

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:28, 26 maj 2013

Do góry
Anitko- wszystkiego naj Ja takie święto będę miała za pół roku...
Byłam U Ciebie już kilka razy, ale obiecałam sobie, że odezwę się dopiero wtedy jak przeglądnę cały wątek i oto jestem(chyba, że nie wytrzymałam i się wcześniej odezwałam...a mogło tak być, bo ostatnio skleroza mi dokucza)
Masz boski ogród...tyle pracy w niego włożyliście...Uwielbiam Twój mur oporowy i zwisające z niego jałowce i bluszcze i te ścieżki i ten staw...marzenie
Wiem ile mogą znaczyć niektóre rośliny...Ty masz swoje tawuły a ja mam piwonię po teściowej, zwykłą, najzwyklejszą ale najbardziej kochaną...
Twój ogród to jeden z najpiękniejszym na tym forum -SERIO
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 20:52, 26 maj 2013

Do góry
kraania napisał(a)

Asiu to ubiegłoroczne, jesienne patyki. Bardzo łatwo się ukorzeniają, więc jeśli masz w planach tawuły to bez problemu sobie je rozmnożysz.

Ooo super
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 20:45, 26 maj 2013

Do góry
waska napisał(a)
Aaaale piekne hosty !

A sama robiłaś tawułki? Kiedy? Na wiosnę?

Asiu to ubiegłoroczne, jesienne patyki. Bardzo łatwo się ukorzeniają, więc jeśli masz w planach tawuły to bez problemu sobie je rozmnożysz.
Mój ogród - co dalej? 21:42, 25 maj 2013

Do góry
Cięte cisy:

Cięte tawuły

Ciety bukszpan:

Cięte cisy i berberysy:
Liliowo i kolorowo:) 18:56, 25 maj 2013

Do góry
Irysy w pąkach, piwonie kwitną, tawuły,pęcherznice zaczynają.Jedna z kompozycji pelargoni w donicach.
Pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 12:18, 25 maj 2013

Do góry
Witam,

Jestem tu nowa
Wczoraj trafiłam tu pirwszy raz i widzę, że macie piękne ogrody.
Jako, że doświadczenia z ogrodem nie mam żadnego, więc chciałabym Was prosić o doradztwo
w zaprojektowaniu mojego ogrodu. Załączam kilka zdjęć miejsc, które na początek chciałabym obsadzić, są to 2 miejsca z przodu domu. Po budowie są to pierwsze miejsca, w naszym ogrodzie, które zostały już oczyszczone i nadają się na posadzenie roślinek. Liczę, że mi pomożecie. Nie wiem czy dobrze, ale nie mogłam się powstrzymać i zakupiłam już kilka sadzonek. Mędz innymi 1 hortensja biała, 2 berbersy jeden zielony jasny drugi zielono-rdzawy, 3 żurawki bordowe, 1 różanecznik, 2 rozchodniki, 2 azalie, 2 rumiamki, 1 tuję kulistą, 1 pieris, 1 trzmielinę japońską, 4 tawuły gold, 4 żeniszki meksykańskie, 5 goździków, 3 żawciągi, 2 funkie, trawę ozdobną, 3 szt kostrzewy, 3 astry alpejskie.

Jak to teraz rozmieścić?
Chciałabym ogród, z niewymagającymi zbyt wiele pracy roślinkami.
Podobają mi się ogrody kolorowe, mi się marzy biało-różowo -fioletowy.

W jakich odległościach należy sadzić rośliny żeby za parę lat nie były zbyt upchane.

Oba miejsca, które teraz chciałabym obsadzić są nasłonecznione od południa.
Pomiędzy roślinami chciałabym też dać cebulki tulipanów, narcyzów, hiacyntów czy szafirków. i krokusów. Chiałabym, żeby te 2 rabaty były kolrowe i urozmaicone.

miejsce 1 do zagospodarowania przy domu

miejsce 2 do zagospodarowania przy płocie

Pozdrawiam
Ogród Karoli 11:04, 25 maj 2013

Do góry
Tawuły możesz w przyszłym roku obciąć równo z gruntem tak jak ja obcinam i piękne kulki się zrobią
Żurawki myślałem, żeby dać jedną odmianę np. 'Obsidian' po całości od tawuł w prawo, ale trawki też są fajnym pomysłem!
Ogród Karoli 09:33, 25 maj 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Witaj, ja bym nie dodawala kolejnych gatunków za dużo, bo wyjdzie misz-masz, dodaj z prawej strony te same tawuły, co z przodu z lewej - tak, aby były odbiciem prawej strony, ale w innej ilości. Przed hortensjami nasadź turzyc kremowo paskowanych lub innych delikatnych traw, by rozluźnić kompozycję - i to wszystko - bez przeładowania. Pozdrawiam

Witaj Agnieszko
Trawy to świetny pomysł, czekam aż w ogrodniczych pojawi się Zebrinus-, który pójdzie w prawy róg rabaty (jeszcze się waham co do tego nasadzenia). W przedogródku jest dosc przewiewnie, trawy nadałyby temu miejscu lekkości. Taki ruch w ogrodzie bardzo mi sie podoba, jednak nie bardzo wiem jakie gatunki traw dobrac.
Ogród Karoli 09:08, 25 maj 2013

Do góry
Witaj, ja bym nie dodawala kolejnych gatunków za dużo, bo wyjdzie misz-masz, dodaj z prawej strony te same tawuły, co z przodu z lewej - tak, aby były odbiciem prawej strony, ale w innej ilości. Przed hortensjami nasadź turzyc kremowo paskowanych lub innych delikatnych traw, by rozluźnić kompozycję - i to wszystko - bez przeładowania. Pozdrawiam
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:42, 24 maj 2013

Do góry
Dziś między jednym deszczem a drugim szybkie fotki w ogrodzie

W końcu - -bo jakoś w tyle zostałam....

Hortensje ogrodowe już mają spore pąki.

Vanille Fraise też już spore

Tawuły kategorycznie potrzebują fryzjera - tak w ogóle to ta rabata do przeróbki - nie podoba mi sie już...

Hakuro tez się dostanie po czuprynie
Ogród u stóp klasztoru 22:17, 24 maj 2013

Do góry
nio Grażynko ,my też .dobrze że istnieją te kominki .nie odważyłam się

dzisiaj do ogrodu ...tawuły czekają na cięcie i bukszpany . o mamo a przędziorek szaleje na conikach .i mszyce na różach . pokrzywy zamiast w beczce to jeszcze w rowie ...masakra jestem nie na bieżąco
Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 21:45, 24 maj 2013

Do góry
Justynko- to ścięte dziś tawuły- sadzonkuję sobie- a co ?
Może się ukorzenią. Tyle, że powtykałam je tak bez składu i ładu - nie sadziłam, iż będzie ich tak dużo.
Jutro jakoś to wyrównam i niech sobie rosną na razie.
A moja Luka już nie taka młoda- ma 5 latek- tylko taka laseczka .
Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 20:20, 24 maj 2013

Do góry
Nieco "zapuściłam" moje tawuły.
Na usprawiedliwienie dodam, ze było zimno, deszczowo, więc pozwoliłam im nieco poszaleć.

Ale dziś wzięłam się do roboty:

Jutro nad nimi jeszcze popracuję bo nieco krzywe te kulki.

Po cięciu uzyskałam mnóstwo materiału do o z tego wyniknie- zobaczymy :

Pszczelarnia 11:59, 24 maj 2013

Do góry
Joku napisał(a)

Mnie się ta kakofonia barw bardzo podoba . Moim zdaniem zestaw stonowany. No, chyba że efekt końcowy będzie odmienny , bo tylko część roślin rozpoznaję.

Joku,
tam koło szaro-niebieskich czosnków i brązowo-beżowej turzycy jest posadzona jeszcze hakonechloa macra 'Aureola' pasiasta. To już za dużo jak dla mnie.
Bo w tel są berberysy bordowe i cytrynowo-zielone tawuły japońskie 'Goldmund' albo 'Goldflame' lub 'Goldenprincess' - coś z tego.
Ogrodowe skarby 10:24, 24 maj 2013

Do góry
A to miejsce nie jest jeszcze skończone nie dałam rady myślałam że dzisiaj dokończę ale deszcz pokrzyżował mi plany

To ma być kącik "do posiedzenia" co prawda ławki jeszcze nie mam ale miejsce na nią jest .
Plan jest taki : ławka ma stać między 2 kulkami z bukszpanu a 3 kulkami z tawuły.

Przy bukszpanach rosnie hortęsja Anabelle ale nie wiem co dalej Może te żóraweczki chociaż nie jestem przekonana jeśli chodzi o ich kolor .....

A to co wymyśliłam po prawej stronie ławki. Rośnie hortensja i tawuły no i też jakoś mi się wena zatrzymała

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:14, 23 maj 2013

Do góry
Jakie smakowite pole truskawkowe, ślinka już cieknie.
Tawuły chyba lubią cięcie, więc ja bym cięła
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:00, 23 maj 2013

Do góry
Kwitną tawuły. Czy je można sporo ciachnąć po kwitnieniu, żeby odbudowały gałęzie niżej, bo brzydko się wyciągnęły?

Ogród przy lesie początek 2012/2013 22:59, 23 maj 2013

Do góry
JoannA napisał(a)
Renatko, spróbuj rozmnożyć rosliny przez odkłady, tawuły, berberys, limkę,
Bez Palibin koniecznie posadź, mój pachnie upojnie, właśnie teraz w pełni kwitnienia.
Hosty te co masz w ogrodzie podziel jesienią, ja tak robię bo na wszystko kasy nie wystarcza.
Wiosną przytnij Limkę, patyki to wody.
Zerknę jakie masz hosty, może jesienią coś podeślę.
Mówisz, że mam rękę do rozmnażania pewnie masz rację. Mam też serce do roślin i czasami z nimi rozmawiam

Asiu ,rozmnażam raczej bylinki z 2 po sezonie są 4 tak samo z trawami i żurawkami zrobiłam .Berberysy mam 2 Pillar ,jeśli się skuszę jeszcze na jakieś to te małe kulkowate .Tawułek też wystarczy ,limke chcę jeszcze jedną ,więc nie taki majątek .A hościaki ,pewnie podzielę ,ale kiedy to nie wiem bo chcę zobaczyć wielkie kępy ,dzisiaj kupiłam 3 ,jedna miała tylko nazwę .Zazdraszczam tego bzu ,był dziś w szkółce ,ale sprzedany ,czekał na przyjazd właściciela.
Wiem coś o kasce ,już jej na roślinki brak ,przeznaczone było więcej kasy ,ale testy alergiczne i odczulanie córy pochłoneły trochę kasy plus naprawa auta .Pomału co mc do zimy coś się dokupi .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies