Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

To właśnie tu 16:57, 24 mar 2014

Do góry
mira napisał(a)
witaj, jak tam u Ciebie mają się hortensje po zimie no i kaliny? u mnie kalina angielska już cieszy zielenią - a teraz pada i wszystko w oczach się zmienia

O takich zimach jak miniona, to ja będę marzyć i śnić
Wszystko nieomal rośnie w oczach. Nie potrzeba roślinek wyciągać wzrokiem.
Nawet hortensje bukietowe odważyłam się już oszczędnościowo przyciąć.
Naprawdę nie pamiętam by kiedykolwiek kalina x bodnantense 'Dawn' kwitła nieprzerwanie od listopada do teraz.

Mira, te łany, to niestety nie u mnie. A przyznaję, że bardzo, a bardzo chciałabym chociaż w części mieć takie połacie cebulowych.
Ja nawet po trawniku obawiałam się chodzić, tyle tego kwiecia tam jest.
Ogród dla moich synków 16:55, 24 mar 2014

Do góry
Danusia napisała: najpierw narysować plan ogrodu, wybrać rośliny, a na końcu rozrysować rośliny na rabatach (jak dobrze zapamiętałam).
W tym poście będę wpisywała rośliny, które mi się podobają i być może wykorzystam w tworzeniu rabat. W ten sposób jakoś sobie to wszystko uporządkuję i nic mi nie poginie. Proszę o wyrozumiałość, bo dopiero się wszystkiego uczę. Sugestie i uwagi oczywiście mile widziane.

DUŻE KRZEWY I DRZEWA:
Leszczyna południowa "Purpurea", kolor czerwony, rośnie od 3 - 5m, szybkorosnąca roślina
Berberys ottavensis "Superba", szybkorosnący krzew, czerwono-brunatny, kłujący, do 4m, żółte kwiaty
Buk pospolity 'Rohan Obelisk' ; szykorosnący, odmiana kolumnowa, do 15m, brunatny
Grab ?
Irga oziębła 'Cornubia' ; ciemnozielona, kwiaty białe, owoce czerwone, do 6m, szybkorosnąca
Ligusta
Kalina japońska (Viburnum plicatum) 'Grandiflorum' ; 3 x 3m krzew, piękne białe kuliste kwiatostany, liście ciemnozielone
(Hippophae rhamnoides) rokitnik pospolity ; krzew kłujący, do 5m, owoce jadalne, liście srebrzystoszare
Ambrowiec amerykański; drzewo do 20m (trochę za dużo), piękne kolor jesienią
(Syringa josikaea) lilak Josiki; do 4m, liście ciemnozielone,kwiaty fioletowe
lilak pospolity 'Primrose'; kwiaty białe, wys. do 3m, wolnorosnący
lilak pospolity 'Prof. Hoser'; kwiaty fioletowe, do 4m, silnie rosnący
lilak pospolity 'Kardynał'; kwiaty ciemno-fioletowe, do 4m, niezbyt silnie rosnący
Dereń jadalny

ROŚLINY NA SIATKĘ:
Wiciokrzew japoński; zimozielony
Wiciokrzew pomorski
Powojnik tangucki; ładnie kwitnie, niewymagający
miesięcznik kanadyjski
ciemiężyk czarny
Kielisznik
Powojnik ostry
Groszki ozdobne
Dynie ozdobne
Clematisy

DLA PTAKÓW i OWADÓW:
Szarłat
Słonecznik
Werbena patagońska
Kalina koralowa
Krwawnik pospolity
Dzierżań
Sadzeń
Lawenda
Lebioda

ROŚLINKI NISKIEGO PIĘTRA
Żórawki
Hosty
Hortensje białe

DO ODSTRASZANIA KOMARÓW
Korkowiec amurski

ROŚLINY ZAMIAST TRAWNIKA:
Śnieguliczka
Kalina koralowa
Tawuła "little prince"
Barwinek ; niebieskie kwiatki
Obiela mieszańcowa "the bride" ; białe kwiatki
Runianka japońska; cieniolubna
winobluszcz; rośnie 3m/rok

To właśnie tu 16:48, 24 mar 2014

Do góry
witaj, jak tam u Ciebie mają się hortensje po zimie no i kaliny? u mnie kalina angielska już cieszy zielenią - a teraz pada i wszystko w oczach się zmienia
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:48, 23 mar 2014

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Zdjecia piekne, kalina bedzie cudna jak zakwitnie Wspolczuje Ci, ze nie mozesz pracowac w ogrodzie, tak miałam zeszlej wiosny i tez tylko spacerki z aparatem, nawet sie cieszylam, ze taka dluga zima byla. Wracaj do zdrowia i formy Pozdrawiam

Danusiu dzięki - skręca mnie choć jest coraz lepiej i poczynam sobie zbyt odważnie a wczoraj nawet wrzosy ścinałam
Ogród w Puszczykowie 10:01, 23 mar 2014

Do góry
To wg moich dociekań kalina Dawida. Jeden z moich pierwszych grzechów ogrodowych Kupiłam w szkółce, bo mi się spodobała, potem zgubiłam etykietę. Pierwszej zimy przymarzła, musiałam obciąć na łysą pałę. Teraz już nauczona, otuliłam agrowłókniną i przetrwała
Może ktoś z Was też ma taką?
Ogrodowy spektakl trwa ... 06:42, 23 mar 2014

Do góry
Zdjecia piekne, kalina bedzie cudna jak zakwitnie Wspolczuje Ci, ze nie mozesz pracowac w ogrodzie, tak miałam zeszlej wiosny i tez tylko spacerki z aparatem, nawet sie cieszylam, ze taka dluga zima byla. Wracaj do zdrowia i formy Pozdrawiam
Tu na razie jest ściernisko.. czyli ogród mój widzę wspaniały.. ;) 09:14, 22 mar 2014

Do góry
No i tak.. Naczytałam się wczoraj w "Przepisie na ogród", że w zasadzie to połowa roslin jest trująca i nie powinno się ich miec w ogrodzie, w którym są małe dzieci.. O cisie to słyszałam wcześniej, ale np. ligustr, wiciokrzew, wawrzynek, jałowce pospolite, kalina koralowa, śnieguliczka, ostróżka, naparstnica i o zgrozo! bukszpany!! bo nie dość, że są trujące, to jeszcze ich kwiaty przyciągaja pszczoły.. I co teraz? Mam małe dziecko.. bać się, czy nie?? Co o tym myślicie?
Ogródek Anity 18:32, 20 mar 2014

Do góry
I trochę wiosny
Kalina trochę kwitnie

Bazie na wierzbie
Ogrodowy spektakl trwa ... 12:14, 20 mar 2014

Do góry
przebiśniegi 2 zostały w cieniu

a teraz idzie nowe , idzie idzie

orliki szaleją gdzie się da

kalina angielska wygląda już uroczo

moje bliźniaki

Ogrodowy spektakl trwa ... 14:11, 18 mar 2014

Do góry
mira napisał(a)
przycięta kalina sztywnolistna bo mi nie pasowała wielkością do pozostałych a teraz mi całkiem już nie pasuje, poczekam aż się ta rabata zazieleni i zobaczę

Pierwsze zdanie pluję w monitor..... dobre.. też tak mam... koniec takich rośli był już u mnie przesądzony.. już ich nie mam...
A fotka bardzo mi się podoba. coś w niej jest. ...... jakiś klimat..... super... i wracam czytać dalej..
Moja "przyziemna" :) pasja 19:21, 17 mar 2014

Do góry
Sprawozdanie z wykonanych dziś prac .

Muszę niestety zaznaczyć, że u mnie nie można spodziewać się serialu, jak to napisała Juzia, ale raczej opery mydlanej, telenoweli brazylijskiej z akcją ciągnącą się jak flaki z olejem. No cóż, powoli, ale może konsekwentnie mi to pójdzie.

Jutro ciąg dalszy robót. Położona zostanie druga warstwa bloczków. Pod murkiem dosypana będzie jeszcze ziemia, więc teren, teraz falisty, wyrówna się .

Eksmisję z przyszłej rabaty musi dostać jeszcze kalina, ale w zeszłym roku tak pięknie kwitła, że nie mam serca jej ruszać. Będę chciała ją wykopać z dużą bryłą i przenieść w inne miejsce (oczywiście nie mam takowego, bo nigdzie na chwilę obecną nie pasuje do moich planów)
Siejsko czarodziejsko 09:23, 17 mar 2014

Do góry
Bardzo ładne bukszpaniki.
Dorodne i zdrowe.

I mała podpowiedź do twojego planu: nie dawaj ostrokrzewu obok kaliny koralowej bo kalina zagłuszy ostrokrzew i będzie nieładny.
Raczej ostrokrzew bardziej wyeksponuj. Posadź z azaliami japońskimi albo niskimi trawkami.
Ogród z łezką 18:22, 15 mar 2014

Do góry
I bliżej buczki, bo tam psinco widać...

i drugi

jeszcze kalina i posadzone iryski

Mirkowy ogród (początki) 16:27, 14 mar 2014

Do góry
Mircia, większość zakupów już mam, tylko te drzewa jeszcze jutro...jak o mnie szkółkarz nie zapomniał
Zaraz rano pojedziemy, bliziutko mam. A nawet jak zapomniał, to mam co sadzić. Hortki, trawy i kalina czekają...a jeszcze rozchodnik i z 10 lilii mam do posadzenia...a miałam lilii tej wiosny nie sadzić. Jakoś oprzeć się nie mogłam

Pozdrówka

Idę loty Kamila zobaczyć.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:45, 13 mar 2014

Do góry
przycięta kalina sztywnolistna bo mi nie pasowała wielkością do pozostałych a teraz mi całkiem już nie pasuje, poczekam aż się ta rabata zazieleni i zobaczę

a to urocze pączki kaliny angielskiej

Ogród z łezką 12:48, 13 mar 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)

Vanilek 5 szt. , Variegatusków 4 szt. (między hortuskami posadzę) i kalina koralowa Roseum 1 szt. pod drewutnię
Nie mam pojęcia jaki ten rozchodnik...może Bogusia będzie wiedziała co dostała

Obejrzałam, wypaśne, szybko stworzysz rabatę marzeń
Rozchodniki wszystkie śliczne, mogą być NN
Ogród pod trzema dębami 12:03, 13 mar 2014

Do góry
Przepięknie pachnie kalina różowa, która kwitnie od grudnia. Ale zapach ujawnił się dopiero w wiosennym słońcu.

Są też krokusy ale wszystkie miały być fioletowe a są:

Nie lubię żółtego, a to kolejna po zeszłorocznych żółtych liliach pomyłka sprzedających. Sprawdzałam opakowanie i opisane były prawidłowo. Na wiosnę cieszą jednak wszystkie kolory, szczególnie żółte żonkile.

Fioletowe na szczęście też są.

Niewypałem okazały się krokusy w trawniku, całkowicie przez nas zadeptane. Przesadzam je w inne miejsca.
Ogród z łezką 10:02, 13 mar 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)

Vanilek 5 szt. , Variegatusków 4 szt. (między hortuskami posadzę) i kalina koralowa Roseum 1 szt. pod drewutnię

Jak to ... w kompoście???

a tak to, że wymiaszałam glinę z kompostem i dopiero zaczęły ładnie rosnąć
Ogród z łezką 08:58, 13 mar 2014

Do góry
Agania napisał(a)
No oczy cieszą vanilki ile ich masz? A trawki to miskanty ML i też niezła kolekcja, białe rozchodniki, mam ale z pstrymi listeczkami, one rachitycznie rosły,ale w kompoście rosną jak oszalałe
Buziak

Jak to ... w kompoście???
Ogród z łezką 14:46, 12 mar 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Hej Kasiu Dostałaś paczuszkę ?? A mieli tam inne trawki?? Możesz namiar podrzucić to sobie pooglądam

Paczuszkę??? Paka wielka do szyi mi sięgała, szeroka na jakieś 70-80 cm...ciężka jak diabli...chłop oczy na wierzch wylazły jak mi tą paczuszkę wnosił
5 hortusi, 4 miskanty, kalina i worek torfu...

Już Ci podrzucam

http://sklep.szkolka.radom.pl/
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies