Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 22:32, 20 lip 2017

Do góry
wiunia napisał(a)
Asiu to moje bardzo mizerne lilie

Chyba je jesienią wykopię i posadzę w inne miejsce, bo nie wiem o co chodzi...

Z tego co widzę, to coś zaatakowało Twoje lilie. Nie wykopuj, tylko na wiosnę potraktuj odpowiednim preparatem, bo wyrażnie widać, że ten pąk jest porażony przez jakąś "zarazę" a liście pogryzione (uszkodzone).
U mnie to była muchówka ostępka lilianka, ale może też być poskrzypka Rozerwij ten pąk i zobacz jak wygląda środek.
A na wiosnę na pewno oprysk
Do raju daleko - u Ewy 22:16, 20 lip 2017

Do góry
yolka napisał(a)
Cudne masz ogrodówki i róże też

Dzięki Jolu

Powojnik Piilu

Kiri Te Kanawa

Lilie

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:33, 20 lip 2017

Do góry
Ślicznie, pięknie u Ciebie Monia wszystko rośnie nie wiem czemu ale lilie kompletnie do mnie nie przemawiają, chociaż Twoje śliczne są, a zwłaszcza ta na 4 zdjęciu, bardzo ładny ma kolorek.

U Ciebie też takie upały? Ja wychodzę z domu tylko po 18
Mój zielony świat 19:20, 20 lip 2017

Do góry
Rekordy

Lilie w tym roku biją rekordy wielkości

Taką lilię ściełam na prezent dla mojej przyjaciółki z okazji przyjścia na świat jej drugiej córeczki.
Jej mina jak mnie z nią zobaczyła w progu bezcenna Odmiana Pretty Woman

A poniżej kolejna rekordzistka - lilia Big Brother
26 cm jak byk
Mój ogródek 19:01, 20 lip 2017

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Pati wróciła super Zdrówcia i ja życzę Piękne lilie

Jestem
Dziękuję.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:45, 20 lip 2017

Do góry
Przegorzany w różnych konfiguracjach

Na drugim zdjęciu ten biały talerz to chwast. Nie wyrywam, bo pasuje do reszty.
Przegorzan i liatra

rozplenice na podokiennej na froncie

Lilie przekwitają, jeżówki i werbena zaczynają

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 18:08, 20 lip 2017

Do góry
zoja napisał(a)
Wiuniu
Lilie u wiekszosci marne - zaszkodzily im te wiosenne mega przymrozki. U mnie tez problem coz oby za rok bylo lepiej

Zoju no mizerota u mnie sama widzisz, ale trudno za to inne kwiatki mają się lepiej. Mam jedną białą jeżwkę posadzoną w zeszłym roku jako sadzonkę. W tym roku kwitnie pierwszy raz Ale mnie zatoczyła!!! Kwitnie od czerwca non stop i dosłownie świeci na rabacie. Muszę poczytać jak się dzieli jeżówki, bo chciałabym takich więcej.
Mam jeszcze dwie posadzone jesienią z kłaczy z B Nie wiem jaki to będzie kolor.
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 17:59, 20 lip 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Wiunia u mnie lilie trochę lepsze, ale w porównaniu do pokazywanych na wątkach to marne
Dużo cebul kupiłam na Gardenii i wzeszło kilka. Może w przyszłym roku wszystkie się pojawią

No popatrz Mirelka chyba mnie nie lubią te lilie dam im jeszcze szansę jesienią i zobaczę co i jak.
A ja tak uwielbiam ich zapach
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 17:57, 20 lip 2017

Do góry
JoannA napisał(a)

Jak na 3 letnie to troszkę mizerne te lilie. I na tej pierwszej fotce jakiś szkodnik (ślimak) sobie stołówkę urządził.
Nie pamietasz jaka to odmiana bo może one są z tych niższych. Np. azjatycka Navona rośnie do 60 cm.
Póki co trzeba próbować "doprowadzić" ją do świetności
Wykop je Wiuniu we wrześniu i od razu posadź do ziemi wzbogaconej kompostem i obornikiem na głębokość 2 cebul.
Lilie potrzebują ziemi żyznej, przepuszczalnej i przewiewnej, zawsze wilgotnej oraz stanowiska dobrze nasłonecznionego lub lekko ocienionego.
Gdzieś wyczytałam że większość lilii dobrze rośnie w podłożu lekko kwaśnym, ale lilia biała i wiele mieszańców azjatyckich lepiej czuje się w glebie o odczynie obojętnym.
Może w ph też tkwi przyczyna.
U mnie większość lilii to drzewiaste więc wielkością moich się nie sugeruj. Azjatyckie mam niższe, myślę że tak ok. 90 cm mają. A cebule kupuję na ryneczku wiosną, kompost, trochę obornika i zapominam o nich. Następnej wiosny dostają na start Azofoskę jak pozostałe rośliny.
Wyginęły mi natomiast wszystkie orientalne i tych już nie kupuję.

Dziękuję Joasiu za poradę zrobię jak piszesz. Nie jestem pewna ale coś mi świta czy to nie orientalna, w pierwszym roku była duża i miała sporo kwiatów rosła wtedy w donicy. Nie mam doświadczenia z liliami, a Pan od którego kupiłam tę lilię na ryneczku (sadzonkę) kazać posadzić i zapomnieć. W donicy cebula się rozmnożyła więc zrobiłam trzy, ale ta trzecia to mniejsza od tych dwóch.
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 17:09, 20 lip 2017

Do góry
wiunia napisał(a)
Asiu to moje bardzo mizerne lilie

Chyba je jesienią wykopię i posadzę w inne miejsce, bo nie wiem o co chodzi...

Jak na 3 letnie to troszkę mizerne te lilie. I na tej pierwszej fotce jakiś szkodnik (ślimak) sobie stołówkę urządził.
Nie pamietasz jaka to odmiana bo może one są z tych niższych. Np. azjatycka Navona rośnie do 60 cm.
Póki co trzeba próbować "doprowadzić" ją do świetności
Wykop je Wiuniu we wrześniu i od razu posadź do ziemi wzbogaconej kompostem i obornikiem na głębokość 2 cebul.
Lilie potrzebują ziemi żyznej, przepuszczalnej i przewiewnej, zawsze wilgotnej oraz stanowiska dobrze nasłonecznionego lub lekko ocienionego.
Gdzieś wyczytałam że większość lilii dobrze rośnie w podłożu lekko kwaśnym, ale lilia biała i wiele mieszańców azjatyckich lepiej czuje się w glebie o odczynie obojętnym.
Może w ph też tkwi przyczyna.
U mnie większość lilii to drzewiaste więc wielkością moich się nie sugeruj. Azjatyckie mam niższe, myślę że tak ok. 90 cm mają. A cebule kupuję na ryneczku wiosną, kompost, trochę obornika i zapominam o nich. Następnej wiosny dostają na start Azofoskę jak pozostałe rośliny.
Wyginęły mi natomiast wszystkie orientalne i tych już nie kupuję.
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 16:48, 20 lip 2017

Do góry
Witam Piotr. Rzeczywiscie piekne oczko i zarosniete. Mam nadzieje, ze moje tez kiedys tak zarosnie w tym roku bardzo lilie sie rozrosly.

Opuncja dobrze sie trzyma. Palmy kwitna, czy ten daktylowiec owocuje u ciebie po przekwitnieniu.
Ogród na piasku i z wielkim murem 16:12, 20 lip 2017

Do góry
Irenko dobrze określiłaś - naklamociłam ile tylko weszło, muszę te rabaty odgracić
Już wiosną pogrupowałam lilie i liliowce na jednej rabacie, póżniej dodam trawy na razie nie nadaje się to do pokazania, ale na wiosnę już będzie fajnie
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:01, 20 lip 2017

Do góry
olga80 napisał(a)
Irenko w Twoim ogrodzie trudno się nie zakochać.Hortensje cudnie kwitną liliowce,lilie wszystko zachwyca.

Tereniu, cieszę się tym co mam, ale teraz wszędzie pięknie
dzięki

dziś część róż scięłam do wazonu, bo lazły w tujki
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:43, 20 lip 2017

Do góry
Irenko w Twoim ogrodzie trudno się nie zakochać.Hortensje cudnie kwitną liliowce,lilie wszystko zachwyca.
Liliowo i kolorowo:) 14:39, 20 lip 2017

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Moje lilie Kasiu wiedziały, że mają pózniej zakwitnąc bym mogła je podziwiać Floksów mam bardzo dużo wiec nie ma problemu

Obłęd fajnie posadzone
Liliowo i kolorowo:) 14:09, 20 lip 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Jeszcze ile lilii w pąkach masz! Będą dłużej niż moje. Będę przychodzić podziwiać

A floksów to Ci i tak kiedyś ukopię...

Moje lilie Kasiu wiedziały, że mają pózniej zakwitnąc bym mogła je podziwiać Floksów mam bardzo dużo wiec nie ma problemu

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:57, 20 lip 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Hortensje ogrodowe masz najpiękniejsze chyba, cudnie Ci kwitną! I te hortki ukorzenione w donicach...nie mam pytań! Muszę Ci wiosna patyki z Mega Pearl dostarczyć, może u Ciebie się z nimi uda
Orientalne lilie masz piękne, u mnie jednak zmarzły tej zimy.

Faktycznie, ten cis elegancki u Ciebie, jest alternatywa, jakby co...

Faktycznie radzą sobie super.
Koniecznie podrzuć, będę ukorzeniać, bo już limek i anabelek nie chcę więcej
U mnie orientalne już 5 lat w gruncie zimują, może im tam ciepło.
Nie wiem czy i ja buksy na cisy nie zamienię, 3 dni temu kulki były zdrowe, dziś rano całe chore, czyżby z nieba coś leciało??? Zrobię oprysk, a jeśli nie pomoże, wywalam, zrobię żywopłot z laurowiśni lub cisa.

zawilce kwitną
część pójdzie do lasu, bo nie wiedziałam, że to takie wielkie rośnie

części Hot Papaya nie widzę, hym...coś by zżarło

a tam widac inne, te w Pisarzowicach, tzn po wycieczce kupowałam, gdzie nas Gosia zaciągnęła.
Mój ogródek 12:27, 20 lip 2017

Do góry
Pati wróciła super Zdrówcia i ja życzę Piękne lilie
Słoneczny Ogród 11:22, 20 lip 2017

Do góry
Lilie, floksy, mieczyki od teściowej.
A te drobne kwiatuszki jakby Bożykwiat to samosiejki i jest ich już sporo.

Miłkowo - sezon 2016-2022 08:12, 20 lip 2017

Do góry
Hortensje ogrodowe masz najpiękniejsze chyba, cudnie Ci kwitną! I te hortki ukorzenione w donicach...nie mam pytań! Muszę Ci wiosna patyki z Mega Pearl dostarczyć, może u Ciebie się z nimi uda
Orientalne lilie masz piękne, u mnie jednak zmarzły tej zimy.

Faktycznie, ten cis elegancki u Ciebie, jest alternatywa, jakby co...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies