Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

MirellaB 06:46, 17 lip 2017

Woreczki kwiatowe fajnie brzmi, ale czy one będą pachniały lawendą?
zoja 07:28, 17 lip 2017

wiunia napisał(a)

Dziękuję Zoju u Ciebie na pewno też nie brakuje urokliwych zakątków do wypicia kawusi

Jeszcze czekam az zywoplot urosnie bo zabarddzo na widoku
wiunia 22:18, 17 lip 2017

MirellaB napisał(a)
Woreczki kwiatowe fajnie brzmi, ale czy one będą pachniały lawendą?

No tak, jak do środka woreczka dam obskubane kwiatki lawendy (łodyżki wyrzucę) i je zawiążę tasiemką To będą dość długo pachniały np. w szafach oczywiście woreczki z materiału (takie płócienne)
wiunia 22:19, 17 lip 2017

zoja napisał(a)

Jeszcze czekam az zywoplot urosnie bo zabarddzo na widoku

Mój żywopłot też rośnie dopiero Ale taras mam lekko zasłonięty drewnianymi pergolami
MirellaB 23:18, 17 lip 2017

Hmmmm fajny pomysł. Szkoda, że leniwa jestem i by mi się nie chciało tego robić ;(
wiunia 06:25, 18 lip 2017

MirellaB napisał(a)
Hmmmm fajny pomysł. Szkoda, że leniwa jestem i by mi się nie chciało tego robić ;(

Ha, i tu mnie masz żebyś wiedziała jak mi się nie chce! Dobę mam za krótką powinnam już to mieć zrobione , a ciągle nie jest!
wiunia 06:49, 20 lip 2017

Asiu to moje bardzo mizerne lilie

Chyba je jesienią wykopię i posadzę w inne miejsce, bo nie wiem o co chodzi...
MirellaB 07:11, 20 lip 2017

Wiunia u mnie lilie trochę lepsze, ale w porównaniu do pokazywanych na wątkach to marne
Dużo cebul kupiłam na Gardenii i wzeszło kilka. Może w przyszłym roku wszystkie się pojawią
zoja 08:08, 20 lip 2017

Wiuniu
Lilie u wiekszosci marne - zaszkodzily im te wiosenne mega przymrozki. U mnie tez problem coz oby za rok bylo lepiej
JoannA 17:09, 20 lip 2017

wiunia napisał(a)
Asiu to moje bardzo mizerne lilie

Chyba je jesienią wykopię i posadzę w inne miejsce, bo nie wiem o co chodzi...

Jak na 3 letnie to troszkę mizerne te lilie. I na tej pierwszej fotce jakiś szkodnik (ślimak) sobie stołówkę urządził.
Nie pamietasz jaka to odmiana bo może one są z tych niższych. Np. azjatycka Navona rośnie do 60 cm.
Póki co trzeba próbować "doprowadzić" ją do świetności
Wykop je Wiuniu we wrześniu i od razu posadź do ziemi wzbogaconej kompostem i obornikiem na głębokość 2 cebul.
Lilie potrzebują ziemi żyznej, przepuszczalnej i przewiewnej, zawsze wilgotnej oraz stanowiska dobrze nasłonecznionego lub lekko ocienionego.
Gdzieś wyczytałam że większość lilii dobrze rośnie w podłożu lekko kwaśnym, ale lilia biała i wiele mieszańców azjatyckich lepiej czuje się w glebie o odczynie obojętnym.
Może w ph też tkwi przyczyna.
U mnie większość lilii to drzewiaste więc wielkością moich się nie sugeruj. Azjatyckie mam niższe, myślę że tak ok. 90 cm mają. A cebule kupuję na ryneczku wiosną, kompost, trochę obornika i zapominam o nich. Następnej wiosny dostają na start Azofoskę jak pozostałe rośliny.
Wyginęły mi natomiast wszystkie orientalne i tych już nie kupuję.