Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

wiunia 17:57, 20 lip 2017

JoannA napisał(a)

Jak na 3 letnie to troszkę mizerne te lilie. I na tej pierwszej fotce jakiś szkodnik (ślimak) sobie stołówkę urządził.
Nie pamietasz jaka to odmiana bo może one są z tych niższych. Np. azjatycka Navona rośnie do 60 cm.
Póki co trzeba próbować "doprowadzić" ją do świetności
Wykop je Wiuniu we wrześniu i od razu posadź do ziemi wzbogaconej kompostem i obornikiem na głębokość 2 cebul.
Lilie potrzebują ziemi żyznej, przepuszczalnej i przewiewnej, zawsze wilgotnej oraz stanowiska dobrze nasłonecznionego lub lekko ocienionego.
Gdzieś wyczytałam że większość lilii dobrze rośnie w podłożu lekko kwaśnym, ale lilia biała i wiele mieszańców azjatyckich lepiej czuje się w glebie o odczynie obojętnym.
Może w ph też tkwi przyczyna.
U mnie większość lilii to drzewiaste więc wielkością moich się nie sugeruj. Azjatyckie mam niższe, myślę że tak ok. 90 cm mają. A cebule kupuję na ryneczku wiosną, kompost, trochę obornika i zapominam o nich. Następnej wiosny dostają na start Azofoskę jak pozostałe rośliny.
Wyginęły mi natomiast wszystkie orientalne i tych już nie kupuję.

Dziękuję Joasiu za poradę zrobię jak piszesz. Nie jestem pewna ale coś mi świta czy to nie orientalna, w pierwszym roku była duża i miała sporo kwiatów rosła wtedy w donicy. Nie mam doświadczenia z liliami, a Pan od którego kupiłam tę lilię na ryneczku (sadzonkę) kazać posadzić i zapomnieć. W donicy cebula się rozmnożyła więc zrobiłam trzy, ale ta trzecia to mniejsza od tych dwóch.
wiunia 17:59, 20 lip 2017

MirellaB napisał(a)
Wiunia u mnie lilie trochę lepsze, ale w porównaniu do pokazywanych na wątkach to marne
Dużo cebul kupiłam na Gardenii i wzeszło kilka. Może w przyszłym roku wszystkie się pojawią

No popatrz Mirelka chyba mnie nie lubią te lilie dam im jeszcze szansę jesienią i zobaczę co i jak.
A ja tak uwielbiam ich zapach
wiunia 18:08, 20 lip 2017

zoja napisał(a)
Wiuniu
Lilie u wiekszosci marne - zaszkodzily im te wiosenne mega przymrozki. U mnie tez problem coz oby za rok bylo lepiej

Zoju no mizerota u mnie sama widzisz, ale trudno za to inne kwiatki mają się lepiej. Mam jedną białą jeżwkę posadzoną w zeszłym roku jako sadzonkę. W tym roku kwitnie pierwszy raz Ale mnie zatoczyła!!! Kwitnie od czerwca non stop i dosłownie świeci na rabacie. Muszę poczytać jak się dzieli jeżówki, bo chciałabym takich więcej.
Mam jeszcze dwie posadzone jesienią z kłaczy z B Nie wiem jaki to będzie kolor.
Alicja169 22:32, 20 lip 2017

wiunia napisał(a)
Asiu to moje bardzo mizerne lilie

Chyba je jesienią wykopię i posadzę w inne miejsce, bo nie wiem o co chodzi...

Z tego co widzę, to coś zaatakowało Twoje lilie. Nie wykopuj, tylko na wiosnę potraktuj odpowiednim preparatem, bo wyrażnie widać, że ten pąk jest porażony przez jakąś "zarazę" a liście pogryzione (uszkodzone).
U mnie to była muchówka ostępka lilianka, ale może też być poskrzypka Rozerwij ten pąk i zobacz jak wygląda środek.
A na wiosnę na pewno oprysk
wiunia 08:14, 21 lip 2017

Alicja169 napisał(a)

Z tego co widzę, to coś zaatakowało Twoje lilie. Nie wykopuj, tylko na wiosnę potraktuj odpowiednim preparatem, bo wyrażnie widać, że ten pąk jest porażony przez jakąś "zarazę" a liście pogryzione (uszkodzone).
U mnie to była muchówka ostępka lilianka, ale może też być poskrzypka Rozerwij ten pąk i zobacz jak wygląda środek.
A na wiosnę na pewno oprysk

Alicji miło mi Cię gościć
To prawda jakiś szkodnik mi pożera lilie, widziałam takie czerwone nakrapiane, podłużne żuczki i zrobiłam już oprysk. Teraz już ich nie ma. Tak czy inaczej ziemię im odrobinę wzbogacę i faktycznie baczniej im się przyjrzę wiosną.
Mam nadzieję, że w przyszłym roku moje oczy będzie cieszył widok dorodnych lilii
asiak 11:02, 21 lip 2017

wiunia napisał(a)

Mam nadzieję, że w przyszłym roku moje oczy będzie cieszył widok dorodnych lilii

I tego Ci życzę
wiunia 20:20, 21 lip 2017

asiak napisał(a)

I tego Ci życzę

Dziękuję serdecznie
wiunia 13:54, 23 lip 2017

Kilka migawek z leniwej, zachmurzonej niedzieli

MirellaB 00:13, 09 sie 2017

Hortensje to masz full wypas - piękne
Ja też lubię lilie i ich zapach, ale nie chcą u mnie rosnąć
Wiesz, że jeszcze nie posadziłam wszystkich zimozielonych. Jakoś nie mogę się zabrać za robotę. Ciągłe coś innego jest do zrobienia, a jak wyrwę chwilę wolnego czasu to wolę odpocząć. Sadzenie nie daje mi radości, ale kupowanie tak
zoja 09:35, 09 sie 2017

Wiuniu 300! brawo

U Mirelli widziała, że pisałaś o dzieleniu szałwi. Ja dzieliłam z sukcesem moją różową - wiosną jak już widać liście i są większe biorę nóż - taki większy - wykopuję i tnę (troszkę trzeba się zaprzeć) a potem na nowe miejsce. Dotychczas sukces 100% w ty m roku dzieliłam już nawet takie, które pączki miały - bo potrzebowałam na nową rabatę - zakwitły tylko ciut później niż te nie ruszane.