Julia nie chcę cię martwić ale Anabeliki tez maja za małe kwiaty. Hortensje jak nazwa Hydrangea wskazuje wymaga duuużo wody. Moje nawet bez rozrzedzenia bryły korzeniowej , posadzone w glinie z minimalnym dodatkiem kwaśnej ziemi rosna jak szalone ale leje w nie wode stale i jesli pamietam to wiosna nawoże co dwa tygodnie, minimum 1 raz w miesiącu, aby zawiązały paki. Pisałam Ci juz ze hortensje są żarłoczne. Nie dość , ze rosną w piasku, ze zbitą bryła korzniową czyli maja mała absorpcję wody, to jeszcze im żałujesz nawozu. Moje hortensje podlewam codziennie, minimu co dwa dni... W żyznej, trzymającej wilgoć ziemi, pewnie by sobie daly rade ale w piasku musisz im poświecić duzo uwagi
Pooglądałam zdjęcia pięknego ogrodu. Ta róznorodność widzę, ze nie tylko mnie zachwyca o czym świadczy ilość wpisów. Chyba zapomniałaś , ze masz jeden z najpiekniejszych ogrodów bylinowych w Polsce.
Zgadzam sie ze wszystkimi wpisami odnośnie trawnika, brudnych gir i nie tylko
Jeśli znajdziesz czas i pamietasz co to za jeżowka to prosze o info
I napisz prosze czy lotosy zima wytrzymaja temperaturę do +5 stopni? Bo sie nimi zachwyciłam
Ps ramy bukszpanowe dodały elegancji rózom i bylinom. Pieknie przyciete buksy i kanciki trawnika "to lubie "!
Nic juz nie uratuje karminika i macierzanki ale traz szukam sposobu na nie przerastanie chwastów przez żwirek... Dalas szmate pod żwirek? Bo ja chyba sie zmobilizuje wyciągnę caly zwirek i dam szmate.....
Nie panikuj Moje chorowaly przez jeden sezon a w tym roku juz nie maja plam. Magnolie próbuje wyprowadzić z plamistości drugi sezon i prawie już wojne wygrałam o nia.
Plamy na lisciach nie znikna , wazne aby mlode liscie rosły juz bez plam, to będzie oznaczało, ze zatrzymalaś chorobe.
Opryskaj połączeniem Amistar + Topsin, ja jeszcze dodtkowo podlałam korzenie Previcurem.
Oprysk powtrzalam 3 krotnie w odstepach 7 dniowych, ale trzeci wykonalam juz innym srodkiem na plamistość, juz nie pamietam czym
Lubie Canary za to ze nie jest tam tak goraco jak na poludniu Europy Ale fakt ogrody tam nie zachwycaja bo to przeciez wysypy wulkaniczne a na dodatek mocno wietrzne, wiec wszystkie nasadzenia wymgaja inensywnego podlewania.
A golasy na Maspalomas Cie nie draznily ? Bo taka piekna plaża a golasy łażą wszedzie ..... To ta gorsza strona Canary Islands Duty Free rozumiem ze zaliczone i zapsy poczynione ?
Pozdrawiam z wilgotnosci 94% Po tygodniu codziennego przemieszczania sie wreszcie zamarzyłam o leżakowaniu
Witam nową ogrodniczkomaniaczkę
Obie tarwy mam w pełnym słońcu wiec niesty nie wiem czy sobie w lekkim zacienieniu poradzą. Myśle ze lepszym wyborem byla by hakonechloe np stripe it rich (najbardziej limonkowa ale wolno rośnie) , która lubi cień i tez wiosną szybko startuje. Ale szalwia deep blue za sesleria jesienna i heufelriana w ogole nie będzie widoczna, bo ta szalwia jest nizutka ma ok 20-25 cm a obie wymienione seslerie dobrze ponad 50 cm. Wiem teraz masz malutkie sadzonki ale juz za rok beda naprawde duże. Pomyśl o carex elata jest cytrynowo-limonkowa i ma bardziej leżący pokrój i w cieniu znakomicie rośnie
Pod sosna i na piasku musisz jdnak zapewnic trawom nawadnianie a na poczatku lac wodę szlaufem i nie żalować wody.
Mam chwasty, z daleka nie widac. Wiosna recznie wyrywalam bo mam malutki trawniczek, plus koszenie nisko dwa razy w tygodniu i bylo ok, ale teraz to mam wiecej koniczyny niz trawnika. Zastosowalam Chwastox i troche pomogło, podobno najskutecznijesze jest Fernando
Sypne tez nawozu do zachwaszczonych trawnikow, rok temu wzmocnilo trawe a chwasty jakos zmarnialy wiec tez dzialalo
Chyba moj post wcielo. Mam slaby net, zdjęc nie widzę ale caly tekst nadrobiłam. Pozdraiwma gorąco.....ufff 100% wilgotnosci...
Pada we Wroclawiu intensywnie?
Masz rację Justynko, ze sesleria jest bezpieczniejsza od FC. Tusię wszyscy uczymy, Madżenka rozpropagowała seslerię, teraz ciężko ją dostać
Jeden ML też mi odbił trzema źdźbłami... Nie wykopywałam ich, widziałam u Ewy,ze czasem póno reagują po zimie na start. Tylko czy wszyscy chcą martwe kikuty na rabatach? Jak się ma gęsto, się tego nie zauważa, ale jak minimalistycznie, to denerwuje
Tylko w szkółkach też padły i ciężko w tym sezonie kupić. Bynajmniej u mnie w szkółkach nie ma. Na razie nie martwię się tym.