Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:12, 21 kwi 2017

Do góry
Filomena napisał(a)

U mnie szałwia muszkatałowa sieje się choć dość słabo, ale u mnie glina, a ona woli jednak lekką ziemię. Jest rośliną dwuletnią więc po kwitnięciu nie ma co liczyć , że jeszcze urośnie, raczej trzeba szukać siewek... malutkich i włochatobiałych Zapach ma bardzo intensywny, niektórym przeszkadza podobnie jak zapach oliwnika. Ja go lubię ale w ogrodzie nie w domu.
Kiedyś zniknęła mi z ogrodu na rok i się znów pokazała - proś Miro a Cię posłucha

Wiem właśnie że ziemia powinna być lekka więc dodałam piasku i ze 3 razy przesadzałam . Podobno łatwo się wysiewa. Czytałam o zapachu i jestem ciekawa - patrz przechodziłam koło łanów tej szałwii i nie powąchałam - jak to możliwe ?

a to muszę jutro się koło nie zakręcić

u mnie miejscami taka ziemia

Z ogródka na wsi 22:57, 21 kwi 2017

Do góry
Wybrałabym powojnik.
Szałwia ładna, miałam ją, o ile nie wymarzła, ale to krotkowieczna roślina. dwa, trzy lata i nowe sadzonki potrzebne, Kwitnie w drugim roku po wysiewie.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:30, 21 kwi 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Piękna ta szałwia!
Podziwiam Cię za to sianie. Toż to ogrom pracy, a ile cierpliwości trzeba.
Dzięki za zdjęcie frontu z klonikiem. On mi się tak bardzo kojarzy z Twoim ogrodem. A dawno nie było z nim zdjęć.

Zawsze tyle miłych słów od Ciebie dostaję. Dziękuję.
Cierpliwa to ja jestem i lubię to. Nie zawsze mi wychodziło. Do siania trzeba mieć jeszcze dyscyplinę i systematyczność .

Teraz klon mój jest w towarzystwie składu materiałów budowlanych i nic nie wskazuje że szybko zmieni się ta sceneria więc nawet fotek mi się nie chce tam robić.

rok temu robiłam już miodek mniszkowy ? szok teraz przyjdzie poczekać do maja = prognozę widzę nadal zimnica

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:33, 21 kwi 2017

Do góry
mira napisał(a)

... mam też szałwię muszkatałową która może przezimowała - jesienią była ładna i pół zimy a teraz ino coś widać
ciekawe czy wystartuje - stale proszę ją o to

chciałabym tak

...

U mnie szałwia muszkatałowa sieje się choć dość słabo, ale u mnie glina, a ona woli jednak lekką ziemię. Jest rośliną dwuletnią więc po kwitnięciu nie ma co liczyć , że jeszcze urośnie, raczej trzeba szukać siewek... malutkich i włochatobiałych Zapach ma bardzo intensywny, niektórym przeszkadza podobnie jak zapach oliwnika. Ja go lubię ale w ogrodzie nie w domu.
Kiedyś zniknęła mi z ogrodu na rok i się znów pokazała - proś Miro a Cię posłucha
Ogródek Iwony II 07:58, 21 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziś przewaliłam kompost z jednej skrzynki, wykorzystałam na rabatach i pod truskawki. Zrobiłam kilka kosmetycznych roszad na rabatach ozdobnych. Dwa lata temu dostałam od Ewy żurawkę Marmalade. Nie pamiętam, ile sztuk, jednak stwierdzam, ze jest to najlepiej dzieląca się żurawka. Dziś znowu podzieliłam sadzonki i posadziłam pomiędzy hortensje Limelight...
Zrobiłam prototyp ławeczki... Muszę się teraz przyglądnąć, czy mi ta wersja odpowiada: słupki z cegły, siedzisko z desek. Jak będzie ok, słupki wymuruję, a Zbyszek przygotuje oszlifowane deski na siedzisko.
Oczywiście posiedziałam sobie na ławeczce w ogrodzie i pogapiłam się na rabatę bylinową. Podzieliłam przywrotnik i posadziłam wkoło ławeczki. W plecach rośnie szałwia i Anabellki.
Posadziłam do końca truskawki. Kilka na tarasie posadziłam do doniczki. Resztę na rabatach w warzywniku...

Trawa wysiana dwa tygodnie temu nadal nie wschodzi. Obawiam się, że siewki zmarzły. Pewnie przyjdzie mi wysiać ponownie, jak się ociepli.

Widzę Iwonka, że temperatury Cię nie zniechęcają
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:46, 20 kwi 2017

Do góry
Piękna ta szałwia!
Podziwiam Cię za to sianie. Toż to ogrom pracy, a ile cierpliwości trzeba.
Dzięki za zdjęcie frontu z klonikiem. On mi się tak bardzo kojarzy z Twoim ogrodem. A dawno nie było z nim zdjęć.
Ogródek Iwony II 23:32, 20 kwi 2017

Do góry
Dziś przewaliłam kompost z jednej skrzynki, wykorzystałam na rabatach i pod truskawki. Zrobiłam kilka kosmetycznych roszad na rabatach ozdobnych. Dwa lata temu dostałam od Ewy żurawkę Marmalade. Nie pamiętam, ile sztuk, jednak stwierdzam, ze jest to najlepiej dzieląca się żurawka. Dziś znowu podzieliłam sadzonki i posadziłam pomiędzy hortensje Limelight...
Zrobiłam prototyp ławeczki... Muszę się teraz przyglądnąć, czy mi ta wersja odpowiada: słupki z cegły, siedzisko z desek. Jak będzie ok, słupki wymuruję, a Zbyszek przygotuje oszlifowane deski na siedzisko.
Oczywiście posiedziałam sobie na ławeczce w ogrodzie i pogapiłam się na rabatę bylinową. Podzieliłam przywrotnik i posadziłam wkoło ławeczki. W plecach rośnie szałwia i Anabellki.
Posadziłam do końca truskawki. Kilka na tarasie posadziłam do doniczki. Resztę na rabatach w warzywniku...

Trawa wysiana dwa tygodnie temu nadal nie wschodzi. Obawiam się, że siewki zmarzły. Pewnie przyjdzie mi wysiać ponownie, jak się ociepli.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:28, 20 kwi 2017

Do góry

Mira, uprawiam tylko podstawowe gatunki. I czasem coś, co mi się trafiło jak ślepej kurze. Kiedy wymieniacie się nazwami gatunkowymi, oczy robią mi się jak spodki. Byłabym kiepskim sprzedawcą bylin, bo u mnie byłaby szałwia niebieska, jeżówka różowa, aster wysoki, niski i średni plus kolor. Dziewczyny z Ogrodowiska nic by u mnie nie kupiły.

Niestety ja z nazwami jestem w tyle za ogrodniczkami - nazw traw nigdy nie opanuję jak i paproci a jesli chodzi o jezówki to są jeszcze białe, szałwie są różowe właśnie pokazałam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:25, 20 kwi 2017

Do góry

Mira, uprawiam tylko podstawowe gatunki. I czasem coś, co mi się trafiło jak ślepej kurze. Kiedy wymieniacie się nazwami gatunkowymi, oczy robią mi się jak spodki. Byłabym kiepskim sprzedawcą bylin, bo u mnie byłaby szałwia niebieska, jeżówka różowa, aster wysoki, niski i średni plus kolor. Dziewczyny z Ogrodowiska nic by u mnie nie kupiły.

Śmieję się, bo mam to samo. Ale! Jesienią zakupiłam berberysy. Kobold pamiętam, ale to drugie jesienią czerwoniutkie i kolumnowe nie pamiętam co. Miałam wrażenie, że wiem gdzie schowałam etykietę. Ale nie umiem znaleźć. Cóż, wczoraj gdy padał śnieg w porannym pośpiechu nie mogłam znaleźć zimowych czapek. Bo wyprałam i schowałam na przyszłą zimę . Starość mnie dopada, albo cóś.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:11, 20 kwi 2017

Do góry
mira napisał(a)
14 maja w niedzielę - będziemy jak się nic nie wydarzy - jak to bylin nie znasz nie możliwe

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:02, 20 kwi 2017

Do góry
mira napisał(a)

ta różowa ? to szałwia muszkatałowa

Dzięki, bo piękna jest
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:00, 20 kwi 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Mira to jak w końcu nazywa się ta szałwia na zdjęciach ?

ta różowa ? to szałwia muszkatałowa
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:58, 20 kwi 2017

Do góry
Mira to jak w końcu nazywa się ta szałwia na zdjęciach ?
Droga do spełnienia 12:16, 20 kwi 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Kamila Twój syn eis stresuje a moja córa w domu leni - dzięki egzaminom mają wolne - Boshe ale jej dobrze

Szałwia posadzona - wyszło mi kilka ładnych kępekJeszcze raz dziękuję
Teraz czekam aż się przyjmie, potem rozszaleje i zakwitnie jak u Ciebie

no syn się stresował historią a nie stresował przyrodniczymi a tu wyjdzie że historię lepiej chyba napisał niż przyrodnicze
ot taka ironia losu

czekam aż skończy pisać matematykę - bardzo jestem ciekawa

jutro angielski - ale to już praktycznie formalność - bestia jest na poziomie maturalnym więc chyba napisze

Ania szałwia się rozrośnie
widziałaś jakie wypierdki sadziłam w zeszłym roku wiosną?
Droga do spełnienia 12:06, 20 kwi 2017

Do góry
Kamila Twój syn eis stresuje a moja córa w domu leni - dzięki egzaminom mają wolne - Boshe ale jej dobrze

Szałwia posadzona - wyszło mi kilka ładnych kępekJeszcze raz dziękuję
Teraz czekam aż się przyjmie, potem rozszaleje i zakwitnie jak u Ciebie
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:34, 20 kwi 2017

Do góry
Wczoraj siedziałam na ogrodzie 3,5 godziny - pogoda pozwoliła, chociaż dooopka i plecki mimo 3 warstw ciuchów lodowate były
Przerobiłam i odchwaściłam rabatę przy tarasie, gdzie kiedyś było półkole:
tu jeszcze widać

Wyrzucone już z tamtą danici. Posadzona szałwia od Kamili Kawy(pięknie sie jedank dało ją podzielić), przygotowane miejsce na chortki Limki, co siedzą w doniczce i się ukorzeniają a przed szmaragdami wsadzone gracki od Stefana
Zaczęłam też zmieniać kształt nasadzeń kulek...no i mrok mnie dopadł...
Wieczorem na rozgrzewkę maść końska i drineczek...
Chaos kontrolowany 10:13, 20 kwi 2017

Do góry
I busz przedhortensjowy Do tej pory nie doczekały się nawadniania, tu chyba fotki pourlopowe bo widać jakie bidy zbrązowiałe.
Ta rabata do przeróbki w pierwszej kolejności. W zasadzie już jest przerabiana. Carexy Frosted Curls wszystkie padły, żurawki wywędrowały na front. Będzie tylko szałwia i sesleria, która mam nadzieję dotrze jutro. I proszę na mnie krzyczeć gdy będę tam upychać inne chciejstwa
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:34, 19 kwi 2017

Do góry
Katkak napisał(a)

No i jak się oprzeć? Choćby człowiek chciał, to nie może .

no rzuciłam się i tylko jeden ruch

to szałwia argenta Artemis - kupiłam dla liści do zielnika - w żwirku powinna mieć dobrze - niestety trwała nie jest - mam też szałwię muszkatałową która może przezimowała - jesienią była ładna i pół zimy a teraz ino coś widać
ciekawe czy wystartuje - stale proszę ją o to

chciałabym tak

i takim marzeniem kończę

i pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:19, 19 kwi 2017

Do góry
mira napisał(a)

I jak lubimy takie zakupy

a to mój ostatni spontan - wypasiona szałwia

No i jak się oprzeć? Choćby człowiek chciał, to nie może .
Nieśmiałe pierwsze kroki 19:47, 19 kwi 2017

Do góry
Fajnie to wyszło!
Co do planu nasadzeń rozważ:
- między hortkami a tujami wyższe trawy - miskant morning light albo variegatus. Osobiście wolę ml, bo v się "rozkracza" Tak, czy inaczej fajnie świecą na tle ciemnej zieleni
- przed hortkami nie robiłabym chyba jednolitego pasa żurawek na takiej długości - może pomieszać żurawki, dalej jakieś trawki, szałwia? Nie wiem, co lubisz?
- brzozy nie dwie, jeśli już to trzy, a najlepiej pięć W brzozach sprawdzonym połączeniem są rozchodniki z rozplenicami, jeżówkami. Dobrze jest mieć też coś zimozielonego - bukszpan, kosodrzewiny?
No nie wiem, co Ci doradzić, bo ja w planowaniu słaba
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies