Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 15:33, 13 maj 2013

Do góry
Tawuły rosną dość szybko, trzeba je ciąć ze 2x w roku żeby zachowały gęsty pokrój. Prócz tego i podlewania są ok
Niczym nie pryskam, nie podlewam żadnymi preparatami, nic ich nie je
pozdrawiam!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 15:17, 13 maj 2013

Do góry
Ja codziennie przejeżdzam koło biurowca gdzie są posadzone tawuły golden flame w formie niskiego żywopłocika, strasznie mi się podobaja są tak równiutko przycięte, nawet po stracie liści cała forma tego zywopłocika super zdobi, też planuje sobie taki zrobić, a jak mi się uda to pstrykne fotkę.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:51, 13 maj 2013

Do góry
Ewo to tawuły, chyba Golden Princess.
Wymagań brak, jak jest zbyt sucho listki im się zwijają i trzeba podlewać. ale prócz tego i cięcia są bezproblemowe. Tnę teraz - wiosną (bo straciły kształt) i po kwitnieniu jeszcze raz. Te różowe kwiatki nieźle wyglądają nawet. Fotka kwitnących, z czerwca ub. roku:

Ogród na górze piasku.... 11:41, 13 maj 2013

Do góry
Mirko, pewnie, że będe chciała. Jakoś większa satysfakcja jest jak z takiego "maluszka" uda się wychodować!
Ja ostatnio popracowałam solidnie i posadziłam 60 sadzonek jałowców płożących, wiltoni i golden carpet. Pleców przez dwa dni nie czułam

Sadzonki malutkie, ale dobrze ukorzenione, a deszcz jest codziennie, więc mam nadzieję, że się przyjmą.
Skusiłam się też na RH

Przez to, że tak długo było zimno to nie można teraz nadgonić pracy w ogrodzie. Najszybciej rośnie trawa! Koszenie dwa razy w tygodniu !

Nowy nabytek.Kiedyś rósł tutaj bluszcz pospolity ale wymarzł w ubiegłym roku. Tawuły będą chyba ok!

Zakwitła kalina, robiąc porządki wokół niej znalazłam 4 siewki. Poszły do doniczek i zobaczymy co z tego wyrośnie!
Nasz przydomowy ogródek 10:37, 13 maj 2013

Do góry
Haniu, Tengel, Joanko, Danusiu, Sebku, Alinko, Agatko, Aniu, Ewo, Mariusz jak się cieszę że zaglądacie.
Zapach piwonii jest obłędny. Kto je ma to wie i warto się nimi zaopiekować aby pocieszyć oczy choć na chwilę. Niestety nie znamy jej nazwy. Dostała Krysia malutką sadzonkę kilka lat temu od koleżanki.
A wszystko się zaczęło od wycieczki Krysi na Ukrainę. Po powrocie nie mogła się naopowiadać jakie piękne okazy tej rośliny tam rosną.
Co do tej rabatki z tawułami i trawą- to już w tamtym tygodniu przesunąłem tawuły o 10 cm bliżej chodnika. Niech tak będzie. Jak będzie ciasno to żurawki ścieśnię. Jest najnowsza rabatka ( ta z kancikami he he he) gotowa przyjąć wszelkie nadmiary i z podziału roślin też. Pozdrowienia dla wszystkich.

Ogród w Jaszczowie 06:43, 13 maj 2013

Do góry
Dzięiki dziewczyny za odwiedziny, Alikia właśnie tak robimy, że będzie coś na pniu i do tego tawuły będą cięte w kulki ciągle zmagamy się z tą rabatą niedługo wkleję zdjęcia tylko troszkę ją obsadzimy, ale chyba i tak ją w tym roku nie obsadzimy do końca tylko zrobimy jakiś zarys, bo na te roślinki trzeba kuuuuupe kasy, no a żeby fajnie wyglądało to wiadomo, że roślin trzeba dużo w kępkach posadzić

Edi00 pozdrawiam
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:41, 12 maj 2013

Do góry
Spotkanie u Szmitów udane a i zakupy niczego sobie
Kupiłam brunery i tawuły brzozolistne 'Tor Gold'o jaskrawo żółtych listkach dla moich dziewczyn, czyli córki i synowej a dla siebie też tawułę, pęcherznicę, żylistka, tymianek i trzy powojniki

Nasz przydomowy ogródek 20:59, 12 maj 2013

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
W zimie dumałem nad zakończeniem rabatki i wymodziłem taki projekt- może pamiętacie.

A tak wygląda w realu. Wczoraj była "wiecha" (może ktoś młodszy nie wie co to jest? Dawniej jak majster zakończył jakiś etap roboty na budowie domu to mocował np. do muru gałązkę przybraną kolorowymi wstążkami i trzeba było stawiać flaszkę albo i więcej. )

Zbyszku nadrobiłam sporo karteczek u ciebie , ale niestety musiało oglądanie poczekać aż się skończy wiosenna pielęgnacja i nadejdzie taka laba jak dzisiaj. rabata super , ale żurawki koniecznie przenieś do przodu . tawuły golden princes wcale nie są takie malutkie jak piszą . zasłonią ci żurawki na 100
rozrastają się nawet na 50 cm wszerz i wcale nie za 5 lat tylko już za rok takie będą

Bajkowy ogród Weroniki 19:23, 12 maj 2013

Do góry
Weroniko z dużą przyjemnością pospacerowałam po Twoich wiosennych rabatkach. Tawuły imponujące, też należą do moich ulubionych krzewów. Floksy- poduszkowce coraz piękniejsze.
Pozdrawiam.
Sosnowo 16:22, 12 maj 2013

Do góry
Piękny ogród, macie już takie dojrzałe ogrody , żywopłocik z tawuły van Houtte'a? myślę o takim.
Lecę w kulki... 12:30, 12 maj 2013

Do góry
Tawuły super, piękne mają kolory zwłaszcza teraz, taki cytrynowy
Ja chyba pomału przygotowuję się do kolejnego cięcia
Ogród Dominiki 10:53, 12 maj 2013

Do góry
Domi napisał(a)
Byłam dziś na giełdzie kwiatowej w Tychach i przywiozłam cały bagażnik roślinek: żółte begonie bulwiaste, floksy szydlaste, tawuły i trochę trawek (między innymi Aureolę). Jutro wybieram się na kiermasz pod Spodek.

Znów się będzie działo
Lecę w kulki... 09:49, 12 maj 2013

Do góry
Ach te tawuły... i wiosną i jesienią zachwycają swoimi listkami. Pozdrawiam
Na Francuskiej 09:31, 12 maj 2013

Do góry
nieszka napisał(a)
Może i krótko, ale jak efektownie kwitną
Widzę że lubisz tawuły, ja też mam je w kilku miejscach w ogródku.

Witam nieszko
To prawda, tulipany kwitną bardzo efektownie
Tawuły miałam, ale w tym roku dokupiłam kilka krzaczków. A to za sprawą ogrodu Ani z Lecę w kulki...

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:50, 12 maj 2013

Do góry
Ewa - super! Hosta na Ciebie czeka w doniczce, za późno mi się przypomniało i już jest duża chyba pojedzie ze mną do Keukenhof

Ela
- powoli też sałatę można jeść, rukola duuża

Kasia - dzięki! Pogoda taka że Twoje też migiem urosną!

Sebek dzięki - tak sobie pomyślałam Ale wczoraj przycięłam tawuły w kuleczki i z planu nici

miłęgo dnia!!!
Mój ogród, mój dom 21:35, 11 maj 2013

Do góry
Ulewa spotkała nas dzisiaj w Łajskach w ogrodniczym. Wybrałam się na rekonesans a przy okazji kupiłam dwie tawuły i żurawkę bo mi jednej zabrakło żeby dokończyć rabatę. Tam są jednak najniższe ceny. W Borowej G, jest taki wybór szczepionych ilaków, że oczopląsu można dostać. Wypasione hosty też mają.
Jeździłaś po trawy?
Ogród Dominiki 21:14, 11 maj 2013

Do góry
Byłam dziś na giełdzie kwiatowej w Tychach i przywiozłam cały bagażnik roślinek: żółte begonie bulwiaste, floksy szydlaste, tawuły i trochę trawek (między innymi Aureolę). Jutro wybieram się na kiermasz pod Spodek.
Na Francuskiej 20:40, 11 maj 2013

Do góry
Może i krótko, ale jak efektownie kwitną
Widzę że lubisz tawuły, ja też mam je w kilku miejscach w ogródku.
Bajkowy ogród Weroniki 18:35, 11 maj 2013

Do góry
Weroniko zobacz, z czym skojarzył mi się ten krzew tawuły

Ogród w kształcie litery" L" 23:40, 10 maj 2013

Do góry
Kamyczki koniecznie zlikwiduj a już napewno tą taśmę która oddziela je od kory
Te dwie rabaty się proszą o coś reprezentacyjnego tylko czy śnieg nie będzie niszczył kul i stożków jak je tam posadzisz? Szkoda by było.
Jak chcesz rozjaśnić rabatę to świetnie się do tego nadają tawuły goldmound. Mają bardzo intensywną zieleń wiosną i jak będzie cięła w ładne kulki to są reprezentacyjne też.
Widziałaś ten ogród?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1729-lece-w-kulki?page=8
Może tu Cię coś zainspiruje...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies