Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Bogusława

Ogród Bogusława

nebel 12:08, 23 maj 2013

Bardzo dziekuję za radę.
A nożyczek używają do bonsai. Ja zresztę mam parę maleńkich sosenek kulistych i też nie byłabym wstanie uszczykiwć świeczek - stąd pomysł kupienia ich. Nie są wykonane z tworzywa, są ostre i bardzo wygodne w użyciu.
boguslaw_r_ 14:22, 23 maj 2013

Mam takie czarne specjalne do bonsai i masz rację przy tych coraz mniejszych odrostach bez nożyczek ani rusz.
boguslaw_r_ 16:34, 23 maj 2013

Dokarmiam zawsze ptaszki, które uwielbiam, w tym roku takich karmników dla sikorek miałem kilka, wiosną pod drzewami wyrosło wszystko, sikory z karmnika wybierają tylko słonecznik pozostałe ziarenka skutecznie rozrzucają w okół, a teraz wiosną pod drzewami lasek różnorodnych roślin, które trzeba zwalczyć bo trawnik nie będzie wyglądał okazale, przed zimą muszę znaleźć takie miejsca aby to nie przeszkadzało a ptaszki miały co jeść.
boguslaw_r_ 13:11, 24 maj 2013

Taki to tulipan jeszcze mi się uchował
eda 15:29, 29 maj 2013

boguslaw_r_ napisał(a)
Mam takie czarne specjalne do bonsai i masz rację przy tych coraz mniejszych odrostach bez nożyczek ani rusz.
Ojej witam Bogusławie szkoda że wczesniej Nati mi o Tobie nie powiedziała może cos bys mi doradził a teraz to musztarda po obiedzie.Widzę że masz fajne pomysły i okazy u siebie .Ja robię bonzaj już od paru lat i teraz czubkiem tak mi drzewko urosło własciwie dwoma czubkami że musiałam jakos je zmniejszyć teraz to już po fakcie mam nadzieje że się nie zmarnuje pozdrawiam serdecznie miłego dnia
eda 11:09, 03 cze 2013

boguslaw_r_ napisał(a)
Taki to tulipan jeszcze mi się uchował
witam Bogusławie dziękuje że zajżałes do mnie i bardzo dziękuję za radę postaram się niezepsuć Tulipanek naprawdę ciekawy okaz i słoneczny kolor mógłby oddać słonca z powodzeniem dla nas pozdrawiam
Gabisia 18:21, 05 cze 2013

Bogusiu poratuj mnie radą w sprawie przycięcia sosny!

Proszę

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2260-ogrod-dla-roslin-o-mocnych-nerwach?page=101#post_6
Elfik 12:01, 10 cze 2013

Witaj Bogusiu, od razu się przyznam, że dołączę do grona zawracających Ci Twoją mądrą głowę. Ale znam Twój wątek i życzliwość, z jaką udzielasz porad, więc i ja Cię o nią proszę, bo w necie nie znalazłam żadnych wskazówek na ten temat.
Ośmielam się wkleić zdjęcia u Ciebie, bo może ktoś też ma taki problem, a u mnie to się zagubi...

W ub. roku kupiłam buka Dawyck Purple. Ma dość długi goły pień, z jedną gałązką u dołu. Początkowo chciałam pozwolić jej rosnąć i okręcać ją wokół pnia, ale zmieniłam zamiar i chcę ją uciąć. Jak i kiedy? I czy po ucięciu jest jakiś sposób na jej ukorzenienie?
I czy koronę też można zagęszczać poprzez przycinanie końców gałązek?
Mój buczek jest jeszcze wiotki, więc mocno opalikowany, czy dużo czasu trzeba, aby „poszedł w pień”?
Pozdrawiam Bogusiu, całuski doślę, jak poradzisz...
boguslaw_r_ 13:05, 10 cze 2013

Elfik napisał(a)
Witaj Bogusiu, od razu się przyznam, że dołączę do grona zawracających Ci Twoją mądrą głowę. Ale znam Twój wątek i życzliwość, z jaką udzielasz porad, więc i ja Cię o nią proszę, bo w necie nie znalazłam żadnych wskazówek na ten temat.
Ośmielam się wkleić zdjęcia u Ciebie, bo może ktoś też ma taki problem, a u mnie to się zagubi...

W ub. roku kupiłam buka Dawyck Purple. Ma dość długi goły pień, z jedną gałązką u dołu. Początkowo chciałam pozwolić jej rosnąć i okręcać ją wokół pnia, ale zmieniłam zamiar i chcę ją uciąć. Jak i kiedy? I czy po ucięciu jest jakiś sposób na jej ukorzenienie?
I czy koronę też można zagęszczać poprzez przycinanie końców gałązek?
Mój buczek jest jeszcze wiotki, więc mocno opalikowany, czy dużo czasu trzeba, aby „poszedł w pień”?
Pozdrawiam Bogusiu, całuski doślę, jak poradzisz...

Witaj, pewnie że poradzę, jak potrafię, co do całusków to zaliczka by się przydała jest inna motywacja.
co do mądrej głowy to, możesz zawsze na początku wspominać bo, mogę zapomnieć,
wszystkie liściaste przycinamy wczesną wiosną, i miejsce cięcia zabezpieczamy środkiem dostępnym w sklepach ogrodniczych, jest ich sporo, a w tej chwili nie pamiętam żadnej nazwy,
jest to taka pasta i to koniecznie trzeba wykonać,
w celu zagęszczenia możesz teraz poobcinać po ok 3 listków na gałązkach które chcesz rozkrzewić i ograniczyć wzrost wysokości.
aby był poszedł w pień ograniczaj rozrost i czekaj, kilka lat, bo to powolny proces.
pozdrawiam.

dorotyiwojtk... 21:24, 11 cze 2013

Mam pytanie - czy ten szpaler z białymi kwiatami pokazany 22 maja to tawułki? Jak one szybko rosną? Kupiłam dziś tawuły van Houtte o wys. ok. 30 cm i nie wiem ile czasu trzeba czekać, by tak ładnie wyglądały na ogrodzeniu od frontu