Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działeczka koło Muzeum

Działeczka koło Muzeum

BEATA_S 22:16, 16 cze 2013

madzielena napisał(a)

Łaa! kawał niezłej roboty I tak trzymać Madziu
Joaska 22:51, 16 cze 2013

madzielena napisał(a)

Joasiu przetestowałam wiele programów i z prostszych podoba mi się Garden Planner - w nim właśnie robiłam ten projekt. Zajmuje mało miejsca a planowanie w nim jest bardzo jest bardzo przyjemne Buziaki :*

Dziękuje za info , ja próbowałam coś zrobić w garden composer ale jak dla mnie jest zbyt rozbudowany, więc zobaczę jaki jest ten twój bo fajnie wygląda.
madzielena 23:07, 16 cze 2013

admete napisał(a)
Witam sąsiadkę
Przebiegłam wątek oglądając zdjatka i czytając co nie co - efekty po, są niesamowite!!!!
Kawał roboty odwaliliście
Wiem coś o doprowadzaniu takiej działki do stanu używalności - moja mama ma taką działkę już 7 lat - i pamiętam z czym walczyłyśmy na początku - teraz mimo że sama walczę już u siebie(zresztą z moją mamą na tygodniu) w weekend zawsze jeździmy do niej z dzieciakami

Ja też początkująca i ucząca się roślinek i zajmowania nimi

Pozdrawiam serdecznie
Aga

Agnieszko bardzo dziękuję za odwiedziny Cieszymy się z każdej zmiany na naszej działce - modernizacji wymaga wszystko, więc zmiany idą powoli, ale najważniejsze że do przodu.

Sama mam wiele problemów z roślinami, ale mam nadzieję, że nie zamorduję ich zbyt wielu, zanim się nauczę co i jak

Pozdrawiam również i zapraszam oczywiście częściej Sąsiadko
madzielena 23:13, 16 cze 2013

Debro - u nas ziemia jest gliniasta a właściwie ilasta, ale bardzo urodzajna. Klasy niestety nie znam. Jedyny problem, to że się zasklepia co niektórym roślinom nie służy.

Asiu, Beatko - dzięki za wsparcie
Debra 23:20, 16 cze 2013

madzielena napisał(a)
Debro - u nas ziemia jest gliniasta a właściwie ilasta, ale bardzo urodzajna. Klasy niestety nie znam. Jedyny problem, to że się zasklepia co niektórym roślinom nie służy.

Mam podobnie, trzeba ją stale rozluźniać, w trawnik sypie piach, w rabaty kompost i czarnoziem. No i stale spulchniam, mogę , bo nie stosuję kory, jako wypełniacza.
Joaska 23:24, 16 cze 2013

Ja tak włąsnie sobie myślę że właśnie przez to że na wierzchu ziemi się taka skorupa robi to mój warzywniak wygląda jak wygląda .. tak sobie to przynajmniej tłumaczę, ale fakt u mnie leż ziemia taka gliniasto ilasta
zawitka 18:17, 17 cze 2013

Witaj Madziu no no jak sie pracuje to i efekty są ,Uroczo sie robi uCiebie po kawałeczku i do przodu my ogrodniczki nie ważne poczatkujące czy z dorosłymi ogrodami damy radę ,ważne że są chęci a no i że jest OGRODOWISKO .Pozdrawiam i czekam na zdjątka Będe zaglądać.
madzielena 18:19, 17 cze 2013

Tak sobie planuję i jednocześnie PS przypominam, więc wstawię com sobie umyśliła:

To jest taka reprezentacyjna część działki, widoczna od strony innych działek. Chciałabym, by była choć w części zimozielona stąd szmaragdy. Ogólna kolorystyka tej części działki ma być różowo-fioletowo-biała (tak, wiem Debro co myślisz o różu - ja go jednak bardzo lubię ).

Mam już w tej części piwonie (róż) i kosaćce syberyjskie (niebieski/fiolet). Te w środku to berberysy Harlequin (mogą być inne niezbyt wysokie i różowe/fioletowe). Do tego tawuły japońskie też róż/fiolet. Bliżej altanki posadzę róże, które mam w kolorach fiolet i róż. Dokupię białe (może Chopin). Przy różach kocimiętka. Na tle altany na kratce ma się piąć biała róża lub powojnik (to ten akcent bieli). Czy to ma ręce i nogi?

U "stóp" tawuł dać coś białego? tylko co? Coś później kwitnącego niż piwonie i niskiego.
Joaska 22:28, 17 cze 2013

Przepraszam że taki wpis, ale wcięło mi wszystkie wątki i latam i odszukuję moich ulubionych
Pozdrawiam
madzielena 23:03, 17 cze 2013

Witaj Halinko!

To prawda, najważniejsza jest ochota do pracy. Tej mi nie brakuje. A na drugim miejscu ktoś, kto posłuży radą i pomocą. I tu sprawdza się Ogrodowisko

Pozdrawiam serdecznie!