Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Margarete 22:57, 13 cze 2013

Witam wszystkich i pozdrawiam razem i każdego z osobna Grembosiu, Regli, Irenko, Bogdziu, Marzenko, [/b[b]]Popcarol....dosłownie padam na pysk, od dwóch dni jak nie pada a ja mam czas po pracy to zasuwam w ogrodzie, rabata nabiera kształtu, dzisiaj podsypywałam żwirek na kolejnym fragmencie ale brakło mi wiec fotki zrobie jak zasypę cały fragment bo głupio wygląda....
Posadziłam nowy klonik palmowy - malutki ale fajny, kupiłysmy sobie takie same z Karoliną- Popcarol . jak wracałysmy od Bogdzi z wizyty w Rododendronowym ogrodzie.. Na kamieniach wygląda bosko. Karolina a ty swój masz juz w gruncie ?
Posadziłam resztę traw - czyli konwalniki czrne i czerwone red barony oraz tawuły japońskie ( bede je cieła w kulkę) niektóre hosty i czerwone żurawki - wszystko to na tle tych jasnych kamieni.
Mnie sie to podoba ale te roślinki na tle tych kamieni zgineły, sa malenkie...... dużo tła a mało roslin ale z drugiej strony nie chce żeby było tak naćkane, przeciez one kiedyś urosną.........mam nadzieje
Margarete 23:03, 13 cze 2013

Irenko - dzieki za namiary na twojego powojnika - jest boski !

Bogdziu , Marzenko
- prace postępuja ale do końca jeszcze troche pracy zostało. Dzisiaj cięłam zywopłot z Ligustra i pracowałam przy rabacie. Komary chlały jak wściekłe mimo ze pryskałam sie co chwila, nawet przez ubranie.... jakby nie one to o owiele wiecej bum zrobiłą. Ale i tak nie jest źle- już widac efekty. Jutro koszenie trawy i moze coś sfotografuje bo kamienie dowioze dopiero w sobote i dosype - wtedy dopiero bedzie efekt.
Spadam do łózeczka! Padam juz dzis....
Milka 11:00, 15 cze 2013

Moja hortensja rośnie na gruzie, ani grama tam kwaśnej ziemi i chyba po 3 latach się dostosowała; na początku nie kwitła, teraz po prostu szaleje chyba jeszcze kilka ukorzenię, może będą chętni
popcorn 21:04, 15 cze 2013

Małgosiu mojego klonika poparzyło chyba słonko, miałam go w gruncie razem z doniczką (bo docelowo na nowej działce chciałabym żeby rósł). I chwilowo jest w cieniu, mam nadzieję dojdzie do siebie, szkoda by mi go było pokaż swojego!

roślinki urosną, pewnie że tak! pokażesz swoje poczynania?
pozdrawiam!
k.
Margarete 03:05, 16 cze 2013

irena_milek napisał(a)
Moja hortensja rośnie na gruzie, ani grama tam kwaśnej ziemi i chyba po 3 latach się dostosowała; na początku nie kwitła, teraz po prostu szaleje chyba jeszcze kilka ukorzenię, może będą chętni

Irenko ja chetnie skorzystam, juz prosiałam Anie Monteverde o taki ukorzeniony odkład ale nie wim czy jej sie uda i ile jej wyjdzie sadzonek, bo nie byłam jedyna.

Karola - mój "nowy"klon palmow a własciwie klonik siedzi sobie juz od kilku dni wsród kamieni i traw na nowej rabacie, ale jest taki malutki że ginie ......
A z tyłu za nim hosta od ciebie
Mówisz masz - oto fotka :

A tu do porównania mój "stary" klonik palmowy, ma ze 2,5 wysokosci

Margarete 03:13, 16 cze 2013

Moje poczynania powolutku, małymi kroczkami powoduja że posuwam sie z rabata w kierunku lasu, dzisiaj pryskałam róże przeciw skoczkom, nawoziłam florowitem i magiczna siłą rosliny, dosypywałam żwirek na rabacie, po który wczesniej musiała pojechac i kupić a potem taczką z auta worek po worku dowieźć na rabatę- 300 kilo !!!! - jak skończę rabate to ide do Strong Menów - Pudzian przy mnie to małe miki,,,,,,

Ale za to potem usiadłam przy kawce i lodzikach z truskawkami na tarasie i upajałam sie widokiem nowej rabaty ( prawie całej ....tak ze 3/4 zrobione... kawałek do lasu jeszcze przede mną... )

Margarete 03:17, 16 cze 2013

Tu widać gdzie skończzyłam i jaki jeszcze kawałek pracy przede mną

Ale i tak sie ciesze i mama ogromną satysfakcje że tyle juz pracy za mna i sa efekty

Margarete 03:25, 16 cze 2013

A teraz czas na detale nowej rabatki która miała za zadanie poprzez kamyki wyeksponować moje "bonsai dla ubogich" oraz czarne i czerwone trawy, czerwone zurawki, troche host ( reszta bedzie posadzona dalej pod lasem na hostowisku) oraz tawułki japońskie ktore ściełam w prawie-kulki (prawie robi istotną różnicę ), no i do tego mój maleńki klonik.

Jeszcze zostały mi do zrobienia kanciki - wiem ale dzis juz nie miałam siły !!!!!

Czekam jeszcze na uzupełniającą dostawe czarnych traw które kupiłam na Al ale nie dosałam wszystkich bo pani w maju nie miała wystarczającej ilości które zamówiłam... ale juz do mnie jadą.. Hurra !
Margarete 03:30, 16 cze 2013

No to jeszcze lukniemy na "starą " część "nowej " rabaty-

tam już wszystko rośnie a nawet kwitnie......

Margarete 03:35, 16 cze 2013

A teraz zadaję kłam pomówieniom że w moim ogrodzie nic nie kwitnie, przeciwnie - kwitnie wiele roslin, oto one :
- lilie giganty które kupiłam jako doniczkowe a one w donicy urosły na..... 1,35 m i bez podpory leca na pysk więc stoja sobie w kąciku

- tawułki w "poczekalni" na tarasie nie mogły sie doczekac posadzenia na rabacie pod lasem bo jeszcze nie doszłąm do tego miejsca i zakwitły w donicach