Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przerwa na kawę... 07:42, 23 kwi 2023

Do góry
Zapraszam na spacer po ogrodzie Kasi
https://www.ogrodowisko.pl/watek/10195-ogrodek-pachnacy-moje-miejsce-na-ziemi-w-budowie-nieustajacej?page=778

A u siebie zostawiam tylko przepiękną magnolię Mag's Pirouette - jest cudna
Ogródek Kasipod 07:33, 23 kwi 2023

Do góry

Pelaśki czekają na posadzenie

Mój ogrodowy pamiętnik 23:44, 22 kwi 2023

Do góry
LIDKA napisał(a)
Aga pokaż testojaki w całości. Rozglądam się za obeliskami ale ładne stalowe to drogie są.

Też chciałam ładne stalowe ale są poza moim zasięgiem cenowym .
Kupiłam zwykłe za 50 zł zielone i przemalowałam na czarno sprayem. Ale mają 3 poziomy wysokości więc dwa mam na 195 cm a ten ostatni na ok. 150 cm. Byla jakie są ale na razie mi takie wystarczą.

Grzebiuszka ziemna 23:35, 22 kwi 2023

Do góry
Bogate wnętrza

uprawa doniczkowa zeszłoroczna, po prawej z tyłu maggi czyli lubczyk buchnął po prostu, przed nim melisa cytrynowa (już można pić herbatkę ) a z lewej zeszłoroczne jarmuże ciągle jemy

misz masz:

Wodne życie też się budzi

Grzebiuszka ziemna 23:18, 22 kwi 2023

Do góry
Alisko i Alu - albo paznokieć do grzybka

Basiu w ogrodzie mam jeszcze trzeci rodzaj - zawilce niebieskie, od zeszłego roku i dopiero budują kępkę:

Marto - jak najbardziej do mniszka, z tym, że ich nie polecam, w użytkowaniu okazały się, szczególnie te chude, zbyt miękkie, chyba, że ktoś ma sam piasek albo torf. Wywijam nimi raz w jedną stroną raz w drugą żeby odkształcić

Agnieszko i Muszelko - są na świecie takie miejsca (nie muszą być wcale daleko ) w których czujemy się szczególnie, które emanują jakąś energią z którą rezonujemy i to właśnie jedno z tych miejsc

Roocika napisał(a)
Bożenko, u mnie też te zawilce rosną i ziarnopłon

Asiu na naszych ziemiach to klasyka ale ziarnopłonowi wypowiedziałam walkę, chociaż to chyba walka nierówna, mam go wszędzie, część udało mi się przez te dwa dni okiełznać, ale reszta??

GorAna napisał(a)
(...) brzemienne w ziarno falują od powiewu wiatru

Aniu jak poetycko to ujęłaś

Ewo dołączaj z Pesteczką widzę, że doniczkowo działasz, ja też jeszcze muszę się zmobilizować do donic

Dziękuję Haniu u nas na Wysoczyźnie Elbląskiej to też sztandarowa roślinka leśna

Hiacynty jeszcze w pełni, a tulipki dopiero zaczynają :

Z tyłu kępy irysków a z przodu widać tojad, dokupiłam w tym roku różowy, chyba go posadzę razem z moim:

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:59, 22 kwi 2023

Do góry
magnolia napisał(a)

Hej.
Zaglądam czasem, bo zawsze tu jest coś ciekawego u Ciebie.
Frittilariowa obsesja udziela mi się, i rośnie. To juz kolejny sezon. I widzę, że cebulki kupowane za granicą, w Holandii najlepiej rokują- z nich udają mi się Frittilarie, chyba że nie zdążę ochronić niektórych maluszków przed ślimakami nagimi. wydaje mi się, że to kwestia tego, żeby ich nie przesuszyć, że są na to wyjątkowo wrażliwe. F. raddeanę sadziłam bokiem, nie czubkiem do góry, tylko tak jakby pod katem 45 stopni- podobno nie zbiera wtedy wody zimą w siebie... Ale nie wiem czy to napewno pomaga.
Kupowałam tutaj- wszystkie cebulki mają dobrej jakości, tylko te ceny...

Gdzie: tutaj kupowałaś?
Ja kupowałam różnie, największe zakupy, parę lat temu u Bondarenki na Litwie. Zaszalałam
Znam metodę na 45 stopni, sadziłam tak też perskie, imeperialis, raddena. Coś mi się wydaje, że tylko kostkowate mają u mnie szansę Po tylu niepowodzeniach na razie odpuszczam

Opowiem historię. Jest taki zaniedbany ogród na Pomorzu. Wiosną zaglądam do niego dyskretnie, w przedogródku rosną magnolie, hortensje i różaneczniki. W tym roku zauważyłam w nim F. imperialis.

Magnolia przerastająca wysokością dwukondygnacyjny dom, swoje lata musi mieć

Wspomniana F.imperialis, fotka nie oddaje w pełni realiów. Postanowiłam dopytać sąsiadów. Wszystko wiedzą, wiadomo Szachownice rosną w tym ogrodzie od zawsze, kilkadziesiąt lat. Kiedyś był ich szeroki szpaler wzdłuż ogrodzenia, kwitły wspaniale. To ostatnia kępa, walczy, w zeszłym roku nie kwitła. Popatrzcie u podstawy, małe szykujące się do kwitnienia pędy. Roślina ma tylko rano trochę światła. Poza tym nie dostaje nic. Kupiłabym tę kępę, ale kontakt z właścicielami jest niemożliwy. Nie to, że ich nie ma. Nie byłam pierwsza, która zwróciła uwagę na ten opuszczony ogród, 'nie do gadania' jest temat. Szkoda, szachownica z zakodowaną przez wiele lat wolą przetrwania jest bardzo wartościową rośliną

Ogród w malinówkach 22:16, 22 kwi 2023

Do góry
A jedno na wieczór
Dołki jednak zrobiłem duże (60-70 cm, głębokie na 40 cm), dawno tyle nie kopałem.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 22:09, 22 kwi 2023

Do góry
I to by było tyle zdjęć z ogrodu Kasi. Buziaki i dziękuję za poczęstunek!
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 22:07, 22 kwi 2023

Do góry
I ogrodowe przydaśki
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 22:05, 22 kwi 2023

Do góry
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 22:01, 22 kwi 2023

Do góry
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 22:01, 22 kwi 2023

Do góry
U nas dziś trochę popracowane. Ja odchwaścilam winogron (ten szał chwastów, a perzu przede wszystkim jest zawsze dla mnie trudnym tematem do ogarnięcia na wiosnę, bo nie ma tam kory, bo winogron niby nie lubi. Ale wyczytałam ostatnio, że lubi się z macierzanką, więc chce tam posadzić macierzankę piaskowa magic carpet tej wiosny.

Udało się też przekopać rabatę.Może nie jest jakaś mega foremna, ale mysle ze zgubi się to przy roślinach..

Syn wkopał mi rozchodniki na trawiastej

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 21:59, 22 kwi 2023

Do góry
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 21:57, 22 kwi 2023

Do góry
Mój ogrodowy pamiętnik 21:56, 22 kwi 2023

Do góry
Wykopałam zmasakrowaną różę i wsadziłam do donicy. Nie wiem czy coś z niej będzie chociaż tam jakieś zielone z dwóch miejsc wypuszcza.

Wykopałam całą ziemię z dołka po niej i powiększyłam dołek, żeby wsadzić inną różę. Dodatkowo zabezpieczyłam ją stojakiem. Może moje chłopaki ją nie połamią . Nawaliłam tam stojaków ale trudno bo dwie róże mi się pokładają więc też muszą mieć podparcie.

Mój ogrodowy pamiętnik 21:54, 22 kwi 2023

Do góry
Trzeba uwiecznić 5 minut świdośliwy. Bo potem taki zwykły krzaczor z niej jest . Dobrze że chociaż owoce pyszne ma.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 21:52, 22 kwi 2023

Do góry
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 21:50, 22 kwi 2023

Do góry
Mój ogrodowy pamiętnik 21:50, 22 kwi 2023

Do góry
Jednak to chyba bodziszek Rozanne ale faktycznie na maksa podpędzony.
A w związku z tym mogę go dać na rabaty czy nie za bardzo?

Mój ogrodowy pamiętnik 21:47, 22 kwi 2023

Do góry
Magara napisał(a)

Te najpowszechniej używane "niebieskie granulki" są szkodliwe np. dla jeży. Nie chcąc truć jezy, w zeszłym sezonie sypałam ślimakom niebieskie z fosforanem żelaza, polecane swego czasu przez Ewę-Andę - byłam bardzo zadowolona, ale fakt, że w zeszłym roku nie było tyle ślimaków co dwa lata temu

A na Gienkę się nie obrażaj, ona taka piękna Moja ze cztery kwiatki będzie teraz miała, mam nadzieję, że w sierpniu bardziej łaskawa się okaże

W zeszłym roku było naprawdę mało ślimaków u mnie też.
W tym roku chyba tak dobrze nie będzie bo już mam pełno łysych. Sprobuję z tym pełzakolem, to jest ten fosforan żelaza o którym piszesz.
Ta Gienka to mnie co roku wkurza.
A biała śliczna.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies