Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 21:52, 14 lip 2023

LIDKA napisał(a)

Całkiem sporo roboty zrobiłaś.

Ja od poniedziałku urlop i po powrocie robie przesadzanie .

Zacznie się od róż.

Korzystałam z wolnego dnia i tego, że dzieci były w przedszkolu

Mnie czeka obsadzanie rabaty. Dzisiaj robiłam szybki rekonesans w dwóch najbliższych szkółkach.
anuska2507 21:54, 14 lip 2023

edi75 napisał(a)

No to się narobiłaś ...czekamy na fotki z inwestycji

Trochę udało się zrobić
anuska2507 21:59, 14 lip 2023

W jednej szkółce trafiłam na świdośliwy lamarckie. Były po 35 zł, ale nie wzięłam, bo trochę wyglądały jak drapaki nada się któraś na wielopniowe drzewko?
anuska2507 22:02, 14 lip 2023

Jeszcze tylko warzywnik po deszczach zostawię
Agatorek 20:33, 16 lip 2023

anuska2507 napisał(a)
Taras przedstawia się tak:

Jeszcze kilka rzeczy trzeba dopracować (wymienić słupy, uzupełnić akryl na ścianie) i będzie gotowy. Przy słupach planuję postawić jakieś wysokie donice, ale raczej muszą być ciężkie/betonowe, bo z tej strony domu bardzo wieje.

Bardzo ładnie

Odnośnie donic, to niekoniecznie muszą być betonowe.
Moje wielkie kule też nie są jakieś bardzo ciężkie (to żywica poliestrowa), ale obciąża je wkład z roślinami i ziemią. Dodatkowo na dno włożyliśmy kamienie (w dnie donicy są otwory do odpływu wody, tak samo jak i we wkładzie).
Niejedna wichura już była i ani drgną.
Także nie musisz się ograniczać

Zazdroszczę deszczu
anuska2507 23:22, 16 lip 2023

Dziękuję

Wiem, że nie muszą być betonowe, ale trochę się przewrażliwiłam na tym punkcie przez widoczne na zdjęciu surfinie. Mam wrażenie, że spadają z parapetu nawet od własnego ciężaru, szczególnie jeśli ziemia im trochę przeschnie:/ Dlatego nie chciałabym mieć podobnego problemu ze stojącymi na tarasie donicami, chociaż kamienie na dnie to sensowne rozwiązanie

Dzisiaj też lekko popadało, a po deszczu trochę się ochłodziło
anuska2507 15:26, 18 lip 2023

Mam tymczasowo w donicach 3 hortensje Diamant Rouge i zastanawiam się, gdzie je posadzić. Może coś podpowiecie.
Opcje są takie:
1) Na środku działki planuję rabatę ze świdośliwą (zielone kółko na planie i krzaczek dorysowany na zdjęciu). Ta rabata będzie mieć ok. 5x5 m (minus żywopłocik z cisa na tyłach, na nasadzenia zostanie ok. 5x4 m. Może te hortensje dać tutaj, np. w posadzone w trójkąt po lewej stronie drzewka, mniej więcej na wysokości domku dla dzieci?

2) Po prawej stronie działki planuję jakąś huśtawkę (prostokąt z literą H). Z jednego boku przyszłej huśtawki rośnie Pissardii i lime-lightowe hortensje z miskantami. Może te Diamanty dać z drugiego boku, jako kontunuację nasadzeń widocznych na zdjęciu? Wyszłaby rabata niemal w całości hortensjowa

Firletkę z tej rabaty usunęłam ze 2 tygodnie temu, bo pożarła mi hortensje
olciamanolcia 16:08, 18 lip 2023

anuska2507 napisał(a)

Dziękuję
Swoich ogórków mam bardzo mało, ale dzisiaj dostałam od teściowej pełne wiadro. Aż mi zabrakło dużych słoików do kiszenia

Ja ukisiłam już ... dwa słoiki Czekam -w środę będe miała dostawę 10 kg.
anuska2507 08:24, 19 lip 2023

To będziesz miała trochę roboty z taką ilością
Mi już wystarczy, wczorajsze zbiory ze swojego ogródka oddałam mamie.
Jeśli urośnie mi kapusta, to jeszcze ją ukiszę, ale to jesienią, bo mam późną odmianę.
Anda 09:21, 21 lip 2023

Wg mnie opcja druga. Będzie biały pendant rabaty brzozowej naprzeciwko.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies