Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Kosolkowa Pasja 11:36, 15 lip 2014

Do góry
A co sądzisz o koncepcji na moją rabate przy domu? Tak jak rozmawiałam z Kondziem - obwódka z bukszpanu, za nią kocimiętka, dalej szałwia, róże chopin naprzemiennie z fairy, z tyłu floksy niebieskie i pas bukszpanu(to na froncie domu, z boku juz nie mam). Czy może ona nie bedzie wystarczająco reprezentacyjna? Przy wejściu do domu ma być róża pnąca. Stoi juz dla niej pergolka. Pisałam wczoraj ze jest czerwona, ale ona juest ciemnoróżowa, więc mysle ze zostanie. Mogłabym do niej dołożyć jakąś jasnoróżówa, zeby sie przeplatały.
Starorzecze na górce 10:26, 15 lip 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
Zawędrowałam do Ciebie przypadkiem i nie żałuję
Ogród kwiatowy to jest to co lubię najbardziej
Kanty masz rewelacyjne, miło popatrzeć, anabelka faktycznie szaleje, masz ją drugi rok? Masz floksy i chore malwy, i szałwie - ja też... ale Twoje rabaty jakieś wyględniejsze, hmmm mus nad kompozycją popracować
Zaznaczam!

Oj muszę do Ciebie zajrzeć, u mnie trudno mówić o komponowaniu, samo się sadzi. A szkoda, bo jest trochę nieładu i mnie to razi (np. przy anabelce).
Tak, mam ją dopiero pierwszy sezon (wsadzałam łysą w październiku, albo listopadzie) i zaskoczyła urodą, bujnością kwitnienia. Pewnie to ze względu na łagodną zimę.
Kosolkowa Pasja 19:37, 14 lip 2014

Do góry
kosolka napisał(a)

znalazłam - są floksy, jest szałwia, lawenda zamiast kocimiętki, ale to nic. I w tym już widzę białe i różowe róze. Pięknie.
no proszę rozkręcasz się hi hi hi hi możesz bukszpan pociągnąć w taki prostokąt
Kosolkowa Pasja 19:34, 14 lip 2014

Do góry

znalazłam - są floksy, jest szałwia, lawenda zamiast kocimiętki, ale to nic. I w tym już widzę białe i różowe róze. Pięknie.
Kosolkowa Pasja 18:06, 14 lip 2014

Do góry
kosolka napisał(a)

1- Chopin
2- Larissa
3- kocimiętka
4- bukszpanowy pas
5- okrywowa nn - czerwona (

Rysunek jak wyszedł tak wyszedł Nie robię takich na codzień. I teraz co z tą piątką? Gryzłoby się kolorystycznie? Pewnie lepsza byłaby biała albo różowa..? Chociaż może taki punkt jako akcent.. od 5-ki protopadle w dół będzie rabata wzdłuż ścieżki do bramy. Tam, jak pisałam, miałaby byc lawenda, róze (np Pastelle, albo fairy..) Do tego trawy. Coś jeszcze?
Po prawej stronie rabata zakręca wzdłuż narożnika domu i idzie pionowo w gorę. Tam mogłoby być tak samo, z tym że zamiast bukszpanów malwy i ostróżki i może naparstnice. Coś wysokiego..
a ja bym zrobił tak kocimiętka lub bukszpan lub lawenda z przodu za nią szałwie ciemno niebieskiez tych niższych za nimi np róże swan lub fery i chapin jak ja masz i np floksy niebieskie lu różowe
Mirkowy ogród (początki) 17:28, 14 lip 2014

Do góry
Julitko u mnie poczta ok.Dwa tyg.temu Kindzia mi wysłała patyczki róż i floksy paczka szła 1 dzień roślinki ok.
Starorzecze na górce 12:52, 14 lip 2014

Do góry
Zawędrowałam do Ciebie przypadkiem i nie żałuję
Ogród kwiatowy to jest to co lubię najbardziej
Kanty masz rewelacyjne, miło popatrzeć, anabelka faktycznie szaleje, masz ją drugi rok? Masz floksy i chore malwy, i szałwie - ja też... ale Twoje rabaty jakieś wyględniejsze, hmmm mus nad kompozycją popracować
Zaznaczam!
Bajkowy ogród Weroniki 23:26, 13 lip 2014

Do góry
Dajano, ja na emeryturze mam wciąż za mało czasu, a Ty kobieta pracująca...
Spotkanie bardzo mile wspominamy, też mamy za co dziękować. Pozdrawiamy serdecznie.

Dalia karłowa

Floksy pachną pięknie.

Niecierpki jak różyczki.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:51, 13 lip 2014

Do góry
Floksy chorują
Ale widze że cudnie wyglądają z dereniami

Pięknego kolorku nabrały tez te hortensje.
Przedwczoraj psikałam je na grzyba, nie patrzymy na chwasty - kiedy ja tam dotrę?

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 21:28, 12 lip 2014

Do góry
safikey napisał(a)
przed działką pomiędzy wierzbami hakuro nishiki posadziłam już flosky - troche je podzieliłam, dzisiaj dosadzę resztę

myślę, że fajnie się rozrosną...
w tym roku jeszcze planuję na całej długości przed ogrodzeniem posadzenie bordowych berberysów - coś na kształt żywopłotu

dziś będę też przycinała wierzby, ale ostrożenie, bo M zasiał już tutaj wszędzie trawę

posiana trawka przed domem juz ładnie zaczyna się zielenić:

alez to radość!!!

A moze trzeba było te floksy posadzic przy pniach hakuro, zrobić takie skarpety? łatwiej byłoby kosić i fajnie by to wyglądało.

Gdzieś wśród łąk 16:46, 12 lip 2014

Do góry
Lawenda pomału przekwita ...

Ale już budleje zaczynają

i floksy

i jeżówki

Pomóżcie wyczarować mi ogród 15:27, 12 lip 2014

Do góry
Dajano, dzięki, że zajrzałaś. Moje floksy już ruszyły, wiedziałam, że będą fioletowe bo to nabytek od teściowej. Ale faktycznie Twoje mogą być w innym kolorze. Tak czy inaczej będą pasowały do róż Moja różyczka dalej tak słabizna

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 12:32, 12 lip 2014

Do góry
Właśnie się oszczędzam. Jolu.

Byłam wczoraj w ogródku.Zdjęć niema,bo jeszcze jest to copokazywałamwcześniej. Borówkipierwsze siepokazały,Mam trochęwcieniu, więc umnie późniejsze. Ale już poskubałam.

Truskawki z liści ogołociłam,i już jaki taki porządek widać, bo i ścieżka w tym miejscu wygracowana.

Trawnik wykosiłam, 3 kosze trawy się nazbierały. Też już jest dobrze.

Pomidorki dostały w kośćpod szkłemna tym upale, ale już się ochłodziło i będzie dobrze. Pierewszy skonsumowany-pychotka.

Zaczęłam wybierać czosnek i cebulę, ale stopniowo, tyle ile potrzeba w kuchni. Inne ogrodowe rosną, chociaż chwast się też pleni.

Zakwitły jeżówki, od Małej Mi. Będzie kilka kolorów. Pokażę następnym razem.
Zaczynają otwierać się cynie, a floksy różowe dają czadu.
Tyle w skrótowym opisie stan mojego poletka. Następna wizyta w poniedziałek, jak zdrowie i pogoda pozwoli.

Miłego weekendu.
Wizytówka po zmianach -Ogród złudzeń 21:06, 11 lip 2014

Do góry
W sierpniu królują floksy...

Starorzecze na górce 18:46, 11 lip 2014

Do góry
Agatko odpisała u siebie Fajnie że floksy odemnie nie chorują
Połowa działki - czyli mam powoli dość 13:21, 11 lip 2014

Do góry
Haniu--- Dzięki ty encyklopedio DROGA ------ a ja nmam jeszcze inną szałwię A to ta jest lekarska a ja myślałam że to zielona jet lekarska Buziole i miłej niedieli życzę

IWONKA-- wiem że to prrrawie jednoroczna roslinka ;D

Agatko u mnie nie ma mączniaka a te moje floksy to stara odmian tu rośnie ze 40 lat trochę wypadną trochę przsadzę a trochę dam komuś i tka się przyzwyczaiły do tej ziemi Pozdrówka
Połowa działki - czyli mam powoli dość 11:09, 11 lip 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Uwielbiam floksy, to bardzo wdzięczne roślinki, bezproblemowe, a jak pachną

u mnie mają mączniaka prawdziwego, więc bywają z nimi problemy

ale te od Ciebie, Halinko, nie złapały, ciekawe czy zakwitną, na razie jeszcze nie
Mój wymarzony ogród 09:24, 11 lip 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Związku z tym stwierdzam, mam więcej szczęścia niż rozumku

a ja zrobiłam ortografa, bleeeeeeeee

a floksy pachną obłednie!, a horti nie, albo bardzo nieznacznie
Mój wymarzony ogród 08:31, 11 lip 2014

Do góry
agatanowa napisał(a)

Ewa, to wcale nie dziwne, że napisałaś, że floks to hortensja. Floksy nazywane są polskimi hortensjami

dlaczego nie można do donicy, jesli podlewać?

Związku z tym stwierdzam, mam więcej szczęścia niż rozumku
Mój wymarzony ogród 23:20, 10 lip 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

hahhaha
ale ogrodnicza jestem a nie wiedziałam, że floksy to do donicy nie można

Ewa, to wcale niedziwne, że napisałaś, że floks to hortensja. Floksy nazywane są polskimi hortensjami

dlaczego nie można do donicy, jesli podlewać?

edit: poprawiłam byka ort
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies