Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Mój ogród nad rzeką... 22:33, 07 paź 2014

Do góry
Stokrotko, Anetko dziękuję za miłe słowa.
Nie zaglądałam tu przez ostatnie kilka dni, sezon chorobowy się w domu zaczął.
Szafirki kupiłam w Biedronce, dzisiaj jeszcze widziałam, że były. Ale nie wsadziłam ich do tej pory, może jutro nadrobię zaległości. Dzieciaki chore i jestem trochę uziemiona w domu.
Co do sadzarki, to w przyszłym sezonie kupię coś porządnego, ta moja jeszcze trochę "pożyje", ale nie wróżę jej świetlanej przyszłości

Co do brzóz, to część z tych rosnących z tyłu ma zostać wycięta.
Nie wiem jeszcze na 100% które, muszę to przemyśleć i przedyskutować z koleżanką, która projektowała mój ogród. Skutki błędnych decyzji będą nieodwracalne, więc nie ma się co spieszyć.
Powodów wycinki jest kilka. Po pierwsze prawie cała tylna część działki jest zacieniona, po drugie strasznie śmiecą o każdej porze roku. Choć ten drugi argument jest mało przekonywujący, ponieważ wszędzie wokół są brzozy, więc i tak wiatr przywieje, może będzie troszkę mniej.
Jedna z podwójnych brzóz jest uszkodzona i zaczyna trochę próchnieć.
Osoba dająca nam zgodę na wycinkę sugerowała całkowite wycięcie tych podwójnych drzew, ponieważ mogą się rozłamać. Z przodu nie chcę nic wycinać, z tyłu miałabym dużo więcej słońca.
W tym "języku" wchodzącym w trawnik zaprojektowane jest wrzosowisko, które wśród drzew wyglądałoby zjawiskowo. Na pewno problem z podbieraniem wody rozwiąże automatyczne nawadnianie.
Sama jestem w kropce co z tym fantem począć. Drzewa zostawiłam świadomie, zostały wkomponowane w projekt ogrodu, a teraz całe lato irytowałam się, bo działka była mocno zacieniona przez większą część dnia. Szkoda mi, ale z drugiej strony ogród ma zaspokajać nasze potrzeby, a ja kocham słońce.

Mój jesienny widok z okna w kuchni. W przebarwiających się drzewach tytułowa rzeka.
Minimalizm z odrobiną romantyczności 22:17, 07 paź 2014

Do góry
Aga pozdrawiam i dziękuję za namiary na szkółkę dzięki Maji na nowo znalazłam Twój ogród przepadł mi i nawet nie pamiętałam nazwy jestem na 18 stronce i patrzę co u Ciebie się zmieniło czy wykorzystałaś projekt Danusi ze stawkiem czy jakiś inny u mojej znajomej staw jest porośnięty irysami wodnymi, grzybieniami a w koło sa podsadzone liliowce i paprocie i jakieś jeszcze inne kwiatuchy fajnie to wyglądaaha nad stawkiem pasowałby jako drzewo Grujecznik japoński ROTFUCHS
Moja działka na Dębowym Lesie 19:05, 06 paź 2014

Do góry
U mnie wszystko ewoluuje, przekształca się, bo ciągle coś dokupuje, dosadzam.
Chociaż już 2 lata temu myślałam,że mam obsadzony ogród. to jak zaczęłam podglądać rożne ogrody, i zobaczyłam różne jeszcze roślinki.Tak pojawiało się coraz jakieś chciejstwo.Co już kupie dosadzę to znowu rodzi się nowe, albo coś w ogrodniczym zobaczę i jak ta sroka,,kupuję.I znowu kawałek trawnika znika
Lubię trochę inaczej, nie tak książkowo.Tak bardziej naturalnie, aby miało swoisty wyraz i charakter, swoja duszę.

Agania -Agatko Witaj w moich progach.Tak podglądałam was od dawna.I jakoś tak spontanicznie pomyślałam,żeby założyć swój watek, pogadać z wami na zielone tematy.
Dziękuję za miłe słowa.

aage -Aguś Ja też cię witam w przestrzeni ogrodowiskowej

wk4 -Iwonko Clematis Julka i Sweet Summer Love kupiłam we wrześniu z pączkami.Dlatego kwitną. Chociaż jeszcze i u innych widzę kwitnące clemki.

AgnieszkaW napisał(a)
Ślicznie u Ciebie. Piękny masz dom, a ogród pełen kwiatów i taki nieogrodowiskowy, inny od wszystkich. Bardzo mi się to podoba, bo cenię sobie indywidualność, a tu ją widać Pozdrawiam

Dziękuję. Projekt jest mojego męża i jego marzenie.ale ekipy to 3 nam stawiały.ale mąż wszystko nadzorował sam.
mówisz,że mój ogród taki" ogród pełen kwiatów i taki nieogrodowiskowy".
no właśnie, trochę czuję się zażenowana, jaby nie pasująca do takich symetrycznych ogrodów/Zawsze mówię ,ze mam artystyczna duszę i lobię moje- po swojemu.
To jest mój zielony raj, w który moja rodzinka czuje się dobrze.a to chyba najważniejsze, prawda ?

lojalna_ -Jolu Witaj w moim zakątku , dziękuje za mile słowa i zapraszam jeszcze.

Clematis Kaiser - kupiony w tym roku wiosna, zakwitł ponownie jednym kwiatkiem

Nachyłek RUBY FROST

Nachyłek zagreb
trójsklepka Masamunei- żabia lilia
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:06, 06 paź 2014

Do góry
Danusiu, bardzo dziękuję za cenne rady, zwłaszcza o tym odizolowaniu ziemi. Za projekt też serdecznie dziękuję, miałam już jakąś wizję i tak jak sądziłam, spojrzenie kogoś z boku pozwoli mi zweryfikować mój własny plan. Za każdym razem jak próbowałam ułożyć rośliny wychodziły mi poziomie linie nasadzeń, trochę sztuczne, a z Twój plan dał zupełnie nowe spojrzenie na układ roślin. Żółte berberysy i jasne miskanty to faktycznie strzał w dziesiątkę, bo to miejsce zawsze wydawało mi się ponure, a wcale nie jest zacienione. Z planu też wypatrzyłam cenną lekcję doboru sąsiadujących kolorów. Wszystkie rośliny się nie zmieszczą, ale Twój projekt będzie mocną inspiracja, ale chyba właśnie o to chodzi. Biegnę do ogrodu potańczyć z ustawianiem doniczek
Mój mały zakątek :D 19:59, 05 paź 2014

Do góry
Pawlus napisał(a)
Byłem, widziałem Bardzo fajna podstawa i szkielet pod przyszłe zmiany. Projekt robi wrażenie. Na pewno na Ogrodowisku znalazłeś już ogrom inspiracji, teraz będzie z górki.

Fajnie, że projekt się podoba ale znowu wymyśliłem coś nowego w jednej z części ogrodu
co teraz wybrać - sam nie mam pojęcia. Inspiracji jest sporo, pracę zaczynam od piątku, muszę powyrywać niektóre rośliny i wsadzić cebulki i jałowce.
Może za jakiś czas będę mógł też pochwalić się pięknym ogrodem
Mój mały zakątek :D 19:53, 05 paź 2014

Do góry
Byłem, widziałem Bardzo fajna podstawa i szkielet pod przyszłe zmiany. Projekt robi wrażenie. Na pewno na Ogrodowisku znalazłeś już ogrom inspiracji, teraz będzie z górki.
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 17:53, 05 paź 2014

Do góry
kris_bialystok napisał(a)
nie wiem czy wypada się chwalić - ale to dla mnie bardzo podobne i zastępcze hobby do ogrodu a raczej na odwrót

od wielu lat posiadałem akwarium morskie i tam bawiłem się w tworzenie ogrodu zwanego rafą - zasada ta sama - projekt, aranżacja, dobieranie odpowiednich gatunków, pielęgnacja, przycinanie, chemia ......
de facto ryby są tam tylko dopełnieniem i raczej dla dzieci czy osób mniej "siedzacych" w temacie - dla akwarystów głównie liczą się koralowce...

niestety z powodu budowy domu musiałem sprzedać akwarium (mieszkałem też chwilowo na wynajmowanym) i wierzę, że kiedyś do tego powrócę - ale zauważyłem, że ogród daje mi tyle samo frajdy i powoli zastępuje i łata tę lukę

więcej o moim akwarium

Takie hobby wolę od haftowania...miałam kiedyś akwaria i hodowk\le dysków
Ogród w duszy mi gra... 17:23, 05 paź 2014

Do góry
Witajcie! Miałam ostatnio bardzo pracowite dni, początkowo siąpiło, brzydka pogoda ale ja musiałam się spieszyć bo chciałam jak najszybciej posadzić graby i buki o raz cisy. troszkę zdjęć...

cisy czekały w poczekalni a ja musiałam wyrywać matę spod żwirku, było bardzo ciężko... kolejne 2 worki plastiku do wywalenia.. i to jeszcze nie wszystko a wyrywanie spod żwiru to masakra piłą mechaniczną...
Zaczęłam od przeniesienia trzmieliny spod murku pod tuje - przepraszam za niewyraźne zdjęcia są tak niewyraźne jak ja pod koniec dnia po tych rewolucjach, wchodziłam do domu na rzęsach

później przesadziłam niektóre bukszpany i cisy tak żeby dla hortek było miejsce, nastęopnie przebnosiny hortensji na koniec sadziłam buki i graby oraz żywopłot z cisów, tutaj zdjęć w trakcie prenosin i sadzenia nie robiłam bo byłam utytłana wzdłuż i wszerz, nie chciałam brudzić aparatu a i zmierzch mnie gonił. żwirek po tej operacji wyglądał strasznie na szczęście po przepłukaniu już było lepiej
Będzie trzeba uzupełnić żwirek oraz dosadzić resztę roślin ale podstawy rabaty już są i od razu przejrzało.dziś troszkę słońca więc i zdjęcia piękniejsze, a rabata mimo maciupkości roślin mnie bardzo cieszy, cieszę się że będę patrzeć jak te rośliny rosną, najwięcej cierpliwości będzie wymagać ode mnie berberys bagatelle bo przyrasta tylko 2,5 cm rocznie a kupiłam maleńkie sadzoneczki bodajże w czerwcu - miały iść gdzie indziej a wykorzystam je tutaj.

Przynajmniej jedno już wiem - w jakim kierunku musi zmierzać mój ogród. Będę się musiała dyscyplinować bo podoba mi się taki kształt rabat jak na morzu wzburzonym ale nie mam na to miejsca za domem, więc cóż - trzeba będzie poplanować z rozmysłem a potem na zimno zrealizować projekt - to chyba będzie najtrudniejsze dla mnie zdyscyplinować się.
Powolutku zaczynam dumać nad prawą stroną rabaty (na prawo od domku) i szukam inspiracji dla tyłów bo tam jest naprawdę dużo do zaplanowania i zrobienia
Mały ogródek Eli 17:27, 03 paź 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
Fajny masz projekt od Danusi Ogródek GabiK był jedną z inspiracji dla mnie A jeśli priorytet donic jest na zielono to na wiosnę będą Grunt to zacząć wcześnie, żeby nasadzenia porobić i żeby na lato się wszystko rozrosło Fajnie będziecie mieli.

Mam nadzieje ze bedzie chociaz troche jak u Gabik Placyk zwirowy na pewno zgapie pod hustawke
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:33, 03 paź 2014

Do góry
Zastanawiam się nad drzewami. Na przedpłocie przesadziłam śliwy wysoko szczepione. I potrzebuję dwóch drzew w ich miejsce.
Nie mam teraz dostępu do zdjęć, tu takie troszkę przypominające jak to teraz wygląda
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=203

Ogród mam tylko po jednej stronie działki, zaczyna się śliwami na przedpłociu, a będzie kończył się 3 brzozami przed lustrem ( projekt i wykonanie-wiosna).
Jedna część tej długiej rabaty to żurawki Obsidian, gracki i lawenda.
Druga to wrzosy, ML i berberys. Żywopłot całego ogrody tworzą smaragdy.
Drzewa będę w kwadratowych obwódkach bukszpanowych.

Byłam już zdecydowana na graby fastigiata ale nie wiem czy za bardzo ta zieleń nie będzie się zlewać. Kwiatów i kolorów za dużo nie mam i też raczej nie będę szła w tym kierunku. Wprowadzam tylko akcenty bordowego:
pęcherznica, berberys, żurawka. Pod brzozami planuję bordowy rozchodnik z rozplenicą ( Inspiracja rabatką Zetki).
Kilka dni temu pomyślałam o śliwie. Te poprzednie dobrze wyglądały i nawet konweniowały się z resztą ogrodu Może jakby kupić śliwe nisko szczepioną albo wielopienną?

Mały ogródek Eli 22:44, 02 paź 2014

Do góry
Fajny masz projekt od Danusi Ogródek GabiK był jedną z inspiracji dla mnie A jeśli priorytet donic jest na zielono to na wiosnę będą Grunt to zacząć wcześnie, żeby nasadzenia porobić i żeby na lato się wszystko rozrosło Fajnie będziecie mieli.
Miejsko & sielsko 16:46, 02 paź 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)
Hej Ev co tam słychać, kominek montujesz ?

ps ja mam jutro urlop czyli dłuższy weekend yuuuupiiii

ooo... to z widłami będziesz spędzać czas
Kominek, ech... jeszcze jeszcze ... projekt podeśle na maila
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 17:57, 01 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak będę pamiętać, to co jakiś czas zajrzę i jeszcze dopowiem co dosadzić. Projekt koncepcyjny to także szansa na samodzielne dopracowywanie detalików, nadanie własnego stylu

Z góry dziękuję Danusiu. Z pewnością skorzystam z szansy
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 09:07, 01 paź 2014

Do góry
Cześć Aga,
witam sąsiadkę Byłam, poczytałam, wnoszę o więcej fotek
Takie niespodzianki, jaką Wam zafundowano do miłych nie należą, wiadomo. Ale jak już ktoś tu napisał, jeśli nie da się z tym nic zrobić trzeba szukać pozytywnych stron tej sytuacji, bo przecież inaczej wykończyłabyś się nerwowo. I działać oczywiście w kwestii ogrodu
Mnie osobiście bardzo podobają się serbki. Dają piękne tło dla innych roślin. Żeby nie było, Smaragdy też mam Jako zasłonę dla betonowego płotu sąsiadów. Cena serbów to ok 50-55pln za 1,50m drzewko. Musiałabyś sadzić co 1,5m, więc to spora inwestycja. Dość szybko przyrastają. Rozumiem, że chcielibyście się trochę osłonić, bo przecież trochę intymności we własnym ogrodzie to oczywistość. Jeśli nasadzenia przy ogrodzeniu nie zasłonią Was przed ciekawością sąsiadów, można też pomyśleć o osłonie roślinnością przy tarasie? Dobrze mieć taki zakątek tylko dla siebie.
Pamiętaj, że mimo wszystkich rad i różnych skrajnych opinii tutaj, ostateczna decyzja należy do Ciebie i zrobisz jak Ci intuicja podpowiada i będzie dobrze. Dziwię się tylko trochę, że masz ochotę na geometrię i proste linie, a projekt ich nie uwzględnia?
Trzymam kciuki pozdrawiam
Ogród przy lesie początek 2012/2013 15:51, 30 wrz 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Z ręką to duże poparzenie?
A z głosowaniem to jakie są zasady, ja z innej gminy, podeślij na pw gdzie i jak.

Spore ,ale na szczęście ,tylko góra dłoni.
Na projekt mogą głosować wszyscy ,byle by skończyli 16 lat i byli sympatykami Bielan np p.w wyśle wzór karty do głosowania ,link .
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 11:54, 30 wrz 2014

Do góry
wow Danusia się odezwała. Pozwolę sobie i ja wydrukować projekt nasadzeń, tak dla nauki
Moja codzienność - ogród Oli 07:34, 30 wrz 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
Olcia - zmiany rewelacyjne! Dużo serca włożyłaś w projekt i wykonanie. Wszystko pięknie wygląda i się już nieźle rozbujało i rośnie że hoho! Teraz tylko troszkę cebulowych posadzić a potem karmić nas zdjęciami!

Roślinki rzeczywiście się rozbujały co bardzo mnie cieszy w przyszłym roku powinno już być super
Tulipanki czekają na sadzenie
Moja codzienność - ogród Oli 22:17, 29 wrz 2014

Do góry
Olcia - zmiany rewelacyjne! Dużo serca włożyłaś w projekt i wykonanie. Wszystko pięknie wygląda i się już nieźle rozbujało i rośnie że hoho! Teraz tylko troszkę cebulowych posadzić a potem karmić nas zdjęciami!
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 19:51, 28 wrz 2014

Do góry
Jak będę pamiętać, to co jakiś czas zajrzę i jeszcze dopowiem co dosadzić. Projekt koncepcyjny to także szansa na samodzielne dopracowywanie detalików, nadanie własnego stylu
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 19:03, 28 wrz 2014

Do góry
Czekam na efekty pracy Jest projekt, to będzie pięknie! Widać to po innych ogrodach na forum, które zaprojektowała Szefowa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies