Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w duszy mi gra...

Ogród w duszy mi gra...

22:05, 30 wrz 2014
Aj tam, street view jest to jest dobrze.
gardney 22:10, 30 wrz 2014

popcorn 12:46, 01 paź 2014

Wow, plany ambitne! Utrzymanie takich drzew i równiutkich ekranów z cisa wymaga sporo zachodu... pracy sił i czasu...

Świński daję od zawsze i skoro przekompostowany to tym bardziej moim zdaniem może być Fajnie będzie z warzywnikiem - masz dużą działkę do zagospodarowania, zazdroszczę!
Ta rabata z wystawką dachu trudna do zagospodarowania, ale też będzie dobrze

pozdrawiam!
gardney 12:56, 01 paź 2014

Ja lubię ciąć na szczęście, jak będzie mi bardzo źle z czasem to puszczę luzem te drzewka i będę przycinać od czasu do czasu. Mam takie elektryczne nożyce więc może będzie z tym cisem szybciej. cięłam bukszpany i co prawda szło bardzo szybko ale za to poharatane potem były strasznie.
Moje plany planami a co z tego wyjdzie - nie wiem.
Dzięki za rady odnośnie obornika, Mazan w innym wątku się wypowiedzial żeby tylko pod marchew nie dawać
Ja mam co do mojego areału ambiwalentne odczucia z jednej strony fajnie, z drugiej kiedy ja to obrobię... Za to fajne jest to że może jak dzieci podrosną to będę się mogła wyżyć, póki co zobaczymy jak mi będzie szło
popcorn 15:19, 01 paź 2014

Korzeniowych w świeżo nawiezioną ziemię się nie sieje - bo marchew i pietruszka się porozdwajają, a buraki będą olbrzymie, za to przesiąknięte azotanami:/

pozdrawiam
gardney 16:55, 01 paź 2014

ooo tak myślalam że to chodzi o azot , Mazana nie chciałam dopytywać, pewnie ciągle musi odpowiadac na pytania takich jak ja dzięki za info zapamiętam że nie tylko marchew tylko wszystkie korzeniowe
popcorn 09:57, 02 paź 2014

Całe życie się uczymy pozdrawiam!!
gardney 17:23, 05 paź 2014

Witajcie! Miałam ostatnio bardzo pracowite dni, początkowo siąpiło, brzydka pogoda ale ja musiałam się spieszyć bo chciałam jak najszybciej posadzić graby i buki o raz cisy. troszkę zdjęć...

cisy czekały w poczekalni a ja musiałam wyrywać matę spod żwirku, było bardzo ciężko... kolejne 2 worki plastiku do wywalenia.. i to jeszcze nie wszystko a wyrywanie spod żwiru to masakra piłą mechaniczną...
Zaczęłam od przeniesienia trzmieliny spod murku pod tuje - przepraszam za niewyraźne zdjęcia są tak niewyraźne jak ja pod koniec dnia po tych rewolucjach, wchodziłam do domu na rzęsach

później przesadziłam niektóre bukszpany i cisy tak żeby dla hortek było miejsce, nastęopnie przebnosiny hortensji na koniec sadziłam buki i graby oraz żywopłot z cisów, tutaj zdjęć w trakcie prenosin i sadzenia nie robiłam bo byłam utytłana wzdłuż i wszerz, nie chciałam brudzić aparatu a i zmierzch mnie gonił. żwirek po tej operacji wyglądał strasznie na szczęście po przepłukaniu już było lepiej
Będzie trzeba uzupełnić żwirek oraz dosadzić resztę roślin ale podstawy rabaty już są i od razu przejrzało.dziś troszkę słońca więc i zdjęcia piękniejsze, a rabata mimo maciupkości roślin mnie bardzo cieszy, cieszę się że będę patrzeć jak te rośliny rosną, najwięcej cierpliwości będzie wymagać ode mnie berberys bagatelle bo przyrasta tylko 2,5 cm rocznie a kupiłam maleńkie sadzoneczki bodajże w czerwcu - miały iść gdzie indziej a wykorzystam je tutaj.

Przynajmniej jedno już wiem - w jakim kierunku musi zmierzać mój ogród. Będę się musiała dyscyplinować bo podoba mi się taki kształt rabat jak na morzu wzburzonym ale nie mam na to miejsca za domem, więc cóż - trzeba będzie poplanować z rozmysłem a potem na zimno zrealizować projekt - to chyba będzie najtrudniejsze dla mnie zdyscyplinować się.
Powolutku zaczynam dumać nad prawą stroną rabaty (na prawo od domku) i szukam inspiracji dla tyłów bo tam jest naprawdę dużo do zaplanowania i zrobienia
gardney 17:41, 05 paź 2014

na koniec panna młoda w welonie
17:59, 05 paź 2014
O Jezu, ale czad, jakie skojarzenie bombowe! Ale, ale! Co tu się wyczynia ja się pytam, ile tu roboty odwalono! A co do Bagatelle to może i rosną powoli, ale moje posadzone w zeszłym roku urosły - że tak powiem - zauważalnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies