Irenko bardzo dziekuję za przesyłkę
Wsztstkie sadzonki, w ilości 23 szt, już rosną .Posadziłam w doniczkach żebym mogła dobrze podlewać, bo u mnie nadal susza Jak się dobrze ukorzenią posadzę na rabaty
Jak sądzisz nasionka wysiać już teraz do gruntu, czy czekać na wiosnę?
Przesyłam wielkie buziaki
Ależ Ci ogród wydoroślał
I tak myślę, ze chyba styl mamy podobny Tylko ja tyle przestrzenie nie mam
Pięknie tworzysz, kolezanko
Pytałaś, Gosiu o odległość między miskantami. Najpierw napiszę, ze u mnie są strictusy, bo zebrinusów nie dostałam. ale wszelkie źródła podają, ze one niemal identyczne. Posadzone mam co 1 metr, ale nie tworzą gęstej zasłony, więc zalezy jaki efekt chcesz uzyskać. Choć pewnie się jeszcze rozrosną. Sama karpa na dole ma już szerokość 20 cm. A rosna u mnie od wiosny ubiegłego roku.
Przypomnisz nazwę tych pięknych 3 kulek? Jakiś żywotnik?
Mam właśnie taką Świdośliwa olcholistna 'Obelisk' Amelanchier alnifolia 'Obelisk'
Jest jeszcze bardzo młoda, bo z wiosny. Kupowałam ją malutką i jeszcze za dużo nie urosła. Dużo nie mogę jeszcze napisać Zdrowa, żadnych problemów z robalami albo grzybem, ładna i ładnie kwitnie. Jak było sucho dała radę, mimo że podlewanie miała wtedy rzadsze niż na początku wiosną. Lubią ją pszczółki a jak są owoce to ptaki
Do schrupania, to raczej nie polecam I pewnie Cię rozczaruję, ale warzywek nie posiadam Raczej nie moja bajka - nie mam do nich cierpliwości...
Co do kostrzewy - wysiałam w ubiegłym roku. Wzeszły chyba wszystkie nasionka, bo pół wsi rozdzieliłam. Sadziłam na rabatki baaaardzo malutkie sadzonki i już jesienią ładnie wyglądaly. A tak naprawdę masy nabrały w tym roku. I są naprawdę wielkie.
Ale czy mnie kostrzewa zachwyca? Kolor ma faktycznie ładny i świetnie wygląda na tle zielonego, ale... na pełnym słońcu ma mnóstwo suchych źdźbeł i średnio to wygląda. Będę stamtąd usuwać na rzecz bronze form. Z kolei świetnie wygląda w półcieniu... I tu zostanie.
I bądź tu człowieku mądry - wszędzie piszą, ze kostrzewa na słońce i piaski...
Podsumowując, Iwonko - na pewno warto wysiać. Gotowe, wyrośnięte sadzonki widziałam u nas po 20zł...