Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:44, 13 wrz 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ja też rzuciłam się na miskanty są ładne nie powiem, ale rosną wzwyż i wszerz. Też wiosna pewnie będę wykopywać i dzielić może na osiedlu wkopie. Co za dużo to nie zdrowo.
A jeszcze tak wszystko rośnie jak nigdy.

Pozdrawiam

Oj, ja chyba wszystkie musze poograniczać dzieląc bryły korzeniowe, bo jest zdecydowanie za gęsto i inne rośliny na tym cierpią.
Muszę też mocno ciachnąć wiosną derenie Elegantissima, zetnę je tuż przy ziemi, bo mi zgłuszają hortki i Memory. Cięłam je nawet ze dwa miesiące temu ale to za mało i tak odbiły i są wysokie. Tu je widać za hortkami:

Memory ledwo wystają zza dereni. Jedynie kwiatostany będzie dobrze widać. Chyba dzisiaj je znów przytnę.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:07, 13 wrz 2021

Do góry
R0bson napisał(a)
Ponakuwalem cały ten rejon gliniasty, sypnąłem piaskiem + dobra pogoda ostatnio i wydaje się że jest lepiej. Doradźcie proszę czy nawozić nawozem jesiennym czy dać sobie spokój w tym roku??

Możesz nawieźć jesiennym koniec wrzesienis zawsze się darń wzmocni na zimę.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:05, 13 wrz 2021

Do góry
schwanz24 napisał(a)
witam,

Czy grzyb na trawie w postaci cienkiej przeźroczystej błony, coś jakby pajęczynka między źdźbłami, po dotknięciu palcami prawie zanika, jest szkodliwy dla trawnika?

a skąd wiesz, że to grzyb? Może to pajęczyna i rosa osadza. Powinieneś to pokazać.
Ptasi gaj 22:23, 12 wrz 2021

Do góry
Dzisiaj zmienna, ciepła pogoda. Przechodziły małe burze i słoneczko świeciło. Duża mgła była jak wracaliśmy. Ziemia paruje

Jako tako ogarnięte teraz tylko grabienie. I jedna przeróbka rabaty mnie czeka, ale to może jeszcze poczekać.

Siatka aż dwie na oczko założone mniej liści wpada do wody.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:53, 12 wrz 2021

Do góry
Ja też rzuciłam się na miskanty są ładne nie powiem, ale rosną wzwyż i wszerz. Też wiosna pewnie będę wykopywać i dzielić może na osiedlu wkopie. Co za dużo to nie zdrowo.
A jeszcze tak wszystko rośnie jak nigdy.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 10:21, 12 wrz 2021

Do góry
Oczywiście że trzeba grabić przynajmniej raz w tygodniu. A dlaczego jak spadnie deszcz wtedy taka masa liści bardzo ciężka i lepiasie do grabi. Jak sucho to tylko fiu fiu i zagrabione.
Mam lasek mam i sprzątanie. Pod brzozami mały pikuś gorzej że żwirem i skalniakiem.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 07:49, 12 wrz 2021

Do góry

U mnie basen do złożenia trzeba wodę wypompować a tu nie ma gdzie wody po dziurki w nosie. Jeszcze czekam może susza nastąpi u mnie

Nie maczalam się we swoim bo przyszły deszcze potem wyjazd później też deszcze i to takie lato. Może w przyszłym roku się wytaplam.

Dzielzany już zaglądałam kupię. Ja też kupuje w alb... Można na nich polegać nawet jak się mniejsza się trafi to się wszystko dobrze przyjmuje.
W zeszłym tygodniu paczka przyszła że skalnymi, Bergenie o bordowych liściach i astry od nich. Lubię u nich kupować.

Jak krawcowa kroisz ten trawnik.

Pozdrawiam

Elu nasz olbrzym schowany ,za każdym razem powtarzamy (przy składaniu ) że już nie wyciągniemy go a co roku jednak jest rozkładany wiesz po zimie to człowiek zapomni ile to zachodu przy składaniu
U mnie w okolicy jest mnóstwo szkółek i sklepów ogrodniczym ale czasami lubie zamówić w necie

Trawnik mam jeszcze to poprawienia ale teraz nic nie robię bom chora jestem na antybiotyku ,męczy mnie okrutnie a denerwowuje się bo pogoda cudna i tyle bym zrobiła a tu se neda
czytałam u Ciebie że wybierasz się na Śląsk
Pozdrowionka Elu
Ogród w Klein Kottorz 22:58, 11 wrz 2021

Do góry
Nie Danusiu zbieram w listopadzie lub grudniu nieraz i później jak zimy nie widać. Jak przychodzi mróz to szyszki opadają.
Mam 2 olchy nie daleko i z nich obrywamy szyszki z drzew
Ptasi gaj 09:00, 11 wrz 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Uwielbiam ten widok u Ciebie w sensie brzozy na tym trawniku.
U mnie też brzózki już zaczynają mieć żółte listki.

Też lubię to miejsce a szczególnie jesień na is,te worki z liśćmi. Wczoraj widok piękny lekki wiatr i lescie spadają.

Jadę w stronę Ślaska piękna pogoda.
Ogród z zegarem 08:57, 11 wrz 2021

Do góry
Też takie same judaszowcem widziałam u nas w Melonie przy Puławskiej. Miałam w ręku ale odniosłam. Tak patrzę na te twoje może się jeszcze skuszę miejsce znalazłam.

Agnieszka trawy szybko rosna jak nasadzisz w tym roku np gracilimusy to w przyszłym roku obiętości mogą podwoić.
Więc jak chcesz szybko to rzuć się na trawy
Ptasi gaj 23:17, 10 wrz 2021

Do góry

Uwielbiam ten widok u Ciebie w sensie brzozy na tym trawniku.
U mnie też brzózki już zaczynają mieć żółte listki.
Mirkowy ogród (początki) 22:21, 10 wrz 2021

Do góry
To jest najzwyklejszą zielona żabka wodna. Wychodzą z wody i szukają miejsca na zimę. Zagrzebują się w ziemi. Gdzieś masz blisko wodę. Jak przyjdzie to daj ja na grządkę blisko wody.
Miałam kilka takich ząbek w oczku tej zimy zmarzły w oczku nie schowały się nie wiem dlaczego.

Elu wody nie mam blisko na końcu działki mam stawik.
Fajna żabka ale dlaczego do domu się pcha
Mirkowy ogród (początki) 21:58, 10 wrz 2021

Do góry
To jest najzwyklejszą zielona żabka wodna. Wychodzą z wody i szukają miejsca na zimę. Zagrzebują się w ziemi. Gdzieś masz blisko wodę. Jak przyjdzie to daj ja na grządkę blisko wody.
Miałam kilka takich ząbek w oczku tej zimy zmarzły w oczku nie schowały się nie wiem dlaczego.
Ogród w Klein Kottorz 21:48, 10 wrz 2021

Do góry
U mnie też w oczku woda dosyć czysta wczoraj szyszki wyciągnęłam. Może za tydzień znowubwlize że dwa woreczki. Tylko mam siatkę naciągnięta gdzieś miejsce znsjde na wrzucenie szyszek. Może do filtra włożę.

Co się działo, że taki wiatr chociaż ciepły. U nas też trochę wielu ale nie było tragedii. Wcześnie w tym roku liście zmieniają kolor zawsze w październiku a to raptem 10 wrzesień i się sypią liście.
Ptasi gaj 21:41, 10 wrz 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Trawy masz piękne, jak co roku
Chciałabym mieć miejsce na taką rabatę z trawami, jak jest u Ciebie

Ja mam z moimi trawami problem, ponieważ rosną przy iglakach, będę musiała kilka przesadzić.
Wczoraj był wielki wiatr i poszarpał mi Malepartusa na trójkąciku frontowym.

Danusiu aż tak wiało. Boże jakby u mnie tak zawiało to bym miała wszystkie liście po całym ogrodzie. Tego się zawsze boje, ale oczko zakryte to już nie jest kłopot. Gorzej że skalniakiem będę też przykrywała może w niedzielę.
Ptasi gaj 21:38, 10 wrz 2021

Do góry
Wczoraj i dzisiaj czyściłam oczko ciepła woda. Wczoraj przycięłam rośliny wokół a dzisiaj trzeba było wybrać liście te które już spadły i uporządkować wszystko wygrabić odkurzyć.
Założyłam sam siatkę nie zrobiłam fotki, ale robota z jej naciąganiem. Jak jest dobrze naciągnięta to liście struna z siatki. Jak luźna to liście opadnięte uginają siatkę i się kończą w wodzie. Wolę pielic niż upinać.

Wczoraj grabilam pod wieczór a dzisiaj po południu znowu tak, ale jest pięknie czuć zapach liści lubię je jak szeleszczą pod nogami

Ptasi gaj 21:31, 10 wrz 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ach te twoje trawy, piękne wielkie dorodne.
I miejsca mają sporo do rozrastania .
Ja mam kilka.ale chyba wszędzie zostawiłam im za mało miejsca.

Za jakiś czas coś z roślin trzeba będzie przesadzać.
Pozdrówki przesyłam

Aniu trawa trzeba zostawić więcej miejsca moje na trawiastej ok 1,5 do 2 metrów od siebie. Posadziłam w tym roku z rozsady gracki za mały odstęp dałam albo tak im tam pasuje, że rosną w szerz za bardzo i znowu będę wyciągać i dzielić wiosna.

Ten ma sporo miejsca rośnie w bardzo dobrej ziemi i też się rozrasta. Ma ładny kolor miotełek.

Ambrowiec też zmienia kolor

Takie mam opady liści. Nie zaznam spokoju na tej działce zawsze coś wchodzi nowego.

Dębowe zakątki 13:05, 10 wrz 2021

Do góry

Koleusy przepiękny. To bardzo dekoracyjna roślina. W zeszłym roku miałam swoje, w tym od Anabell wyrosły takie wysokie sięgają mi prawie do pasa.
Wiosna zasieje swoje inobsadze cały ogród bo są piękne.

Aniu piękne dalie, też mam, ale już pewnie ostatni rok za wyjątkiem Franca Kafli i jeszcze takiej ciemnofioletowej. Nie mam cierpliwości do nich z wiązaniem. Niektóre u mnie wyrosły po 2 metry.

Przez te deszcze wszystko rośnie na szczęście piękna cieplutko pogoda.

To prawda , koleusy to barwne, bardzo dekoracyjne rośliny. Mam 4 kolorki.
I ponownie szczepki wezmę aby były na następny sezon
A ty ze swoich nie robisz szczepek na jesieni i nie zimujesz domku ?
Ja tak robię. Ale chce mi się ich jeszcze więcej odmian i kolorków.
Dziękuję dalie lubię. Faktycznie niektóre odmiany trzeba pakować i w wiązać. Mi jedną deszcz położył.A jak potem ją zatkalikowatym to ułamała mi się
O tak wcześniej były deszcze i chłodno. Teraz znowu mamy ciepełko ale w dzień.Noce już chłodne.
Oby tak jeszcze długo było
Pozdrawiam cieplutko Elu
Ptasi gaj 10:42, 10 wrz 2021

Do góry
agapant napisał(a)
Ela masz piękny ogród, ciekawi mnie czy oprócz miskanta Memory i Rossi masz jeszcze jakiegoś tak dużego i o takim pokroju.

Jeszcze mam dwa olbrzymy jeszcze nie kwitną..jeden to ma już ponad 10 lat przycinam go dołem teraz bo upadł się za bardzo nie mogę przejść.
Jeżeli chodzi o wysokość nie mam Rosi i Memory to chyba najwyższe miskanty.
Mam Melopartus też ładny.

Poniżej nie znam nazwy to olbrzym fota z zeszłego roku on trochę później kwitnie ten za niższym (siuksem) i po prawej teraz

Też ładny nn ale niższy po lewej. Po prawej trawa afrykańska

Tutaj po prawej Melopartus już kwitnący Memory zaczyna będzie onpol metra wyższy. Melopartus sztywna gruba trawa jednak Memory jest wiotki i trzeba go wisząc bo się łamie.
Memory mam 5 szt w różnym stadium każdy gdzie indziej posądzony i każdego podwiązuje to jest mankament tego miskanta.

Jeszcze mam jednego pięknego Vanilla skay srebrzysto-seledynowe,-biale kwiatostany bardzo ładny.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 10:18, 10 wrz 2021

Do góry
daredevil napisał(a)
Kuraki nie wiem czemu nie chcą nosić jajek,mamy ich w sumie 9 a jajko jedno dziennie a czasem wcale...

Przy okazji widać ilość chwastów na pryzmie

A jak długo znosiły codziennie? Musisz sobie spisywać. Czy kurki młode czy starsze.
Kury nie będą jajek znosić non stop maja przerwę. Szczególnie jesień zima. Musisz zrobić tak aby mieć letnie kurczęta w czerwcu to by teraz niosły. Jak masz popiół z pieca lub ogniska to im syp. Kurki lubią się kąpać w popiele.
Gobasia "stara gospodyni" wie co mówi. Tylko teraz w jesieni pierzenie to nie za bardzo.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies