Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Leśne Wzgórze 19:45, 03 paź 2014

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Witam, twoje surfinie imponujące. Na tle ciemnych cegieł ślicznie wygląda. Pozdrawiam.

Przerabialam różne doniczkowe, ale najlepiej wyglądają: biała bakopa, kremowe surfinie, wrzosy z zurawkami. Reszta po prostu ginie na tyle tej ciemnej cegły. Nawet ta piękna rozplenica rubrum ginie na jej tle.... w przyszłym roku wypróbuję Vertigo...
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:03, 03 paź 2014

Do góry
No i jeszcze jeden sukces...będą "kitki" na mojej rozplenicy moudry, która do tej pory nie pokazała jeszcze "kitek" i jest generalnie trudna do "kitkowania" w naszej strefie klimatycznej (tak uswiadomił mnie pan Tomasz Grochowski na ostatnim Święcie Traw w Wojsławicach - a to siła fachowa - więc mu wierzę....)

otóz moja "leniwa" dotąd rozplenica bedzie miała kitki ..hurra.. juz pierwsza sie pojawiła....

Lawendowy zawrót głowy 15:12, 03 paź 2014

Do góry
jazzy napisał(a)
Piękniste zakupy! zazdraszczam

kochana pytanie brzmi czy przed berberysem rozplenica czy miskant
Ogród w skali mikro cz.II 12:53, 03 paź 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
Rozplenica się rozsiewa? O matulu...jak się moje trzy olbrzymy zawezma to mi istny trawiasty busz zrobią...
..Buziaki Elus...

Agusia .. Firmę otworzysz i będziesz na Alle sprzedawać .. W sam raz na nowe chciejstwa się ukula

Buziole
Ogród w skali mikro cz.II 12:51, 03 paź 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
U Ani rozplenica sie sama wysiewa i rośnie. Taka siewkę nawet od niej dostałam.Macham Gierczusiu.

Ooo ja Cię .. Naprawdę ??.. To super .. W takim razie czekam niecierpliwie na moje malutkie rozpleniczki

I buziole ślę
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 15:24, 02 paź 2014

Do góry
Witaj... Mam też Rozplenice, ale tylko dwie mają nazwy, bo z nazwami je kupiłam... Reszta to po prostu Rozplenica japońska... Ale czy z nazwą czy bez, są rewelacyjne...
Jeszcze moje serce podbijają Miskanty, o cienkich liściach, zwartej kępie i pięknych kwiatostanach... Nie są ekspansywne, a są równie piękne, co Rozplenice...
Serdeczności Wioletko i co tam u Ciebie... Ja znowu do tyłu z O...
Angielski ogród - chciałabym... 14:52, 02 paź 2014

Do góry

Ten gąszcz to podwyższona rabata która zasłania kominki od POŚ. Nie uwierzyła bym ,że gazy z oczyszczalni mogą zdziałać cuda. Rośliny na tym wzniesieniu sadziłam jesienią
były malutkie i ogólnie było łyso. Szałwia która miała mieć 20 cm, ma 80. Rozplenica tylko w tym miejscu jest taka gigantyczna, a trawa nad drenażem ma kolor pięknej zieleni i rośnie dwa razy szybciej niż gdzie indziej w ogrodzie.
Obecnie jest tam tak gęsto i "dziko" jakby rośliny rosły tu już kolejny rok.
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 10:21, 02 paź 2014

Do góry
Koachani,
Patrzycie na stare zdjęcia

sporo od tego czasu dosadziłam i wszystko bardzo się rozrosło
są i miskanty i bukszpany, roplenice i trawy i chyba nawet nie za bardzo jest gdzie co dosadzać mąż się śmieje, że jest tego za dużo nawet, a poza tym z boku domu mam puszczone dreny i kable i trochę jestem tym ograniczona ;-(

a to dopiero pierwszy rok tej rabary w przyszłym gdy się jeszcze rozrośnie będzie tego więcej, więc czekam do przyszłego roku, gdzie coś wypadnie czy będą placki wolne to na pewno dosadzę

tu zaplanowane nasadzenia cebulek

tu z boku z większych roślin jest magnolia, żarnowiec i rozplenica, jest też bukszpan i różaneczniki, więc chyba na razie pass

ale tu za domem pomyślę o miskancie morning light, bo tego nie mam a fajnie by tu pasował i o trzmielinie na pniu - może przy bukszpanach, bo rzeczywiście nie mam tu z tyłu żadnych wyższych roślin. Ależ jesteście pomocni

a tu z drugiej strony przed domem - tu nie sadziłam żadnych cebulek, bo tu mam wielki problem z kretami i co kilka dni rabata jest szczegółowo przekopana

dziękuję za pomysły,
teraz chyba wszystko wygląda lepiej?
miłego dnia
sylwia
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:07, 02 paź 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Ania czy rozplenica się wysiewa sama i czy mogę ją wysiać z nasion wiosną do doniczek? Jak myslisz uda się coś z nasion wyhodować

Rozsiewa się U mnie się sieje ale ja to pielę i wyrzucam

Najładniejsze (najszybciej) są z podziału kępy. Szybko kępa przyrasta, co roku można dzielić.. z nasion trzeba 3 lata poczekać by to było widać.
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:02, 02 paź 2014

Do góry
Ania czy rozplenica się wysiewa sama i czy mogę ją wysiać z nasion wiosną do doniczek? Jak myslisz uda się coś z nasion wyhodować
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:55, 02 paź 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Hakone.... Piekna... A wytrzyma któraś na patelni, tzn palącym słóńcu przez cały dzien? Chciałabym comans bronze form wymienić na hakone., bo ta rośnie jak szalona...

Aureola ma słońce przez calutki dzień, od świtu do godziny 16-17 , rośnie w totalnej glinie, bo to był przebłysk świadomości gdzie upchnąć trawkę co kupiłam bez przemyślunku, wiec wsadziłam w dziurkę pomiędzy kamykami koło ciurkadła, jak chodzi nawadnianie trawnika to ją też podlewa, przy czym u mnie nawadnianie chodzi jak już musi, czyli w największe i długotrwałe upały. Rośnie w kamykach, czyli wilgoć się tam trzyma długo.

Nicolas też rośnie na patelni, ale w totalnie suchym.. przy czym Nicolas jak urosną jeżówki i rozplenica to już jest cieniowany przez nie. Obok Nicolas rosła też All Gold i 2 lata stała w miejscu i ja przypalało, przeniosłam w bardziej cieniste miejsce, coś urosła, ale szału nie ma. Ale na pewno All Gold nie lubi za dużo słoneczka.

Poszłam i sprawdziłam kiedy kupowałam hakonki. All Gold i Nickolas w marcu 2011 roku, tak wyglądały po roku (za nimi to zielone to jeżówki). Sadzonki były jednakowej wielkości

Po kolejnym roku zielona była już 3 razy większa, a żółta się nic nie zmieniła

Aureolę kupiłam gdzieś w czerwcu/lipcu 2012 roku.. czyli rok później.
Hirutkowy raj:)) 09:55, 02 paź 2014

Do góry
Krys napisał(a)

Bożenko to rozplenica Hebstzauber,ma kwiatostany takie mysie łapki

Wydaje mi się,że pan pomylił nazwy to co kupiłam to raczej Rozplenica 'Autumn Magic oj ...

Na rabacie masz Herbstzauber a kupiłaś Autumn Magic? Pogubiłam się w ustalaniu tożsamości tych rozplenic. Zakupy bardzo dorodne.
Mój jesienny ogród 04:28, 02 paź 2014

Do góry
Moniko, to było i moje marzenie od kilku lat. Robot jest super, przetestowałem. Zrobiłem sobie krem do wafli i biłem pianę do omleta. Tak ubił mi pianę że zrobiła się tak twarda aż nie mogłem rozmieszać z żółtkiem ale omlet wyszedł super. Jest na zdjęciu. Mikser wielki więc wrzuciłem do niego wszystko naraz, żółtka masło i cukier, bo oczywiście pudru nie miałem, cukier rozpuścił się idealnie nic nie chrupało w zębach a kręciłem 5-6 minut. Mikser kupiłem srebrny były tylko 3 kolory ale wygląda super, pokażę fotki. Warto było jechać 3 godziny w jedną stronę, tym bardziej że w porównaniu do polskich cen mam go za mniej niż 30%. Znalazłem w necie ogłoszenie że likwidują hurtownie i sprzedają za 50%, więc zerwałem się godzinę wcześniej żeby zdążyć do 6. jechałem jednym autobusem do metra, potem ostatnie 5 przystanków metrem i znów do autobusu który jechał do Vaughan. Najpierw wysiadłem za wcześnie jeden przystanek przed metrem i leciałem biegiem za autobusem. W metrze pokazuję że mam bilet ale wszedłem nie tym wejściem. Przepuścił mnie bez płacenia. Potem jadę drugim autobusem i patrzę że już prawie szósta a do hurtowni jeszcze kawałek, więc zadzwoniłem tam i mówię że nie znam angielskiego ale jadę po miser i żeby poczekał ktoś na mnie albo przyjechał z nim do mnie. Ja zrozumiałem że przyjedzie więc wysiadłem i dzwonie że jestem na stacji Benzynowej Husky na skrzyżowaniu, jakiś tam ulic, dobrze że tu na każdym skrzyżowaniu jest napisana nazwa ulic. A on mówi że bym ja przyjechał do niego, no myślę sobie ładnie się załatwiłem, ale odwracam się a na światłach stoi następny więc lecę i wale w drzwi żeby mi otworzył i udało się, wpuścił mnie zapłaciłem następne 3 $ i jadę jeszcze dwa przystanki. Włączyłem sobie GPS w telefonie i lecę biegiem, muszę powiedzieć że trafiłem idealnie prosto w drzwi. Jęzor mi przysechł do podniebienia z nadmiaru wrażeń i wysiłku. Patrze że jest zwykły czarny, to nie biorę, następny biały też nie chcę, mówi że jest jeszcze srebrny, to mi pasuje. Liczy mnie i mówi że trzysta plus 30 VAT ja że podatku nie płacę, daje mu 300 i zabieram miser, on machnął ręką i wyszedłem cieszyłem się jak dziecko że udało mi się tak dobrze załatwić swoją wymarzoną maszynę. Wróciłem do firmy przed 9, wypiłem dwie szklanki wody zapakowałem się jakoś cudem na rower i pojechałem do domu. Jechałem przez park nie miałem światła ani telefonu, Tam ciemno jak w kopalni ale że jeżdżę codziennie to jakoś cudem znalazłem drogę i wdrapałem się z tym całym majdanem na górę a dalej poszło już gładko, jeszcze nazbierałem po drodze orzechów. Dziś kupiłem malakser taki jaki chciałem, jest w tym samym kolorze i dla tego od razu go wziąłem. Jutro go przetestuje na plackach ziemniaczanych. Wygląda super i jest bardzo inteligentny jak na malakser. Ma tyle zabezpieczeń że zajęło mi pół godziny za czem go odpaliłem. Rozplenica na pewno Ci przeżyje zimę moje bez problemu przezimowały a te co pokazałem to faktycznie wyglądają bosko. Dziś zrobiłem im znów zdjęcie gdyż zaczynają już usychać.

Bogdziu, tyle razy pisałem że tu zwierzaki są oswojone, to dziś pokażę że nie oszukuje. Swoje wycieczki opisze później.
Monteverde, fajnie że wpadłaś, ja pisałem że mam słaby internet i ledwo mogę wysłać to co napiszę a jeszcze zaglądać do innych nie mam mowy. W poniedziałek napisałem, to co dziś wysyłam wczoraj to wysłałem ale zablokowała mi się przeglądarka i nie chciała się otworzyć i dopiero dziś mi się udało. Zimno było tylko 5 dni a teraz przez dwa tygodnie miałem bajeczną pogodę. Jeszcze jest ciepło ale bardzo pochmurno, lecz deszczu na razie nie ma. Zobacz jak jestem opalony na ostatnim zdjęciu.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:23, 01 paź 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
Ta rozplenica to nie jest hammeln? Bo moja hammeln jest ciemniejsza jakaś...albo fotka tak zmieniła kolor?

moje rozplenice to te najzwyklejsze bez odmiany
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:43, 01 paź 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Gubie sie troche w tych trawach a Ty masz prawie wszystkie . Powiedz mi jesli chce takie srednie a nie wielgachne to których mam szukac... Roplenice... .?

Gdzie chcesz je dać? Tzn koło czego, jakie stanowisko, ile miejsca? Czy maja być też zimą czy tylko latem...

Traw jest tak dużo, że głowa boli.... samych rozplenic jest tak dużo, że idzie się pogubić. łatwiej mi napisać jak się o jakaś zapytasz. Rozplenice polecam wszystkie, to piękne trawy. Ale one zajmują sporo na szerokość. Ale mus je mieć koniecznie... nie wyobrażam sobie ogrodu bez rozplenicy, Black Beauty jest po prostu odjazdowa, zerknij do Irenki z Miłkowa, wstawiała ostatnio. Poszperaj w necie jaka wielkość ci odpowiada. I pamiętaj, każda rozplenica jest ładna.
To moja Black.. ale foto kiepskei

Druga konieczna trawa w ogrodzie to miskant chiński. Morning jest wysoki, ale z niższych polecam Kleine Silberspinne .. srebrne kłosy. Podoba mi się a nie mam Yaku Jima, też z niższych,piękna fontanna ewentualnie Adagio

Ze średnich ta jest fajna..trzęślica modra "Variegata" (łac. Molinia caerulea), foto kiepskie. Pisze, że lubi dość mokro, ale u mnie rośnie i na suchym. Szybko startuje po zimie, nie rozłazi się. W słońcu i od strony zachodniej pod drzewem też sobie radzi.
Muszę poszukać lepszego foto

Wrzosy - Calluna 12:26, 01 paź 2014

Do góry
Witam wszystkich serdecznie,

Przeczytałam cały wątek ponieważ i mi marzy się wrzosowisko, ale zastanawiam się czy nie będzie za małe. Wybrałam miejsce słoneczne (południowy zachód), jest w kształcie trójkąta i przylega do budynku dwa boki mają 2.90m na 2.40m. chciałam posadzić wrzosy, wrzośce, andromedę, sasanki, krokusy, kostrzewę popielatą, w rogu miskant, pod ścianą jakieś kulki żółto-zielone żeby było jaśniej może tuja occidentalis „Golden Globe” (choć jakieś sosenki lub jałowce były by lepsze) i po bokach rozplenica, ale chyba to nie najlepszy wybór na wrzosowisko lubi więcej wody i się rozłazi.
Doradzicie coś? Jak zobaczyłam wrzosowisko Pani Danusi to tak gapiłam się przez chwilę bez ruchu piękne!!! I dlatego zastanawiam się czy nie mam za mało miejsca żeby stworzyć coś ładnego. Dodam jeszcze że będzie przed wejście do domu i chciałabym żeby zawsze było tam ładnie. Wrzosowisko Fabioli też cudne ale na to to dopiero miejsca nie mam.

Pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:56, 01 paź 2014

Do góry
wiolka napisał(a)
od drugiej strony tak by to wygladało mniej wiecej
tu gdzie jest wierzba myslalam z drugiej strony o rozchodniku z rozplenica mniejsza potem kosodrzewina i wrzosy a tam gdzie hortensje myslałam o lawndzie ale ?????

Byłam w niedzielę w WOjsławicach na spotkaniu i urzekła mnie tam aranżacja murku ceglanego nad stawem.... było to po prostu piękne.... dołem hosty, a murek z hortkami, ale takie typu Anabelka, aby sie przewieszały... Hortensja w słońcu da radę, musi tylko mieć wystarczająco mokro. Fotki Beaty są chyba lepsze niż moje ..
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4922-jesienne-spotkanie-ogrodowiska-w-wojslawicach-28-wrzesnia-niedziela?page=45
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:09, 01 paź 2014

Do góry
wiolka napisał(a)
tu gdzie jest wierzba myslalam z drugiej strony o rozchodniku z rozplenica mniejsza potem kosodrzewina i wrzosy a tam gdzie hortensje myslałam o lawndzie ale ?????

Z tej strony murku ładnie by wyglądały miskanty ML lub Gracki przewieszające się przez niego i też Anabelki. Już to widzę jak jej kwiaty leżą na tym murku.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:02, 01 paź 2014

Do góry
wiolka napisał(a)

hortensje mi do tej słonecznej rabaty nie pasują
fajnie jakby coś się przewieszało przez murek
Danusia ma tu realizację z wrzosowiskiem

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-wrzosowiskiem
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:47, 01 paź 2014

Do góry
Nulka napisał(a)
rozplenica japońska 'Little Bunny' nie jest za duża a dość ciekawa

a może coś z kostrzew np. kostrzewa Gautiera

Bardzo dziękuję za propozycje.......dumam cały czas co tam dać

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies