Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Mój ogród pod górkę... 16:29, 06 maj 2017

Do góry
Szpaler grabowy też nabiera masy

Szałwia

Ciemierniki dzięki zimnej pogodzie nadal cieszą

I dzisiejsze łupy. Trafiłam bergenię Flirt i Pink Dragonfly, jeżówkę Secret Passion, carex Everillo, Everlime, Prairie Fire, krwawnik Cerise Queen i Cherry Queen
Ogród w remoncie 10:57, 06 maj 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)

Mam dokładnie to samo. Niestety zmiany w ogrodzie już istniejącym to trudna sprawa, zwłaszcza dla kogoś o takim podejściu do roślin jak Twoje i moje: bo to szkoda, bo to pamiątka, bo to tak fajnie kwitnie itd itp.
Wczoraj byłam zawiedziona, że szałwia mi przemarzła, a dzisiaj spojrzałam na ten fakt inaczej - jest miejsce na zmiany i nowe rośliny

Dla mnie największą trudnością jest ograniczanie gatunków. Ale wiem,że ma to duży sens,teraz widzę że o wiele łatwiej jest komponować rośliny jak jest ich dużo jednego gatunku i łatwiej wtedy o fajny efekt. Trudno jednak mi teraz pozbyć się niektórych roślin ale już i tak jest duży postęp w porównaniu do tego co było np jeszcze rok temu.
Ogród w remoncie 09:11, 06 maj 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)

Mam dokładnie to samo. Niestety zmiany w ogrodzie już istniejącym to trudna sprawa, zwłaszcza dla kogoś o takim podejściu do roślin jak Twoje i moje: bo to szkoda, bo to pamiątka, bo to tak fajnie kwitnie itd itp.
Wczoraj byłam zawiedziona, że szałwia mi przemarzła, a dzisiaj spojrzałam na ten fakt inaczej - jest miejsce na zmiany i nowe rośliny

Znam ten ból. Ja w dodatku nie mogę ruszyć, bo i tak połowa rabat będzie mniej lub bardziej zdewastowana, jak wreszcie przestanie padać dłużej niż 12h i zacznę elewacje..
Ogród w remoncie 05:18, 06 maj 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Ania,ja tak nawet próbuje. Chciałabym zrobić jedną rabatę ale kurka nie da się. Zaczęłam robić tę przy altanie i co? Muszę usunąć świerka-nie wiem gdzie go dać,tulipanów mi szkoda bo kwitną,peonie wylazły i nie mam sumienia ich teraz ruszać,jeszcze ta brzoza co to musi rosnąć do komunii. I weż tu coś zrób. Czasami myślę,że wypierducham to wszystko i juz,trudno. I co? Biorę łopatę i zwyczajnie mi szkoda wolałabym mieć pustą działkę.

Mirkowy ogród (początki) 20:44, 05 maj 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Rozchodniki,trzcinnik i szałwia .

Też mam taką z nasion (może od Ciebie hmm)...ale jaki to trzcinnik?
Ogród w skali mikro cz.II 14:38, 05 maj 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
a to oczko sie przenosi na taras ?

że miejsce na roze ?..to dobra wiadomosc

Nooooo nie potrafiė za chiny zrezygnować z kojącego szumu wody na tarasie a miejscówka na róże już siė szykuje na przyjęcie nowego lokatora
Do kompletu mam carex elata aurea i chyba..no nie wiem..jaka szałwia do przodu ???? Muszę pomyśleć a może coś podpowiecie
Bardzo proszę o porady!!!! 12:28, 05 maj 2017

Do góry
szałwia da radę. Posadź rozchodniki, bo ładnie wyglądają i są niekłopotliwe.
Dosadź trawy. Ma być niekłopotliwie i elegancko.
Typografia ogrodu 11:22, 05 maj 2017

Do góry
AnkaK napisał(a)
Hej Asiu! Witam się jako wierna podglądaczka od początku wątku
Ogród cudny, coraz cudniejszy. Zazdroszczę areału, energii i pomysłowości. No i konsekwencji.
Stół proporcjonalny do areału Większy niż mój konferencyjny w biurze
Nie ukrywam, że pewnie jeszcze jakiś czas podglądałabym w ukryciu, bo nie ogarniam jeszcze wszystkich podglądanych wątków, ale ponieważ mam dość pilne pytanie mus było się ujawnić Masz, albo miałaś bo może coś mi umknęło, seslerię sadlerianę w połączeniu z niebieską szałwią - czy sesleria rzeczywiście dorasta do 40 cm? Patrząc na sadzonki, które kupiłam mam wątpliwości
Macham!
milo Aniu ze sie ujawnilas i miłe co piszesz
Stół fakrycznie musiał rozmiarem się dopasować. Zreszta u nas miło się gościć
Co do szałwia to mam ja nadal i bardzo lubie. To compacta czyli nie najwyższa. Ale myśle ze spokojnie ma 40 cm w trakcie kwitnienia. Daj jej czas. Moje sadzonki z jesieni wyglądają tak

a tak wyglądają takie same ale po roku czy półtora- fotka z teraz

Bardzo proszę o porady!!!! 11:16, 05 maj 2017

Do góry
Czyli posadzić chyba same drzewa(3 szt)na pniu i trzmielina na trelinkę aby ją zasłoniła, tak? A bukszpany może dać na inna rabatę zdj. nr 3 i 4? Myślałam aby posadzić 3 sosenki na pniu, miedzy nimi bukszpany, przy samym płocie miskanty Gracillimus" lub Silberspinne i zdało by się dodać trochę koloru może rozchodniki? albo szałwia wzdłuż palisady? Dobry pomysł?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:16, 04 maj 2017

Do góry
JoannA napisał(a)

Basieńko
A skąd taki zakaz? Czyśbyś za bardzo poszalała z zakupami?
Ja mam sposób na mojego Andrzeja. Zabieram go na wycieczkę do wypasionej szkółki i jak się mocno zapatrzy na roślinki to same mu w ręce wpadają
Tylko on ma troszkę inny gust i niekoniecznie kupuje to co ja lubię.
Z nasionkami w tym roku nie szalałam. Lobelia, szałwia omączona, ryż ozobny i rozplenica. Za dużo zachodu z nimi, a najgorsze jak się zacznie hartowanie roślin i ta wędrówka z nimi.
Pozdrawiam Basiu

Zakaz bo same wydatki w tym roku jakieś grube mamy i jeszcze Komunia córki i chrzestnicy... skumulowało się...
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:54, 04 maj 2017

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Witaj Joasiu, fajne zakupy, zazdroszczę, ja mam zakaz chwilowo, nawet jednoroczne sama siałam z zebranych nasion no ale to akurat plus bo dużo wyszło roślin...
Pozdrawiam

Basieńko
A skąd taki zakaz? Czyśbyś za bardzo poszalała z zakupami?
Ja mam sposób na mojego Andrzeja. Zabieram go na wycieczkę do wypasionej szkółki i jak się mocno zapatrzy na roślinki to same mu w ręce wpadają
Tylko on ma troszkę inny gust i niekoniecznie kupuje to co ja lubię.
Z nasionkami w tym roku nie szalałam. Lobelia, szałwia omączona, ryż ozobny i rozplenica. Za dużo zachodu z nimi, a najgorsze jak się zacznie hartowanie roślin i ta wędrówka z nimi.
Pozdrawiam Basiu
Od nowa ... na przekór wszystkim 14:41, 04 maj 2017

Do góry
iwka napisał(a)
na tyłach
jeżówki, molinia i szałwia ,rosną cisy niektóre żółkną
sesleria sadleriana, sesleria jesienna A co to?
Urocze te brzoskwiniowe tylipki
Od nowa ... na przekór wszystkim 12:31, 04 maj 2017

Do góry
na tyłach
jeżówki, molinia i szałwia ,rosną cisy niektóre żółkną
sesleria sadleriana, sesleria jesienna, trzcinnik KF, evergoldy i miliony werbeny

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:37, 03 maj 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Ale nazwa tego ostatniego lilaka Skąd w ogóle go wytrzasnęłas. U mnie w ogrodniczych same standardy.
Zapisałam nazwy tulipanów, ktore powtarzają. Wolę nie mieć przykrych niespodzianek wiosną.
Siewek mnogość, ale to chyba nie chwasty.

Siewki to jarzmianka, szałwia, werbena... Za chwilę będzie też wszędzie stipa wyłazić.

Co do lilaków - byłyśmy na otwarciu sezonu w jednej ze szkółek i tam mieli ich przyzwoity wybór. Nawiązując do nazwy - właśnie w ZSRR powstała spora ilość odmian mieszańcowych lilaków. Był tam taki pan, Leonid Kolesnikov, co wyhodował ok 300 (!) róznych odmian lilaków (zachowało się ok 50), wśród nich była najbardziej znana - Beauty of Moscow (Krasawica Moskwy). NO i ta moja, mniej znana, Znamya Lenina
Mirkowy ogród (początki) 22:04, 03 maj 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Haha trzeba próbę zrobić ☺
Ewa post wyżej szałwia z twoich nasionek.☺

Cieszę się, piękne sadzonki
Mirkowy ogród (początki) 21:52, 03 maj 2017

Do góry
frezja napisał(a)

O to samo chciałam zapytać
Haha trzeba próbę zrobić ☺
Ewa post wyżej szałwia z twoich nasionek.☺
Mirkowy ogród (początki) 20:42, 03 maj 2017

Do góry
Rozchodniki,trzcinnik i szałwia .

Blaski i cienie nowego życia 10:41, 02 maj 2017

Do góry
Catalinasdiary napisał(a)
Mój siew domowy to niewypał. Przeżyły tylko łubiny i szałwia omszona. Dobre i to. Resztę sieję wprost do gruntu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

To szkoda. Ja mam niesamowity urodzaj z siewów. 70 doniczek i 20 pomidorów.

Na zdjęciu tylko część po ostatecznym przesadzeniu

Blaski i cienie nowego życia 09:58, 02 maj 2017

Do góry
Mój siew domowy to niewypał. Przeżyły tylko łubiny i szałwia omszona. Dobre i to. Resztę sieję wprost do gruntu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Na Łowieckiej 22:01, 01 maj 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
ale czy hameln np tak leży ze by się kosila?
Sesleria ładniejsza tez zima No i wcześnie bardzo startuje. Ja mam seslerie sadleriana z szałwia compact deep blue. Wysokością pasują super.
Tu jakieś fotki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=1741
To nie jest bardzo wysoka szałwia. Beata z "marzenia kontra rzeczywistość" ma szałwię i seslerie jesienna ale jaka to szałwia...
Haha szukam odpowiedzi i Ciebie znalazłam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc?page=401

Pamiętam! Męczyłam ją o tą rabatę Właśnie pod jej wpływem podjęłam decyzję, ze chcę to samo. Zaraz poczytam o tych odmianach.
Hameln aż tak bardzo się nie pokłada ale na pewno trochę by wylegiwała na trawnik. U mnie na tym murku wygląda tak - To z zeszłego roku kiedy nie była jeszcze nawet w połowie swojej wielkości

Czyli Ty zrezygnowałabyś z tej molinii tam? Chodzi mi po głowie Twój pomysł z powtórzeniem seslerii...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies