Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród do kwadratu 19:34, 05 mar 2017

Do góry
A odpowiadając na pytania:
Abiko - pewnie, że mam ... ta kawusia wciąż aktualna!

Nett - czy polecam trzcinnik? Bardzo!!! Jest mało wymagający, szybko rusza wiosną (tu trzeba się spieszyć z cięciem wiosennym). Ja lubię gdy roślinki mają troszkę miejsca między sobą, nie stykają się, gdy widać ich kępy... sadziłam więc co ok.65-70cm. Nie łamie się u mnie, późną jesienią zaczyna gubić jednak wiechy nasion, ale mimo to fajnie wygląda. Nie zauważyłam aby się nasiewał... To nie werbena, która jak pisała Malkul rośnie nawet w kociej poopie . U mnie rośnie na wygwizodwie... nic to dla niego. Nie złapał też u mnie rdzy, choć pisali ludzie, że u niektórych ją miał. Może ja nie zauważyłam Bardzoej będzie pasować mu werbena patagońska niż lawenda, ale to zależy od stylu jaki chcesz osiągnąć. Jak pisałam wyżej.... werbena to wariatka wysiewu. U nas trzcinnik rośnie sam, pamiędzy kępy posadziłam jesienią stado krokusów... czekam na efekt łaaaał

Kawa... szałwia zrypkę dostaje jak coś fochać zaczyna... widłami postrasz A tak na poważnie... nic nie robię... w ogóle w ogrodzie cieszy mnie coraz bardziej moja mała ingerencja... Im mniej się wtrącam tym lepiej wszystko rośnie ... To trochę jak u pszczół... nie można dać się zwariować i co chwilę zerkać... trzeba dać im pracować w spokoju.
Księżycowy... 15:08, 05 mar 2017

Do góry
1.Bakłażan
2.Papryka kolor mix
3.Pepperoni
4.Papryka czereśniowa
5.Majeranek
6.Kłosowiec
7.Kocimiętka kubańska
8.Kocimiętka żyłkowana
9.Perłówka orzęsiona
10.Ostrogowiec biały
11.Miłek letni
12.Penstemon Hartwego
13.Szałwia szkarłatna
14.Szałwia omączona
15.Szałwia łąkowa
16.Lwia paszcza
17.Mięta górska
18.Bodziszek żałobny
19.Dalea biała i purpurowa
20.Trojeść krwista
21.Tojeść ciemnopurpurowa
22.Tojeść orszelinowa
23.Krwiściąg biały

Ciekawe ile z tego się uda?
Mirkowy ogród (początki) 14:42, 03 mar 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Haniu ,Bogusiu zrobiłam jeszcze raz zdjęcie .Założyłam okulary i widzę że sporo jest tych malutkich siewki.Możecie ocenić jeszcze raz .

I jeszcze to.Posiałam nasionka miała być szałwia A wychodzą chyba jakieś trawki.

Same niespodzianki u Ciebie.Też zdarzyło mi się nie oznaczyć,myślałam,że zapamiętam i musiałam trochę poczekać na rozrośnięcie,żeby zobaczyć co posiałam.
Moje ogrodowe marzenia... 08:15, 03 mar 2017

Do góry
Zamierzam wykorzystać wszystkie rośliny,które mam do tej pory.Poprzesadzać tylko muszę i bardziej pogrupować.I właśnie te rośliny będą uzupełnione trawami ozdobnymi.Do tego czosnki dojdą,liatra,szałwia i jeżówka.
Mirkowy ogród (początki) 23:06, 02 mar 2017

Do góry
Haniu ,Bogusiu zrobiłam jeszcze raz zdjęcie .Założyłam okulary i widzę że sporo jest tych malutkich siewki.Możecie ocenić jeszcze raz .

I jeszcze to.Posiałam nasionka miała być szałwia A wychodzą chyba jakieś trawki.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:35, 02 mar 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
u mnie szałwia jescze nie ogarnięta
ale doczeka się pewnych zmian

Reniu ale masz porządek na rabatach pfffff...

Porządek? to złudzenie ... ale i tak pewnie mi nie wierzysz
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:16, 01 mar 2017

Do góry
u mnie szałwia jescze nie ogarnięta
ale doczeka się pewnych zmian

Reniu ale masz porządek na rabatach pfffff...
Wymarzony sielankowy ogród..... 19:08, 28 lut 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Aniu dzięki przez ostatnie dni siedzę i planuję, nawet rozrysowałam sobie wszystko i tak w sumie mam już swoje ulubione roślinki, więc ich się zamierzam trzymać na pewno będzie to: rozchodnik, lawenda, róże, hortensje, szałwia, kocimiętka, powojniki, jeżówki, rubekie, liliowce, wszelkiego rodzaju trawy, no i funkie

hahahha jednak ogrodowisko zaszczepia listę swoich ulubionych roślin i wkraczają do ogrodu i pięknie go ozdabiają Ja się zakochałam w hortensjach, funkiach i jeżówkach dzięki ogrodowisku
Wymarzony sielankowy ogród..... 12:57, 28 lut 2017

Do góry
Aniu dzięki przez ostatnie dni siedzę i planuję, nawet rozrysowałam sobie wszystko i tak w sumie mam już swoje ulubione roślinki, więc ich się zamierzam trzymać na pewno będzie to: rozchodnik, lawenda, róże, hortensje, szałwia, kocimiętka, powojniki, jeżówki, rubekie, liliowce, wszelkiego rodzaju trawy, no i funkie
Moje małe królestwo 07:13, 28 lut 2017

Do góry
Mireczko to są rozchodniki one wcale nie są pomarańczowe chyba na tym zdjęciu tak wyszły a na drugim zdjęciu jest szałwia nie wiem jaka odmiana kupowałam na ryneczku i pani też nie wiedziałam co to za jedna. Jak byś chciała tych rozchodników to chętnie się podzielę
tak wygląda z bliska
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:09, 27 lut 2017

Do góry
Zagajanka napisał(a)

No Knirps się pewnie rozrośnie, ale to takie płożące cuś: zobacz zdjęcia (nie patrz na formy pienne). Z donicy będzie się wylewać na wszystkie strony, ja nie przepadam za takimi różami.

Jeżeli wybierzesz coś mniejszego (tak docelowo o średnicy do 60 cm), to myślę, ze do tej większej donicy mozesz dać z 3 krzaczki + stipy + jarzmianka. Do mniejszych wtedy po 1 szt + jakieś wypełnienie też z trawek i bylin (niska szałwia? zawciagi? stipa?)

Z niewielkich róż zobacz jeszcze Lawender Ice albo Kurfurstin Sophie, czy też Jasmina Flower Circus.

Dzięki jeszcze raz za kontakt do Ewy-Andy. Już s=dostałam od niej odpowiedź jutro zmieniam zamówienie
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 20:37, 27 lut 2017

Do góry
oliwka napisał(a)

Janko, ja rozmawialam z pania ze szkolki R. i ona mi polecila do donicy knirpsa do stipy. Podobno ma sie ladnie rozrrasta już w pierwszym roku. Nie podoba mi się tylko ten kwiat(kolor i pokrój. Podpatrzylam Pashminę i Marietheresie i one są przepiekne. Chciałabym jeszcze w tym roku mieć zarośniętą donicę: 1mx60 cm i wys 60 cm. Ile musiałabym kupić tych róż. Plus jeszcze dwie donice 60 cmx50 cm i 50 cm wysoka. Ciekae czy jeszcze dałoby radę zmienic zamówienie...
Juz biegnę do Andy. Dzieki za pomoc

No Knirps się pewnie rozrośnie, ale to takie płożące cuś: zobacz zdjęcia (nie patrz na formy pienne). Z donicy będzie się wylewać na wszystkie strony, ja nie przepadam za takimi różami.

Jeżeli wybierzesz coś mniejszego (tak docelowo o średnicy do 60 cm), to myślę, ze do tej większej donicy mozesz dać z 3 krzaczki + stipy + jarzmianka. Do mniejszych wtedy po 1 szt + jakieś wypełnienie też z trawek i bylin (niska szałwia? zawciagi? stipa?)

Z niewielkich róż zobacz jeszcze Lawender Ice albo Kurfurstin Sophie, czy też Jasmina Flower Circus.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:03, 26 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Usunąć uschnięte badyle ... i w sumie to już można to zrobić bo szałwia szybko startuje

Czyli przyciąć przy ziemi...tak?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:22, 26 lut 2017

Do góry
frezja napisał(a)

Reniu, jak z szałwią postępować? nie cięłam po lecie i co teraz?? jak czyścić?

Usunąć uschnięte badyle ... i w sumie to już można to zrobić bo szałwia szybko startuje
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 21:59, 26 lut 2017

Do góry
Musiałam sobie wygoglować tę roślinę, a tu proszę, dowiedziałam się o nasionach chia bardzo zdrowych. Szałwia jako roślinka bardzo ładna, trzymam kciuki żeby dobrze rosła.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:40, 26 lut 2017

Do góry
Czerwiec to kwitnący miesiąc

szałwia i Amazon Mist

Pogubiłam się po drodze... 16:43, 26 lut 2017

Do góry
Szałwia powoli startuje, bukszpany o dziwo wyglądają o niebo lepiej niż w tamtym roku, przynajmniej są zielone lawenda potargana ale się pozbiera nie widać narcyzów i tulipanów w korze, o przebiśniegach nie wspomnę, trawa zmechacona i jeden kopiec kreta
Mirkowy ogród (początki) 20:49, 22 lut 2017

Do góry
Wykiełkowały mi już Jeżówki biała,żółta,bordowa
Wielosił ,Kocimiętka,werbena rigida szałwia jednoroczne (z nasionek od Anabell dzięki Haniu)fotki jutro wstawię
A tymczasem Cleome

I poziomki taka drobnica że hej.Jak to pikować?
Rewolucje w ogrodzie 18:05, 21 lut 2017

Do góry
Dzięki za zaproszenie, ale nie wiem czy podpowiem, czy raczej namieszam. Pewnie raczej to drugie .
Takie donice przy tarasie to moje marzenie, tylko, że nie mam tarasu .
Wiesz ja mam trochę spaczony gust taki nieogrodowiskowy .
Takie donice obsadziłabym czarcimi miotłami. Obejrzyj:
http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,1,1,0/czarcie-miotly-odc-469,976757.html
Są też iglaki i drzewa liściaste szczepione na nóżkach różnej wysokości, które nigdy duże nie urosną. W całkiem sensownych cenach znajdziesz na allegro (ja kupowałam i jestem zadowolona). Są w różnych kolorach: zimą złote, zielone, o wiosennych czerwonych przyrostach, prawie niebieskie, nie trzeba ich ciąć, rosną w kule. Można pięknie skomponować by nie było nudno. Dołożyć jakieś kamienie (kilka) jeśli je lubisz (ja b. lubię). Jest jakaś odmiana berberysa nie gubiąca liści podobno na zimę , są też takie miniatury rosnące w kulę w różnych kolorach i odcieniach. Można też zamiast berberysów dodać trzmielinę albo rośliny skalne przewieszające się przez ścianki donic i tworzące zielone poduchy pomiędzy iglakami, ciekawe są nawet zimą.
Masz bardzo duży wybór .

Na tę rabatę gdzie masz tuje czy świerki? ... hmmm
Nie lubię tui ani bluszczu w ogrodzie, z innym smutnym miejscem mi się kojarzą .
Jeśli chcesz przesłony tarasu miskanty ML albo gracki będą lekkie i fajne. Dodałabym do nich to co bardzo lubię i co daje piękny zapach czyli najpospolitszy gatunek lawendy (lavandula angustifolia hidcote). Donica jest dosyć szeroka, chyba się zmieści.
Donice wyglądają na dosyć wysokie chyba mają ok. 1 m?
Namawiałabym Cię na ..... róże na rabacie pod donicami posadzone od białej poprzez różne odcienie różu aż do bordowej - prawie czarnej. Trzeba by było tylko dobrać odmiany o odpowiedniej wysokości. Przy ścieżce oczywiście lawenda albo szałwia niebieska.
Pod donicami za różami ostróżki niebieskie i granatowe.

Tak ja bym sobie zrobiła, gdybym tam mieszkała .
Sorry jeśli namieszałam .
Wysiewy czyli rozmnażanie dla cierpliwych;) 12:55, 20 lut 2017

Do góry
Złocień crazy daisy i znów szałwia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies