Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 23:13, 03 maj 2017

A propos róż: coraz więcej pąków widać na rabatach. Ciagle zgaduję, która będzie pierwsza

I jeszcze taka czosnkowa niespodzianka z dzisiaj:

Zagajanka 23:19, 03 maj 2017

Reszta czosnków raczej jeszcze w pąkach.

A okazuje się że Karatawski ładnie zimuje i nawet się rozmnaża:

Listki mu nie usychają, a do tego jak zakwitnie będzie wyglądał jak wielki biały dmuchawiec
_Martini_ 23:21, 03 maj 2017

Ale nazwa tego ostatniego lilaka Skąd w ogóle go wytrzasnęłas. U mnie w ogrodniczych same standardy.
Zapisałam nazwy tulipanów, ktore powtarzają. Wolę nie mieć przykrych niespodzianek wiosną.
Siewek mnogość, ale to chyba nie chwasty.
Zagajanka 23:37, 03 maj 2017

_Martini_ napisał(a)
Ale nazwa tego ostatniego lilaka Skąd w ogóle go wytrzasnęłas. U mnie w ogrodniczych same standardy.
Zapisałam nazwy tulipanów, ktore powtarzają. Wolę nie mieć przykrych niespodzianek wiosną.
Siewek mnogość, ale to chyba nie chwasty.

Siewki to jarzmianka, szałwia, werbena... Za chwilę będzie też wszędzie stipa wyłazić.

Co do lilaków - byłyśmy na otwarciu sezonu w jednej ze szkółek i tam mieli ich przyzwoity wybór. Nawiązując do nazwy - właśnie w ZSRR powstała spora ilość odmian mieszańcowych lilaków. Był tam taki pan, Leonid Kolesnikov, co wyhodował ok 300 (!) róznych odmian lilaków (zachowało się ok 50), wśród nich była najbardziej znana - Beauty of Moscow (Krasawica Moskwy). NO i ta moja, mniej znana, Znamya Lenina
tulucy 00:27, 04 maj 2017

Mój Sztandar Lenina będzie​ kwitł w tym roku, sadziłam w 2015 jesienią. Krasawicę dokupię w sobotę, bo wczoraj (hmmm przedwczoraj) złamałam się i wybrałam Katherine Havemeyer.

Kolorowo pięknie u Ciebie... I faktycznie ze 2 tygodnie cieplej
M zapowiadają przymrozek w przyszłym tygodniu, pewnie na zimnych ogrodników...
Zagajanka 07:45, 04 maj 2017

Lucy, Katharine H. bede podglądać u Ciebie (jak gdzies pokażesz) - wybieralam wlasnie pomiędzy nią i ZL, ale padło na ten drugi
U nas prognoza zmienia sie co chwila. W ciagu najnlizszych 9 dni, tylko dwa maja byc ze sloncem. Chociaz w miare cieplo jest...
Kasia_CS 10:00, 04 maj 2017

Pięknie wszystko bucha wiosennie mówisz, ze Queen of the night późniejsze, to jak u mnie zimniej to może dopiero będą kwitly, bo część tulipkow mam w pąkach, a już nie wiem gdzie co posadziłam-mialam ze 40 cebulek i nic mi na queena nie wygląda jeszcze
Anda 10:13, 04 maj 2017

Sliczna wiosna u Ciebie Czosnek ale sie pospieszyl
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
kasja83 10:18, 04 maj 2017

Czosnki zaczynają łepki pokazywaćmoje jeszcze śpią-ale już nie mogę się doczekać widoku
kasia_w 11:51, 04 maj 2017

Hej Jana
To zestawienie żółci tawułki i purpury jest boskie, tak intensywne, że oczy bolą. Mam podobne