Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:07, 21 sty 2013

Do góry
Joanka napisał(a)

Wklejam do kompletu z imieninową inspiracją u Sebka

Ach Joasiu, jesteś super kompozycja powala myślisz, że naprawdę da się tak mieć????!!! przy fiolecie ścian się nie upieram
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:03, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wklejam do kompletu z imieninową inspiracją u Sebka
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:34, 21 sty 2013

Do góry
Już opisałam wszystkie rośliny tam.

To jest ostrogowiec (zarówno różowy jak i biały) Cebtranthus ruber, rośnie na rowach w Anglii. Można kupić nasiona
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 22:07, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Różowe to pospolity ostrogowiec, jest tam też biały.

Do tego kocimiętka, ostnica, i szałwia omszona.

Dziękuję
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 21:59, 21 sty 2013

Do góry
Różowe to pospolity ostrogowiec, jest tam też biały.

Do tego kocimiętka, ostnica, i szałwia omszona.
Verbena bonariensis - werbena patagońska 21:52, 21 sty 2013

Do góry
Każdy "głos" się przyda Jolu
Pszczelarnia 21:49, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dopisałam jeszcze troszku

Danusia, prosimy o ciąg dalszy dekalogu ogrodniczego
1. Konsekwencja kolorystyki
2. ...

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj (Gosiak się nauczyła tego m.in. pod moim wpływem

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

chciałam zaznaczyć, że nie między innymi tylko WYŁĄCZNIE! I dumnam z tego jak nie wiem
Witam Serdecznie 21:42, 21 sty 2013

Do góry
Witam, witam Pozdrawiam i czekamy na watki ogrodowe, żebyśmy znowu mogli podziwiać nowe ogrody
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 21:35, 21 sty 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Madzenko ja prośbę mam , jeśli pozwolisz ... Gdybyś znalazła chwilkę czasu to zabierz proszę głos u mnie w charakterze eksperta od hałasu wywołanego przez ścianę wodną... Bo u mnie tylko 3m odległości od tarasu tej ściany są przewidywane ,,, no i problem hałasu gdzieś się pojawił ... A ja przecieź nie będę wymyślać cudów , tylko fachowca praktyka zapytam pozdrawiam ... Byle do wiosny

Gierczusia, rzeczywiści tę opcję rzadko uruchamiam, przeszkadza ten hałas a ciurkadełko mam 0k 8 m od tarasu...
Wicio Gardenarium określił, ze nasze ciurka jak koń sikający dlatego trzeba będzie poprawić, chcemy zamontować płytę granitową lub ze stali aby woda spływała a nie chlapała do lustra wody...
Zdecydowanie ważniejszy efekt świetlno-wizualny

no właśnie mój M stwierdził że jak zamontujemy ścianę to sąsiedzi nas wyeksmitują z powodu chałasu, ja skłaniam się do granitowej, chropowanej, jasno-szarej takiej minimum 1,5x2....
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 21:34, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
:

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt.

Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

--------------------------------------

Do wydruku
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 21:31, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Albo pomieszane gatunki (5-7) ale użyte nieregularnie w "łączce" na dużej powierzchni

Jejku! O mamunciu (jak mówił pietrek w ranczu) jakie to piękne, a także pozostałe są... no spać nie będę mogła,

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 21:18, 21 sty 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)
Madzenko ja prośbę mam , jeśli pozwolisz ... Gdybyś znalazła chwilkę czasu to zabierz proszę głos u mnie w charakterze eksperta od hałasu wywołanego przez ścianę wodną... Bo u mnie tylko 3m odległości od tarasu tej ściany są przewidywane ,,, no i problem hałasu gdzieś się pojawił ... A ja przecieź nie będę wymyślać cudów , tylko fachowca praktyka zapytam pozdrawiam ... Byle do wiosny

Gierczusia, rzeczywiści tę opcję rzadko uruchamiam, przeszkadza ten hałas a ciurkadełko mam 0k 8 m od tarasu...
Wicio Gardenarium określił, ze nasze ciurka jak koń sikający dlatego trzeba będzie poprawić, chcemy zamontować płytę granitową lub ze stali aby woda spływała a nie chlapała do lustra wody...
Zdecydowanie ważniejszy efekt świetlno-wizualny
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:04, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sebciu, bukiecik ode mnie

Sebek zlituj się!
Co to jest to różowe?
Już pytałam w innym wątku ale nikt nie odpowiedział
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:47, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Piękne te metamorfozy ....przez nie nabrałam troche otuchy że i mój ogród kiedyś urosnie
Tymczasem mam pytanie Danusiu...jaką odmianę berberysu polecasz ....tak żeby można je na kuleczki ciąć ....mam kilka kulek bukszpanowych a chciałabym kulki w innym kolorze żółte lub czerwone...??
A i czy jest może coś co mogę ciąć na stożek oprócz bukszpanika

Tak, polecam sporo, to fajne jest mieć kulki w innym kolorze

Berberys 'Admiration', 'Pink Queen', może Bagatelle i żółty 'Bonanza Gold'.
Ale bardzo fajne są kulki z tawuły japońskiej te wszystkie odmiany typu 'Golden Princesse' 'Goldflame'.

Dziekuję za odpowiedz Danusiu ...kulki z tawułek juz mam w duuużych ilościach ....ale trzeba je ciąć 2 razy w roku dlatego myślę tez o czymś innym .....na wiosnę inwestuję w berberysy..a tak zapytam jakie trawki mogę posadzić pomiędzy kulki z tawułek goldflame żeby dobrze wyglądały ?? No wiesz tak jak u ciebie trawki między kulkami z bukszpanów??
Nasz przydomowy ogródek 20:14, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zbyszku, pooglądałam nowe zdjęcia w wizytówce i jestem pod wrażeniem, świetne te bordo są kwiaty i liście ciemnych żurawek no i berberys. Cudnie Cmokam,

Danusiu dzięki i ciumaski zasyłam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:05, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A z roślin modna była bardzo kolorystyka niebiesko-biała

Tą inspirację zapisałam sobie jak tylko odkryłam Ogrodowisko i nawet to jest moja kolorystyka, którą w ostatnim tygodniu jasno określiłam ) to nic, że wtedy była modna dlatego m.in. założyłam wątek Ogród niebieski
inne przykazania sobie przyswajam od 2011/2012
Dla mnie największą inspiracją (puknięcie w łeb) to jest Ogrodowisko
Pozdrawiam
Kondziowy Ogród :) 19:44, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A tu przerysowany warzywnik już u mnie w domu. wersji po polsku jeszcze nie mam, ale będzie i zrobię z tego artykuł i będzie można powiększyć jak plan ogrodu.

Danusiu mam pomysła ale nie wiem czy może być tam gdzie są cięte kwiaty na projekcie czyli na wzdłuż ścieżki dać kocimiętkę będzie super wyglądała na szerokość chciałbym dać takie stożki metalowe i posadzić groszek tak jak tam napisane i podsadzić czym płożącym po ziemi ale jeszcze nie wiem czym może ogórkami tam gdzie jest ta woda wymurować pół okrągły murek i dać kranik z misą podobne do zlewu ale nie wiem gdzie można to kupić na ścieżki dać żwir ale nie wiem jaki będzie to koszt mam dużo pomysłów dzięki twoim inspiracjom już nie mogę się doczekać zmian i pracy

Kocimiętka może być, a nawet lawenda, bo lawenda chroni przed szkodnikami warzywa Groszek na wigwamach też.

Misa - znaczy taka fontanienka na postumencie?
Myślałem na murkiem metrowym półkolisty i taki kranik i pod nim taka misa żeliwna
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:42, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pszczółko, ja po prostu staram się Wam pokazać, jak znaleźć właściwą drogę. To jak pisała Konstancja, trzeba dostać w łeb, żeby się ocknąć.

A to 'w łeb' nazywa się INSPIRACJA

A więc narody ogrodnicze, ocknijcie się i z nową wiosną róbcie zmiany na lepsze. Wyznaczam hasło

KONSEKWENCJA - od dziś każdy spisuje na kartce kolorystykę swojego ogrodu i nie ma przepuść (niezdecydowani kolekcjonerzy).

Danusiu - ja tylko i wyłącznie dzięki Tobie się tego nauczyłem - bo zabrałaś mnie na CHFS i do angielskich ogrodów - to było najlepsze puknięcie w łeb (czytaj inspiracja) jakie kiedykolwiek przeżyłem I codziennie wracam tam myślami
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:41, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Albo pomieszane gatunki (5-7) ale użyte nieregularnie w "łączce" na dużej powierzchni

O mamuniu!
W tym się zakochałam!
A co to jest to różowe ?
Kondziowy Ogród :) 19:40, 21 sty 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)

A tu przerysowany warzywnik już u mnie w domu. wersji po polsku jeszcze nie mam, ale będzie i zrobię z tego artykuł i będzie można powiększyć jak plan ogrodu.

Danusiu mam pomysła ale nie wiem czy może być tam gdzie są cięte kwiaty na projekcie czyli na wzdłuż ścieżki dać kocimiętkę będzie super wyglądała na szerokość chciałbym dać takie stożki metalowe i posadzić groszek tak jak tam napisane i podsadzić czym płożącym po ziemi ale jeszcze nie wiem czym może ogórkami tam gdzie jest ta woda wymurować pół okrągły murek i dać kranik z misą podobne do zlewu ale nie wiem gdzie można to kupić na ścieżki dać żwir ale nie wiem jaki będzie to koszt mam dużo pomysłów dzięki twoim inspiracjom już nie mogę się doczekać zmian i pracy

Kocimiętka może być, a nawet lawenda, bo lawenda chroni przed szkodnikami warzywa Groszek na wigwamach też.

Misa - znaczy taka fontanienka na postumencie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies