Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

KasiaWB 22:52, 21 sty 2013

O, i mam jeszcze jedną inspirację u Sebka na imieninach zobaczyłam
Zeta 22:53, 21 sty 2013

Kaśka ja oszaleje z tych Twoich inspiracji i planów ...aż z wrażenia i ja zaczęłam planować ....no jak mamy na wiosnę szalec to musze listę roślin robić.......ale widząc Twoje plany to ja busa wezmę..
Gabrysia_ 22:54, 21 sty 2013

Kasiu...no i jak tu wybrać złoty środek?
...jak wszystko się podoba,ech...
KasiaWB 22:57, 21 sty 2013

To do kompletu mus wstawić jeszcze coś zdjęcie z Danusi artykułu o rozchodnikach

KasiaWB 23:02, 21 sty 2013

Zeta napisał(a)
Kaśka ja oszaleje z tych Twoich inspiracji i planów ...aż z wrażenia i ja zaczęłam planować ....no jak mamy na wiosnę szalec to musze listę roślin robić.......ale widząc Twoje plany to ja busa wezmę..

pikne som....ech... pikne Szefowa nakazała się określić kolorystycznie więc wybrałam z setek inspiracji właśnie te tak kiedyś u mnie będzie ) ładnie, prawda? ))))
ja tego wszystkiego jeszcze nie kupię ani nie posadzę w tym roku ))))) ale kiedyś to busa zamówię! e tam busa, ciężarówkę jak tylko w totka wygram narazie wygrałam....24 zł )))
Joanka 23:03, 21 sty 2013

Gardenarium napisał(a)

Wklejam do kompletu z imieninową inspiracją u Sebka
Toszka 23:04, 21 sty 2013

KasiaWB napisał(a)

Kasiu niepokoi mnie tylko w tych planach zimowa pora. W aranżacji z drzewami lisciastymi zimą będzie ponuro....

Toszka, biorę to sobie do serca i pod uwagę dziękuję takie sugestie są bardzo potrzebne
liściaste planuję w zasadzie od frontu. Cały bok i tył już jest obsadzony iglastymi (11 świerków serbskich na rabacie narożnej + ok. 40 thuji) i liściastą śliwą Nigrą (szt. 1) Świerki serbskie co najmniej 3 -5 będą jeszcze na drugim boku - od strony sąsiadów. W ogródku będzie też cis, bukszpan, hortensje. Mam jeszcze kalinę angielską i darowany bez front działki znajduje się od południa, od południa mam zatem wjazd/wejście na działkę, przedogródek (trochę będzie nietypowy), taras też mam od południa (część od wschodu) i od południa będzie "główny" ogródek Dlatego właśnie nie powinnam w zasadzie sadzić wielkich drzew Ewentualnie przy podjeździe, żeby zacienić ten podjazd. Przy murze od strony południowej chcę te kuliste liściaste, ale może posadzę jeszcze ekrany z cisa, taka była pierwotna koncepcja, ale teraz widzę, że może być mało miejsca na wszystko. Sporo zimozielonych planuję, ale trzeba to rozsądnie zaprojektować, co jest najtrudniejszą sprawą....
Pozdrawiam!

Kasiu, zapamiętałam, ze gdzie indziej masz nasadzenia z serbów i tui. Ale moja uwaga dotyczyła tylko i wyłącznie fragmentu z wiśniami i lustrem. O tyle przygladam się twojej rabacie, że samej mnie po głowie chodzą "jakieś drzewa" zasadzone w rzędzie i prowadzone korony na płasko. Znam to z zaprzyjaźnionych ogrodów z Belgii i Holandii i ten sposób prowadzenia chcę utrzymać u siebie co by "podniosło" granicę płotu. I chodzi mi po głowie podsadzenie drzew ekranem z cisa, by zimą wiatry nie chulały i by uzyskać zielone tło dla innych nasadzeń. Też mam podobny dylemat z czymś wyższym na tej rabacie... Stąd żywo jestem zainteresowana twoją rabatą
KasiaWB 23:05, 21 sty 2013

Gabrysia_ napisał(a)
Kasiu...no i jak tu wybrać złoty środek?
...jak wszystko się podoba,ech...

no to jest właśnie złoty środek wybrany z setek zdjęć inspiracji te kolory, te kształty i takie lub podobne kompozycje
KasiaWB 23:07, 21 sty 2013

Joanka napisał(a)

Wklejam do kompletu z imieninową inspiracją u Sebka

Ach Joasiu, jesteś super kompozycja powala myślisz, że naprawdę da się tak mieć????!!! przy fiolecie ścian się nie upieram
Zeta 23:09, 21 sty 2013

KasiaWB napisał(a)

pikne som....ech... pikne Szefowa nakazała się określić kolorystycznie więc wybrałam z setek inspiracji właśnie te tak kiedyś u mnie będzie ) ładnie, prawda? ))))
ja tego wszystkiego jeszcze nie kupię ani nie posadzę w tym roku ))))) ale kiedyś to busa zamówię! e tam busa, ciężarówkę jak tylko w totka wygram narazie wygrałam....24 zł )))

No to za 24 zł to już coś możesz kupić ... No ale jak tak u Ciebie będzie to ja będę tam siedziec na ławeczce i wąchać