Jak ja mile to wspominam. Żyję krótko ale na tyle długo, żeby powiedzieć, że nie sądziłam, że takie rzeczy się zdarzają: "podróże angielskie" i wszystko z tym (ogrodnictwem) związane. Dziękuję.
Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi
ŚWIĘTE SŁOWA...chyba sobie to wydrukuję i powieszę w ramce przy oknie i za każdym razem, gdy coś wymyślę będę pamiętał, że bez poświęcenia i ciężkiej pracy nie osiągnę ogrodu tak dopieszczonego jak Szefowej
Madzenko ja prośbę mam , jeśli pozwolisz ... Gdybyś znalazła chwilkę czasu to zabierz proszę głos u mnie w charakterze eksperta od hałasu wywołanego przez ścianę wodną... Bo u mnie tylko 3m odległości od tarasu tej ściany są przewidywane ,,, no i problem hałasu gdzieś się pojawił ... A ja przecieź nie będę wymyślać cudów , tylko fachowca praktyka zapytam pozdrawiam ... Byle do wiosny
Gierczusia, rzeczywiści tę opcję rzadko uruchamiam, przeszkadza ten hałas a ciurkadełko mam 0k 8 m od tarasu...
Wicio Gardenarium określił, ze nasze ciurka jak koń sikający dlatego trzeba będzie poprawić, chcemy zamontować płytę granitową lub ze stali aby woda spływała a nie chlapała do lustra wody...
Zdecydowanie ważniejszy efekt świetlno-wizualny
no właśnie mój M stwierdził że jak zamontujemy ścianę to sąsiedzi nas wyeksmitują z powodu chałasu, ja skłaniam się do granitowej, chropowanej, jasno-szarej takiej minimum 1,5x2....
Madzenko ja prośbę mam , jeśli pozwolisz ... Gdybyś znalazła chwilkę czasu to zabierz proszę głos u mnie w charakterze eksperta od hałasu wywołanego przez ścianę wodną... Bo u mnie tylko 3m odległości od tarasu tej ściany są przewidywane ,,, no i problem hałasu gdzieś się pojawił ... A ja przecieź nie będę wymyślać cudów , tylko fachowca praktyka zapytam pozdrawiam ... Byle do wiosny
Gierczusia, rzeczywiści tę opcję rzadko uruchamiam, przeszkadza ten hałas a ciurkadełko mam 0k 8 m od tarasu...
Wicio Gardenarium określił, ze nasze ciurka jak koń sikający dlatego trzeba będzie poprawić, chcemy zamontować płytę granitową lub ze stali aby woda spływała a nie chlapała do lustra wody...
Zdecydowanie ważniejszy efekt świetlno-wizualny
Piękne te metamorfozy ....przez nie nabrałam troche otuchy że i mój ogród kiedyś urosnie
Tymczasem mam pytanie Danusiu...jaką odmianę berberysu polecasz ....tak żeby można je na kuleczki ciąć ....mam kilka kulek bukszpanowych a chciałabym kulki w innym kolorze żółte lub czerwone...??
A i czy jest może coś co mogę ciąć na stożek oprócz bukszpanika
Tak, polecam sporo, to fajne jest mieć kulki w innym kolorze
Berberys 'Admiration', 'Pink Queen', może Bagatelle i żółty 'Bonanza Gold'.
Ale bardzo fajne są kulki z tawuły japońskiej te wszystkie odmiany typu 'Golden Princesse' 'Goldflame'.
Dziekuję za odpowiedz Danusiu ...kulki z tawułek juz mam w duuużych ilościach ....ale trzeba je ciąć 2 razy w roku dlatego myślę tez o czymś innym .....na wiosnę inwestuję w berberysy..a tak zapytam jakie trawki mogę posadzić pomiędzy kulki z tawułek goldflame żeby dobrze wyglądały ?? No wiesz tak jak u ciebie trawki między kulkami z bukszpanów??
Zbyszku, pooglądałam nowe zdjęcia w wizytówce i jestem pod wrażeniem, świetne te bordo są kwiaty i liście ciemnych żurawek no i berberys. Cudnie Cmokam,
A z roślin modna była bardzo kolorystyka niebiesko-biała
Tą inspirację zapisałam sobie jak tylko odkryłam Ogrodowisko i nawet to jest moja kolorystyka, którą w ostatnim tygodniu jasno określiłam ) to nic, że wtedy była modna dlatego m.in. założyłam wątek Ogród niebieski
inne przykazania sobie przyswajam od 2011/2012
Dla mnie największą inspiracją (puknięcie w łeb) to jest Ogrodowisko
Pozdrawiam