Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Ogród z łezką 20:47, 21 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)
Już sobie przypomniałam co mi to przypomina......... to chyba jest wiciokrzew japoński Aureoreticulata, podobne liście ma kalina hordowina Variegatum, ale tu mi pędy nie pasują i raczej bym obstawiała z zachowania na wiciokrzew.

Wiciokrzew??? To ma kwitnąć??? Muszę poczytać...zresztą to jest Bogusi...muszę dokładnie Ją wypytać...

Dzięki Aniu, jak zawsze, można na Ciebie liczyć
Ogród z łezką 12:45, 21 sie 2013

Do góry
Już sobie przypomniałam co mi to przypomina......... to chyba jest wiciokrzew japoński Aureoreticulata, podobne liście ma kalina hordowina Variegatum, ale tu mi pędy nie pasują i raczej bym obstawiała z zachowania na wiciokrzew.
Ogród botaniczny w Krakowie. 23:03, 17 sie 2013

Do góry
Z ciekawostek mam zdjęcia Gunnery olbrzymiej Gunnera manicata

Pamiętam, że były jeszcze inne ciekawe rośliny jak na przykład Hortensje dębolistne czy kalina japońska 'Mariesii', kasztan jadalny i wiele innych, ale nie mam zdjęć

Ogólnie mówiąc warto się tam wybrać choćby na chwilkę. Koniecznie z aparatem i naładowanymi bateriami!

Brakowało tylko sklepiku z roślinkami
Leśne Wzgórze 21:59, 17 sie 2013

Do góry
kasiek napisał(a)
Jaki cudowny kawałek lasu - i ta natura - cos wspaniałego. Piekny kawałek ziemi, choc trudny w założeniu ogrodu, ziemia sucha i kwaśna. Polecam bodziszki, bzy ozdobne (np pulveruenta), kaliny, jasminowce, klony palmowe, mahonie, bukszpany - one u mnie swietnie dają sobie radę w części leśnej ogrodu

Dziękuję Kasiu za wskazanie roślin
jaśmnowce mam w ilości 7sztuk, kalina najwyklejsza 5sztuk, mahonia mam nie pamiętam ile, bukszpanów jakoś u siebie nie widzę - ale nie jestem uparta może dam się przekonać, nad bzami myślałam - ponoć są tolerancyjne, ale jednak wolą glebę zasadową, musiałabym zapamiętać by co wiosnę troszkę dolomitem podsypać???
większość wyżej wymienionych roślin tworzą u mnie w tej chwili bazę i podsadzam je żurawkami, funkiami, trzmieliną, planuję jeszcze paprotki i gdzie niegdzie jednoroczne.
Ten kawałek chciałam zrobić troszkę inaczej niż resztę, w grę wchodziły jeszcze trawki ale nie miałam pomysłu jak je poustawiać.
Gdzieś wśród łąk 22:19, 16 sie 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)
hej Beata, ale ładne kolory w ogrodzie! Pompony to kalina?

Tak, swojska kalina, dzięki za odwiedzinki!
Gdzieś wśród łąk 22:13, 16 sie 2013

Do góry
hej Beata, ale ładne kolory w ogrodzie! Pompony to kalina?
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:38, 15 sie 2013

Do góry
Zakwitnie też moja kalina
Ogród zapachów u Jasi 23:00, 14 sie 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Jasiu jak to jest z tą przywarką, niby tak szybko rośnie i przyrasta sporo bo chyba 0,5 m rocznie, a Ty czekałaś kilka lat a ona niby taka bezproblemowa? ... nie wiem czy kalina lubi przycinanie?

Aniu sądzę, że gdyby była taka bezproblemowa to znacznie częściej występowała by w naszych ogrodach - kwiaty ma podobne do hortensji pnącej tylko ciut delikatniejsze , kwitnie później .
W pierwszych latach rosła wstecz lecz teraz zadomowiła się i zaczęła szybciej przyrastać.
Kaliny angielskiej nie cięłam jeszcze, ale przycinałam , a raczej wycinałam gałęzie kalinie koralowej ponieważ zbyt mocno ocieniała styrax ( kolejny krzew ćwiczący moją cierpliwość )

zdjęcie 15.06,2013 - styrax i jego pierwsze kwiaty

kalina - towarzyska styraxa zdjęcie 30.09.2013

To właśnie tu 01:02, 14 sie 2013

Do góry
Dzidka napisał(a)
Nie można nie wspomnieć o pachnących groszkach

i różach

Obficie kwitną powojniki

I po raz pierwszy kalina japońska tak obficie owocuje.

Dzidko juz oddalam Ewelince bo potrzebowałam miejsca powojniki prześliczne na mojej japonce też zauważyłam takie czerwone kuleczki to może zakwitnie, jutro zrobię zdjęcie a groszki i róże jak u Demarczyk, poczułam ich zapach po czym wspinają się powojniki?pozdrawiam na 200 stronkę kwiatuch
Świerk serbski - Picea omorika 22:42, 06 sie 2013

Do góry
Szczęśliwie trafiłam na to forum szukając informacji na temat sadzenia świerków serbskich. Danusiu, mam nadzieję, że pomożesz rozwiązać mój problem ze świerkami serbskimi.
Mam 7 świerków posadzonych 80 cm od ogrodzenia w rozstawie 160cm. Sadziłam je w zeszłym roku. Założenie było takie, że mają zasłonić ogród przed wzrokiem sąsiadów oraz zasłonić to ogrodzenie ponieważ jest to pełny, dość brzydki mur.
Sąsiedzi zgłaszają pretensje, że ich zdaniem to zbyt wysokie drzewa i rosną za blisko muru, sugerują wręcz, że powinniśmy je zastąpić tujami. Na tuje się nie zgadzam, ale jestem skłonna przesadzić te drzewa trochę dalej, tylko nie jestem pewna czy to rzeczywiście konieczne. Raczej nie chciałabym ich przycinać na szerokości ani na wysokości.
Anglia czerwiec 2013 14:24, 06 sie 2013

Do góry
Justyna napisał(a)
Irenko, dzięki za relacje
Piękne miejsce i kadry. Kalina japońska zachwycająca. A trawka, która Ci się spodobała to drżączka średnia.

to ja dziękuję, że ktoś to ogląda a tę trawkę to ja mam
Ogród przydomowy - Hosty 08:21, 06 sie 2013
Do góry
Witam z rana
Masz rację,byłoby łyso.Twoje świerki jeszcze niziutkie.Mój zrównał się prawie z domem,obcięty sporo od dołu i góra też poszła pod piłę.Bardzo fajny masz ten zakątek i widzę za świerkami brzozę.Czy tutaj na dole zdjęcia to hortensja czy kalina? Teraz jak pokazałeś ogólny zarys rabaty to jak najbardziej sadź pod świerkami hortensje i trawy.Hortensje jasnymi kwiatami rozjaśnią zieloną ścianę a trawy dodadzą jej lekkości.Czy to szczepione drzewko przed rabatką z żurawkami,turzycami,hostami to jakiś buczek? A obok to drugie szczepione ?
Jadę zaraz do szkółki za miasto po korę,może tam nie wykupili wszystkiego.
Miłego dnia
Ogród dla Agusi 22:23, 05 sie 2013

Do góry
Kalina ma już piękne korale

Bodziszek żałobny po kwitnieniu przesadziłam i całkowicie ścięłam.Ma już ładne,duże nowe liście .

Posadziłam nową trawkę ,bo myślałam że całkiem zmarzła a tu niespodaianka,odbiła i trzeba jedną wyeksmitować

Z patyczków wyrosla mi ładna trzmielinka
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:26, 05 sie 2013

Do góry
Witam serdecznie, szukając w desperacji pomysłu na przemianę mojego tzw. „mini ogródka”, stworzonego - co przyznaję wbrew wszelkim zasadom i logice, trafiłam tutaj na forum i Panią. Bardzo się z tego powodu cieszę i wyrażam cichą nadzieję na pomoc z Pani strony. Pomoc w wyznaczeniu nowych linii rabat, mojego niewielkiego ogródka w zabudowie szeregowej, z wejściem na taras od strony wschodniej. Aktualne wymiary trawnika to: 4,60m ( wzdłuż tarasu) x 6m. Rabaty z roślinami mają z każdej strony jednakową szerokość od płotu do linii trawnika - 1,70m. Na rabatach jest bardzo dużo posadzonych roślin. Część roślin też jest jeszcze w donicach i czeka na posadzenie (m.in. 3 kule bukszpanowe, dereń, wiąz). Doskonale wiem, że tych roślin jest o wiele, wiele za dużo, …ale wszelkie rośliny, (dosłownie wszystkie) to moja zarazem wielka słabość i miłość. Mam w tym bałaganie m.in. takie rośliny jak: kalina japońska, dereń causa Milky Way, wiśnia piłkowana Kiku-Shidare, wiąz wredei, klon palmowy, magnolia biała, trawy i hortensje. Dlatego chciałabym stworzyć na tym niewielkim skrawku ziemi takie rabaty, które przede wszystkim cieszyłyby mnie, ale też i dały rośliną godną oprawę, taką która wyeksponowałaby ich urok i piękno. Nie wiem, czy to będzie możliwe, ale wierzę, że tak, zwłaszcza z Pani pomocą. Będę wdzięczna za wszelkie propozycje, podpowiedzi i rady. Chciałabym zacząć od wyznaczenia nowych linii rabat, aby nie było, aż tak nudno, jak jest teraz, tylko aby coś się działo. Może rabatę gdzieś rozszerzyć i wprowadzić żwirek? Potem, chciałabym przejść do przesadzania roślin na ich właściwe, tzn. ostateczne miejsca. Bardzo proszę Panią o pomoc, bo kompletnie na tym się nie znam. Mam jedynie wielki zapał i dużo chęci na zmiany, ale brak mi wizji perspektywicznej oraz pomysłu. Nie mam też pojęcia, jak sensownie poprzesadzać rośliny, które zostawić, a z którymi się niestety rozstać, znajdując im nowego właściciela. Z góry dziękuję za pomoc i bardzo serdecznie pozdrawiam, Edyta
rzut z góry

widok z tarasu ( taras jest od wschodu, na wprost zachód)

Strona prawa od tarasu czyli północna strona

Strona lewa od tarasu czyli południe
Jola - ogrody mojego dzieciństwa 20:59, 03 sie 2013

Do góry
kaprys napisał(a)
Odnalazłam zdjęcie mojej ukochanej kaliny (w prawdzie sprzed kilku lat), która wiosną obsypana jest białymi kulami. To też wspomnienie dzieciństwa, tak jak i stokrotki w trawniku. Pamiętam je z wakacji u dziadka na wsi. Musiałam je mieć u siebie w ogródku.

czy ta kalina jest szcepiona na pniu czy uformowała pani ją sama , też właśnie chce tak zrobić mam młodziutką dlatego pytam, pięknie u pani
Anglia czerwiec 2013 12:56, 03 sie 2013

Do góry
Irenko, dzięki za relacje
Piękne miejsce i kadry. Kalina japońska zachwycająca. A trawka, która Ci się spodobała to drżączka średnia.
Ogród zapachów u Jasi 00:40, 03 sie 2013

Do góry
Jasiu jak to jest z tą przywarką, niby tak szybko rośnie i przyrasta sporo bo chyba 0,5 m rocznie, a Ty czekałaś kilka lat a ona niby taka bezproblemowa? pozdrawiam Albą Luxurians aha a pierwsze kwiaty The Pilgrim też u mnie miała w poziomie, rośnie przy kalinie angielskiej i myślę, że miała za mało światła? nie wiem czy kalina lubi przycinanie?
Anglia czerwiec 2013 17:00, 02 sie 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)

Piękna i kalina, i maki. Na trawie jakby grube gąsiennice siedziały

Te naloty, to porosty. Są biowskaźnikami - dobrze Witek prawił.

no proszę, Agatko, ja nie wiedziałam, Witek powiedział, a ty jak słyszę sporo wiesz, jak miło
Anglia czerwiec 2013 16:55, 02 sie 2013

Do góry

irena_milek napisał(a)

nie wiem, co to za trawka, ale fajne kwiatostan

Witek powiedział, że te naloty świadczą o czystości powietrza

Piękna i kalina, i maki. Na trawie jakby grube gąsiennice siedziały

Te naloty, to porosty. Są biowskaźnikami - dobrze Witek prawił.
Anglia czerwiec 2013 14:35, 02 sie 2013

Do góry

i to co miało być kousą..dereń, a nie jest..nie było metki

to chyba kalina Mariesii...tak rozpoznaje Danusia, a ona wiedzę ma!
sprawdza Waligóra, wącha a ja bliżej się przyglądam..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies