Witam serdecznie, szukając w desperacji pomysłu na przemianę mojego tzw. „mini ogródka”, stworzonego - co przyznaję wbrew wszelkim zasadom i logice, trafiłam tutaj na forum i Panią. Bardzo się z tego powodu cieszę i wyrażam cichą nadzieję na pomoc z Pani strony. Pomoc w wyznaczeniu nowych linii rabat, mojego niewielkiego ogródka w zabudowie szeregowej, z wejściem na taras od strony wschodniej. Aktualne wymiary trawnika to: 4,60m ( wzdłuż tarasu) x 6m. Rabaty z roślinami mają z każdej strony jednakową szerokość od płotu do linii trawnika - 1,70m. Na rabatach jest bardzo dużo posadzonych roślin. Część roślin też jest jeszcze w donicach i czeka na posadzenie (m.in. 3 kule bukszpanowe, dereń, wiąz). Doskonale wiem, że tych roślin jest o wiele, wiele za dużo, …ale wszelkie rośliny, (dosłownie wszystkie) to moja zarazem wielka słabość i miłość. Mam w tym bałaganie m.in. takie rośliny jak: kalina japońska, dereń causa Milky Way, wiśnia piłkowana Kiku-Shidare, wiąz wredei, klon palmowy, magnolia biała, trawy i hortensje. Dlatego chciałabym stworzyć na tym niewielkim skrawku ziemi takie rabaty, które przede wszystkim cieszyłyby mnie, ale też i dały rośliną godną oprawę, taką która wyeksponowałaby ich urok i piękno. Nie wiem, czy to będzie możliwe, ale wierzę, że tak, zwłaszcza z Pani pomocą. Będę wdzięczna za wszelkie propozycje, podpowiedzi i rady. Chciałabym zacząć od wyznaczenia nowych linii rabat, aby nie było, aż tak nudno, jak jest teraz, tylko aby coś się działo. Może rabatę gdzieś rozszerzyć i wprowadzić żwirek? Potem, chciałabym przejść do przesadzania roślin na ich właściwe, tzn. ostateczne miejsca. Bardzo proszę Panią o pomoc, bo kompletnie na tym się nie znam. Mam jedynie wielki zapał i dużo chęci na zmiany, ale brak mi wizji perspektywicznej oraz pomysłu. Nie mam też pojęcia, jak sensownie poprzesadzać rośliny, które zostawić, a z którymi się niestety rozstać, znajdując im nowego właściciela. Z góry dziękuję za pomoc i bardzo serdecznie pozdrawiam, Edyta
rzut z góry
widok z tarasu ( taras jest od wschodu, na wprost zachód)
Strona prawa od tarasu czyli północna strona
Strona lewa od tarasu czyli południe