Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 09:01, 20 lis 2013

Irenko ale z Ciebie ranny ptaszek

własnie nowe ogrody tworzą szpalery jak w pudełku - no cóż handlowcy trochę tak stymulują ten popyt więc tak naprawdę trudno się zdecydować na co innego a ponadto ludzie się nie znają i się boją eksperymentów co oczywiście jest zrozumiale a w nowym ogrodzie to spory wydatek

jak mój sąsiad obsadzał się tujami to się uceiszyłam bo miałam już z jednej strony dobre plecy do moich różnorodnych nasadzeń a ponadto nie chcę się od sąsiada tak bardzo szczelnie grodzić bo nie ma to jak dobre sąsiedzkie oko jak nas nie ma
wówczas 10 lat temu tuje tak były kradzione, że jednej nocy zniknęły z dwóch stron obsadzenia - wiem że niektórzy wiązali drutem żeby utrudnić złodziejaszkom

dobra finito z tujami, ja dziś w ogród - pięknie słonecznie, ciepło już jest 8 no ale nie może być raju więc wieje a tego nie lubię

dla wszystkich nie pracujących dziś w ogrodzie coś muszę zostawić
praca u podstaw

i nadzieja

pozdrawiam
Pszczelarnia 10:17, 20 lis 2013

Mirko, jeszcze myślałam o Twoim rogu. A jakby cis ładny kolumnowy złoty, smukły? "'Fastigiata Aurea" - docelowo ma maks. 0,6 m szerokości.
Tamaryszek 12:54, 20 lis 2013

Witaj Mirko! Ciesze się,że wreszcie udało mi się zwiedzić Twój ogród - bardzo mi się podoba! I jest tak perfekcyjnie wypielęgnowany..! Oby mnie się udało kiedyś osiągnąć taki stan.
Poczytałam sobie o historii powstawania ogrodu i powiem Ci,że znaleźć na kupionej , zarośniętej chwastami działce domek ogrodnika z nasionami , notatkami i narzędziami - to brzmi jak z bajki..!
Pozdrawiam serdecznie wielbicielkę świerków i bratków (ten wciśnięty między kamienną kostkę wygląda rozczulająco).
I dziękuję za towarzystwo na wycieczce w Anglii -Iza
Milka 13:59, 20 lis 2013

Niestety u mnie mokro, chcialam kanty robic i nici z tego, dalej na bajzel będę patrzeć
Wstaje z reguły miedzy 2-4, mam nadzieję, ze to minie
eda 14:18, 20 lis 2013

Witam i kwiatucha zostawiam
mira 20:38, 20 lis 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Mirko, jeszcze myślałam o Twoim rogu. A jakby cis ładny kolumnowy złoty, smukły? "'Fastigiata Aurea" - docelowo ma maks. 0,6 m szerokości.

Ewa dziękuję - patrzyłam na tego cisa - śliczny , jednak rośnie na 1,2 m a to ciut za mało
myślałam tez o drzewku liściastym na pniu ale nie wiem
znów wracam do pudla czyli do pęcherznicy
a dziś zrobiłam takie zdjęcie i kusi mnie taki cyprysik bis i tu widać jak zawężę widok ale może tak trzeba tworzyć wnętrza bo mam za dużo otwartości

mira 20:44, 20 lis 2013

Irenko oby Ci minęło, ja dziś bylam chwilę w ogrodzie w słonku ale sił brakło niestety, to chyba z taczkami ostatni wypad w ogród bo przecież to nie koniec chadzania do ogrodu - spektakl trwa hehe
już widzę w prognozie deszcz i spadki temp. i śnieg więc kanciki na razie nie

Eda dzięki też mi stokrotki zakwitły
mira 20:57, 20 lis 2013

Tamaryszek napisał(a)
Witaj Mirko! Ciesze się,że wreszcie udało mi się zwiedzić Twój ogród - bardzo mi się podoba! I jest tak perfekcyjnie wypielęgnowany..! Oby mnie się udało kiedyś osiągnąć taki stan.
Poczytałam sobie o historii powstawania ogrodu i powiem Ci,że znaleźć na kupionej , zarośniętej chwastami działce domek ogrodnika z nasionami , notatkami i narzędziami - to brzmi jak z bajki..!
Pozdrawiam serdecznie wielbicielkę świerków i bratków (ten wciśnięty między kamienną kostkę wygląda rozczulająco).
I dziękuję za towarzystwo na wycieczce w Anglii -Iza

Ale miła wizyta ! Witaj Izo! dziękuję za miłe słowa ,
w ostatnim czasie myślałam o Tobie zbierając nasionka kosmosu dla Ciebie też, mój angielski zeszyt się zawieruszył ,kiedyś też szukałam Ciebie w necie ale mi się nie udało

widziałam Twoją wizytówkę, to jest moja bajka czyli Twój ogród jest mi bliski
masz piękny ogród, 3 x większy od mojego, wspaniale zagospodarowany rów melioracyjny, w ogrodzie bliskie mi roślinki - wiadomo bratki i to te pomarańczowe ! no i słowo o brzozie - u mnie też są !
interesują mnie pnącza bo obmyślam co dać na wąskie kratki, ciekawa jestem czym podsadziłaś liliowce
przepięknie się wylewają - ja też tak posadziłam na brzegu i na zakręcie i czekam na efekt - trochę poczekam

cieszę się , że zajrzałaś i mam nadzieję na wymianę doświadczeń - więc proszę zaglądaj i daj mi namiar na Twój wątek
pozdrawiam i zostawiam wspomnienie

Pszczelarnia 21:05, 20 lis 2013

Mirko, mnie też się ogród rozchodzi, rozpływa. To daj tego cypryska. A z cisami złotymi, widziałam gotowca wysokiego, nie wiem jaka odmiana ale był żółty.
mira 21:11, 20 lis 2013

Dziś byłam w ogrodzie i efekt prac ziemnych marny - pograbiłam i nic mi się nie chciało, za to łazić , fotkować i planować to i owszem bo to nie wymaga wysiłku hehe

teraz jest najlepszy czas, żeby zobaczyć ogród a w zasadzie jego ramy, przestrzenie, co do cięcia, gdzie są miejsca do przerobienia albo do polepszenia i jakoś widać, że jeszcze jest miejsce tylko to trzeba zobaczyć no i będzie o czym dumać cały ten zimowy czas

to chyba był ostatni dzień tak ciepły, w prognozie już deszcz, spadek temp. a za tydzień śnieg - przyjdzie się przestawić na myślenie o świątecznych inspiracjach

a tymczasem dzisiejsze ciepełko

kalina ma jeszcze liście