Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:35, 09 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak, jeśli donica wymurowana albo inna, to woda musi mieć swobodny odpływ, ale trzeba pozostawić zapas. Tzn. wypuścić rurkę, żeby na dnie nieco (około 10 cm) zostawało wody, będzie podsiąkać.
Albo położyć taką specjalną jak do zielonych dachów warstwę kubełkowatą, gdzie woda zatrzymuje się w kubełkach, a jak się napełnią, to wypływa przez dziurkę w górze kubełka.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jednak chyba mało precyzyjnie sie wyraziłam to będą donice "przyklejone" do fundamentów i schodów (jest to przed wejściem do domu) nie chcę wysokiej podmurówki tylko schodkowo (o ile się to uda) rośliny. Będzie to takie obrzeże na fundamencie bez dna.. czy wtedy też powinnam zastować takie rozwiązanie?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:34, 09 wrz 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

carex buchananii

Nie jestem puki co fanką brązowych traw ale tu pięknie gra z Twoimi drzwiami.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:32, 09 wrz 2015

Do góry
nie mogłam się oprzeć..zawice były, byłam twarda, jeżówki były byłam twarda...ale ilez mozna
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:31, 09 wrz 2015

Do góry
ogólny busz do przerobki na wiosne, proso połamane wiatrami lezy więc związane

kawalek nowej rabaty która wciąż czeka na realizację

werbena zagladająca do jadalni
Pogubiłam się po drodze... 11:29, 09 wrz 2015

Do góry
pytasz którą obcje wybrac a ja dodam swoją.

choć wiecie ja raczej rysuje rabaty z linijką i ekierką niz z cyrklem

uwzglądniłam ścieżkę na trawnik. linie wazna jest na moim rysunku kontynuacja kształtu - jesli tego nie widać to sorry ale córka po mnie skacze

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:29, 09 wrz 2015

Do góry
uwielbiam ją, najchetniej bym się zajarzmiankowala i zgodnie z zaleceniami pszółka

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:27, 09 wrz 2015

Do góry

jarzmianka oszalała, ewidentnie jej tu dobrze bo rosnące 1 metr dalej już nie takie obfite
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:26, 09 wrz 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Gosiu, super masz warzywniaczek, świetnie wyglaa w połączeniu z nagietkami, aksamitkami - też miałam wysiać i nie zdążyłam Plony imponujące i nie trzeba się posiłkować przenawożonymi warzywami ze sklepu. Tylko niestety, najgorsze pielenie, ale mnie to np odpręża
Jak młody uczeń w szkole się odnajduje? Moja 6-latka też w tym roku poszła do pierwszej klasy, dobrze że brat naprzeciwko ma klasę to łatwiej ich ogarnąć Widzę, że w ogrodzie zaczęłaś działać i obsadzasz krzewami, nawet pomimo suszy, może niedługo nam więcej pokażesz Ja na razie odpuściłam, bo praca-szkoła-dom mnie pochłaniają bez reszty. Ale niedługo też podziałam ogrodowo Pozdrawiam
Rododendronowy ogród. 11:25, 09 wrz 2015

Do góry
Dzień dobry,
Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu choroby mojego rododendrona SnowWhite, którego zdjęcia zamieszczam.

Zakupiłam go późną wiosną tego roku. Od początku miał kilka listków brązowych na brzegach, które obrywałam. Teraz jest ich bardzo dużo, zwłaszcza od dołu. Czyżby to choroba grzybowa? Może go za dużo podlewałam, wiedząc że lubi mokro. Jak to wyleczyć?

Drugi problem to ślady jakiegoś owada na gałązkach, które widać na zdjęciu 2. Mają kolor biało-żółty, są wielkości 3mm. Czyżby to mszyca? Przejrzałam wszystkie zdjęcia na forum i nie znalazłam takiego, na którym widać taki nalot na gałązkach.

Jestem początkującym działkowcem a to mój pierwszy rododendron. Do tej pory nie używałam chemii, gdyż z drugiej strony domu mam warzywa. Jeśłi będzie potrzeba użyję. Proszę o pomoc.

Jest wsadzony przy domu jako soliter. Teraz dopiero przeczytałam, że rododendrony nie lubią rosnąć w pojedynkę. Niestety nie mam więcej miejsca, gdyż mieszkam w domu szeregowym. Ma glebę do rododendronów 1m2 oraz zrobiony drenaż z kamieni. Ściana domu za nim to strona zachodnia. On ma przed sobą wshód.

Dziękuję z góry za odpowiedź.

Gosia

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:25, 09 wrz 2015

Do góry
wyszło slońce, przedpołudnie w domu więc kilka zdjęć ku pamięci
carex milk chocolate

rozplenice hameln

carex buchananii
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:24, 09 wrz 2015

Do góry
saturday napisał(a)
Jak znajdziesz chwilkę to napisz proszę czy na podwyższonej rabacie pod domem powinnam dać drenaz z gruzu? Czytałam o tym w jednym z Twoich artkułów. Myślimy o wybudowaniu coś ala domicy...

Tak, jeśli donica wymurowana albo inna, to woda musi mieć swobodny odpływ, ale trzeba pozostawić zapas. Tzn. wypuścić rurkę, żeby na dnie nieco (około 10 cm) zostawało wody, będzie podsiąkać.
Albo położyć taką specjalną jak do zielonych dachów warstwę kubełkowatą, gdzie woda zatrzymuje się w kubełkach, a jak się napełnią, to wypływa przez dziurkę w górze kubełka.

Kubusiowo II 11:21, 09 wrz 2015

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Pierwsza większa rybka na urlopie

Przykro mi to napisać Tobie Gosiu, ale niestety Synuś jest Tatusia nie Twój , ale Mężczyzna się z niego zrobił, fiu, fiu.... No fakt do przedszkola za duży
Mój jest ten kawałek ogrodu 11:13, 09 wrz 2015

Do góry

Co z tym ogródeczkiem począć 11:12, 09 wrz 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Ewciu Kopciuszkowa dla ciebie

l

Piękny widok szał normalnie Dziunia mnie powaliła ha ha super ! pozdrówka
Pogubiłam się po drodze... 11:12, 09 wrz 2015

Do góry
iwka napisał(a)
coś takiego

a legenda gdzie? he he
Typografia ogrodu 11:11, 09 wrz 2015

Do góry
sadzicie już? ja jeszcze chyba chwilę poczekam, choć możę warto wykorzystrac, że ziemia teraz mokra po deszczach. u mnie tylko biel i fiolet, wiekszośc do ziemi trochę do donic.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:11, 09 wrz 2015

Do góry
Milka napisał(a)

Zakochałam się w Twojej werandzie, jest tak klimatyczna, że zaczęłam kombinować, by u siebie coś takiego dobudować. Wieczory w bujanym fotelu wśród odgłosów natury...-bezcenne
Pogubiłam się po drodze... 11:09, 09 wrz 2015

Do góry
coś takiego
Mój jest ten kawałek ogrodu 11:07, 09 wrz 2015

Do góry
Łubin reaktywacja

Co z tym ogródeczkiem począć 11:04, 09 wrz 2015

Do góry
Ewciu Kopciuszkowa dla ciebie

l
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies