Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

Ogród Magdalenka 17:15, 10 cze 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Madzia za wcześnie 17.30 będzie dobrze???

A nie miało być kulkowania przed naradą??? To ja się z pracy urywam, żeby być jak najwcześniej, a Wy tu plany zmieniacie
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:10, 10 cze 2012

Do góry
Aniu asc, Marzenko, Haniu, Aga_pe, Noemi, Sebek, Bogdziu dziękuję za pochwały Jakaż przyjemna nagroda za ciężką pracę i ból kręgosłupa
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:06, 10 cze 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
wpadałam na chwilkę.
Wieloszko zdjęcie rabaty z bukszpanami jest śliczne!!!! To chyba będzie moje ulubione miejsce u Ciebie.Super rozstawione kulki, ilościowo świetnie- trawa będzie w dobrych proporcjach do reszty.. ślicznie.
Co do traw- mi się podoba pomysł z Carex morrovi variegata- nie boję się że za niska, da efekt ładnego kołnierza dla kul. Oczywiście nie będzie to dokładnie to co u Toma Stuarta jak na inspiracji, bo trawa niższa, ale początkowo proporcje wysokości bukszpanów do trawy będą właśnie takie jak u niego, a potem bukszpany będą wyższe, więc wyraźniejsze, jednak wg mnie będzie ładnie.
Carex morrovi Ice Dance jest troszkę wyższy i moja znajoma szkółkarka hoduje go w słońcu.
Tylko on z czasem nie będzie kępkowy bo daje małe rozłogi, więc pokrywając nimi powierzchnię da plamę, nie kępki. Ale chyba to nic.

Magnolio, dzięki za pomysła i rady!!! Nawet nie wiesz ile razy ja te kulki przestawiałam i ustawiałam na tysiące sposobów - zawsze z którejś strony coś jest nie tak, bo tą rabatę widać z różnych miejsc. No i nie w rządku ! Dlatego myślę, że jak dojdzie coś wypełniającego dołem, to będzie ładniej . Tylko wciąż się waham nad lawendą, bo trawek żółto paskowanych mam duży wybór (w sensie do łatwego zdobycia ), a tych białych mniej. A to właśnie lawenda determinuje zastosowanie biało-paskowanych trawek.......... hmmmmm... Może jednak sama trawka między bukszpany, w dużej ilości??? Boziu, ależ trudne decyzje...

magnolia napisał(a)

Dziewczyny strasznie mnie zawstydzacie pisząc że pokaże super ogród- nie wiem czy kiedykolwiek będzie super. U nas wszystko trwa i trwa bo po budowie jesteśmy wypstrykani z kasy i wszystko robimy sami. A wiecie ile można zrobić w weekendy, kiedy dzieci biegają wokół, albo jęczą że chcą na rower, do babci, na basen...albo po pracy między obiadem a odrabianiem lekcji z dziećmi.

Magnolio, skądże ja to znam.........
Ogród Magdalenka 14:49, 10 cze 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Hej Madzia! I jak tam na "wywczasach"? Kulkujesz ? Czy wreszcie odpoczywasz? Dziś znów lało - podlewanie za darmo i bez wysiłku
Na giełdzie byłam - kupiłam duże hortensje do donic na taras, trawek tych, które Ty kupowałaś już nie ma - najwcześniej za miesiąc... Znalazłam innego sprzedwcę trawek, ale ma takie bardziej "pospolite" trawki - wyczyńca łąkowego, mannę mielec itp. duże sadzonki po 6zł. Musze przemyśleć... Acha, i będzie miał miskanty, ale dopiero za miesiąc. Buziole

Jestem już w domu plan wykonany , teraz u siebie działam bo o ile ogród podlany ( dzięki za info ) to doniczkom dostało się pod moją nieobecność ...
... super , że kupiłaś hortensje , opłacało się jechać na giełdę , chociaż tyle
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:54, 10 cze 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Ewa, Lena - pozdrawiam

Pochwalę się, co udało sie nam dziś zrobić, a udało się duuużo
Posadziliśmy rośliny w kole żwirowym - marna kopia Danusiowej rabatki z "Ogrodu przy rezydencji" (moja miłość od pierwszego wejrzenia ) Jeszcze kancik do poprawki, kulki do ponownego wykulkowania i mnóstwo roślin do dosadzenia za kołem, ale początek już jest

Kulki bukszpanowe posadzone na rabacie z wiśniami umbraculifera:

Lawendy jeszcze nie rozstawione, no i trawek niet

Cudnie wyszło !

A te kule w korze to tak na stałe tak nierównomiernie rozrzucone?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 02:03, 10 cze 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Ewa, Lena - pozdrawiam

Posadziliśmy rośliny w kole żwirowym - marna kopia Danusiowej rabatki z "Ogrodu przy rezydencji" (moja miłość od pierwszego wejrzenia ) Jeszcze kancik do poprawki, kulki do ponownego wykulkowania i mnóstwo roślin do dosadzenia za kołem, ale początek już jest

Aga jaka marna kopia? Jest pięknie, kulki porozrzucane artystycznie!!! brawo ogród dostał klasę!!!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 00:04, 10 cze 2012

Do góry
Magnolia..... już nic nie powiem co pomyślałam.... ale serdecznie pozdrawiam na wątku Wieloszki, póki swego nie będzeisz miałą...... A Wieloszka masz super..
Ogród Magdalenka 22:41, 09 cze 2012

Do góry
Hej Madzia! I jak tam na "wywczasach"? Kulkujesz ? Czy wreszcie odpoczywasz? Dziś znów lało - podlewanie za darmo i bez wysiłku
Na giełdzie byłam - kupiłam duże hortensje do donic na taras, trawek tych, które Ty kupowałaś już nie ma - najwcześniej za miesiąc... Znalazłam innego sprzedwcę trawek, ale ma takie bardziej "pospolite" trawki - wyczyńca łąkowego, mannę mielec itp. duże sadzonki po 6zł. Musze przemyśleć... Acha, i będzie miał miskanty, ale dopiero za miesiąc. Buziole
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:55, 09 cze 2012

Do góry
Ewa, Lena - pozdrawiam

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:38, 09 cze 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Carexy morovi rosną u mnie ale wyłacznie jako obwódka rabaty. Bociek dobrze radzi aby kupić tę hakonechloa, ale do lawendy i bukszpanów to raczej nie żółtą

Gdzie te zakupy kupiłaś??! I po ile buk, bo muszę takiego ustrzelić a u mnie na wsi za 185 zł i za 650 zl widziałam...

Marzenko muszę zobaczyć u Ciebie te carex morrovi - kupiłam dziś na próbę 4szt. "Ice dance" - droga, ale piękna i niestety do cienia
Buka kupiłam standardowo u Kulasa, ale na Opolskiej, bo tam znalazłam ładniejszą "sztukę" za 160zł. Niestety to nie jego produkcja, tylko sprowadzane, ale już od dwóch lat i nie mieli na nie reklamacji.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:33, 09 cze 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Dobrze, że się skusiłaś na żurawki , za rok nie będę się z nimi tak cackała ... zetnę im wszystkie stare liście , a nie pojedyncze sztuki , bo pięknie odbijają i nic im się nie dzieje , a te stare co zostawiłam i tak uschły ...

Ano skusiłam się na żurawki, najwyżej wiosną będę pomstować przy wycinaniu suchych listeczków
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:31, 09 cze 2012

Do góry
marzena napisał(a)
Wieloszka, no bardzo fajne zakupy i takie świetne kolorystycznie

A mnie się baaaardzo podoba Twój nowy avatarek !
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 00:19, 09 cze 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Agnieszko przewertowałam twój wątek i podziwiam za konsekwencje . ty się nie poddajesz tym kwiotuszkom , tylko pilnujesz kreseczek w ogrodzie . trawki jeżeli nie znajdziesz na giełdzie to polecam sklep naszego Mariusza Surowińskiego . kupowałam u niego i jest Ok.

Ostatnio parę osób skarżyło się na trawki od Mariusza, ale on przynajmniej "swój" Tylko tych trawek, które sobie upatrzyłam chwilowo nie ma
A kwiatuszki kuszą mnie bardzo, ale dużo z nimi zachodu, a ja i tak nie wyrabiam

Ktoś polecał trawki.pl
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 00:16, 09 cze 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Aga, w wiekszosci kupuje wlasnie w necie Chyba, ze akurat mi sie trafi cos w ogrodniczym, ale to rzadko sie zdarza... W necie ryzyko, ale jak nie ma na zywo to trzeba sobie jakos radzic

Coś czuję, że jeśli chodzi o trawki nie będę miała wyjścia - będzie internet... Chyba że..... jednak zdecyduję się na tę carex morrowi Variegata... ładne sadzonki po 6zł, dostępne 12szt..... Tylko kurczę wciąż się waham, czy ona nie będzie za niska...?

Niska niska max 30 cm, u mnie w drugim roku ma 15-20 cm... Tyle że zimozielona i to jej plus... Bo to nie trawa
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 00:13, 09 cze 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Moje dzisiejsze zakupy, oczywiście brakło czasu na zrobienie zdjęć za widnego, a po ciemku średnio widać, więc będę podpowiadać Buk Rohan Obelisk

Żurawki Lime Marmelade

Lawenda w malusich doniczkach i czerwone żurawki (nazwy nie pamiętam, ale do uprawy na słońcu )

Nie udało się kupić żadnych trawek na rabatę bukszpanowo-lawendową Holcus mollis było całe 2 szt., dużo carex evergold i silver sceptre (ale one mi nie pasują)... Spodobała mi się carex morrowi Variegata - nie tak żółta jak evergold (bardziej kremowo białe paski na liściach) - tylko czy będzie pasowała??? I czy trawki wys.max. 30cm nie będą za niskie do tych dużych kul bukszpanowych? Może jednak rozplenice?
Podpowiedzcie plissss, bo jutro może jeszcze uda się coś kupić...

Carexy morovi rosną u mnie ale wyłacznie jako obwódka rabaty. Bociek dobrze radzi aby kupić tę hakonechloa, ale do lawendy i bukszpanów to raczej nie żółtą

Gdzie te zakupy kupiłaś??! I po ile buk, bo muszę takiego ustrzelić a u mnie na wsi za 185 zł i za 650 zl widziałam...
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:43, 08 cze 2012

Do góry
noemi napisał(a)

Ania, Kasia, Jotka, Irenko, Aga, Wieloszka, Diana, Stychaz dziekuję za wizytę i za pochwaly za kącik lawendowo bukszpanowy.
W projekcie miala być w tym miejscu różą szczepiona w skarpecie bukszpanowej a doookoła lawenda. Stwierdziłam jednak, źe roża będzie brzydko zimą wyglądać lub wymarźnie a ja te kulki bukszpanowe przez cały rok przez okno oglądam A lawenda poszła do środka a nie po zewnętrznej bo czesto wymarza i nie chciałam aby szpeciła suchymi badylami. I mam racje, bo teraz to co brzydkie nie widać, a nad bukszpanami tylko delikatne kwiatki się unoszą ...

Gratuluję intuicji ... pięknie

Madzia to nie intuicja to autopsja Róże i lawendy mi wymarzały.... chodzisz, chuchasz, dmuchasz, nawozisz taką pięknątkę szczepioną a ona nagle idzie do nieba A kulki na nóżkach te obok tarasu przeprowadziły się z przedogródka szeregówki w odpowiednie miejsce
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:39, 08 cze 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ania, Kasia, Jotka, Irenko, Aga, Wieloszka, Diana, Stychaz dziekuję za wizytę i za pochwaly za kącik lawendowo bukszpanowy.
W projekcie miala być w tym miejscu różą szczepiona w skarpecie bukszpanowej a doookoła lawenda. Stwierdziłam jednak, źe roża będzie brzydko zimą wyglądać lub wymarźnie a ja te kulki bukszpanowe przez cały rok przez okno oglądam A lawenda poszła do środka a nie po zewnętrznej bo czesto wymarza i nie chciałam aby szpeciła suchymi badylami. I mam racje, bo teraz to co brzydkie nie widać, a nad bukszpanami tylko delikatne kwiatki się unoszą ...

Gratuluję intuicji ... pięknie
Ogrodnik mimo woli 23:35, 08 cze 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

taaaaaa tylko kto to będzie obrabiał.... chciałabym, ale i o to co mam nie mam kiedy zadbać i rośnie sobie jak chce..... patrzę tylko jakie to wszystko zaniedbane.... Wcześniej mi aż tak bardzo to nie przeszkadzało, ale jako chodzę i oglądam dopieszczone ogrody..to czasami robi mi sie wstyd

Zupełnie niepotrzebnie!!! Taki urok Twojego ogrodu!!! Jest szalony i nieokiełznany jak właścicielka I na pewno nie jest nudny A zobacz ile masz dzięki temu więcej czasu i mniej bólu kregosłupa

Odezwała się ta co nie zwraca uwagi na detale...... perfekcjonistka jedna..... takie jak Ty mnie wprowadzaja w kompleksy
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:32, 08 cze 2012

Do góry
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 23:30, 08 cze 2012

Do góry
Wieloszka, no bardzo fajne zakupy i takie świetne kolorystycznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies