Magnolio, dzięki za pomysła i rady!!! Nawet nie wiesz ile razy ja te kulki przestawiałam i ustawiałam na tysiące sposobów - zawsze z którejś strony coś jest nie tak, bo tą rabatę widać z różnych miejsc. No i nie w rządku ! Dlatego myślę, że jak dojdzie coś wypełniającego dołem, to będzie ładniej . Tylko wciąż się waham nad lawendą, bo trawek żółto paskowanych mam duży wybór (w sensie do łatwego zdobycia ), a tych białych mniej. A to właśnie lawenda determinuje zastosowanie biało-paskowanych trawek.......... hmmmmm... Może jednak sama trawka między bukszpany, w dużej ilości??? Boziu, ależ trudne decyzje...
Jestem już w domu plan wykonany , teraz u siebie działam bo o ile ogród podlany ( dzięki za info ) to doniczkom dostało się pod moją nieobecność ...
... super , że kupiłaś hortensje , opłacało się jechać na giełdę , chociaż tyle
Magnolia..... już nic nie powiem co pomyślałam.... ale serdecznie pozdrawiam na wątku Wieloszki, póki swego nie będzeisz miałą...... A Wieloszka masz super..
Hej Madzia! I jak tam na "wywczasach"? Kulkujesz ? Czy wreszcie odpoczywasz? Dziś znów lało - podlewanie za darmo i bez wysiłku
Na giełdzie byłam - kupiłam duże hortensje do donic na taras, trawek tych, które Ty kupowałaś już nie ma - najwcześniej za miesiąc... Znalazłam innego sprzedwcę trawek, ale ma takie bardziej "pospolite" trawki - wyczyńca łąkowego, mannę mielec itp. duże sadzonki po 6zł. Musze przemyśleć... Acha, i będzie miał miskanty, ale dopiero za miesiąc. Buziole
Pochwalę się, co udało sie nam dziś zrobić, a udało się duuużo
Posadziliśmy rośliny w kole żwirowym - marna kopia Danusiowej rabatki z "Ogrodu przy rezydencji" (moja miłość od pierwszego wejrzenia ) Jeszcze kancik do poprawki, kulki do ponownego wykulkowania i mnóstwo roślin do dosadzenia za kołem, ale początek już jest
Kulki bukszpanowe posadzone na rabacie z wiśniami umbraculifera:
Lawendy jeszcze nie rozstawione, no i trawek niet
Marzenko muszę zobaczyć u Ciebie te carex morrovi - kupiłam dziś na próbę 4szt. "Ice dance" - droga, ale piękna i niestety do cienia
Buka kupiłam standardowo u Kulasa, ale na Opolskiej, bo tam znalazłam ładniejszą "sztukę" za 160zł. Niestety to nie jego produkcja, tylko sprowadzane, ale już od dwóch lat i nie mieli na nie reklamacji.
Aga, w wiekszosci kupuje wlasnie w necie Chyba, ze akurat mi sie trafi cos w ogrodniczym, ale to rzadko sie zdarza... W necie ryzyko, ale jak nie ma na zywo to trzeba sobie jakos radzic
Coś czuję, że jeśli chodzi o trawki nie będę miała wyjścia - będzie internet... Chyba że..... jednak zdecyduję się na tę carex morrowi Variegata... ładne sadzonki po 6zł, dostępne 12szt..... Tylko kurczę wciąż się waham, czy ona nie będzie za niska...?
Niska niska max 30 cm, u mnie w drugim roku ma 15-20 cm... Tyle że zimozielona i to jej plus... Bo to nie trawa
Moje dzisiejsze zakupy, oczywiście brakło czasu na zrobienie zdjęć za widnego, a po ciemku średnio widać, więc będę podpowiadać Buk Rohan Obelisk
Żurawki Lime Marmelade
Lawenda w malusich doniczkach i czerwone żurawki (nazwy nie pamiętam, ale do uprawy na słońcu )
Nie udało się kupić żadnych trawek na rabatę bukszpanowo-lawendową Holcus mollis było całe 2 szt., dużo carex evergold i silver sceptre (ale one mi nie pasują)... Spodobała mi się carex morrowi Variegata - nie tak żółta jak evergold (bardziej kremowo białe paski na liściach) - tylko czy będzie pasowała??? I czy trawki wys.max. 30cm nie będą za niskie do tych dużych kul bukszpanowych? Może jednak rozplenice?
Podpowiedzcie plissss, bo jutro może jeszcze uda się coś kupić...
Carexy morovi rosną u mnie ale wyłacznie jako obwódka rabaty. Bociek dobrze radzi aby kupić tę hakonechloa, ale do lawendy i bukszpanów to raczej nie żółtą
Gdzie te zakupy kupiłaś??! I po ile buk, bo muszę takiego ustrzelić a u mnie na wsi za 185 zł i za 650 zl widziałam...
Ania, Kasia, Jotka, Irenko, Aga, Wieloszka, Diana, Stychaz dziekuję za wizytę i za pochwaly za kącik lawendowo bukszpanowy.
W projekcie miala być w tym miejscu różą szczepiona w skarpecie bukszpanowej a doookoła lawenda. Stwierdziłam jednak, źe roża będzie brzydko zimą wyglądać lub wymarźnie a ja te kulki bukszpanowe przez cały rok przez okno oglądam A lawenda poszła do środka a nie po zewnętrznej bo czesto wymarza i nie chciałam aby szpeciła suchymi badylami. I mam racje, bo teraz to co brzydkie nie widać, a nad bukszpanami tylko delikatne kwiatki się unoszą ...
Gratuluję intuicji ... pięknie
Madzia to nie intuicja to autopsja Róże i lawendy mi wymarzały.... chodzisz, chuchasz, dmuchasz, nawozisz taką pięknątkę szczepioną a ona nagle idzie do nieba A kulki na nóżkach te obok tarasu przeprowadziły się z przedogródka szeregówki w odpowiednie miejsce
Ania, Kasia, Jotka, Irenko, Aga, Wieloszka, Diana, Stychaz dziekuję za wizytę i za pochwaly za kącik lawendowo bukszpanowy.
W projekcie miala być w tym miejscu różą szczepiona w skarpecie bukszpanowej a doookoła lawenda. Stwierdziłam jednak, źe roża będzie brzydko zimą wyglądać lub wymarźnie a ja te kulki bukszpanowe przez cały rok przez okno oglądam A lawenda poszła do środka a nie po zewnętrznej bo czesto wymarza i nie chciałam aby szpeciła suchymi badylami. I mam racje, bo teraz to co brzydkie nie widać, a nad bukszpanami tylko delikatne kwiatki się unoszą ...
taaaaaa tylko kto to będzie obrabiał.... chciałabym, ale i o to co mam nie mam kiedy zadbać i rośnie sobie jak chce..... patrzę tylko jakie to wszystko zaniedbane.... Wcześniej mi aż tak bardzo to nie przeszkadzało, ale jako chodzę i oglądam dopieszczone ogrody..to czasami robi mi sie wstyd
Zupełnie niepotrzebnie!!! Taki urok Twojego ogrodu!!! Jest szalony i nieokiełznany jak właścicielka I na pewno nie jest nudny A zobacz ile masz dzięki temu więcej czasu i mniej bólu kregosłupa
Odezwała się ta co nie zwraca uwagi na detale...... perfekcjonistka jedna..... takie jak Ty mnie wprowadzaja w kompleksy