Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój mały ogródeczek :) 18:16, 06 wrz 2015

Do góry
A oto moja rabata do przeróbki, częściowo już zaczęta wszystko wykopane i powiększona troszkę. Muszę wybrać trochę tego piachu bo jest za wysoka.
Mój ogród nad rzeką... 18:14, 06 wrz 2015

Do góry
chojna napisał(a)
Tak wygląda w tej chwili mój trawnik. Dzisiaj lub jutro dojedzie ziemia, to wezmę się za dosiewki.

Chojna! Kurcze, ta fotka przekonuje mnie do Szmaragdów. Chciałabym świerki serbskie, ale nie chce kłopotów z sąsiadami.

Ogród masz pięęękny. Dopingujesz mnie do pracy - wielkie dzięki ))
Ogródek Iwony 18:14, 06 wrz 2015

Do góry
Vanilki dają czadu. Warto było czekać na takie widoki:

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:12, 06 wrz 2015

Do góry

To były zaległe fotki
Ogródek Iwony 18:10, 06 wrz 2015

Do góry
Widoki z przodu domu. Lubie te rabatki, nawet, jak niewiele kwitnie. Posadzone w zeszłym roku, wszystko ładnie się rozrosło

Żurawki potwory

Przypadkowy ogród 18:10, 06 wrz 2015

Do góry
JulkAd napisał(a)
Witaj Agnieszko....każdy w ogrodzie dąży do doskonałego końcowego efektu....przygotuj się na planowanie i przesadzanie
....co do skalniaka...przy tak dużej działce i on może dodać uroku (chociaż i ja nie przepadam, ale Ty masz słońce i dużo roślin tam świetnie będzie rosło...
....na kamiennym zakątku pomyśl o trawach....bardzo fajnie wyglądają w kamieniach...
Bardziej mnie zastanawia Twój żywopłot z tuj

...zastanów się, czy nie przesadzić po kilka w jednym ciągu (np. po pięć), a nie naprzemiennie ( no chyba, że Wam się tak podoba)...w przyszłości kiedy urośnie i będziesz chciała przed nimi stworzyć rabatę, możesz mieć problem z pstrokacizną
w tle....
....podstawa przy organizacji ogrodu to cierpliwość...której wielu brakuje (mnie również, chociaż powoli się i ja uczę)...zaznaczam wątek i będę podglądać....pozdrówka

Przeczytaj dobre rady Danusi przy planowaniu ogrodu, są przydatne

Zgadzam się co do żywopłotu. To niebieskie to chyba jałowce. Obawiam się, że za chwilę "pożrą" te tuje pomiędzy nimi. W dodatku jak są większe lubią rozkładać się pod ciężarem śniegu. Na tle pstrokatego żywopłotu trzeba naprawdę dobrze przemyśleć jaką kompozycję zrobić żeby nie wyszedł misz-masz.
Poza tym fajny kawałek działki i zgrabny parterowy domek, pasują do niego te falujące linie rabat. Ja też mam piaszczystą glebę. Polecam na zakładane rabaty wysypywać skoszoną trawę i koniecznie produkować dużo kompostu.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:08, 06 wrz 2015

Do góry
O tutaj będzie troszkę zmian i może nawet nastąpią w niedługim czasie

Przywrotnik z żurawdczką Gunsmoke

Runianka hakone i buksy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:05, 06 wrz 2015

Do góry
Dalej zdjęcia

Ptasie łapki z Ice Dance

Skalniak zniknie w momencie kiedy wymyślę co zrobić z tą masą rojników, które obecnie nie są na czasie, a mnie mój skalniak wybitnie już irytuje
Ogródek Iwony 18:05, 06 wrz 2015

Do góry
Udało mi się żółte berberysy obsadzić dywanem z bordowej żurawki :

Za hortensjami, które się rozrosną jest niewiele miejsca. Brakuje mi wyższego piętra.

Ogródek Iwony 18:01, 06 wrz 2015

Do góry

Widok z okna:
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:00, 06 wrz 2015

Do góry
Ewo w bylinowym jesienią były posadzone w ogrodzie mierne sadzonki, w tym roku tak mnie zachwyciły, ze mam na całą plamę

Tak wyglądały tam ok 20 lipca
Jak więcej błędów nie popełnić...... 18:00, 06 wrz 2015

Do góry

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:58, 06 wrz 2015

Do góry
Ostatnio nie potrafię zrobić zdjęć albo słońce mi zajdzie i jest ponuro, albo zanim się obrobię i wyjdę z aparatem to już ciemno.
To powklejam zaległe zdjęcia, których jeszcze nie było.

Róże.... hmmm niektórzy łapią różyczkę i kupują kolejne i kolejne, wiosną myślałem że też tak będzie, ale to rośliny nie dla mnie mogę mieć kilka sztuk i nie mam w ogóle chęci posiadania kolejnych. Kłują (poczułem to już bardzo boleśnie kilka razy, bardzo łatwo chorują, wrażliwe na pogodę, jak zimno to kwiaty małe, jak za ciepło to blade, krzewy takie nieforemne... ja maruda jestem ale różyczka nie dla mnie.

Nie zmienia to faktu, że na przykład taka Munstead Wood jest cudowna i ładnie pachnie, produkuje mnóstwo kwiatów i nawet w upały kwiaty dobrze się trzymały, ma jeden minus... nie potrafię uchwycić jej koloru
Razem z Queen of Sweeden

QoS, nie mam o niej jeszcze wyrobionego zdania, na pewno jest zdrowa, kwiat ma niewielki, ale dla mnie największy plus to te wyprostowane pędy, które można ewentualnie ściąć i na dodatek ładnie się prezentuje.

Ascot... jak dla mnie cudo, wygrywa rywalizację jeżeli chodzi o wygląd krzewu, jak dla mnie jest pod tym względem idealna teraz ma przerwę, ale w tym tygodniu pokarze nowe kwiaty

I jeszcze raz po prawej bukiecik Munstead Wood

Maria Theresia już wiem, że nie lubię róż które kwitną w takich gęstyc bukietach i przekwitając robią się brązowe, a ta do nich należy, zdrowo rośnie, ale zawiodła mnie kolorem po całej lini, miała być delikatnie różowa, a w cieplejsze dni jest biała co mi się nie podoba, teraz przy ochłodzeniu kwiaty są różowe, ale małe. Żeby ładnie wyglądała trzeba codziennie kontrolować i obrywać przekwitające kwiaty

William Shakespeare mimo tego, że ma chyba najładniejszy kwiat z wszystkich róż, które mam to niestety nie eliminuje jego ogromnych minusów. Miał już wszystko co róża mogła mieć, mączniaka rzekomego, plamistość, jakieś robaczki co listki wygryzają(zapomniałem nazwy) i oczywiście mszyce, na dodatek nawet bez deszczu kwiaty pochylają się do dołu, a po deszczu wszystko leży

Stwierdzam, że strasznie marudny i wybredny jestem. Róże mam pierwszy sezon, kolejne zweryfikują moje opinie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:52, 06 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Byłem dzisiaj na bardzo skromnych zakupach roślinnych, wpadła mi jeżówka Glowing Dream

I to również ona, zmienia kolor w trakcie kwitnienia

A u mnie właśnie ta jedyna nie przezimowała i nie wiem dlaczego. Piękna była sadzonka, ładnie kwitła i rosła i wiosną po niej ani widu ani słychu. Mam nadzieję, że u Ciebie będzie inaczej.

Ranczo Edy 17:49, 06 wrz 2015

Do góry
to jak na początku rok po wsadzeniu dała czadu..

Ogródek Iwony 17:48, 06 wrz 2015

Do góry
Hortensjowo - Limlight I pomysleć, ze na wiosnę były malutkimi sadzonkami

A tutaj zeszłoroczny krzaczek Little Lime:

Ranczo Edy 17:46, 06 wrz 2015

Do góry
to dalej ta pomarańczowa...jak przekwita to jaśnieje nawet na kremowo...z boku kwitnie okrywowa różowa

Jak więcej błędów nie popełnić...... 17:46, 06 wrz 2015

Do góry
Rzplenicowa młodziutka ale już mi się podoba

1,2,3,ogród... START! 17:45, 06 wrz 2015

Do góry
Jana napisał(a)
Astrantię pewnie wciągnęły przygotowania do szkoły

Oj Dziewczyny... Faktycznie, szkoła się zaczęła i czasu mi brakuje... Lila poszła jako 6-latek do szkoły i ostatni tydzień był zakręcony. Mateusz to już 3 klasa i okazało się, że mają klasy naprzeciwko A ja z Julką zostałam i próbuję się rozdwoić.

margaretka3 napisał(a)
Ja też macham i nawołuję
Albo przetwory Kasię do garów przykleiły W końcu plony ma takie, że tylko zazdrościć

Niestety już po ogórkach, upały dały im się we znaki i plonowanie się skończyło, choć krzaki ok. Teraz mam dojrzewające pomidory - zjadamy i zrobiłam sos pomidorowy na pizzę oraz kapustę - jakiś kapuśniaczek czas zacząć

Derbowianko wymyślaj na przyszły sezon, warzywa z własnej działki mają niepowtarzalny smak Jesteś w fazie urządzania ogrodu, więc pomyśl nad słonecznym miejscem

Malkul, witaj U Ciebie idealnie się wpisał warzywnik skrzyniowy, masz piękny nowoczesny ogród

U mnie w ogrodzie ostatnio przerwa przez pogodę, mam do przerobienia wspominane 3 rabaty, ale ciągle czekam na deszcz Ostatnio robiłam sadzonki hortensji za przykładem Agnieszki, zobaczymy co z tego wyniknie...
A wczoraj wieczorem wróciłam z Wawy, gdzie m.in. byłam na wystawie Zieleń to Życie Kupiłam kilka roślin do przechowalni (czyli na przyszłe rabaty), wzięłam autograf Danusi (pojechałam z Jej nową książką), wysłuchałam ciekawych wykładów, pooglądałam, trochę się zainspirowałam, porozmawiałam z ciekawymi ludźmi i czas przystąpić do działania Stwierdziłam, że czas zacząć projekt metamorfozy rabat i zacząć kompletowanie roślin.
Dziękuję Wam, że jesteście i dajecie mi siłę i chęci, pozdrawiam
Ogródek Iwony 17:43, 06 wrz 2015

Do góry
Graham Thomas tydzień temu był taki słoneczny Lubię go, jak rozkwita:

Dziś już zbladł. Czas przemija także dla kwiatów:

Będą jeszcze następne kwiaty:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies