Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród z tatarakiem w tle 21:00, 10 paź 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
Kasiu, jak dla mnie to anabelle. Na temat róz już się nie wypowiadam bo to oczywiste, piekne jak wszystkie. Tylko z wyborami trudno. Widziałam ostatnio w tesco takie: "Róża żółta", "Róża czerwona", "Róża biała"
Z takimi łatwiej

Ania ja też widziałam podobne opisy u nas w castoramie A tę małą turzyce, którą mam posadzoną wzdłuż wjazdu kupowałam z napisem- miskant ( w obi w łodzi).
Przyjazny ogród 09:38, 10 paź 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Cepeliada w ogrodzie - bardzo mi się podoba to określenie. I cucenie astrów.

Najbardziej lubię jesienne ogrody, zwłąszcza że ta jesień jakoś tak już w sierpniu się zaczyna.

Miskant Red Chief godny uwagi.

Jakiego buka sadzisz?

Cepeliada to słówko zapożyczone od mojego kolegi , mi też przypadło do gustu, tym bardziej, że świetnie pasuje to rzeczywistości

Posadziłem dwa buczki 'Riversii', jeden przy samotnej brzozie, drugi jako zamknięcie widoku w tle dużych drzew sąsiada.
Przyjazny ogród 08:26, 10 paź 2014

Do góry
Cepeliada w ogrodzie - bardzo mi się podoba to określenie. I cucenie astrów.

Najbardziej lubię jesienne ogrody, zwłąszcza że ta jesień jakoś tak już w sierpniu się zaczyna.

Miskant Red Chief godny uwagi.

Jakiego buka sadzisz?
O....! 00:45, 10 paź 2014

Do góry
marzena napisał(a)
Malgosik, zmobilizowałaś mnie ( no i to co, napisałam u Zbysia ) do zrobienia fotek moim miskantom variegatus...
oto one
miskant variegatus po prawej stronie, po lewej trzcinnik Overdam

a tu dwa variegatusy, po prawej i lewej stronie

Marzenko pięknie to wszystko wygląda a najfajniej chyba slup z winobluszczempozdrówka
Pszczelarnia 19:59, 09 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Witaj

Jak się ma Twój miskant variegatus?
I jak go oceniasz?
Przymierzam się do zakupu, ale coś opinie ma słabe....

U mnie ma opinię doskonałą, jeśli ma za dużo papu to się wykłada.
O....! 19:05, 09 paź 2014

Do góry
Malgosik, zmobilizowałaś mnie ( no i to co, napisałam u Zbysia ) do zrobienia fotek moim miskantom variegatus...
oto one
miskant variegatus po prawej stronie, po lewej trzcinnik Overdam

a tu dwa variegatusy, po prawej i lewej stronie
Ogródek Iwony 15:41, 09 paź 2014

Do góry
Napia napisał(a)

Iwonko, ładna ta trawka obok bukszpana. Czy to miskant?

Agnieszko, to Miskant Morning Light
Ogród Beaty 14:26, 09 paź 2014

Do góry
Wrzosowisko
no i jeszcze raz miskant variegatus
Ogródek Iwony 08:23, 09 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Dziękuję pięknie, będzie 14 października, a goście w przyszłą sobotę

Witam cię u mnie.
A trawki może dobiorę, bo ich mam jeszcze mało, a na tej rabatce, co piszę, zupełnie mało. Nawet dziś tak sobie patrzyłam, że wysokie miskanty byłyby ładnym tłem i zasłaniałyby od drogi co nieco Róże już na tej rabacie przekwitły i jeżówki też. Zrobiło się smutno. Może jakieś żółte trawki albo żółte hosty pod pień jodły dać wiosną? Na dodatek żurawki pomarańczowe po podziale jakieś mizerne. Czerwone ładnie się przyjęły, tedrugie słabo. Zobaczę wiosną.

We wrześniu jeszcze było kolorowo

Iwonko, ładna ta trawka obok bukszpana. Czy to miskant?
Pszczelarnia 22:18, 08 paź 2014

Do góry
A ja sukcesywnie odbieram miejsce z cebulowych.. i mam ich coraz mniej..

Mnie osobiście Miskant Variegatus wneria... trawa ładna, ale pokrój fatalny... musi chyba mieć inne miejsce, gdzie będzie mógł samotnie stać i wywalać sie na wszystkie strony bezładnie.. Wiem, nie mnie pytano o zdanie, ale tak mi się wyrwało.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:08, 08 paź 2014

Do góry
musiałam dokonać zmian w moim projekcie narożnej rabaty
przypominam projekt

1. Hortensje silver Dollar
2. Śliwa wiśniowa
3. Turzyca buchanani 3 sztuki
4. różowe wrzośce
5. wrzośce o żółtych igłach i białych kwiatach
6. turzyca evergold
7. berberys admiration cięty w kulki
8. miskant Variegatus x3
9. Beregenie

ale musiałam przenieść 1 zżarty przez drutowce Rh (fioeltowe kwiaty) i 3 białe azalie i wyszło tak:

Przesadziłam śliwę, ale liście oklapły, zobaczymy czy przeżyje. Przesunęłam ją bliżej żywopłotu.

1. 4 doniczki wokół śliwy to mają być hortensje Silver Dollar (chyba troszkę bliżej drzewa je przysunę)
2. 3 niebieskie patyki to turzyca buchanani
3. Przed turzycą poletko żółtych wrzośców o białych kwiatach (żółty sznurek)
4. Przy trawie różowe wrzośce z zielonym igiełkami (żółty sznurek)
5. Rh jak widać, zjedzony przez drutowca, marniał w oczach od czasu urlopu, ma fioletowe kwiaty
6. potem 3 białe azalie, które będę cięła na równo.
7. Dalej 3 doniczki to berberysy Admiration

NA ŻURAWKI Z TYŁU NIE PATRZEĆ, BO TO MOJA SZKÓŁKA W CIENIU

Ogród na glinie 20:46, 07 paź 2014

Do góry
Tutaj za Admirationem (3 doniczki) miał iść miskant variegatus

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:28, 07 paź 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Joasiu, czy możesz mi napisać co to są za trawki na zdjęciach? Pewnie sie już kiedyś pytałam

Doniu,
pierwsze zdjęcie miscant Hermann Mussel
drugie miskant Morning Light
trzecie stipa i turzyca Ice Dance
czwarte miscant Adagio
mam jeszcze miskanty Malepartus, Graziella, George, Zebrinus, Zebrins Stricts i Punkten ale fotek nie zrobiłam.
Ogród na glinie 20:27, 07 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Małgosiu, skąd zaczerpnęłaś pomysł na takie nasadzenie? Wszystko masz poukładane w głowie, jakbyś się projektowaniem zajmowała na co dzień Jestem pełna podziwu. Ja tak nie umiem. Muszę najpierw zobaczyć, i albo mi sie podoba, albo nie. A teraz nie mogę sobie na to pozwolić, bo zobaczenie jest zbyt kosztowne. A w projektach typu puzzle jestem kiepska

Iwonko, bo ja sobie zrobiłam projekcik narożnika ze śliwą wiśniową.

Dotyczy on tego narożnika:

tu gdzie niebieska metrówka zaczyna się już żwirek pod wyniesione rabaty warzywne

A tutaj projekcik:

1. Hortensje Limelight. Czy nie za dużo? Odległość od korony do żwirku 1,8 m. Chciałam by śliwa wiśniowa rosła wśród hortensji, ale może dać ją bliżej trawnika i hortensje tylko z tyłu? I jeszcze może skrócić rządek tych hortek?
2. Śliwa wiśniowa do przesunięcia
3. Turzyca buchanani 3 sztuki
4. różowe wrzośce
5. żółta bażyna
6. turzyca evergold
7. berberys Bagatelle lub admiration cięte w kulki
8. miskant Variegatus x3
9. Beregenie

Najszerzej jak widać 2,8 m
Najwęziej 0,9 m
Zakątek ma słońce do południa, wymaga rozjaśnienia
Ogród na glinie 16:48, 07 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

Ja mam w projekciku przed Silver Dollar turzycę buchanana, więc będzie różowo/brązowo, potem fioletowo-różowe wrzośce i białe z żółtymi igiełkami, dalej carex evergold i berberys admiration, więc nie będzie mdło.
Miskant miał iść dalej, z boku. Teraz będą tam jeszcze Rh jak przeżyją. A mam nadzieję że tak.

Małgosiu, skąd zaczerpnęłaś pomysł na takie nasadzenie? Wszystko masz poukładane w głowie, jakbyś się projektowaniem zajmowała na co dzień Jestem pełna podziwu. Ja tak nie umiem. Muszę najpierw zobaczyć, i albo mi sie podoba, albo nie. A teraz nie mogę sobie na to pozwolić, bo zobaczenie jest zbyt kosztowne. A w projektach typu puzzle jestem kiepska
Ogródek Iwony 07:50, 07 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Tylko hortensje Silver Dolar są białe i żeby z tym miskantem nie było za mdło. Może lepiej jakiś zielony miskant? A ten, co jest u ciebie?
Gdzieś na wątkach ktoś pisał , jakie trawy do jakich hortensji pasują, ale za dużo tych informacji i nie zapamiętałam.

Ja mam w projekciku przed Silver Dollar turzycę buchanana, więc będzie różowo/brązowo, potem fioletowo-różowe wrzośce i białe z żółtymi igiełkami, dalej carex evergold i berberys admiration, więc nie będzie mdło.
Miskant miał iść dalej, z boku. Teraz będą tam jeszcze Rh jak przeżyją. A mam nadzieję że tak.
Ogród na glinie 23:06, 06 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

ja nie wiem jaki Ty masz tam układ przy wejściu
miskant to chiński Graziella
a o jakiej wierzbie myślałaś?

Napisałam u mnie.

Ale jak ja widzę, ile ty masz pracy przy twoich rabatach, to mi aż żal, że twój pomocnik taki mały jest. Ja miałam do pomocy tęgiego chłopa, a ty biedna musisz sama ( No prawie, żeby pomocnik się nie obraził i sobie nie poszedł, pochwal go pięknie )
Małgosiu, czy nie powinnaś przy swoich Rh na czas przekopywania okryć czymś korzenie, aby się nie przesuszyły?
Ogród na glinie 22:57, 06 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ale ci się rozrósł ambrowiec. Niesamowite. Chyba go chcę. Może zamiast tej wierzby? Może posadzić dwa symetrycznie przy bramie? Tylko gdzie taki ładny okaz dostać?
A twój Miskant - to jaki?

ja nie wiem jaki Ty masz tam układ przy wejściu
miskant to chiński Graziella
a o jakiej wierzbie myślałaś?
Ogródek Iwony 22:55, 06 paź 2014

Do góry
Dla Małgosi Miskant Morning Light:

Tylko hortensje Silver Dolar są białe i żeby z tym miskantem nie było za mdło. Może lepiej jakiś zielony miskant? A ten, co jest u ciebie?
Gdzieś na wątkach ktoś pisał , jakie trawy do jakich hortensji pasują, ale za dużo tych informacji i nie zapamiętałam.
Ogród na glinie 22:49, 06 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Ambrowiec się przebarwia:

miskant ma coraz więcej kwiatów, całkiem nieźle jak na wiosenny zakup

Ale ci się rozrósł ambrowiec. Niesamowite. Chyba go chcę. Może zamiast tej wierzby? Może posadzić dwa symetrycznie przy bramie? Tylko gdzie taki ładny okaz dostać?
A twój Miskant - to jaki?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies