Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Doświadczalnia bylinowo-różana 14:39, 27 mar 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
A te listki nad lawendą?

To szałwia purpurowa Salvia officinalis Purpurascens. Ona nie kwitnie za mocno, tylko trochę.
Ogród Małej Mi 2017 21:58, 26 mar 2017

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Witaj Aniu. Ja również towarzyszyłam Ci po cichutku i czekałam, aż zacznie się wiosna w Twoim ogrodzie. W końcu wiosna rozkwitła u Ciebie kolorami. Te różowe ciemierniki przepiękne. Mam pytanie czy nie rozsiał Ci się czasem przywrotnik ostroklapowy i szałwia omszona. Jeśli tak to bardzo chętnie zagospodarowałabym siewki, o ile Tobie się nie przydadzą. Piszę ponieważ tak ostro zabrałaś się za wiosenne porządki, że wszystko co Ci niepotrzebne może łatwo wylądować na kompostowniku. Pozdrowienia. Gosia

Szałwia na glinie kiesko się rozsiewa.. ale przywrotniki się rozsiewają i można podzielić. Zapraszam, ale niech się zrobi cieplej i złapię oddech na ogród..
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 20:35, 26 mar 2017

Do góry
Wiesz co ja tę rabatkę to w listopadzie zaczęłam planować.
Z pomocą koleżanek z O. stanęło na kształcie koła, a co tam miało być, to od samego początku było wiadomo heheh - wszystko jak zawsze się rozbija o róże. A ze do róż pasują buksy, trawy i szałwia, to za duzo myślenia nie było

Kilka już mam tam posadzonych, a jeszcze mają dojechać z jednej szkółki. Czekamy...

Dzisiaj M. się zlitował i ukończył 1 połówkę rabaty. Ściagnietą darń poukładał na przedpłociu sąsiada - zawsze to lepiej niż taka zwykła trawa pastewna.

Osiedlowy ogródek 17:24, 26 mar 2017
Do góry
Kokesz napisał(a)
Sałaty, pomidorki koktajlowe, buraki liściowe, papryczki, szałwia omączona

I przepikowana wczoraj sałata
Właściwie sałaty, bo w każdym rządku inna odmiana

Hmmm, dużo tego wyszło, chyba sobie kupię królika

Cieszą własne siewy
Sporo tego masz.Ja też siałam,wczoraj napikowałam 72 pomidory
Chyba będę na rynek z nimi jeździć
Tak więc plan mamy.Ty kupujesz królika a ja na handel
Ogród Małej Mi 2017 15:26, 26 mar 2017

Do góry
Witaj Aniu. Ja również towarzyszyłam Ci po cichutku i czekałam, aż zacznie się wiosna w Twoim ogrodzie. W końcu wiosna rozkwitła u Ciebie kolorami. Te różowe ciemierniki przepiękne. Mam pytanie czy nie rozsiał Ci się czasem przywrotnik ostroklapowy i szałwia omszona. Jeśli tak to bardzo chętnie zagospodarowałabym siewki, o ile Tobie się nie przydadzą. Piszę ponieważ tak ostro zabrałaś się za wiosenne porządki, że wszystko co Ci niepotrzebne może łatwo wylądować na kompostowniku. Pozdrowienia. Gosia
Osiedlowy ogródek 07:59, 26 mar 2017

Do góry
Sałaty, pomidorki koktajlowe, buraki liściowe, papryczki, szałwia omączona

I przepikowana wczoraj sałata
Właściwie sałaty, bo w każdym rządku inna odmiana

Hmmm, dużo tego wyszło, chyba sobie kupię królika

Ogród w remoncie 21:21, 25 mar 2017

Do góry
Myślałam o trzech kolorach raczej -biel,róż i fiolet . W tych kolorach wypełniające byliny bym chciała. Na pewno rozchodniki,szałwia,
Mirkowy ogród (początki) 20:24, 25 mar 2017

Do góry
zoja napisał(a)

ja nie z radości a z kataru - wiesz jak to jest: wiosna, bez czapki i u mnie zatoki przeziębione

Mirko czy wysiana w tym roku szałwia omszona zakwitnie?

Zoja ja siałam w zeszłym roku i kwitła jednym kwiatem ale kwitła.
A tu moje sadzonki jeszcze przed posadzeniem na działce.

Tu już posadzone☺
Mirkowy ogród (początki) 08:23, 25 mar 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Dziękuję Zoja A ty co spac nie możesz no bo ja to z radości zasnąć nie mogę

ja nie z radości a z kataru - wiesz jak to jest: wiosna, bez czapki i u mnie zatoki przeziębione

Mirko czy wysiana w tym roku szałwia omszona zakwitnie?
Przerwa na kawę... 07:42, 22 mar 2017

Do góry
I jeszcze moje poletka doświadczalne pelargonie w 90% są OK. Dwie wyglądają gorzej ale żyją. Hortensje wypuszczają listki. Szałwia już całkiem całkiem. Ostróżki i naparstnice są kupione.

A to tylko 2 z 5 zajętych okien
Ogród w remoncie 15:29, 21 mar 2017

Do góry
Pokażę co wymyśliłam na tę chwilę . Plan baaardzo wstępny i jeszcze niepełny ale może coś podpowiecie.

Pomarańczowe kółko-dereń kousa
Niebieski owal-plama z bylin jednego gatunku-szałwia,bodziszek dokładnie nie wiem jeszcze,zależy mi na długiej atrakcyjności
Czerwone kółka-hortki,limki lub wanilki
Żółte kółka-trawy np Miskant ML
Zielone kółka-pionowe akcenty chyba szmaragdy

Na razie rabatę podzielilłam na 2części tylko bo nie umiem wyobrazić sobie obsadzenia gdyby były 3 lub 4
Nie wiem co przy samej altanie jeszcze . Korci mnie dołożenie jeszcze jakiegoś krzewu np perukowca,,mam i bordowego i zielonego.
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 19:58, 20 mar 2017

Do góry
Donia72 napisał(a)
Ewa, co to jest to niebieskie? Na drugim zdjęciu jest dzwonek.

Szałwia i na drugim foto dzwonek skupiony.
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:54, 19 mar 2017

Do góry
Jutro muszę po pikować pomidory siałam 8 marca

papryka juz taka duża..ale może ww tych krążkach jeszcze posiedzieć

werbenę posialam 2 marca...ale za gęsto i teraz nie wiem co z nią zrobić

Ladnie też rośnie szałwia błyszcząca..siana 8 marca

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:34, 18 mar 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
zachwyciłam sie Silverem mam evergold jestem zachwycona i chyba sie teraz skusze na silvery

Justyś, w drugim ogrodzie też mam Evergoldy i też je lubię Do tego szałwia niska- cudo! Silvery polecam
Z ogródka na wsi 14:10, 18 mar 2017

Do góry
Wystartował już hyzop i szałwia powabna siana tydzień temu

Borówcowy raj 07:55, 16 mar 2017

Do góry
A pewnie, że na giełdę pojadę, ale bliżej Świąt. Może razem się wybierzemy?
A jeśli chodzi o prace ogrodowe, to zostało mi już niewiele obrzeży trawnikowych do wyrównania i hortensje, te duże, do obcięcia. Czekam na kalendarzową wiosnę z nimi. Na razie jeszcze są zeszłoroczne. W planach miałam rewolucję trawnika, ale się nie odbędzie, bo koszty mnie przerosły. Będziemy, z wiadomymi ogrodnikami , walczyć sami. Czeka mnie koszenie prawie do zera, wertykulacja ze 4 razy, wyrównanie gleby po kretach, rozsypanie kompostu, nawożenie i podlewanie. Potem dosiewka, a jeszcze później oprysk na dwuliścienne.

Byliny obcięłam, bluszcz na rabatach wyrównałam, jeszcze gdzieś tam są liście do wygrabienia. Metasekwoja przycięta, trawy, rozchodniki, szałwia - wycięte. Została jeszcze lawenda, ale z nią czekam. Kiedyś mi zmarzła.

Na różance wycięłam bardzo mocno różę New Dawn. Zaryzykowałam, była ogromna i śmieciła strasznie.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:26, 14 mar 2017

Do góry
Która szałwia najlepiej zagra ze stipą? Zależałoby mi na dość ciemnym fiolecie coś jak kolor caradonny.

W wątki o idealnych zestawianiach zadałam pytanie o odętkę i bukszpan i dopiero dziś zauważyłam że pytanie zadałam nie w tym wątku co trzeba, także żeby niepotrzebnie zaśmiecać proszę usunąć moje wpisy z wątku o zestawieniach roślin.
Ogród KasiWB - część II 19:28, 13 mar 2017

Do góry
tulucy napisał(a)
Ja kombinowałam nad zestawieniem HC, Pashminy i Wedding Piano, do tego kontrastowe szałwia fioletowa, ale na razie tylko myślę, bo musiałabym wymyślić miejsce na całkiem nową rabatę.
Póki co Pashmina rośnie w niedopasowaniu...

same pięknotki pokombinowałaś mi się Pashmina ogromnie podoba, ale moim zdaniem najlepiej wygląda w swoim towarzystwie tzn. posadzona w większej ilości w grupie, no i do tego bordo jarzmianka i może trawy (jest w necie takie zdjęcie ). Kiedyś chciałam ją tak posadzić, a górą wypuścić Eden Rose tak mi się podobało ) teraz mi się odmieniło Nie odpuszczam całkiem Pashminy, kiedyś będzie pewnie, ale widzę ją w innym miejscu i koniecznie trzeba ją mieć, bo jest śliczna
Ogród KasiWB - część II 19:04, 13 mar 2017

Do góry
Ja kombinowałam nad zestawieniem HC, Pashminy i Wedding Piano, do tego kontrastowe szałwia fioletowa, ale na razie tylko myślę, bo musiałabym wymyślić miejsce na całkiem nową rabatę.
Póki co Pashmina rośnie w niedopasowaniu...
Typografia ogrodu 14:27, 13 mar 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
jeszcze myśle wiesz lawendy nie chce się pozbywać. Szałwia tez jest Ok bo latem wyglada fajnie a innego miejsca nią nią nie mam raczej. Na kulki raczej tez nie. A dodawać do tego zestawu jeszcze cos? Poza rym kłosy faktycznie wystawałaby chyba wszędzie nad murek. Ni może na rogu nie. Jak masz pomysl to pisz

Ona poza narożną donicą faktycznie będzie za wysoka. Chyba nie ma co modzić jak ma zostać reszta, za dużo wszystkiego będzie.
Opcja 1 lub 3 + irga
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies