Zurawki Citronelki, nie , bo one nie lubią słońca, przypala je. Wybierając musisz uważać na to.
Tu jest link gdzie możesz poszukac żurawek poczytać o polecanych , które do słońca. ja Ci nie powiem, bo unikam sadzenia ich w słońcu, więc nie wiem które się sprawdzą nie w cieniu. Popatrz np na Soufthem Comfort bo jest dość duża i herbaciana- śliczna. Ja tez lubię Palace Purple- ta sprawdza się w słońcu i jest tańsza bo mniej poszukiwana
Co po drugiej stronie tuj, jako tło dla Hortensji?- ja bym wybrała jednolite krzewy raczej- krzewuszki, np Aleksandra, czy Nana Purpurea i może trawy do tego- kilka krzewów, potem kępa traw, dalej krzewy, trawy, itd.
Z traw np proso rózgowate, odmiana Rehbraun -ładnie się wybarwia jesienią, czy miskant- Graciallimus, czy Morning Light- ten jest jasny, da konrtast, lub Adagio.
Tawuły Golden P tez moga być, berberysy tez- Green Carpet jako niski dywan, albo Maria jako wyższe, jasne pionowe akcenty ( można je tez posadzić z trawą jak krzewuszki). Tylko wolno rosnie troszkę ta Maria.
Nie polecam tylko berberysa atropurpureum, bo wielki wyrośnie i trochę bałaganiarski
Przed hortensjami, przy podjeździe sam floks moim zdaniem za niski- można go posadzić, ale jeszcze dodać kępy czegoś pośredniego, co złagodzi 'skok 'między hort a floksami. Może bodziszek wspaniały- ładnie się przebarwia jesienią.
Albo wybrać żurawki