Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Boćkowe perypetie ogrodkowe 18:11, 09 sie 2014

Do góry
leon60 napisał(a)

Boooski widok !

Zeby tylko trawa byla bez chwastow i soczyscie zielona a kanciki ostre Beda, jeszcze troche

Juzia_G napisał(a)

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa trzcinniki
Ale wysokie....myślałam, że to jakieś miskanty Gooopia ja

Trzcinniki lubie, bo jako jedne z pierwszych traw startuja po zimie i sa kompletnie bezproblemowe Bo kwitna i dlatego wydaja sie bardzo wysokie, ale az tak wielkie to nie sa

Bogda napisał(a)
Kocham te Twoje trawska

A jak ja je kocham. Pamietam jednak pierwszy projekt ogrodu 12 lat temu jak powiedzialam, ze traw nie chce za zadne skarby Mlody alergik, balam sie... A potem sie jednak zgodzilam. I pierwsze trawki mialam w rzadku rownioutko. Ale potem okazalo sie, ze moj strach byl bezpodstawny i zaczelam szalec. To bylo jeszcze zanim znalazlam Ogrodowisko.

lojalna_ napisał(a)
Boćku zaraz po spacerze u sówki przydreptałam do Ciebie i jak siadłam na ławeczce to juz nie wstane. Oj cudownosci u Ciebie kawka na ławeczce by sie przydała

Duzo pracy ostatnio u Ciebie ale efekty godne pozazdroszczenia... Ja tez tak chcem

To nie Ty pyszna jestes tylko u Ciebie jest pysznie

Zapraszam serdecznie, kawka z lodami prosze bardzo, ktos jeszcze zyczy?
No wlasnie ostatnio niewiele dzialam
Ale jak juz sie wezme

Marzena2007 napisał(a)

To samo napiszę, dlatego moźe rozplenice medium, ktore doratstaja ze szczotkami do 80-90 cm

Wole miskanty, chodzi tez o zrobienie delikatnej zaslony

Marzena2007 napisał(a)
Bociuś dziewczyny pytają czy teraz można dzielić trawy?? A kiedy przesadzić miskanty... Jestem w potrzebue bo zmieniam rabatę i muszę przesadzić gracki najpózniej we wrześniu. Dadzą radę. Morning light?

Marzenko, jak juz pisalam, dzielenie wiosna. Przesadzic mozesz, chociaz wiosna jest lepszym terminem, jesli jednak zaczniesz przesadzanie w drugiej polowie sierpnia - na poczatku wrzesnia to powinny zdazyc sie ukorzenic. Osobiscie jednak jestem zwolenniczka takich operacji na trawach na wiosne. Zwlaszcza jesli chodzi o wysokie trawy. Liscie moga nieprzyjemnie pokaleczyc...

Milka napisał(a)

Oblukałam w necie to ja ją mam, ale nie wiedziałam, ze to ona, dobre zatem nie wysyłaj Bociusiu

JulkAd napisał(a)

O dobre pytanie tez czekam na odpowiedź

miłego weekendu

patrz wyzej

paniprzyroda napisał(a)
Biel w ogrodzie dziwnym trafem u mnie zagościła na stałe i dominuje na jednej rabacie. Trawy cudne, ML można teraz dzielić? pilnie potrzebny, mam dużą kępę
Pozdrawiam.

Witam Pania Przyrode Musze koniecznie luknac na Twoja biala rabate, moze mnie natchnie co jest u mnie do poprawki

Nie polecam, zdecydowanie wiosna
Początki w Kruklandii 15:27, 09 sie 2014

Do góry
Poszerzam i poszerzam...i końca nie widać.
Ale pocieszam się, że to już ostatnie, bo więcej trawnika zabrać nie można.
Później znów będzie przesadzanie Chciałabym mieć projekt, bo się straaaaaasznie pogubiłam
Początki w Kruklandii 20:58, 08 sie 2014

Do góry
bociek napisał(a)

Ale mi Danusia palcem pokazala To siem liczy jako projekt co nie?
A zagladalas tutaj?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat

Całego ogrodu Ci nie pokazała
Byłam na projektowaniu...ale jakoś nic ciekawego nie wymyśliłam
Początki w Kruklandii 20:52, 08 sie 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

Ty nie kwękasz! Tobie się podoba! Mam to na piśmie...z dzisiaj

Ja będę tysiąc razy przesadzać...aż w końcu mi się spodoba.
No nie da rady inaczej

Ale mi Danusia palcem pokazala To siem liczy jako projekt co nie?
A zagladalas tutaj?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat
Początki w Kruklandii 20:18, 08 sie 2014

Do góry
bociek napisał(a)
No i skad ja to znam. Jest projekt wszystko gra i buczy, nie ma projekta bur...llo bum bum

Ale przynajmniej czlowiek probuje, choc kaleczy Juzka, damy rade, co bedziemy kwekac

Ty nie kwękasz! Tobie się podoba! Mam to na piśmie...z dzisiaj

Ja będę tysiąc razy przesadzać...aż w końcu mi się spodoba.
No nie da rady inaczej
Początki w Kruklandii 20:12, 08 sie 2014

Do góry
No i skad ja to znam. Jest projekt wszystko gra i buczy, nie ma projekta bur...llo bum bum

Ale przynajmniej czlowiek probuje, choc kaleczy Juzka, damy rade, co bedziemy kwekac
Ogród na glinie 20:13, 07 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Małgosiu, szczęka mi opadła. Jak ty świetnie myślisz głośno, rysując i wychodzi z tego coś konkretnego. Zauważyłam też, że pewne linie zapożyczasz z innych ogrodów - projektów, a to znaczy, że do ogródków zaglądasz po konkrety i się inspirujesz. Zapamiętujesz wiele. Ja tak nie potrafię, więc podziwiam Cię za to.
Ja myślę kawałkami, nie potrafię globalnie planować ogrodu i to mnie gubi.
Mam pytanie. Jak narysowałaś pierwszy raz projekt (plan ), to go kopiowałaś do nanoszenia zmian? Jak pracujesz nad projektem, bo pewne linie zostają, inne zmieniają miejsce... pytam się od strony technicznej. Bo taki szkic na papierze wcale łatwo się nie przerabia.
Koło mi się podoba. I to bardzo.
edit: Chodzi o to koło na ognisko

Przyjrzyj się dokładniej, bo tu jest dużo rysunków Barbary.
To prawda że wzoruję się na innych, biorę to co mi odpowiada, ale uwzględniam też moje potrzeby i możliwości działki.

Ja osobiście rysuję na kartce, ale potem kładę kalkę techniczną, taką przeźroczystą i szkicuję ołówkiem. Jak mi odpowiada, to daję kalkę pod spód i na okno, wtedy przerysowuję na kartkę.
Ogród na glinie 19:37, 07 sie 2014

Do góry
Małgosiu, szczęka mi opadła. Jak ty świetnie myślisz głośno, rysując i wychodzi z tego coś konkretnego. Zauważyłam też, że pewne linie zapożyczasz z innych ogrodów - projektów, a to znaczy, że do ogródków zaglądasz po konkrety i się inspirujesz. Zapamiętujesz wiele. Ja tak nie potrafię, więc podziwiam Cię za to.
Ja myślę kawałkami, nie potrafię globalnie planować ogrodu i to mnie gubi.
Mam pytanie. Jak narysowałaś pierwszy raz projekt (plan ), to go kopiowałaś do nanoszenia zmian? Jak pracujesz nad projektem, bo pewne linie zostają, inne zmieniają miejsce... pytam się od strony technicznej. Bo taki szkic na papierze wcale łatwo się nie przerabia.
Koło mi się podoba. I to bardzo.
edit: Chodzi o to koło na ognisko
To tu... 15:41, 07 sie 2014

Do góry
Zielona napisał(a)

Projekt robi Danusia?

Już teraz nie wyobrażam sobie żeby mógł to zrobić ktoś inny.
To tu... 15:00, 07 sie 2014

Do góry
MAD napisał(a)

Jednak. Tylko nie na całość, a na 2/3 działki.

Też rozważałam taką opcję Gratuluję i trzymam kciuki. Projekt robi Danusia?
Postawić trawkę nad i... 13:55, 07 sie 2014

Do góry
reniuniek napisał(a)
Agnieszko, już od jakiegoś czasu po cichu oglądam twój ogród a potem szukam twojego wątku po Ogrodowisku Teraz sobie go zaznaczam Jestem pod ogromnym wrażeniem, pięknie wszystko skomponowałaś! Cudnie u ciebie!
Będę podziwiała dalej
Pozdrawiam.
Renata.

...muszę Cię rozczarowac ale ja tego nie skomponowałam...to projekt Gardenarium... ja go tylko realizję... ale dziękuję za pochwały i zapraszam, wpadaj kiedy tylko masz ochotę
Ogród na glinie 13:43, 07 sie 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)
ale z Ciebie pracowita mróweczka ta rabata z red baronami wyszła bardzo fajnie - raczej nie dawałabym już innej odmiany żurawki - ale co ja tam wiem zielona jestem jak szczypiorek na wiosnę

widzę,że pierwotny projekt idzie do przeróbek hihi ja też często przerabiam wcześniejsze pomysły

musi być baza wyjściowa - 1 projekt, by było co dopracowywać
Ogród na glinie 13:23, 07 sie 2014

Do góry
ale z Ciebie pracowita mróweczka ta rabata z red baronami wyszła bardzo fajnie - raczej nie dawałabym już innej odmiany żurawki - ale co ja tam wiem zielona jestem jak szczypiorek na wiosnę

widzę,że pierwotny projekt idzie do przeróbek hihi ja też często przerabiam wcześniejsze pomysły
To tu... 12:49, 07 sie 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Czyli jednak gotowy projekt na całość?

Jednak. Tylko nie na całość, a na 2/3 działki.
To tu... 12:48, 07 sie 2014

Do góry
Czyli jednak gotowy projekt na całość?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:15, 07 sie 2014

Do góry
nie wiem czy w dobrym miejscu kieruję pytania ale mam nadzieję, że ktoś mi pomoze:
zaczynamy od zera, wokół domu glina,
zebraliśmy koparką wierzch, nasypaliśmy piachu zasypowego,

na to mamy zamiar połozyc siatkę na krety a na to ziemię docelową (czarnoziem)
pytanie 1.
czy ten piach musi być zageszczony na płasko na "twardo"?

czy wystarczy go wryrównać położyc siatkę i wałować tyko ziemię docelową pod trawniak?

pytanie 2.
będą u nas rabaty
czy rozkładac gięte bordery typu eko-bord, jak już bedzie uwałowany czarnoziem? i częśc rabatową tedy pokryć geowłokniną?bo trapi mnie rzecz czy wtedy rabata nie bedzie za wysoko i nie będzie widać tego plastiku? czy ten border kłaśc nizej?

pytanie 3.
sami zakładamy system nawodnienia, projekt jest - co i gdzie, ale prosze o podpowiedz w którym momencie go kłaść po nałożeniu czarnoziemu czy już teraz jak jest tylko piach? jak wygodniej z doświadczenia?
i proszę mi napisać jak głeboko mają być zakopan rury?

pytanie 4.
czy tam gdzie będą rabaty tak samo daje sie piach i ziemie ( oczywiście pod okreslone krzaki i krzewy jak będę wkopywała dam ziemie odpowiednią z "worka"
i czy tam też dawać siatkę na krety, skoro i tak będzie pocięta przy wkopywaniu roślin?

dodam, ze rośliny na rabatach będą pojawiały sie sukcesywnie
nie od razu wszystko na raz

dziękuję i pozdrawiam wszystkich

Ogród na glinie 09:02, 07 sie 2014

Do góry
Wczoraj siedziałam jeszcze nad projektem. Wytyczyłam linię rabaty wokół studni i wychodzi głupio, jakoś wąsko jednak.

Tutaj projekt w fazie czerwcowej (studnia na czarno):

a tu zdjęcia real:

Ogrodowa zachciewajka :) 23:53, 06 sie 2014

Do góry
Kasiu, zglębiłam całość i tak szczerze mówiąc to wiesz co chcesz. Idziesz w dobry kierunku. Masz projekt ogrodu już narysowany. Uwzględniłaś tam wszystko co potrzebne. Dlatego ja nie jestem Tobie do niczego potrzebna tylko kibicować i podpatrywać. Sama świetnie sobie radzisz oby wiecej takich osób było - zdecydowanych - gratuluję
Ogród wśród pól i wiatrów 18:03, 06 sie 2014

Do góry
marta_d napisał(a)

Jolu Danusia robiła Ci projekt?

Danusia doradziła mi kilka razy na początku, i inne osoby również.
Nie ma żadnego projektu Martusia.

Na Francuskiej 17:16, 06 sie 2014

Do góry
Ewa_w_ogrodzie napisał(a)

Magdo ucieszyłam się, że wypatrzyłam u Ciebie wypisz wymaluj taką wąską rabatę jak moja.

Widziałam też zdjęcie z tego roku pięknie, ale powiedz co robisz żeby wyglądała ładnie od kwietnia do października. Sadzisz 3 razy w sezonie czy masz kwiaty tak dobrane, że cały czas kwitnie.

Moja poprostu straszy, są okresy kiedy coś ładnie kwitnie np wiosną szafirki, teraz zaczynają mieczyki, ale jak widzisz na zdjęciu czasem straszy.

Podziel się proszę swoimi patentami na ten wąski pasek, u mnie niestety dodatkowy minus że w cieniu do godziny 14.00.

Wymalowałam "projekt" floksy, rudbekia itp ale Ania z leśniczówki mówi, że za wąska rabata na te moje pomysły, więc muszę coś innego wymyślić. Ania też ma swoją propozycję. Może jak znajdziesz chwilę to zerkniesz do mnie i coś poradzisz.

Ewo, nie mam patentu na tę nieszczęsną rabatę. W tym roku posadziłam na niej miniaturowe dalie ( raczej słabo tu rosną), krokosmie ( same liście na razie), aksamitki i gazanie z własnego siewu ( może zakwitną w tym roku?). Ostróżki wysiały się same.
Przyznam, że zapomniałam o pomyśle z rudbekią Ostatnio myślałam o jakiś trawach, które mogłyby wytrzymać silne słońce i suszę. To rabata od strony południowej, słońce tu mocno praży. Może trawy i rudbekia to byłby dobry pomysł? Mój eM wymyślił sobie sumaka w ogrodzie. Tyle razy o tym mówił, że raczej nie odpuści. Wybrałam dla niego miejsce na tej wąskiej rabacie, najwyżej nie przeżyje choć przyznam, że bardzo podoba mi się to drzewko.
Ja na projektowaniu/ doradzaniu innym się nie znam. U mnie to jest tak: czasem wyjdzie, czasem nie.
Pozdrawiam.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies