Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 12:05, 07 sie 2014

BarbaraM napisał(a)
Moim zdaniem dobrze będzie skrócić nieco ten ogród i przesłonić częściowo żeby był ciekawszy.
W projekcie który przedstawiłaś od domu widać wszystko jak na dłoni a w ogrodzie nie o to chodzi.
Dlatego narysowałam na środku taki jęzor który należałoby obsadzić wyższymi roślinami np.drzewami (tulipanowiec itp.)
Oprócz tego przedstawiłam linię rabat wg.własnego pomysłu.
Przede wszystkim rabaty należy uprościć.Nie robić tak wielu zakoli z którymi potem nie wiadomo co zrobić.
Grab "Pendula" można okolić kostką w taki sposób jak zaproponowałam.

Oto mój pomysł.

Basiu dziękuję za Twoja propozycję.
Teorię znam, że nie powinno być wszystko widoczne jak na dłoni.
W praktyce nie jest to takie łatwe.
Tam gdzie warzywnik to jedyne miejsce nasłonecznione i oddalone od ulicy, wiec niebardzo mogę je przewęzić. Myślałam o ułożeniu rabat 1x2m wzdłuż i pokombinowaniu, ale przewężenie to zawsze mniej miejsca na warzywa. Mogłoby być ciekawiej w innym ustawieniu niż 3 rabaty koło siebie...

A co do jęzora, to mam w tej chwili koncepcję nad którą pracuję - koło żwirkowe wypoczynkowe z posadzonym na nim ambrowcem, okalone ekranem z cisa, który nieco zasłaniałby co się na tym kółku dzieje. No i wcześniej zakręca niż jest narysowane zasłaniając śmietnik.

Jak narysuję to pokażę. Pokombinuję jeszcze z tym warzywnikiem.
BarbaraM 12:11, 07 sie 2014

No to pracuj,pracuj.
Jeśli będziesz chciała to możesz na mnie liczyć.
Ja nie wiem jaka tam okolica,jakie uwarunkowania itp. więc narysowałam co mi przyszło na myśl.
Malgosik 12:16, 07 sie 2014

BarbaraM napisał(a)
No to pracuj,pracuj.
Jeśli będziesz chciała to możesz na mnie liczyć.
Ja nie wiem jaka tam okolica,jakie uwarunkowania itp. więc narysowałam co mi przyszło na myśl.

Gdyby się tak dało półokrągła wyniesioną rabatę drewnianą zrobić na przodzie studni, to możnaby wykorzystać tą przestrzeń na warzywa. Maliny muszę jeszcze gdzieś umieścić, ale ścieżka na tyły studni musi być.
BarbaraM 12:36, 07 sie 2014

Ścieżkę wokół studni możesz zrobić.

Jeszcze jeden pomysł z nieco zróżnicowanym terenem.Mogłoby się trochę więcej dziać w tym ogrodzie.
Stopień mógłby mieć wysokość 10-15cm. Zależnie jak nas teren puszcza.

BarbaraM 12:43, 07 sie 2014

Na razie podaję ci propozycje kształtu rabat.Potem można będzie pomysleć nad nasadzeniami.Ale myślę że do tego będzie więcej podpowiedzi od innych.
Możesz też zrobić tak:

Magda_ 13:23, 07 sie 2014

ale z Ciebie pracowita mróweczka ta rabata z red baronami wyszła bardzo fajnie - raczej nie dawałabym już innej odmiany żurawki - ale co ja tam wiem zielona jestem jak szczypiorek na wiosnę

widzę,że pierwotny projekt idzie do przeróbek hihi ja też często przerabiam wcześniejsze pomysły
Malgosik 13:25, 07 sie 2014

BarbaraM napisał(a)
Ścieżkę wokół studni możesz zrobić.

Jeszcze jeden pomysł z nieco zróżnicowanym terenem.Mogłoby się trochę więcej dziać w tym ogrodzie.
Stopień mógłby mieć wysokość 10-15cm. Zależnie jak nas teren puszcza.

ale masz rękę do tych okrągłości!
poziomy odpadają, taras mam prawie na poziomie trawnika, niewysokie podmurówki, grunt nieprzepuszczalny - woda mi się do domu naleje...
podnieść się nie da, a jak obniżę po części, to będę miała wielką kałużę do której spłyną wody opadowe od wszystkich sąsiadów
ale ciekawie jest z terenem urozmaiconym
BarbaraM 13:30, 07 sie 2014

W takim razie nie musisz podnosić terenu.
Tam gdzie jest napisane "stopień" wystarczy pociągnąć obrzeże z kostki i zaznaczyć nią tylko kształt.
Wtedy jest na czym oko powiesić i wszystko się ładnie kształtuje.
W sprawie krągłości mam po prostu wprawę
Malgosik 13:43, 07 sie 2014

Magda_ napisał(a)
ale z Ciebie pracowita mróweczka ta rabata z red baronami wyszła bardzo fajnie - raczej nie dawałabym już innej odmiany żurawki - ale co ja tam wiem zielona jestem jak szczypiorek na wiosnę

widzę,że pierwotny projekt idzie do przeróbek hihi ja też często przerabiam wcześniejsze pomysły

musi być baza wyjściowa - 1 projekt, by było co dopracowywać
Malgosik 13:45, 07 sie 2014

BarbaraM napisał(a)
W takim razie nie musisz podnosić terenu.
Tam gdzie jest napisane "stopień" wystarczy pociągnąć obrzeże z kostki i zaznaczyć nią tylko kształt.
Wtedy jest na czym oko powiesić i wszystko się ładnie kształtuje.
W sprawie krągłości mam po prostu wprawę

Basiu dziękuję. Pracuję dalej, na ile dziatwa pozwoli.