Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 07:42, 07 sie 2014

ewakatowice napisał(a)
Małgosik, mam pytanie czy na tarasie potrzebujesz między słupkami deski?
Skąd pomysł na tarasie aby dać słupki i deski?

Jak siedzisz na tej cudownej ławeczce to widzisz ogród i zawijaska?

Ja kupiłam już taki taras
To znaczy dom z tarasem ogrodzonym płotkiem.
Ławeczka jest pod daszkiem i patrzę na wprost do ogrodu. Rzut na stronie nr 5. Żwirową rabatkę zasłania mi wtedy płotek.
A zawijasek z miłorzębem to jest po wschodniej stronie domu - frontowa rabata.

Muszę przemyśleć ten żwirek. Kontrastuje tak tylko przy tej kostce, bo na tle desek tarasowych to fajny daje kontrast, ale w połączeniu z brukiem, to już jakby nie pasował.
Malgosik 07:49, 07 sie 2014

nicol21 napisał(a)

Cieszy ten pierwszy kwiatek i ten wzrost, prawda?
Zobaczysz - za rok z tego będzie krzak wielki że hoho!

Jakoś tak średnio komponują mi się te kamienie na żwirku. Albo kwestia różnego koloru żwirku i tych kamieni, albo po prostu zestawienie jakoś tak średnio mi podeszło.

a co do żurawek w okolice wjazdu - to czy je masz w doniczkach żeby sobie przystawić czy są jeszcze za małe żęby widać było. tam jest dość ciemno więc chyba te jasne żuraweczki tam ładniej wyglądają [bo innaczej zleją się z korą]

U mnie 1 kwiatek lawendy nijak się ma do łanów lawendy u innych. Ale mimo to cieszy
Narazie wygląda na to, ze gleba ma wystarczająco przepuszczalną. Podlewa mniej niż bukszpany. Ale zdaża się ze leje i narazie nie brązowieje.
Przy parkingu tło jest ciemne, bo płot taki, ale od godziny 12 tam świeci i jest jasno.
Będą jeszcze trzmielinowe głowy, więc rozświetlą i może jakieś turzyce dołem, z boku mogłyby być te różowe żurawki, bo będą miały jaśniejsze towarzystwo. Nie wiem tylko czy nie będą blade z powodu słońca.
Malgosik 07:51, 07 sie 2014

Karabela napisał(a)
Myślę że Ewa dobrze ujęła kolor żwiru, poszukaj w takim odcieniu. Zurawki też wg mnie Georgia, sama je mam i sa super
Kawal roboty zrobione, gratuluję)

różowego żwiru to chyba nie ma, ale beżowy, albo beżowo-szary dałby ten efekt
nie będzie się wtedy zlewać znowu?
Malgosik 07:54, 07 sie 2014

Iwk4 napisał(a)

Co do żwirku się nie wypowiem. Bo czasami niemoc nas ogarnia i musimy trochę pokombinować z tym co mamy, a nie kupować następne. Skoro ten już jest, a ci bardzo przeszkadza, dodaj na górę trochę w innym kolorze - niby taka mieszanka. Z drugiej strony, ten żwirek ma kolor podobny do słupków, a kostka zbliżony do desek na tarasie. Tak to na zdjęciu widzę.
Natomiast nie podoba mi się ułożenie dużych kamieni. Onemają wyglądać, jaby trochę przypadkowo siętam znalazły, więc nie mogą leżeć tak wokół roślin. Musisz z nimi Małgosiu pokombinować. Pozdrawiam.
Chyba niewiele pomogłam, ale widzę, że doradców masz wielu. Coś wymyślisz.

Tak, te kamienie będą swobodniej, najlepiej jakby coś się jeszcze z nich zwieszało... W sumie to muszę je gdzieś zagospodarować, może zagłębić trochę w żwirek, by jakoś bardziej naturalnie wyglądały. Pomyślałam, że nigdzie im nie będzie lepiej jak wśród lawendy i sosenek.
Malgosik 09:02, 07 sie 2014

Wczoraj siedziałam jeszcze nad projektem. Wytyczyłam linię rabaty wokół studni i wychodzi głupio, jakoś wąsko jednak.

Tutaj projekt w fazie czerwcowej (studnia na czarno):

a tu zdjęcia real:

Malgosik 09:02, 07 sie 2014

Wymyśliłam, że obejmę jednak tą studnię rabatą, by nie utrzymywać tam trawnika, a wokół studni ułożę ścieżkę z desek. Między deskami kora lub żwirek, albo ziemia, najlepiej by całość stanowiła z pozostałą częścią rabaty. Na rysunku studnia z deskami wokół, jarząb z krzyżykiem (czyli istniejący) i koło żwirowe z huśtawką.

Bardzo mi się półkola i takie ścieżki podobają.
Konieczny jest swobodny dostęp do studni od strony ogrodzenia, bo jest tam kranik i prąd. Ponadto trzeba się dostać do porzeczek i truskawek.
Tylko co na to mój M.

Zaczęłam tez kombinować z okrągłym żwirowym placykiem pod huśtawkę i inne mebelki, ale jak wyszłam na zewnątrz to stwierdziłam, że jest za blisko tarasu, który jest ogrodzony płotkiem ze słupkami i tworzy się wąski przejście między nimi. Byłby tam trochę na siłę. Konkurencja dla tarasu.
Tak więc huśtawka będzie na mniejszym prostokącie, a na kółko mam już pomysł w ogrodzie tam gdzie ambrowiec. Mam wstępne szkice. Jak narysuję to wrzucę do oceny

I co myślicie o takie ścieżce?
Malgosik 09:18, 07 sie 2014

Jeszcze jeden problem mam taki, że przy studni jest niżej i gromadzi się tam woda. Deski będą w niej dłużej niż byłyby gdzie indziej. Przyszło mi do głowy, by wykopać dół na pół metra i dać do niego żwir z piaskiem, dopiero na nim deski. Woda prędzej tam zejdzie, ze studni odpompujemy i deski będą stać krócej w wodzie.
Ale może to być pułapka, bo ściągnę wodę z innych okolic, bo tam będzie przepuszczalnie i deski i tak będą stać w wodzie.
W każdym razie ścieżkę musimy wykonać własnymi rękami. Jakie deski, by się nie poskręcały??????
EPODLAS 09:55, 07 sie 2014

Witaj, pierwszy raz jestem w twoim ogrodzie. Wysiłek w ogród włożony duży, ale efekty widać. Dużo roślin fajnie skomponowanych. Ostatnie rabata z żurawikami, cisami i Red Baronem - udana. Red Baron to fajna trawa, potrzebuje słońca, żeby się wybarwić. Będe zaglądać do ciebie. Pozdrawiam.
BarbaraM 10:39, 07 sie 2014

Moim zdaniem dobrze będzie skrócić nieco ten ogród i przesłonić częściowo żeby był ciekawszy.
W projekcie który przedstawiłaś od domu widać wszystko jak na dłoni a w ogrodzie nie o to chodzi.
Dlatego narysowałam na środku taki jęzor który należałoby obsadzić wyższymi roślinami np.drzewami (tulipanowiec itp.)
Oprócz tego przedstawiłam linię rabat wg.własnego pomysłu.
Przede wszystkim rabaty należy uprościć.Nie robić tak wielu zakoli z którymi potem nie wiadomo co zrobić.
Grab "Pendula" można okolić kostką w taki sposób jak zaproponowałam.

Oto mój pomysł.

Malgosik 11:59, 07 sie 2014

EPODLAS napisał(a)
Witaj, pierwszy raz jestem w twoim ogrodzie. Wysiłek w ogród włożony duży, ale efekty widać. Dużo roślin fajnie skomponowanych. Ostatnie rabata z żurawikami, cisami i Red Baronem - udana. Red Baron to fajna trawa, potrzebuje słońca, żeby się wybarwić. Będe zaglądać do ciebie. Pozdrawiam.

Witaj.
Dzięki za odwiedziny. Red Baron będzie miał słoneczko