Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Leśne Wzgórze 17:32, 25 lut 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Na zdjęciu ta kalina wygląda ładnie, pewnie to Roseum, Pytałam gdyż Twój ogród przypomniał mi kiedyś widziany ogród i zakątek w nim, gdzie drzewa były podsadzone kalinami Compactum plus trochę leśnej roślinności. Ta kalina rośnie tak fajnie kompaktowo, taka przysadzista kulka - próbowałam ją poźniej kupić ale nie mam jej.

Nie umiem Ci powiedzieć czy to Roseum, kupiona została jako kalina koralowa i nic więcej na etykiecie nie pisało. Ale fakt, że bardziej przypomina roseum niż compactum.
Leśne Wzgórze 17:25, 25 lut 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Zaglądam czy u ciebie też wiosna No i czy wiewióry już wszystkie orzechy ci wyjadły Kalina koralowa jest piękna, takie białe pompony Pozdrawiam i miłego tygodnia życzę

Dopóki moja babcia ma orzecha to wiewiórki będą miały orzeszków pod dostatkiem. Kalina z pewnością nie jest tak wytworna jak RH czy azalie ani tak efektowna jak hortki, ale jest mało kłopotliwa i też ma swój urok.
A tu wiosna:

Leśne Wzgórze 13:05, 25 lut 2014

Do góry
Bardzo ładny pokrój ma ta kalina
Leśne Wzgórze 13:03, 25 lut 2014

Do góry
Na zdjęciu ta kalina wygląda ładnie, pewnie to Roseum, Pytałam gdyż Twój ogród przypomniał mi kiedyś widziany ogród i zakątek w nim, gdzie drzewa były podsadzone kalinami Compactum plus trochę leśnej roślinności. Ta kalina rośnie tak fajnie kompaktowo, taka przysadzista kulka - próbowałam ją poźniej kupić ale nie mam jej.
Ogródek Anity 10:25, 25 lut 2014

Do góry
Ale rzeczywiście u ciebie ruszyło wszystko.. u mnie jeszcze większość roslin śpi... no nie bo kalina u mnie tez ma juz wydatne pączki.
Czy to sa te rozchodniki takie wysokie o jasno zielonych lisciach "kapusty" . Te które miałas w 3 kolorach ?
Chętnie bym sie poczestowała kawałkiem twoich rozchodników jesli bedziesz je rozsadzać, szczególnie tych białych i ciemnoczerwonych.

Mój peris nie jest taki ładny jak twój, przezył, przezimował - bo w tym roku zima licha była, ale poprzedniej zimy podmarzł mocno i prawie 2/3 musiałam wyciąc, potem jak tworzyłam rabate to przesadziłam go do innych kwasolubnych , tam jest nieco osłoniety wiec nawet jakby zima była ostra to da radę lepiej niz w starym miejscu. Tak wiec i tak ciesze sie że go uratowałam i że w ogóle zyje, nie narzekam........
Ogródek Anity 07:44, 25 lut 2014

Do góry
Małgoś
Porządki dopiero zaczęto! Jeszcze muszę derenie przyciąć i to radykalnie nad ziemią, żeby je odmłodzić, maliny, bo zapomniałam, przekopać warzywnik z obornikiem...kory dosypać na rabatach, a najpierw chwasty powyrywać....echh.....
A na razie jakby szła wiosna bez już ma takie pąki

Kalina też jakieś tam ma, muszę o nią zadbać, bo coś kiepsko rośnie

I byliny ruszyły co widać po uprzątnięciu zeszłorocznych pozostałości
Rozchodniki
Leśne Wzgórze 19:30, 24 lut 2014

Do góry
Zaglądam czy u ciebie też wiosna No i czy wiewióry już wszystkie orzechy ci wyjadły Kalina koralowa jest piękna, takie białe pompony Pozdrawiam i miłego tygodnia życzę
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 17:54, 18 lut 2014

Do góry
O, jak miło, że chciało się Tobie zawitać do mnie Właśnie wróciłam z ogródka, posprzątałam resztki liści, wycięłam co nieco i odkryłam, że moje zimozielone turzyce są ugniecione i pogryzione przez jakieś okoliczne kocury i jakby tego było mało, to zaczęły się w nie załatwiać. Lubię koty, ale muszę coś wymyślić, żeby je odstraszyć.
Aniu, w cieniu i półcieniu, to już wiesz, że niezastąpione są żurawki i hosty. Świetnie w takich warunkach sprawdzają się tawułki (na zdjęciu), które kwitną na różowo, karminowo i biało. Lubią wilgoć. Obecnie mam dwie i dosadzę jeszcze kolejną.
Do cienia na pewno jeszcze barwinek, który ładnie zadarnia podłoże, orliki, konwalie i bukszpany sobie poradzą. Aaaa, jeszcze paprocie i bluszcz, a z krzewów kalina, dereń kousa, który bardzo chcę mieć, cudowne cisy.
Na pierisy trzeba uważać, mogą przemarzać zimą. Swojego nie okrywałam niczym i ma się dobrze.
Pozdrawiamy z Fikusiem Ciebie i Twoja córeczkę

Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 19:53, 17 lut 2014

Do góry
jeszcze raz dziekuję Danusiu za fantasytczną podpowiedz, chwilę mnie nie było bo zmarł teść i wcześniej nie odpisałam. A z miłorzębów zdjęte brudne kaptury i ogladam codziennie czy już jakies pączki wychodzą - na razie ładnie zaczęła magnolia i kalina, aż sie boję zeby nie przymroziło jeszcze w tej lutowej wiośnie...
Ogrodowe przygody 15:35, 16 lut 2014

Do góry
Dziś przeszłam się po ogrodzie, oprócz cebulowych wzeszły: floksy, 1 kiełek piwonii, laitra. Nabrzmiałe pąki ma już kalina. Sama jestem ciekawe co z tego będzie.
W ogródku Iwony 16:54, 15 lut 2014

Do góry
wajgela Variegata

żółty berberys i bordowa wajgela, a pomiędzy nimi trzcinnik

pęcherznica "Luteus"

kalina -pierwsze kwitnienie, w tym roku liczę na więcej

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:37, 13 lut 2014

Do góry
keiki napisał(a)
Dzięki DZiewczyny za info o powojnikach. Wszystkie mam z grupy Viticella: Polish Spirit , Purpurea Plena Elegans i Emilia Plater. Wiem, że ciąć silnie tylko czy JUŻ ?? Bo we Wrocławiu już dość ciepło, kwitnie mi kalina - w sumie nieprzerwanie od października i pąki tych powojników już takie dość nabrzmiałe, ale nie chcę przedobrzyć i ciąć za wcześnie....

Polish spirit , pupurea (przepiękny), emilia czytam że lubią cięcie silne w okresie II-III więc ja już bym cięla. Moje juź przyciete.
Ogród w cieniu brzozy 13:51, 13 lut 2014

Do góry
Aganiu tak, właśnie liściory ma piękne, ja swoją już dzieliłam, ona daje sobie radę posadzona nie do końca w cienistym miejscu, musi się tylko dobrze zakorzenić.
Popieram Cię w pełni co do drugiej kwestii, niech tylko słoneczko pobudzi nasze ogrody.

Ewo ta kalina Sargenta nie rośnie u mnie zbyt szybko, ale kwitnie od początku.
Ja posadziłam na jesieni szachownice cesarskie w rejonie ich działań -podobno również odstraszają gryzonie, a na wiosnę posieję gorczycę i nostrzyk w różnych miejscach. Zobaczymy co będzie.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:15, 13 lut 2014

Do góry
Dzięki DZiewczyny za info o powojnikach. Wszystkie mam z grupy Viticella: Polish Spirit , Purpurea Plena Elegans i Emilia Plater. Wiem, że ciąć silnie tylko czy JUŻ ?? Bo we Wrocławiu już dość ciepło, kwitnie mi kalina - w sumie nieprzerwanie od października i pąki tych powojników już takie dość nabrzmiałe, ale nie chcę przedobrzyć i ciąć za wcześnie....
Piaskownia na zakręcie 17:59, 10 lut 2014

Do góry
Byłam dzisiaj na działce i szok, tak przyroda ruszyła do przodu.

Tulipany

kalina

kalina

krokusy

W ogródku Iwony 08:33, 03 lut 2014

Do góry
Iwonko ---- ta trawa niebieska -----jedna której mam dużo to kostrzewa sina a jest jeszcze jeden krzaczek nie wiem czy ją widać ale nie wiem co to nie doczytałam Kalina moja nie kwitła długo i kiedyś wkurzyąłm się i kilka razy przywaliłam jej porządnie---- autentycznie ---- i od tamtej pory jest cudna a lekkiego życia tam nie ma Pozdrawiam w zimowy poranek Poszukam czy mam zdjęcie tej drugiej ,ale adjęcie będzie u mnie Kalina ma ok10 lat
Działka prawie w Borach Tucholskich 19:39, 31 sty 2014

Do góry
Zbyszku raju uchylasz, piękne czerwienie, dla mnie kolor liliowców niebywały w barwie masz super irysy, wyjątkowe kolory, ten TB szczególnie malutki, to gigant wśród kwiatów, przypomnisz mi jego nazwę

Owocki, podzudzają mój apetyt, już mam ślinotok........................... pycha mniam a słońce chyba zachodzące widoczek niesamowity

Zielona pstrokateria to same perełki, oj choruję na tego pstrokatego buka, cudowne ma liście, jak duży już jest u Ciebie, mam niedosyt, a tu widać tylko 3,5 listeczka jeszcze catalpa, kalina, klony, dereń i krzewuszki, czarny bez chyba, ale cuda
Działka prawie w Borach Tucholskich 19:25, 31 sty 2014

Do góry
cisza i spokój a że widać ze goście zaglądają (cichutko tak jak i ja ) to z przyjemnością porcja pstrokacizny

katalpa ...................................................................Spiraea japonica 'Rauttea' - tawuła japońska

wiąz

Kalina

miłorząb .......................................................................................dereń

klony

forsycja .....................................................................krzewuszka(jedna z 6)

krzewuszka ..................................................................klon jesionolistny

Ranczo Edy 12:51, 31 sty 2014

Do góry
Tawułki
crispa japońska

stephalandra crispa

Kalina jesienią
Ogród w cieniu brzozy 11:42, 31 sty 2014

Do góry
Jeszcze taki widoczek

Maj to również okres kwitnienia kalin, które lubię na równi z różami i hortensjami.
Młoda kalina japońska Mariesii, zachwyca kwiatami i trochę większa Sargenta Onondaga pierwszy raz zawiązała owoce

Kalina japońska St. Keverne, rośnie u mnie od ok. 6 lat, rozłożysta, w tamtym roku trochę schowała kwiaty w zieleni.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies