Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:03, 26 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Usunąć uschnięte badyle ... i w sumie to już można to zrobić bo szałwia szybko startuje

Czyli przyciąć przy ziemi...tak?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:22, 26 lut 2017

Do góry
frezja napisał(a)

Reniu, jak z szałwią postępować? nie cięłam po lecie i co teraz?? jak czyścić?

Usunąć uschnięte badyle ... i w sumie to już można to zrobić bo szałwia szybko startuje
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 21:59, 26 lut 2017

Do góry
Musiałam sobie wygoglować tę roślinę, a tu proszę, dowiedziałam się o nasionach chia bardzo zdrowych. Szałwia jako roślinka bardzo ładna, trzymam kciuki żeby dobrze rosła.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:40, 26 lut 2017

Do góry
Czerwiec to kwitnący miesiąc

szałwia i Amazon Mist

Pogubiłam się po drodze... 16:43, 26 lut 2017

Do góry
Szałwia powoli startuje, bukszpany o dziwo wyglądają o niebo lepiej niż w tamtym roku, przynajmniej są zielone lawenda potargana ale się pozbiera nie widać narcyzów i tulipanów w korze, o przebiśniegach nie wspomnę, trawa zmechacona i jeden kopiec kreta
Mirkowy ogród (początki) 20:49, 22 lut 2017

Do góry
Wykiełkowały mi już Jeżówki biała,żółta,bordowa
Wielosił ,Kocimiętka,werbena rigida szałwia jednoroczne (z nasionek od Anabell dzięki Haniu)fotki jutro wstawię
A tymczasem Cleome

I poziomki taka drobnica że hej.Jak to pikować?
Rewolucje w ogrodzie 18:05, 21 lut 2017

Do góry
Dzięki za zaproszenie, ale nie wiem czy podpowiem, czy raczej namieszam. Pewnie raczej to drugie .
Takie donice przy tarasie to moje marzenie, tylko, że nie mam tarasu .
Wiesz ja mam trochę spaczony gust taki nieogrodowiskowy .
Takie donice obsadziłabym czarcimi miotłami. Obejrzyj:
http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,1,1,0/czarcie-miotly-odc-469,976757.html
Są też iglaki i drzewa liściaste szczepione na nóżkach różnej wysokości, które nigdy duże nie urosną. W całkiem sensownych cenach znajdziesz na allegro (ja kupowałam i jestem zadowolona). Są w różnych kolorach: zimą złote, zielone, o wiosennych czerwonych przyrostach, prawie niebieskie, nie trzeba ich ciąć, rosną w kule. Można pięknie skomponować by nie było nudno. Dołożyć jakieś kamienie (kilka) jeśli je lubisz (ja b. lubię). Jest jakaś odmiana berberysa nie gubiąca liści podobno na zimę , są też takie miniatury rosnące w kulę w różnych kolorach i odcieniach. Można też zamiast berberysów dodać trzmielinę albo rośliny skalne przewieszające się przez ścianki donic i tworzące zielone poduchy pomiędzy iglakami, ciekawe są nawet zimą.
Masz bardzo duży wybór .

Na tę rabatę gdzie masz tuje czy świerki? ... hmmm
Nie lubię tui ani bluszczu w ogrodzie, z innym smutnym miejscem mi się kojarzą .
Jeśli chcesz przesłony tarasu miskanty ML albo gracki będą lekkie i fajne. Dodałabym do nich to co bardzo lubię i co daje piękny zapach czyli najpospolitszy gatunek lawendy (lavandula angustifolia hidcote). Donica jest dosyć szeroka, chyba się zmieści.
Donice wyglądają na dosyć wysokie chyba mają ok. 1 m?
Namawiałabym Cię na ..... róże na rabacie pod donicami posadzone od białej poprzez różne odcienie różu aż do bordowej - prawie czarnej. Trzeba by było tylko dobrać odmiany o odpowiedniej wysokości. Przy ścieżce oczywiście lawenda albo szałwia niebieska.
Pod donicami za różami ostróżki niebieskie i granatowe.

Tak ja bym sobie zrobiła, gdybym tam mieszkała .
Sorry jeśli namieszałam .
Wysiewy czyli rozmnażanie dla cierpliwych;) 12:55, 20 lut 2017

Do góry
Złocień crazy daisy i znów szałwia
Wysiewy czyli rozmnażanie dla cierpliwych;) 12:54, 20 lut 2017

Do góry

szałwia omączona
Wysiewy czyli rozmnażanie dla cierpliwych;) 12:52, 20 lut 2017

Do góry
stipa i szałwia omszona
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:55, 20 lut 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
Dzięki Irenko, tak zrobię .

Alez proszę

ruszyła szałwia omszona i przy okazji widzę, gdzie biedronka spała
powojniki na łuku ruszyły

niebawem łuki będą zarośnięte, teraz badyli
Żywopłotki cisowe. 22:10, 19 lut 2017

Do góry
Anabell napisał(a)

Tak myślę z pojemniczkiem zrobić wstawić na podsiąkanie, jednak na parapecie suszy a szałwia b. wrażliwa.

Haniu
ja swoje siewki podlewam od dołu a od góry tylko zraszam.
Na dno pojemniczków sypię keramzyt to świetnie reguluje poziom wilgotności - mam wrażenie, że 'nie da się' przelać oczywiście podlewam od dołu rozsądnie i raczej w wodzie nie stoją.
Żywopłotki cisowe. 22:00, 19 lut 2017

Do góry
mira napisał(a)
Ja wysiałam wczoraj co nieco. Na razie tyle trzeba jakoś o to zadbać. Jak masz problem z podlaniem może spróbuj wsadzić pojemnik do wody na chwilkę i woda od dołu się dostarczy - chyba tak gdzieś widziałam.

Boję się że moje dalie przesuszyłam, były zawinięte w taki papier dość twardy więc tak nie przylegał - może je jutro jakoś skropię

pozdrawiam

Mira: )przed chwilą byłam u Ciebie ale zadzwonił mi telefon. a Ty u mnie.
Tak myślę z pojemniczkiem zrobić wstawić na podsiąkanie, jednak na parapecie suszy a szałwia b. wrażliwa.

Dalie te małe niskie karpy chcę posadzić do skrzyneczek balkonowych i zasypać ziemią, zostawię dalej w piwnicy przy oknie do światła one mają małe bulwki, bez ziemi. Duże karpy są zwarte z dużą bryłą i mniej narażone na wysuszenie.
Żywopłotki cisowe. 21:40, 19 lut 2017

Do góry
Marta R
Zasada jest, przykrywamy ziemią 3 razy grubość nasionka.
Ja stipę tylko leciusieńko przyprószyłam.

Joasiu

siewki wydaje mi się jeszcze słabe, choć upłynął tylko tydzień.

Mam posadzić do doniczek rośliny zakupione z torebek to kilka dalii, piwonia, rozpl. Karley Rose, 5 szt Tojadów, łubiny. Zrobię to w czwartek wcześniej nie mogę mam wychodne.

hm, kosmosy czekoladowe jak mocno rosną posadź do donicy, jeśli masz wykopane z dużą bryłą to jeszcze niech tak siedzą.
Ja kosmos przetrzymuję pierwszy rok, ale miałam przez dwie zimy karpy Lobelii wysokiej czerwonej to roślina podobna, karpy z dużą bryłą i nic im nie było ruszyły.

ok 10 dni temu byłam w piwnicy zglądałam rośliny dalie, kosmosy, lobelię, trytomię wszystko dobrze.
Tylko odkręciłam grzejnik w piwnicy czasie mrozów, po odrobinie wody dałam tym karpom tydzień temu, bałam się wysuszenia.

Kasiu

To szałwia.
Przypomniałaś, dobry czas na wysiew rzeżuchy, lubię na kanapeczkę.
Rewolucje w ogrodzie 11:38, 19 lut 2017

Do góry

Co tutaj można wsadzić, aby tworzyło całość? Podobają mi się trawy ( mam bronze form, może ona by mogła być w donicy z bukszpanami? tyko co potem? )
Tutaj jest patelnia i jedyne zaciszne miejsce w ogrodzie, więc może rozchodniki, lawenda, szałwia stipa jakaś wrażliwsza rozplenica z czarnymi kotkami? Żółty (lubię na jesień) mam wrażenie, że gryzie się z moim czerwonym dachem, ale może się mylę.
Jak to wszystko zgrać i ustawić. proszę o pomoc.

Danusi berberys ze stipą bardzo mi się podoba.

Żywopłotki cisowe. 22:25, 18 lut 2017

Do góry
Tylko nerwy z wysiewamizaglądam trzy razy dziennie i przepielęgnowałam szałwię, zresztą jak co rok
Wylegają siewki, w jednym pojemniczku.

drugi pojemniczek ma się dobrze. Szałwia lubi ciepełko a u mnie 20 st. Już nie wiem jak postępować kiedy opryskać, staram się tylko bokami ledwo nawodnić.

W maleńkim pojemniczku jest nowa roślinka 'Klip Dagga' zupełnie mi nie znana pomarańczowa wysoka. Dostałam od nowej forumowiczki, wymiennie za wysłane jej nasionka trawki Mayeste.
Najsilniej rośnie dalia kołnierzykowa, pewnie za wcześnie wysiana, znajdę jej miejsce na chłodniejszym parapecie.

Stipa dopiero się wynurza, wszystkie nasionka siane 12 lutego.

Rudbekia cherry i petunia tyci, tyci

Nie zrobiłam zdjęcia 'Purple Mayesty' ładnie powschodziło.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:49, 18 lut 2017

Do góry
Agania napisał(a)
Zaglądam Joasiu, czekam na Twoje wysiewy, one dodają mi sił i jak patrzę na zdjęcia z Twojego ogrodu, to moje czarnowidzctwo odchodzi....ogrodowisko jest odskocznią od codziennej gonitwy

Nie wierzę, że coś mogłoby się u Ciebie zmarnować

Moje wysiewy Aganiu w tym roku skromniutkie i narazie tylko rośliny ozdobne; ryż ozdobny, szałwia omączona i rozplenica kosmata. Prześliczne, kolorowe chaberki tak długo wisiały na stronie sklepu z nasionami (na górze) aż się skusiałam Nie wiem czy nie za wcześnie wysiałam, ale część nasion zostawiłam to najwyżej posieję prosto do gruntu.
Warzywka już zakupione ale będę je wysiewała do skrzyń, zawsze tak robię i plony mam niezłe. Rozsady selera i pora kupuję na lokalnym ryneczku.
W ubiegłym roku skusiałam się i wysiałam sałatę i rukolę do paletek, pikowałam, a i tak się wyciągnęły i ostatecznie wylądowały w kompoście. A te wysiane do skrzyń wyrosły że hej.
Tak że Aganiu i u mnie nie wszystko rośnie jak bym chciała.
Buziaki
Zostawiam Ci tak obazek żeby odpędzić czarne myśli

Pogubiłam się po drodze... 14:08, 18 lut 2017

Do góry
Dostałam od Kasi nasionka:
Czosnek alium nigrum
Rozmaryn
Pomidorki - mix typu cherry
Dynia mix ( bedzie ubaw bo nie wiadomo jakie odmiany)
Pomidorki tigerella
Szałwia błyszcząca luna
Dynia makaronowa
Żywopłotki cisowe. 22:55, 17 lut 2017

Do góry
Haniu dopingujesz i to jak Moja stipa od niedzieli jeszcze śpi.W zeszłym roku po tygodniu wzeszła wiec ma jeszcze 2dni aby się pokazać.Sałata na próbę wymiana masz rację w dwa dni wzeszła.

Edit
Stipa wykiełkowała, Cleome i Szałwia co mi sadzonki przysłałaś, zabrałam nasionka i posiałam.

Haniu jak wysiewalaś Carexa to nasionka przykywałaś ziemią?
Kwitnące skarpy 18:59, 17 lut 2017

Do góry
Szałwia pod cisteną fajnie to wygląda gdy roślina przeplata swoje kwiaty między pniami drzewa lub krzewu

Ja też mam swoją ulubioną różę

Mix wszystkiego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies