Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Doświadczalnia bylinowo-różana 20:16, 03 gru 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Elu witaj u mnie Tak, ta rabata tak się rozrosła. Mam ziemię gliniastą co prawda, ale bogatą w pożywienie dla roślin. Przeważnie albo szybko u mnie wszystko rośnie, albo wcale Np. liatra u mnie nie rośnie. Na tej rabacie rosną (od najniższych rozpoczynając) Scabiosa columbaria Pink Mist, szałwia omszona Blauhuegel, szałwia Caradonna, bodziszek nn, jakaś jednoroczna lewkonia, jednoroczna bordowa lwia paszcza, piwonia (tylko liście już widać) Alba Maxima, jeszcze Agastache którego jeszcze nie kwitło, no i róże, od lewej Louise Odier, St. Cecilia, Jude The Obscure. Te fioletowe to właśnie szałwie i to są byliny. Z tylu tło stanowią krzaki sąsiada

Dziekuje. Coz za profesjonalizm. Podziwiam. Ewuniu czy Ty masz te nazwy w glowie czy zapisujesz?
Doświadczalnia bylinowo-różana 19:26, 03 gru 2016

Do góry
Nowalijka napisał(a)

Witam. Właśnie zaczełam przeglądać Twoj wątek i jestem pod wrazeniem. Pieknie! Czy to możliwe ze w ciągu 2-3 miesiecy ta rabata tak rozrosła sie?. Niesamowite i pieknie. Ewuniu podpowiedz mi prosze co to za kwiaty na tej rabacie o fioletowych odcieniach i czy to byliny. Jakbyś mogła napisać co jeszcze jest na tej rabacie bede wdzieczna

Elu witaj u mnie Tak, ta rabata tak się rozrosła. Mam ziemię gliniastą co prawda, ale bogatą w pożywienie dla roślin. Przeważnie albo szybko u mnie wszystko rośnie, albo wcale Np. liatra u mnie nie rośnie. Na tej rabacie rosną (od najniższych rozpoczynając) Scabiosa columbaria Pink Mist, szałwia omszona Blauhuegel, szałwia Caradonna, bodziszek nn, jakaś jednoroczna lewkonia, jednoroczna bordowa lwia paszcza, piwonia (tylko liście już widać) Alba Maxima, jeszcze Agastache którego jeszcze nie kwitło, no i róże, od lewej Louise Odier, St. Cecilia, Jude The Obscure. Te fioletowe to właśnie szałwie i to są byliny. Z tylu tło stanowią krzaki sąsiada
Ogródek Iwony II 19:44, 30 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Edytko, ale pałki tylko ściąć i pokruszyć. Bo mam kilka sztuk. A jaka frajda, jak się ma potem łan własnej latrii Do tego kocimiętka i szałwia i białe jeżówki

ja wiem, sama nasiona czosnków pozbierałam, ale jakoś nie wierzę, że ich nie wyplewię zanim zdążą urosnąć
Ogródek Iwony II 18:59, 30 lis 2016

Do góry
Edytko, ale pałki tylko ściąć i pokruszyć. Bo mam kilka sztuk. A jaka frajda, jak się ma potem łan własnej latrii Do tego kocimiętka i szałwia i białe jeżówki
Ogródek Iwony II 16:52, 30 lis 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Często zaczynam lekturę Ogrodowiska od Twojego wątku Iwonko. Dzisiaj wchodząc na forum przeraziłam się ilością wpisów u Ciebie. ...

Beatko, naprawdę tyle tego było? O Matko
Uśmiałam się z twojej przygody ze skrzynką.
Masz rację, że zrealizuję tylko jeden pomysł. Wczoraj myślałam, że już wiem, który, ale nadal kotłują mi się za i przeciw. Ewoluuję. Pewnie tak do wiosny będzie
No cóż, jestem w taki głupi sposób uwrażliwiona. Czasami się Zbyszek śmieje, ze mnie łatwo rozśmieszyć, ale jeszcze łatwiej do łez doprowadzić. Tak już mam

A co do realizacji, potrzebuję czasu.
Jak byliście u mnie, Mirka powiedziała, że lawenda w obwódce bukszpanowej - to tak, jakby były dwie obwódki. Najpierw nie przyjęłam tego do wiadomości, a potem zaczęłam się zastanawiać. Efekt końcowy jest taki, że lawenda przesadzona, a w obwódce znalazła się szałwia i hortensje A lawenda posadzona jako półkule przy kąciku grillowym ma tam pachnieć i zachwycać Razem z jeżówkami i miskantem
Czekam efektu tegorocznego. Oj, bardzo mocno nie mogę się doczekać
Księżycowy... 10:12, 30 lis 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Do hortensji bym widziała kłosowca, wysokiego przetacznika, coś o strzelistych kwiatostanach. Rdest himalajski byłby fajny albo przetacznikowiec. Bukietowe tam są, prawda? A może trytomy z red baronem ładnie by wyglądały? Szałwia?
Podpowiedz, jaką kolorystykę byś tam chciała. Pomyślę jeszcze.

Własnie chodzi o to, że chciałabym wyciszyć ostrość kolorystyczną red barona. Nie do końca ona mi odpowiada (nie będę pisać co mi strzeliło, że tam go posadziłam). Dopasować do kolorów bylinowej. Kolorystyka: biel, fiolet, róż, niebieski. Ma to być niższe piętro (wysokość +- red baron), przed hortensjami (Limki), bo tych nie chcę ruszać.
Widzę, że kłosowce są różnej wysokości, lubią kwasowość podłoża i wilgoć, więc zgrałyby się z hortensjami.Znalazłam też inspirkę w połączeniu z trawami( akurat z niską rozplenicą) i rozchodnikiem.
Rdest bardzo lubię i podoba mi się. Szałwia zawsze i wszędzie
Rabata jest długa, a wąska myślę więc o jakichś 4-5 gatunkach bylin z trawami, tak, żebym mogła nawiązać do bylinowej.
Wszystkie sugestie i uwagi mile widziane. Będę je "trawić" do wiosny.
Księżycowy... 09:30, 30 lis 2016

Do góry
Do hortensji bym widziała kłosowca, wysokiego przetacznika, coś o strzelistych kwiatostanach. Rdest himalajski byłby fajny albo przetacznikowiec. Bukietowe tam są, prawda? A może trytomy z red baronem ładnie by wyglądały? Szałwia?
Podpowiedz, jaką kolorystykę byś tam chciała. Pomyślę jeszcze.
Tu ma być ogród :) 10:04, 25 lis 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
że względu na kolor przede wszystkim. Zamawialam je jako czosnek błękitny...nanszczesciebniewiele ich kupiłam. Trafiły właśnie do Magdy
Wiesz one u mnie maleńkie były. Może to wina miejsca.nie wiem.rosły tam gdzie szałwia pod oknem jadlni.ale były mniejsze od krokusow

A to taka historia z tymi czosnkami była, nieźle
Wiem, że malutkie, pewnie w pierwszym roku, żadnego efektu nie będzie, ale jak się rozmnożą powinno być ładnie.
Mój ogród pod górkę... 09:02, 24 lis 2016

Do góry
Poglądowo wstawiam jeszcze fotki z góry - widać, że w jednym miejscu rabata zdecydowanie wymaga poszerzenia. Planuję usunąć jałowca i dosadzić tam hortensje. Prosi się jeszcze jedna kula buksowa od strony jałowca. Przed hortki pójdą rozchodniki z jeżówkami a za hortki rozplenice. Od łysego miejsca w prawo planuję rozplenice z białymi różami i coś, jeszcze nie wiem co -rozchodniki, jeżówki a może szałwia, zawilce?

Tu ma być ogród :) 07:53, 24 lis 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

mam nadzieję, że się polubimy, musze się tylko przyzwyczaić, a zresztą do tej roboty to ja planuję eMa oddelegować na przyszłość.

Ale mam nadzieję, że nie masz bo różowe, a nie dlatego, że brzydkie?
Mi się spodobały u Magdy70, ale powinnam mieć z 10 razy więcej żeby był efekt.
że względu na kolor przede wszystkim. Zamawialam je jako czosnek błękitny...nanszczesciebniewiele ich kupiłam. Trafiły właśnie do Magdy
Wiesz one u mnie maleńkie były. Może to wina miejsca.nie wiem.rosły tam gdzie szałwia pod oknem jadlni.ale były mniejsze od krokusow
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:45, 23 lis 2016

Do góry
żywopłot ligustrowy nawet się trzyma

fajna szałwia, lubi cięcie nawet i 3 razy
i praktycznie zimozielona

uwielbiane molinie

Elaty, które się miały najgorzej
a teraz
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 11:25, 20 lis 2016

Do góry
i rabatka do zmiany, przeprowadzają się na pewno: stipa która przeżyje, lawenda, i werbena co pożarła małe krzaki hortensji.

H - hortensje Vanilla Fraise sztuk 3
B - prawie kulki bukszpanowe sztuk 5
L - lawenda
w rogu jest świerk serbski

plan wstępny jest taki:
- płot zasłonią cisy
- hortensje zostają (ewentualnie je rozsadze rzadziej)
- bukszpany w lini zostaną (ewentualnie zmienię linię nasadzeń)
- przed hortensje pójdą rozplenice (jako nawiązanie do rabaty przed warzywnikiem)
- i myślałam o jednym gatunku może szałwia omszona na pozostałą wolną całość?!

na razie proszę nie patrzeć na prostokąt z klonem tam będą w około drzewka same silver screpte a po L-ce bordowe żurawki, małe bukszpaniki stamtąd wysadzę bo się zrobił bałagan

Ogród Nety- moje marzenie 23:05, 15 lis 2016

Do góry
Plan na rabatę przed tarasem jest taki, że pod platanami będzie szpaler hortensji, a w nogach będą trawy zimozielone carex variegatus albo Amazon mist (bo mam ich dużo), a w nich szałwia. Ok czy nie?
Ogród Nety- moje marzenie 22:56, 15 lis 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Odnośnie tych monokolorystycznych rabat, które nie zabija finansowo, to do głowy przychodza mi:
irysy syberyjskie- maj/czerwiec
kocimiętka maj/listopad
rozplenice- czerwiec/styczeń
imperata cylindryczna
miskanty- czerwiec/styczeń
żurawki- całoroczne
berberysy green carpet-kwiecień/październik
berberys erecta- kwiecień/ październik
jeżówka purpurowa, czysty gatunek= lipiec/ wrzesień
astry krzaczaste sierpień/ wrzesień/październik
przywrotnik ostroklapowy kwiecień/ wrzesień
szałwia omszona czerwiec/ potem sierpień słabiej
lawenda lipiec/sierpień (trzeba ciąć w sierpniu jeśli chcemy mieć zwarte krzaczki
cebulowe szafirki, narcyzy, tulipany

z zimozielonych cisy kolumnowe, bukszpany, cyprysiki filifera aurea,

wielopniowe sa tez klony. Rosną szybciej od świdośliwy i mają ładniejszy kształt liści Ginnala, ściętolistny, ussyryjski. Pięknie się przebarwiają.

Te wszystkie gatunki, oprócz irysów, berberysów i astrów, nawet mam i można je porozmnażać lub dokupić, lub.... wymienic Ale ja myślałam, ze większośc z nich jednak do "wyrzucenia" będzie, bo za dużo gatunków. Nie?

Klony tez rozważałam. Zakupy wielopniowych planuję jednak na wiosnę, jak już będą ustalone nasadzenia, co by dobrać wielkość i kształt drzew.
Ogród Nety- moje marzenie 22:48, 15 lis 2016

Do góry
Odnośnie tych monokolorystycznych rabat, które nie zabija finansowo, to do głowy przychodza mi:
irysy syberyjskie- maj/czerwiec
kocimiętka maj/listopad
rozplenice- czerwiec/styczeń
imperata cylindryczna
miskanty- czerwiec/styczeń
żurawki- całoroczne
berberysy green carpet-kwiecień/październik
berberys erecta- kwiecień/ październik
jeżówka purpurowa, czysty gatunek= lipiec/ wrzesień
astry krzaczaste sierpień/ wrzesień/październik
przywrotnik ostroklapowy kwiecień/ wrzesień
szałwia omszona czerwiec/ potem sierpień słabiej
lawenda lipiec/sierpień (trzeba ciąć w sierpniu jeśli chcemy mieć zwarte krzaczki
cebulowe szafirki, narcyzy, tulipany

z zimozielonych cisy kolumnowe, bukszpany, cyprysiki filifera aurea,

wielopniowe sa tez klony. Rosną szybciej od świdośliwy i mają ładniejszy kształt liści Ginnala, ściętolistny, ussyryjski. Pięknie się przebarwiają.
Ogród Nety- moje marzenie 22:12, 15 lis 2016

Do góry
Oczywiście ważny jest dla mnie wygląd ogrodu przez cały rok. Dla każdego myślę, że jest ważny. Na pewno chciałabym elementy zimozielone, zarówno kuliste jak i kolumnowe. Na wiosnę myślę o łanach tulipanów, trawy zimozielone, łany werbeny lub perowskia, może lawenda lub szałwia,jeżówki, hortensje.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:32, 15 lis 2016

Do góry
bdan napisał(a)

Reniu mozesz przypomnieć z jaką trawą masz posadzoną tę szałwię, bo nie rozpoznaję tej zmrożonej

Fotki zimowego ogrodu piękne

Z szałwia rośnie Amazon Mist ... dziękuję
Podmiejski ogródek 15:48, 15 lis 2016

Do góry
Jak się już tak rozwinęłam, to dokończę. Po trzech latach od posadzenia pierwszych roślin, pielenia mam coraz mniej.Jesienią nie ścinam roślin, bo mi sie rozmnażają (szałwia, kocimiętka, przywrotnik, rudbiekie), ale wcześniej cięłam jesienią i wszystkie mimo wygwizdowa żyją. Także coś za coś. Robota jesienią i wiosną mniej, albo wiosną i wypatrywać "dzieci". W tym roku odchwaszczałam po raz pierwszy w maju. Także dasz radę. Gnojówek z pokrzywy nie robię, bo raptem jeden rok mi sie trafił, że budowa trwała i mąż mieszał. Ja nie mam kiedy. Pokrzywy wywalam na kompost. Zimą zbieram skorupki jaj, suszę "zwłoki" herbaty i bananów, z firmy zabieram kawowe fusy i wiosną karmię kompostownik. Nie używam nawozów mineralnych, bo na moich piaskach mija się to z celem. Sypię kompost i przekompostowane gówienko bycze. Wiosną w Lidlu kupuję wióry rogowe i też zapodaję. Od tego roku, uświadomiona przez Iwonkę-Toszkę używam mączki bazaltowej. Właściwie jedyną "fanaberią" w moim przyszłym ogrodzie są cisy. Reszta to "pospólstwo". Buziaki
Mały ogródek Andzi 00:20, 14 lis 2016

Do góry
przetacznik

żurawka

szałwia omszona

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:03, 12 lis 2016

Do góry
Patrzę tak na swoją ścieżkę do placyku grillowego (kiedyś może powstanie tam jakaś altanka z grillem stacjonarnym i paleniskiem...) i dochodzę do wniosku, że jest łyso. Symetrycznie, minimalistycznie, ale łyso.

Jest tak:

W projekcie miała być wzdłuż ścieżki półpergola, a po bokach od kamyczków roślinki. Jednakże nie zdecydowalismy się na jej postawienie z różnych względów (niestabilność konstrukcji, trudności przy koszeniu i in.).
Posiedziałam trochę w etytorze i narysowałam co by tu można zrobić i wychodzi mi coś takiego:

Na tych wysepkach znalazły by się rabatowe róże (chyba nikogo to nie zdziwi? ), kulki cisowe lub bukszpanowe, szałwia, stipa, może niska trzmielina Harlequin, jś turzyce albo kostrzewa, może jeżówki...

Co myslicie o tym pomyśle i o doborze roślin?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies