Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrod nad bajorkiem 18:36, 09 kwi 2023

Do góry
jeszcze kilka spojrzen na dzialke, tyle na razie moge pokazac

ubieglą wiosna posadzilam kilka swierkow Cupressina, epimediow i marcinkow, co wyjdzie zobaczymy. zadolowanych mam kilkanascie drzewek, doniczki z iryskami i piwoniami od Galgasi, barwinkiem od Apirilka, azalie, orszeliny i kilka fotergili. Ale to wszystko kropla w morzu potrzeb.

Chcialam w swieta zrobic choc jedna rabatę "podjazdową" ale tamtedy bedzie jezdzic koparka i dostalam chwilowa prosbe o nic nie robienie. Wiec jedynie sprzatam i mysle co by tu wykombinowac

Ogrod nad bajorkiem 18:03, 09 kwi 2023

Do góry
Serdecznie sie ciesze z tych wszystkich odwiedzin, nie myslalam ze tak szybko tyle znajomych twarzy sie pojawi

Robote ogrodowa juz uskuteczniamy, sprzatamy pobudowlane smieci zostawione przez panow pracujacych na budowie, typu pety, resztki folii, gruzu, styropianu, stare kanapki, kubki po kawie z maca wiecie jak jest

Podkrzesujemy suche galezie drzew, robie obchod co usunac, co zostawic. Mamy wykopanych kilka karp korzeniowych. Na pewno ich nie wywale, buszuja tam wiewiorki, chce jedynie przeniesc przy okazji koparki w inne miejsce.

Mam do zagopodarowania 7 wywrotek czarnoziemu, jak zabraknie pan koparkowy dostarczy kolejne, ma bardzo dobra ziemie z poglebiania stawow. Taka sama mielismy w poprzednim ogrodzie. Duzo organicznej materii, wymieszana z moimi piachami powinna dac rezultat. Jeszcze 3 zostały do rozwiezienia

Ja przygotowuje obecnie jakis planik do wytyczenia rabat, jak tylko ziemie rozwiezie, tyczymy rabaty. Obrzeza zakupione czekaja.

Mieszkamy 2 tydzien, czuje sie tu doskonale. Jest ogrom ptakow, gatunkowo podobnie jak w poprzednim miejscu, co by nie patrzec odleglosc w linii prostej to ok. 5 km

a tak wyglada nasza dzialka:

i rzut oka na zgromadzone skarby

Problemy z tujami 17:13, 09 kwi 2023

Do góry
Cześć,

Wszystkie tuje sadzone razem 2 lata temu, wszystkie podwoiły swoją wielkość przez ten czas. Jednak po tej zimie coś jest nie tak z 2 z 50.

Nie mają takiego ładnego koloru jak pozostałe, na wszystkich gałązkach jest grafitowo czarne coś.
Mam psa, ale raczej tak wysoko nie sika, poza tym problem z moczem znam bo obsikał 2 inne, i one wyglądały w sumie tak samo z tym że problem był od dołu, dużo bardziej intensywny bo całe gałązki były pokryte tym czarnym czymś, ale pokryte były tylko te obsikiwane a nie całe drzewko, te nie obsikane gałązki były jak najbardziej ok.

Odciąłem po 1 gałązce z chorej i zdrowej, przeciąłem na pół, i coś te chore wyglądają źle nawet we wnętrzu.

Są do uratowania? jak je uratować? płotek na psa w trakcie realizacji, pewnie skończę w weekend.

Ogród bez reguł 15:43, 09 kwi 2023

Do góry
Ogród bez reguł 15:37, 09 kwi 2023

Do góry
Ogród bez reguł 15:20, 09 kwi 2023

Do góry
Ogród bez reguł 15:16, 09 kwi 2023

Do góry
Ogród bez reguł 15:04, 09 kwi 2023

Do góry
Ogród bez reguł 14:58, 09 kwi 2023

Do góry
Ogród bez reguł 14:51, 09 kwi 2023

Do góry
Wesołych i wiosennych Świat

Ogrodowe wariacje 14:07, 09 kwi 2023

Do góry
Radosnych, zdrowych Świąt dla wszystkich ogrodniczek i ogrodników

Grzebiuszka ziemna 09:31, 09 kwi 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Podziękuję zbiorczo za zachwyt na zachodem a w podziękowaniu następny piękny:

Zdjęcie jak obraz, cudne.
Wzgórze chaosu 09:15, 09 kwi 2023

Do góry
Wesołych Świąt Zmykam na pyszne śniadanie
C.d. remontów wkrótce

Wzgórze chaosu 09:02, 09 kwi 2023

Do góry
Żal mi pierisa, który miał iść do siostry na kwaśną rabatę.
U mnie przez brak wody i nawozu miał mocno pod górkę, ale mimo to pięknie kwitł.

Z bólem serca został ścięty, podkopywaliśmy go mocno, ale niestety musieliśmy się poddać.
Nasze kręgosłupy są jednak cenniejsze...

Finał, żartuję Malutki kroczek do finału Muszę te dwa iglaki wyprowadzić na prostą. Trzymajcie kciuki
Pozbycie się ich zaburzyłoby proporcje starego - nowego ogrodu.

Gdyby była możliwość wjechania koparką i wyrównania mojego kopca, być może zdecydowałabym się na coś zupełnie nowego.
Zmiana jest odświeżająca, wnosi energię, przestrzeń, "oddech", no kusi mnie bardzo...
Niestety, aby wjechała koparka musiałabym wykopać rośliny wzdłuż południowej ściany domu, a mam lenia w tym temacie

Myślę, że jeśli cięcie mi nie wyjdzie i będzie mega koszmarek, temat koparki powróci.
Na froncie, aby wkopać zbiornik na deszczówkę, byliśmy skłonni do dużej rewolucji. Zobaczymy jak będzie na tyłach

Do góry
Wiosenna energia i chęć porządkowania przestrzeni sprawia, że nie mamy sentymentów

Jałowiec do wycięcia, kłuje jak diabli i ma rdzę.

Berberys do wykopania dla siostry, ma malutki system korzeniowy, kręgosłup nie cierpi
Czubek świerka znów obcięty.

Jałowiec Blue Star niestety ścięty bez kopania, korzenie masakryczne.

Do góry
Jest progres zaczynam świadomie robić zdjęcia tyłu rabaty. Myślę

Listopad 2022

Styczeń 2023

Luty 2023
Iglaki po intensywnych opadach śniegu zupełnie tracą kształt, zwłaszcza świerk.

Działamy
Kwiecień 2023

Do góry
Jesienią rabata dostała kartony i przekompostowane zrębki.

Bardzo lubię cyprysa na tej rabacie. Ma ładny szaro zielony odcień, trochę jak eukaliptus.
Gałązki są świetne do kompozycji, nie kłują, są miękkie i delikatne.

Świerk Cupressina też ma ładny odcień zieleni i byłby całkiem ładnym, stożkowym iglakiem, gdybym pamiętała o jego cięciu.
Ścinając tylko czubek, po latach świerk stał się przysadzistą "kolubryną"

Do góry
Jest moment, że rabata nieco się powiększa, znika żwirkowa obwódka, zostają tylko kamienie wokół.

Dzięki pomysłowi Wiklasi znikają kamienie, pojawiła się próba cięcia.

Rysuję nawet nowy tył rabaty.

A Anitka podejmuje niesamowitą próbę skorygowania przodu rabaty.
I nawet ostatnio o tym rozmawiałyśmy, że "chodzę" bokami a środek nadal leży odłogiem

Do góry
Wspomniałam Sylwii o iglakowym wyzwaniu, Bożence o remoncie na centralnej rabacie.
Jak ja nie lubię tego miejsca... A taka byłam z siebie kiedyś dumna, jak fajnie to wymyśliłam

Trochę historii i błąd nr 1
Rok 2000, tata ociepla elewację, ja niańczę maleństwo. Nikt nie myśli o wyrównaniu terenu, a przecież byłoby wygodniej, ładniej.

W 2005 roku przyjeżdża wywrotka ziemi i zakładam "genialną" rabatę
Po trzech latach kopiec jeszcze nie wróży tragedii, ale bystre oko dostrzeże zbyt dużą ilość iglaków na małej przestrzeni. I to irytujące wrażenie przechyłu. Boli mnie błędnik, gdy patrzę na to zdjęcie

Z tej perspektywy jest nieco lepiej, ale ilość posadzonych roślin i usypanych kamieni zaczyna przytłaczać.

Rok 2013 - rabata puchnie

Tu widać jak "piękna" to łezka I ostatni moment na cięcie a ja przez kolejnych 10 lat nie robię prawie nic w tym temacie.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 07:39, 09 kwi 2023

Do góry
Kocie futro się przydaje nie tylko na krety

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies