Dziękuję :-D
Bardzo lubię kombinować i upychać zbyt dużo roślin do donic :-P
Łączki mam dwie, jedna moja druga komponowana przez młodsze dziecię. W obu clarkia i maciejka wiodą prym, polecam.
Łączka synusia
I moja
Ta dziergotka sama się wysiewa, więc może na kolejny rok sama się zaprosi.
Pełno kwiecia i kolorów masz.
Kalina u mnie też w czerwonych koralach.
Włośnica bardzo fotogeniczna.
Zdjęcie cytowane przez Muszelkę dla mnie też najpiękniejsze Bardzo lubię takie swobodne, lekkie łączki.
Muszę sprawdzić co u mojej włośnicy i kaliny. Ostatnio prawie nie dochodzę do tej części ogrodu.
Dzięki za informacje, na taką mi wyglądała, młody tylko sypnął na grządkę, prawie nie podlewana a wzeszła bardzo obficie. Na jesieni rzucę kilka gałązek na przedpłocie, tam też będzie świetnie pasowała.
Jeżówki i Rozanne dają radę i robią robotę. I clarkia oczywiście. Caradonna zbiera się do ponownego kwitnienia więc jeśli tylko pogoda pozwoli to kolorów mi nie zabraknie do zimy :-D
Kalina zawsze u mnie pierwsza z kolorami. Inne krzewy i drzewka nadal zielone choć i brzozy zaczynają się złocić.
Włośnica też do powtórki, zupełnie bezproblemowa i dość efektowna. Ciekawa jestem jak by się w większej kępie prezentowała. Ja jak to ja wysiałam w jedną doniczkę i pilnowałam od razu na rabatę. Cackanie z siewkami jakoś nie leży w mojej naturze ale może spróbuję jednak popikować i wsadzić większe egzemplarze.
Też lubię ten efekt i moje rabaty tak próbuję komponować. Jednak byliny lubią rosnąć w duże kępy co nieco psuje ten efekt lekkości. Dlatego z przytarasowej wywaliłam kocimiętkę i krwawnika. Teraz dumam nad Rozanne, wywalić nie wywalę bo niezawodnie kwitnie od czerwca ale muszę ją ograniczyć. Najbardziej podoba mi się gdy płoży się pomiędzy innymi roślinami wypełniając puste przestrzenie. W tym roku szczególnie jedna sztuka zaczyna pochłaniać wszystko w promieniu ponad metra. Nawet Buczka mi prawie zjadła. Chyba będę ją co rok albo co dwa dzielić.
Kalina dziękuje :-D
Natura to najlepszy projektant ogrodów. Próbuję się uczyć albo przynajmniej skopiować co nieco :-D
Ciągle zbyt mało traw mam, one jednak dużo lekkości dodają. Nawet niby masywne miskanty.